471 találat a(z) bejelentési kötelezettség cimkére

Internetes kereskedelem Kérdés

Egyéni vállalkozó internetes kereskedelemmel szeretné bővíteni tevékenységi körét, ami eddig központi fűtés és csőhálózat szerelése volt. Szükséges-e kereskedelmi végzettség, illetve valamilyen engedély, bejelentési kötelezettség a vállalkozói engedély bővítésén kivül? Olyan termékeket szeretne árulni, amilyeneket használni szokott anyagként a szerelési tevékenysége során. Válaszukat előre is köszönöm: Szakál Józsefné

Katás egyéni vállalkozás szüneteltetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó 2016. 04. 01-től katás lesz. Április hónapban megszűnt a munkája, és szüneteltetni szeretné a vállalkozást. Mint katás vállalkozó megteheti ezt? Hol kell bejelenteni: webes ügysegéden keresztül, vagy a NAV-nak, illetve mindkét helyre? Április hónapra be lehet-e jelenteni a szüneteltetést, vagy csak májustól? Megteheti-e azt, hogy ha lesz munkája, újból visszamegy katás egyéni vállalkozónak? Egy évben ezt hányszor teheti meg? Milyen be-, illetve kijelentési határidők vannak? Köszönettel: Fidler Gáborné

Felmondás Kérdés

Közös megegyezéssel történő felmondás esetén milyen bejelentési kötelezettsége van a munkaadónak (NAV, OEP, KSH stb.)?

Kapcsolt vállalkozás-e? Kérdés

Egy magánszemély többségi (90 százalékos) tulajdonos egy kft.-ben (A). Kb. 6 évi gazdálkodás után új kft.-t (B) alapít 40 százalékos tulajdonrésszel és egy harmadiknak (C).is tulajdonosa lesz 30 százalékban. Gazdasági tevékenységüket (építőipari tervezés és kivitelezés) külön-külön végzik a vállalkozások. (A Kft. szerzi be az anyagot B Kft.-nek is, így a kedvezményt megkapja. A vásárolt anyagot továbbszámlázza B Kft-nek. A Kft. alvállakozóként tervezési munkát végez C Kft.-nek (benzinkút tervekhez áramellátás), melyet kiszámláz. A magánszemély tulajdonos A és B Kft.-nek az ügyvezetője is, C Kft.-ben csak tulajdonos. Kapcsolt vállalkozások az említett kft.-k, és ezt jelenteni kell-e a NAV felé? (Ha kell, milyen nyomtatványon?) Segítségét előre is köszönöm.

Orosz Föderáció állampolgára Magyarországon céget alapít Kérdés

Tisztelt Adózóna! Orosz Föderáció állampolgára Magyarországon alapított céget, ügyvezető is egyben. Az alapító okirat rendelkezése szerint az ügyvezetést munkaviszonyban látja el. Magyarországon lakóhellyel nem rendelkezik, a cég irányítását a teljes adóévben az otthonából látja el. (A három hónapot sem éri el a magyarországi tartózkodása.) A magyar hatóságok az ügyvezető mivoltára tekintettel lakóhely hiányában technikai taj számot állapítottak meg neki. Kell-e Magyarországon biztosítottként bejelentést tennünk rá vonatkozóan, illetve a 08-as bevalláson az általános munkaviszonyra vonatkozóan járulékbevallást teljesíteni? Esetleg az alapított magyar vállalkozásnak be kell jelentkeznie az Orosz Föderáció illetékes hatóságánál, és az ottani jogszabályok szerint leadózni ezt a magyarországi munkaviszonyos jövedelmet? Ha igen, akkor ezt a magyar hatóságoknál hogyan kell jelezni? Köszönjük előre is válaszukat!

Jogviszony bejelentésének ellenőrzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Hol tudnám leellenőrizni, hogy az egyes cégek ügyvezetői be vannak-e jelentve? Azon cégek is érdekelnek, amelyek régebben alakultak. Győr-Moson Sopron megyei adatokra lennék kíváncsi, de nem találok hozzáférhető adatbázist. Köszönöm a segítséget.

Kamionparkoló bejelentése Kérdés

Kedves Szakértő! Cégünk bérleti szerződést kötött egy másik vállalkozással a tulajdonukban lévő udvarrész területének a bérléséről, 2 darab kamion parkolása céljából. A bérleti díjon felül egyéb költségünk nincs, kimondottan csak a parkolási díj. Kérdésünk az lenne, hogy a NAV-hoz be kell-e jelentenünk, mint telephelyet? Mi úgy gondoljuk, hogy nem, hisz semmilyen egyéb tevékenységünk oda nem kötődik. Kérnénk megerősítő válaszukat ebben.

Előzetes letartóztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha munkaviszonyban lévő alkalmazottam előzetes letartóztatásba kerül, mit kell tennem, a T1041-es nyomtatványon be kell jelenteni? A letartóztatottnak kell fizetni az egészségügyi hozzájárulást? Válaszát köszönöm.

Végleges pénzeszközátadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alábbi kérdéssel kapcsolatban kérném megerősítését: egy bt. magánszemély beltagja véglegesen pénzeszközt adna át a bt.-nek (150 ezer forintot meghaladó értékben) egy lízing végtörlesztésére. Kérdésem, hogy terheli-e az ügyletet ajándékozási illeték? Én a 17. paragrafus n) pont alapján úgy értelmezem, hogy mentes .... Illetve kérdésem, ha mentes..., be kell jelenteni az adóhatóság felé? Előre is köszönöm, üdvözlettel: Horváth Veronika

Gyes mellett alkalmi munka Kérdés

Gyes mellett az anyuka hétvégenként egy cukrászdában, egyszerűsített foglalkoztatással alkalmi munkát vállalna. A cég foglalkoztathatja hétvégenként? Az OEP fele az anyukának vagy a cégnek van valamilyen bejelentési kötelezettsége? Köszönöm a válaszukat. Vasóczki Ildikó Adó-Tudor Kft.

Külföldön biztosított magyarországi kft. ügyvezetőjeként Kérdés

Svájci állampolgár, Svájcban biztosítotti jogviszonnyal rendelkezik. Magyarországon kft.-t alapít, és a kft. ügyvezetője lesz. Be kell-e jelenteni őt, és kell-e vonni tőle adót Magyarországon? Vagy meg kell jelölni valahol, hogy külföldön biztosított? És, ha igen, milyen nyomtatványon kell őt bejelenteni, vagy nyilatkozni a külföldi jogviszonyáról? Köszönettel.

Kkt.-ból bt. Kérdés

Tisztelt Szakértő!! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy egy társaság közkereseti társaságból betéti társaság lesz. Az ügyvéd azt mondta, hogy ezáltal megváltozik az adószáma. Milyen teendőnk van könyvelési szempontból? Van-e valami jelenteni valónk valamelyik szervhez? Válaszát előre is köszönöm.

Webshop indítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Saját készítésű ékszerek árusításával foglalkozó webáruházat szeretnénk nyitni. Azt már tudjuk, hogy az illetékes jegyzőnél a kereskedelmi tevékenység folytatását be kell jelenteni, de egyéb kötelezettségekre nem találunk pontos iránymutatást. A tevékenység indításához szükséges intézkedéseket már megtettük, egyéni vállalkozásunk számlaképes, a weblap készül. Milyen egyéb bejelentési kötelezettségünk van ezen kívül? Különös tekintettel az adatkezelésre, illetve reklámadó alanyává válik a vállalkozó, ha a weblapon nem tesz közzé reklámot csak a saját árucikkeit jeleníti meg? Köszönettel: Szabóné Sós Ildikó

Kft.-eladás bejelentési kötelezettsége Kérdés

Kft. eladását, tulajdonos- és székhelyváltozást kinek a kötelessége bejelenteni a NAV-nak, cégbíróságnak? Az ügyben eljáró ügyvédnek vagy az új tulajdonos-ügyvezetőnek? Mi van abban az esetben, ha mégsem jelentik át a székhelyt?

"Fekete foglalkoztatás" és bejelentés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A fekete foglalkoztatással kapcsolatosan feltett kérdésünkre kapott válasz nem igazán egyértelmű számunkra, továbbra is kérdés maradt. A válasz a 1041-es nyomtatványra tér ki, ezek szerint az is fekete foglalkoztatás, ha a munkáltató megköti rendesen a munkaszerződést, csak a könyvelő még nem jelentette ezt le a NAV-felé? A munkaviszony a munkaszerződéssel jön létre, amit írásba kell foglalni, mi azt hittük, hogy a munkaszerződés nélkül való foglalkoztatás minősül "csak" fekete foglalkoztatásnak, és van különbség a között, ha munkaszerződés nélkül foglalkoztatják a munkavállalót, és a között, ha később lett bejelentve; az egyik a fekete foglalkoztatás, a másik pedig a bejelentés késedelmes teljesítése, azt gondoltuk, hogy a kettő között különbség van. Mi igazából munkajogi szempontból szerettük volna a kérdésünk értelmezését. Volna arra lehetőség, hogy a kérdésünket munkajogi szempontból is megválaszolják? Köszönöm szépen: Krcsik Eszter

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Beszámoló cseréje

Pölöskei Pálné

adószakértő

Kata

Szipszer Tamás

adószakértő

Ifa külföldi gyakornok után

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs