442 találat a(z) beszámoló cimkére

Rosszul is járhat a cég, ha később adja be az adóbevallást Cikk

Adminisztrációs könnyítést jelentenek az adóbevallások, beszámolók későbbi benyújtását lehetővé tevő rendelkezések, de akár még rosszabbul is járhatnak azok, akik élnek a felkínált lehetőséggel és a meghosszabbított határidőig adják le bevallásaikat – hívja fel a figyelmet a Niveus Consulting Group.

Teljes társaságiadó-mentesség járhat az újra befektetett profitra Cikk

Törvényjavaslatot nyújtott be a kormány a parlamentnek, hogy egyes adózási tárgyú törvényeknek a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklése érdekében szükséges módosításairól. A javaslat biztosítja, hogy a fejlesztési tartalék összegét az egész adózás előtti nyereségből le lehet írni. Emellett azokat az adókönnyítő intézkedéseket is tartalmazza, amelyek csak úgy tudnak érdemi segítséget nyújtani a vállalkozásoknak, ha a veszélyhelyzetet követően is hatályban maradnak.

Egyszerűsített végelszámolás járvány idején Kérdés

Tisztelt Szakértő! Olvastam a 140/2020. (IV. 21.) kormányrendeletet, ami a beszámolók határidejének elhalasztásáról szól. Az a kérdésem, hogy ez vajon mennyiben befolyásolja az egyszerűsített végelszámolás menetét? Az éves adók (társasági adó, kiva) bevallásának határideje is kitolódik emiatt. Hogyan tud vajon zárni egy cég 150 napon belül, ha a NAV csak a határidő napján (szept 30.) fogja könyvelni a kötelezettséget? Nem látjuk tisztán a NAV adószámlát, a 150 napot már meghaladja a mai dátumhoz képest is, de aki már belekezdett, arra hogyan hat? Köszönettel Lengyel Krisztina

Kihirdették: haladék az adóbevallásokhoz, beszámolókészítéshez Cikk

Kihirdette a kormány a 82. számú Magyar Közlönyben az adózási könnyítésekről szóló kormányrendeletet.

2019. évi beszámoló közzétételének határidő módosítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Palkovics miniszter április 4-én bejelentette, hogy a beszámolók közzétételének a határideje, a vészhelyzetre való tekintettel, 2020. szeptember 30-ára módosul. A vonatkozó jogszabályt nem találom. Szíves segítségüket kérem. Köszönettel Benke Tamásné

Több oszlopos beszámoló Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az egyik társaság 2020.02.hónapban 2016, 2017, 2018 évekre visszamenőleg sztornózott kimenő számlákat. Kérdésem: Ebben az esetben módosítani kell-e a beszámolót? Ha igen, egy összegben vagy évekre bontva? A most aktuális beszámolóban (2019. évi) kell végrehajtani a módosítást? Számvitelileg hogyan kell kezelni a módosítást, az árbevétel mellett mi a másik oldal? Köszönettel

Úton lévő készlet Kérdés

Tisztelt Szakértő! A Társaság harmadik országból szerez be alapanyagot, ami hónapokon keresztül utazik, míg ideér Magyarországra. Ezen szállítások egy része, paritás alapján az évvégi záráskor úton lévő készletnek minősül. Egyik beszállító esetében előfordult, hogy az alapanyag értékét "no commercial value"-ként számlázták, vagyis a szerződés szerint az alapanyagért ellenértéket nem fizet a vevő (magyar cég), viszont a szállítási, biztosítási díj a vevőt terheli. Kérdésünk, hogy a szállítási és biztosítási díjakat úton lévő készletként (technikai számlán) vagy költségként kell kimutatni a beszámolóban? Mi a helyes eljárás ebben az esetben? Előre is köszönjük a választ!

Beszámoló közzététele és évvégi (tao, hipa) bevallások határideje Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem, hogy 2019. évről készített beszámolónak és az év végi bevallásoknak mi a határideje, mivel a kormány részéről több bejelentésben szerepelt, hogy 2020. szeptember 30., de jogszabályban ez még sehol nem olvasható. Ha május 31-éig nem adjuk le a bevallásokat akkor a NAV mulasztási bírságot szabhat ki, viszont ezen bevallások tartalmazzák a beszámoló adatait, amely esetleg még nincs elfogadva. A kérdés, hogy mi a követendő helyes eljárás?

Nő a SZÉP-kártyára adható juttatás, csökken egyes lakások áfája, haladék az adóbevallásokra Cikk

A kormány a koronavírus-járvánnyal összefüggésben döntött a beszámolók és adóbevallások elhalasztásáról, a kártyás vásárlás lehetőségének szélesítéséről, áfakönnyítésről és a SZÉP-kártyára adható összegek emeléséről is – közölte Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője csütörtökön online sajtótájékoztatón.

Mérlegkészítési határidő meghosszabbítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Könyvelői körökben terjed, hogy a 2019. évi beszámoló leadási határidejét is meghosszabbítják. Van ilyen rendelkezés, vagy csak álmodozunk? Válaszát előre is köszönöm: Egri Zsuzsa

Civil szervezet megszüntetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy alapítvány, amely 3 éve nem működik, a megszűnés mellett döntött. A bíróság a megszűnésről már küldött végzést, tehát hogy lehetséges és helybenhagyja. A kérdésem, hogy ilyen esetben kell-e két beszámolót beadni mint a cégeknél? Végelszámolás előtti időszakra és végelszámolás lezárásakor? Ugyanúgy kell-e vagyonfelosztási javaslat, vagy más irat szükséges? Előre is köszönöm válaszukat.

Éven átnyúló átalakulás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Bt.-ből kft.-vé alakulás 2019.09.01-én kezdődött. 2019.08.31. időponttal elkészült az átalakulási vagyonmérleg, vagyonleltár-tervezet. A bt.-t 2020.01.30-án törölték, illetve ekkor került bejegyzésre a kft. Közben volt egy évforduló. Helyesen gondolom-e, hogy a 2019.12.31-i beszámolót, bevallásokat ugyanúgy el kell készíteni, mintha mi sem történt volna, egy teljes évet zárunk, és a végleges vagyonmérleg, vagyonleltár, záró bevallások időszaka 2020.01.01.-2020.01.30.? Segítségüket köszönöm. Némethné

Támogatások elszámolása Kérdés

Színház különféle támogatásokat kap.Önkormányzattól mint alapítótól működési támogatást. Nemzeti Kulturális alaptól és Emberi erőforrások Minisztériumától célzott támogatást. Az Önkormányzati támogatással a beszámoló során kell elszámolni. Van az Önkormányzati támogatásnak állami támogatás része, mellyel tárgyévet követően kell elszámolni mérlegkészítés utáni időpontban. A többi támogatással tárgyévet követően kell elszámolni, melynek dátuma a mérlegkészítés utánra esik. A támogatásokat minden esetben pénzügyileg rendezik tárgyévben teljes összegben. Tekintettel arra, hogy a mérlegkészítéskor biztosan tudható, hogy a támogatásokkal el tud a Színház számolni, kimutatásra kerül tárgyévben az egyéb bevételek között a támogatás az aktív időbeli elhatárolások között, illetve az Önkormányzati támogatás, mellyel a beszámolóban kell elszámolni közvetlenül a bevételekre kerül könyvelésre. Ki kell-e mutatni az egyéb kötelezettségek között a tárgyévben a kapott támogatásokat? Ha igen akkor mikor vezethető ki a kötelezettségek közül, az elszámolás napján, vagy csak akkor, ha az elszámolást elfogadja a Támogató. Köszönettel: Féba Bt.

Támogatás könyvelése Kérdés

Színház előlegként kapott 2019. évre az Emberi Erőforrások Minisztériumától költségek és ráfordítások ellentételezésére vissza nem fizetendő támogatást (ez lépett a taós felajánlások helyébe). A támogatással 2020. március 20-áig kell elszámolni. A mérleget az alapító 2020. március 16-áig kéri megküldeni, könyvvizsgálattal, fb-jóváhagyással együtt. A könyvelés az alábbiak szerint történik: támogatás folyósítása 2019-ben – 38 bank – 47 rövid lejáratú egyéb kötelezettség, év végén 39 aktív időbeli elhatárolás – 96 egyéb bevétel. Dokumentum az elhatároláshoz az igazgató nyilatkozata, hogy teljesítette a színház a feltételeket (nagy valószínűséggel a támogató el fogja fogadni az elszámolást). Kérdésünk: megfelel-e ez az eljárás a számviteli törvény előírásainak, a megbízható valós beszámoló kritériumainak?

Beszámoló közzététele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Olyan kérdésem lenne, hogy ha egy cégnek most beküldtük a 2018. évi beszámolóját, és egyszer már passziváltatva lett – módosítva lett, majd újra beküldve –, de a kiegészítő mellékleten az előző könyvelő neve szerepel rajta. Aki emiatt rendőrséggel fenyeget, ezért szeretnénk CSAK a kiegészítő mellékletben ezt kijavítani, azt hogy tehetnénk meg? Tavaly még lehetett beadni írásos nyilatkozatot erről... Nagyon fontos lenne! Köszönjük :)

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Egyszerűsített ipa választása

Szipszer Tamás

adószakértő

Visszafizetésre kötelező határozat

Széles Imre

tb-szakértő

Katás munkaerő-támogatása

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs