576 találat a(z) bejelentés cimkére

Kata vállalkozó szünetelne Kérdés

Katás vállalkozó április 1-jétől szüneteltetni szeretné a vállalkozást. Ezt a bejelentést a mai nappal lehetett beadni. Ez meg is történt, a bejelentést továbbította a webes ügysegéd a NAV felé, de a feldolgozás még nem történt meg. A platform nem érhető el (ezt több felületen is közölték). Kell-e valamit tenni a bejelentés megerősítésére? Nem szeretnénk, ha ebből valamilyen kellemetlenség adódna. Köszönettel Tóth Péterné

Kata vírushelyzetben Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kata alá tartozó egyéni vállalkozó, aki a kedvezményes körbe tartozik, és igénybe veszi a 4 hónapos nemfizetési kedvezményt, azon kívül, hogy nem fizet, van valamilyen bejelentési kötelezettsége? köszönettel GG

Alkalmazott árfolyam Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk eltérő üzleti éves. Az alkalmazott és a bejelentett árfolyam az MNB szerinti árfolyam. Az áfatörvény szerint és a számviteli törvény szerint is, melyet a számviteli politikában rögzítettünk. A következő üzleti évünk első napjától az EKB árfolyamot szeretnénk alkalmazni, melyet be kell jelenteni. A bejelentő és változásbejelentő az MNB árfolyam alkalmazásának zárónapjához nem engedi rögzíteni az üzleti évünk utolsó napját, csak a naptári év utolsó napját. Helyesen gondolom azt, hogy az alkalmazás napjának mind az áfatörvény és a számviteli törvény szerint is az üzleti évünk kezdő napjának kell legyen? Köszönöm szépen előre is a válaszukat és a segítségüket.

Ekáer: így módosíthatók a lezárt bejelentések Cikk

Március 1-jétől – díj ellenében – módosítani lehet a lezárt bejelentéseket az elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszer (ekáer) online felületén, a cikkünkben bemutatott szabályok szerint.

Indiai tag-ügyvezető tajszáma Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy magyar székhelyű és alapítású cég egyetlen tagja és ügyvezetője indiai állampolgár. Indiában rendelkezik heti 36 órát elérő munkaviszonnyal. Mivel Magyarország és India között van szociális biztonsági egyezmény, így tudomásunk szerint emiatt nem lesz főállású társas vállalkozó. A kérdésünk az, hogy ettől függetlenül kell-e őt jelenteni a 08-as bevalláson 35-ös jogviszony kóddal? Tajszámot köteles-e igényelni? Hogyan változik a helyzet, ha Indiában megszünteti a heti 36 órás munkaviszonyát?

Egyszemélyes kft. tagja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésem lenne. Egyszemélyes kft.-ben a tag ügyvezetô és személyesen is közreműködik. Havonta 400 ezer forint tagi jövedelmet vesz ki. Bejelentve mint főállású társas vállalkozó van, egy jogviszonyban. Ez így helyes? Melyik FEOR-számot kell alkalmazni? Az ügyvezetőit, vagy a szakmai tevékenységét, amit folytat? Köszönöm a segítségét. Üdv, Hajni

Sportszakember ekho-választása megbízási szerződéssel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy sportegyesületnél megbízási szerződéssel foglalkoztatunk egy utánpótlás koordinátor szakembert. A megbízás egész hónapra szól. Az illető havi megbízási díja 45 000 forint (azaz nem éri el a minimálbér 30 százalékát). Az illető sportszakembernek is minősül (FEOR 2717). Kérdéseim: – Jól értelmezzük-e, hogy mivel sportszakembernek minősül, adózhat az ekho szabályai szerint, azaz a megbízási díjból 15 százalékot vonunk le, illetve kifizetőként megfizetjük utána a 17,5 százalékos kifizetői ekhót? – Mivel megbízási szerződést kötöttünk az illetővel alkalmazhatjuk-e (ekho választása esetén) a 10 százalékos költséghányadot (vagy ez csak abban az esetben lehetséges, ha „normál” módon történne a szja, illetve egyéb közterhek levonása, azaz nem ekho szerint adózna?) – Be kell-e jelenteni a NAV felé a biztosítotti jogviszonyt (T1041-es nyomtatványon) tekintettel arra, hogy a megbízási díjból származó bevétele nem éri el a minimálbér 30 százalékát? Illetve ez esetben hogy történik az ekho levonása? Válaszát előre is köszönöm.

Ingatlanvásárlással kapcsolatos adóügyi teendők Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy mérnöki iroda úgy döntött, hogy a nyereségéből egy ingatlant vásárol. Azt most még nem döntötte el, hogy az ingatlant milyen formában fogja hasznosítani (iroda, lakás-bérbeadás, továbbértékesítés vagy elhelyezkedése miatt akár szálláshely-szolgáltatás is lehet). Egy most épülő társasházi ingatlant választott, melyre egy éven keresztül kell részleteket fizetni foglaló, illetve vételárrész címén. A kérdéseim: A kifizetett részletek elszámolhatósága érdekében kell-e adójogilag valami intézkedést tenni? (Az áfa tartalmát sajnos nem vonhatjuk le, mert lakóingatlannak minősül.) Telephelyként mely időponttól kell tekinteni és bejelenteni? Hasznosításhoz kapcsolódó tevékenységi kört mikor kell tenni? Így, hogy még nem tudjuk, hogy mit szeretnénk kezdeni vele, kezelhetjük beruházásokra adott előlegnek? Köszönettel

Katás egyéni vállalkozás automatikus megszűnése utáni teendők Kérdés

Katás egyéni vállalkozásom szüneteltetését bejelentettem 2017.12.22-én, két év szüneteltetés után a vállalkozás 2019.12.23-án automatikusan megszűnt. A szüneteltetés szabályosan történt, az idő alatt tevékenység nem folyt, a szüneteltetés előtti tevékenységről az adóbevallások időben és rendben megtörténtek. Kérdésem, hogy az automatikus megszűnés (erről értesítést nem kaptam, de lehet, hogy nem is kell) után milyen bejelentési, bevallási kötelezettségeim vannak? Köszönettel.

Járulék, biztosítotti bejelentés, 08 bevallás, EGYKE Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem szíves válaszát arra vonatkozóan, mi a megfelelő eljárás az alábbi esetben. Ügyvezető váltás van a bt.-nél, az új ügyvezető 36 órás munkaviszonnyal rendelkezik más munkáltatónál, az ügyvezetői teendőket megbízási jogviszonyban látja el nulla forintért, mellette a bt.-ben személyesen közreműködik. A társaság az új ügyvezetőt a T1041 bejelentőlapon mint társas vállalkozót jelenti be. A 08-as bevalláson is mint társas vállalkozó fog szerepelni, de nem vagyok biztos, hogy a FEOR ügyvezetőnek megfelelő legyen, vagy a személyes közreműködésben ellátott tevékenység FEOR-ja szerepeljen rajta. Ez a kérdés azért merült fel, mert így mint ügyvezető sehol sem lesz bejelentve, mivel ebben a felállásban nem biztosított. Az új ügyvezetőre vonatkozóan milyen nyomtatványon kell bejelentést tenni, és a régi ügyvezetőt milyen nyomtatványon kell kijelenteni? (T1041 nem, mivel nyugdíjas.) Nem találtam erre vonatkozóan nyomtatványt. Vagy egyáltalán ezzel kapcsolatban nincs teendő, mivel a cégbíróság ezen adatot közölni fogja az NAV-val? Van bejelentési kötelezettség az EGYKE nyomtatványnál? A másik probléma: kft.-ről beszélünk, ahol van egy ügyvezető, aki nyugdíjas, és egy kültag, aki megbízási szerződésben látja el az adminisztratív teendőket. Az ügyvezetőnek megbízási szerződése van, amely tartalmazza az ügyvezetői feladatok ellátását. A cég jelenleg tevékenységet nem folytat, nincs bevétele, várhatóan felszámolásra kerül. Kérdés: kell-e fizetni az egészségügyi szolgáltatási járulékot az ügyvezető és a könyvelő után?

Harmadik országba nyújtott szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Korábban tettem fel kérdést harmadik országba nyújtott szolgáltatással kapcsolatban. Az adott szolgáltatás szállításra előkészítő szolgáltatás, magyar kft. nyújtotta amerikai társaságnak. A teljesítés helye a partner székhelye, jelen esetben Amerika, és ebben az esetben a számlát a magyar kft. áfamentesen állítja ki, megjelölve rajta, hogy az áfatörvény területi hatályán kívüli. A magyar cég áfabevallásában feltünteti a kiállított összeget a bevallás 91. sorában. Eddig rendben is van. De felvetődött bennem a kérdés, hogy ezen kívül a magyar cégnek van-e egyéb kötelezettsége? Bejelentési, bevallási, adófizetési? (Erre sajnos a választ adó nem tért ki, így elbizonytalanodtam.) Segítségét köszönöm!

Rokkantsági ellátás melletti munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Rokkantsági ellátás mellett való munkavégzés mint munkavállaló tb jogviszonyt keletkeztet? Be kell jelenteni a 19T1041 nyomtatványon mint munkaviszonyt? A járulék fizetése megegyezik a sima munkavállalóéval? Lehet a munkáltatónak bármilyen kedvezményt igénybe vennie? Köszönettel Ibolya

Kézi számla online bejelentés Kérdés

A cég kézi számlázását 1 millió felett be kell jelenteni, de a vevő egy társulás és nincs adószáma, ezért az online felület nem fogadja adószám nélkül. Így nincs bejelentési kötelezettség, mivel nem adóalany?

Ekáer: figyelem, jelentős változás a bejelentés rendjében! Cikk

Olvasói kérdés nyomán jutott tudomásunkra, hogy előzetes figyelemfelhívás nélkül szigorodott az ekáerbejelentés rendje: a fuvarozás megkezdésének dátumánál már az órát és a percet is meg kell jelölni.

Ekáer – jogszabályváltozás? Kérdés

A mai napon (2019.09.27.) reggel azt tapasztaltuk, hogy az ekáerbejelentő platformon változás történt. A belföldről közösségbe relációnál a fuvarozás megkezdésének dátumánál már az óra percet és kéri a rendszer. Továbbá belföld-belföld relációnál a lezárásnál sem elég a dátum, ott és kéri a rendszer az órát és a percet. Kérdésem: változott a jogszabály a napokban? Büntethet-e a NAV, ha nem egyezik az okmányokon szereplő óra, perc a bejelentésen szereplővel?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Őstermelő földvásárlása (szántó)

Lepsényi Mária

adószakértő

Kapcsolt vállalkozás

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close