417 találat a(z) beszámoló cimkére

Teendők meghiúsult egyszerűsített végelszámolás újraindításakor Cikk

Nem sikerült határidőre befejezni az egyszerűsített végelszámolást. A társaság újból, ismét ebben a formában zárná le tevékenységét. Mi a teendője? Olvasói kérdésre Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló válaszolt.

Egyszerűsített végelszámolás lezárása, újraindítása Kérdés

Társaságunk 04.30-án egyszerűsített végelszámolással történő megszűnés mellett határozott. 10.27-én 08.31-es záró dátummal valamennyi bevallást benyújtottuk a NAV, illetve az önkormányzati adóhatóság felé, feltöltöttük a záró beszámolónkat, és benyújtottuk a cégbíróságnak az előírt dokumentumokat. A bevallásokat az adóhatóságok fel is dolgozták, az önkormányzat a céget törölte az adóalanyok közül. 11.08-án érkezett egy elutasító határozat a 19T201T nyomtatvánnyal kapcsolatban, az egyszerűsített végelszámolás 150 napos határidejének be nem tartása miatt. A Ctv. 115/A § (3) szerint ilyenkor a végbíróság a végelszámolás kezdő időpontját (05.01.) követő 211. napon (11.28.) a végelszámolás befejezését bejegyzi a cégjegyzékbe, és törli a cég nevéből a v.a. toldatot. Kérdésem: mi ilyenkor a helyes számviteli, adójogi eljárás? A végelszámolásról 05.01-11.28. időszakra vonatkozón el kell készíteni a záró beszámolót és bevallásokat (1908, 1901, 1965, 1971), be kell nyújtani egy újabb 19T201T jelű nyomtatványt? Az erre nyitva álló határidő 30 nap? Mi a teendő a korábban beadott/feltöltött, feldolgozott bevallásokkal/beszámolóval? A társaságnak szándékában áll az egyszerűsített végelszámolást újra elhatározni, 11.30-án, 12.01-jei kezdődátummal. Jól gondolom, hogy a 11.29-11.30. időszakról be kell nyújtani a záró bevallásokat, és a beszámolót? Az egyszerűsített végelszámolás áthúzódik jövőre. Ilyenkor csak a 2019.11.01-2020….. időszakra vonatkozóan kell a 2071-est és beszámolót elkészíteni?

Új kiva-alany Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunk a kettős könyvvitel szabályai szerint euróban vezeti könyveit. Az üzleti év időtartama megegyezik a naptári évvel. A mérleg fordulónapja az üzleti év december 31. napja. A számviteli törvény szerint egyszerűsített éves beszámolót készít euróban. Társasági adót fizet. Szeretnénk, ha a vállalkozás kiva-hatálya alá tartozna, 2020. január 1-jétől. Milyen lépéseket kell tennünk? Köszönöm válaszát!

Be nem adott beszámolók: tömegesen érkeznek a felszólítások Cikk

A NAV felszólítást küld minden olyan vállalkozásnak, amely még mindig nem adta be 2018-as éves beszámolóját. Tapasztalataink szerint szeptemberben rengeteg cégnek küldte meg az első felszólítást az adóhatóság a beszámolók pótlására. Ezen cégek az értesítés átvételétől számított 30 napon belül szankciómentesen beadhatják a beszámolót.

Befogadó kft. zrt.-vé alakulása esetén mi lehet a vagyonmérleg alapja? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy "A" Kft.-be beolvad egy "B" Zrt. A végleges átalakulási választott időpont 2019. december 31., mert amúgy is kell gazdasági évet záró beszámolót készíteni, közzétenni. Az "A" Kft., ami a továbbműködő jogutód társaság, rögtön zrt.-vé kíván átalakulni (formaváltás). Sajnos beolvadás esetén a befogadó formaváltást nem végezhet, így két egymás utáni átalakulással tudja megoldani. Kérdés: a 2019. december 31-ére összeállított és közzéteendő éves beszámoló, ami alapján az 1. átalakulási vagyonmérleg készül, lehet-e alapja a 2. átalakulás vagyonmérleg tervezetének? A számviteli törvény 141. § (3) bekezdés alapján idézem: ".. Az az átalakuló gazdasági társaság, amely az átalakulás során nem szűnik meg (beolvadásnál az átvevő, kiválásnál a változatlan társasági formában továbbműködő gazdasági társaság), a végleges vagyonmérlegét a folyamatos könyvelés adatai alapján készíti el, analitikus és főkönyvi nyilvántartásait nem zárja le, azokat folyamatosan köteles vezetni, az átvett-átadott eszközöket-kötelezettségeket (ideértve a céltartalékokat és az időbeli elhatárolási, ezek különbözeteként a saját tőkét a folyamatos könyvelés keretében – az átalakulás időpontjával – rendezi…” vagyis az évet az „A” kKt. eleve úgy zárja, hogy a beolvadás adatait is tartalmazza. Köszönöm jogszabályra hivatkozó egyértelmű válaszukat.

Pénztáreltérés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Könyvelőváltás során derült ki, hogy egy 2013. évi bevételi számla tévesen került lekönyvelésre. 27 700 Ft helyett 2 126 700 Ft. A cég nem volt áfás 2013-ban. Kérdésem: Hogyan kell 2019-ben rendeznem a 2 099 000 Ft pénztár- és bevételeltérést? A 2013. évi társaságiadó-bevallás már elévült, gondolom azt nem lehet önellenőrizni. Hogyan kell könyvelni T86-K381 (nem adóalap növelő mivel a társaság már 2013-ban megfizette a társasági adót.) vagy T921-K381? Kell 3 oszlopos beszámoló? (A hiba jelentős.) Az előző könyvelő elismerte a hibát. A dolog szépsége, hogy 2016-ban eredménytartalékból került a jegyzett tőke emelésre és ezen eredmény nélkül nem lehetett volna eredménytartalékból emelni. Kérem, részletesen írja le a könyvelési tételeket és, hogy esetlegesen mit kell önrevíziózni. Előre is köszönöm.

Kft. átalakulása zrt.-vé, tervezett fordulónap Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy kft.-be egy zrt. beolvad (a tulajdonosok azonosak, nem lesz se be-, se kilépő tag) és a cégbíróságon kért átalakulási fordulónap 2019.12.31. Azért kérik, mert amúgy is beszámolókészítési fordulónap lenne, és így többletmunkát nem okozna. De a kft. utána cégformaváltást, zrt.-vé alakulást tervez rögtön. Mivel a gazdasági év fordulónapja 2019.12.31., így, amelyre amúgy is beszámolási kötelezettsége van. Ezt a beküldendő beszámolót a kft. használhatja-e a vagyonmérleg-tervezet alapjaként, vagy amiatt, hogy a beolvadással létrejövő, vagyis továbbműködő kft. nyitómérlege a beolvadás tényleges elfogadott és cégbíróságon bejegyzett fordulónap utáni nap, így csak egy akár 2020.01.01-re összeállított közbenső mérleg lehet felhasználható? Legyenek kedvesek jogszabályi részekre való hivatkozásos részletesebb választ adni, amit előre is köszönök.

Részesedés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A részesedés értékelésével kapcsolatban szeretnék kérdezni. A kérdésem lényege, hogy kötelező-e megvárni a leányvállalat beszámolóját az anyavállalat elkészítéséhez. Azaz például, ha egy magyar vállalatnak holland leányvállalatai vannak, akkor meg kell-e várnia a saját beszámolójával a leányokét? Főleg azt is tudva, hogy Hollandiában akár (kérvényre) 2 évet is csúszhat büntetés nélkül.

Teendők, ha év közben lép ki a kivából Cikk

Elég gyakori, hogy a vállalkozásoknak a naptári év közben megszűnik a kivaalanyiságuk, valamely – megszűnéssel járó – gazdasági esemény bekövetkezése miatt. A cikk azt foglalja össze, hogy milyen teendői vannak ez esetben a vállalkozásnak.

Egyesület jogutód nélküli megszűnése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy egyesület (szakszervezet) jogutód nélküli megszűnéséről az illetékes törvényszék végzést hozott. Kérdésem az lenne, hogy milyen beszámolási, bevallási kötelezettségeket kell teljesíteni a jogerős határozat birtokában a megszűnést követően? Köszönettel V.G.

Társasági adó hibás megállapítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Beszámoló elkészítésekor a társasági adó hibásan (magasabb összegben) került beállításra, ami a társaságiadó-bevallás kitöltésekor derült ki. A hiba nem jelentős. A következő évi könyvelésben hogyan lehet korrigálni a különbözetet? T 46 társaságiadó-kötelezettség K 96 egyéb bevétel? Válaszukat köszönöm!

Katás bt.-nek kell-e beszámolót közzétenni Kérdés

Katás bt.-nek kell-e beszámolót közzétenni?

Ingatlanbérleti díj átvezetése beszámolónál Kérdés

Kft. magánszemélytől bérel ingatlant, ahol kifizetőként levonja az szja-t és elutalja azt a NAV felé. A főkönyvben az 5549-es egyéb személyi jellegű kifizetésekre teszi a bérszámfejtéskor a program. Kérdésként merül fel, hogy a beszámoló készítésekor átvezessük 522 – Bérleti díjak számlára, vagy maradjon az 5549-en? Válaszukat előre is köszönöm!

Fel nem használt fejlesztési tartalék a beszámolóban Kérdés

Tisztelt Pölöskei Pálné! 2018. 04. 19-én megválaszol egy kérdést a fejlesztési tartalék adójának könyvelésével kapcsolatban. Egyértelmű válasza alapján, hogy a tao-bevallást nem kell önellenőrizni. Jól értelmezem, hogy három oszlopos mérleget kell készíteni ebben az esetben? Változik az eredménytartalék, a lekötött tartalék, valamint a kötelezettség. A késedelmi pótlék tárgyévi kötelezettség lesz. A tárgyévi adatokat nem befolyásolhatja csak a késedelmi pótlék. Köszönettel: Mlinár Jánosné

Végrehajtói iroda beszámolója Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdeklődni szeretnék, hogy egy végrehajtói iroda letéti számláját kell-e szerepeltetni a mérlegében vagy esetleg a kiegészítő mellékletében? Továbbá azt szeretném még tudni,hogy a kiegészítő mellékletének adattartalmára vonatkozik-e speciális előírás vagy ugyanazokkal az információkkal kell elkészíteni, mint egy kft.-ét, bt.t-ét? Köszönettel

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Mikrovállalkozás rezsi augusztus 1-jétől

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs