576 találat a(z) bejelentés cimkére

Pénztárgéphasználat Kérdés

Tisztelt Szakértó! Egy egyéni vállalkozó használtruha-kereskedelmi tevékenységet folytat. Tevékenységét (teáor 47.79 Használtcikk bolti kiskereskedelem) bérelt üzlethelyiségben online pénztárgép használatával folytatja. Január hónaptól az üzlethelyiség bérleti szerződése felmondásra kerül, így piacon folytatja tovább tevékenységét. A piacon történő árusításhoz, ha jól tudom nem kötelező a pénztárgép használata, elegendő a nyugta? Mi a teendő ebben az esetben a pénztárgéppel, a szüneteltetést szükséges bejelenteni a NAV felé? Szükséges bővíteni a tevékenységi kört a 47.82 Textil, ruházat, lábbeli piaci kereskedelem tevékenységi körrel? Várom szíves válaszukat! Köszönettel

Párhuzamos foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. szeretne foglalkoztatni heti 20 órában munkaviszony keretében egy magyar munkavállalót, akinek ugyancsak 20 órában már van Ausztriában munkaviszonya. A párhuzamos foglalkoztatás keretében a dolgozó két helyen nem lehet biztosított. Az lenne a kérdésünk, hogy ha ez a dolgozó Ausztriában biztosított, ott fizeti a járulékokat, akkor itthon mit fizet a bruttó bére után? Mit kell, és mit nem szabad munkabéréből vonni? Milyen formában kell őt (milyen kódokkal) jelenteni a 1041-es nyomtatványon?

Munkaerő-kölcsönzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét kérném az alábbi kérdésben. A kölcsönbevevő céget bejelentési kötelezettség terheli a kölcsönbe vett dolgozóra vonatkozóan a 18TMUNK adatlapon. Többek között jelenteni kell az érintett dolgozó foglalkoztatása megkezdésének napját, valamint, ha befejeződött a foglalkoztatás, a befejezés napját. Kérdésem, hogy a munkaerő-kölcsönzés tekintetében mi nevezhető foglalkoztatásnak, illetve ha a bérelt dolgozó szabadságon van, vagy egyéb fizetett távolléten, esetleg igazolatlan távolléten, ezek az időtartamok tekinthetők-e foglalkoztatásnak? Ki kell-e jelenteni a dolgozót ezen időtartamok alatt a kölcsönbevevő cégtől, majd újra bejelenteni, amennyiben ezen távollétek után újra munkába áll a dolgozó? Segítségét köszönöm!

Katás tevékenységi körének bővítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó 2019-ben bővítené tevékenységi körét. Festményeket vásárolna piacon, interneten, nem nyitna üzlethelyiséget. Ő is interneten árulná vagy galériának adná ezeket a festményeket. 200-300 ezer forint között mozognának az árai. Milyen tevékenységi körbe illeszthető ez be, ami nem kíván végzettséget és a tevékenységi kör felvétele után van-e bejelenteni való valamilyen hatósághoz? Köszönettel

Őstermelő bejelentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Családi gazdaság tagját (nem vezetőt) szeretnénk bejelenteni 1460-as jogviszonykóddal biztosított mezőgazdasági őstermelőként a 18T1041-es nyomtatványon. Kérdésem, hogy a főlapon a családi gazdaság vezetőjének adatait vagy a bejelentett tag adatait kell szerepeltetni? Mi eddig ilyen esetben mindig a családi gazdaság tagjának adatait tüntettük fel, mivel az őstermelő önfoglalkoztató, tulajdonképpen magát jelenti be biztosított őstermelőként. Az OEP (kormányhivatal) álláspontja viszont az, hogy, a gazdaság vezetője jelenti be a tagot, mint foglalkoztató. Történt ebben változás a közelmúltban? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Erdélyi Andrea

Ekáer: bejelentés hibás, kijavított eszköz visszaszállításakor Cikk

Az ekáer szerint milyen bejelentési előírásokat kell alkalmazni meghibásodott, majd kijavított eszköz szállításakor, ha számla nem készül az ügyletről? Olvasói kérdésre Tüske Zsuzsanna vámszakértő válaszolt.

Elektronikusan is benyújtható az összefonódás-bejelentés Cikk

Elektronikus úton is benyújtható a Tpvt. 43/J. § (1) bekezdése szerinti, a Gazdasági Versenyhivatal által a honlapján közzétett összefonódás-bejelentési űrlap – írja honlapján a GVH.

Itt a NAV friss listája a feketén foglalkoztatókról Cikk

Közzétette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatók legfrissebb listáját és a szűkített névsort is, amely azokat a munkáltatókat összesíti, amelyeket ismételt jogsértés miatt nem rendezett munkaügyi kapcsolatokkal rendelkezőnek minősített az adóhatóság.

Fúrt kutak: meghosszabbítanák a bejelentési határidőt Cikk

Meghosszabbítaná a fúrt kutak bejelentésének december 31-éig tartó türelmi idejét az Országgyűlésnek benyújtott kormányjavaslat az Agrárminisztérium közleménye szerint.

Áfabevallás – tételes adatszolgáltatás Kérdés

Tisztelt Adózóna! Két kérdésem lenne. Kérdés 1.: cégünk felvásárlási jegyet bocsát ki, melyben kompenzációs felárat érvényesít. Ha ennek az összege meghaladja a 100 ezer forintot, akkor külön részletezni kell az M lapon? Vagy bármely egyéb módon erről külön adatszolgáltatást kell benyújtani a NAV felé? Második kérdés: egy kft. részünkre kiállított, majd sztornózott egy nagyobb, 100 ezer forint feletti áfaösszegű számlát. Az ügylet valóban meghiúsult, az áru nem volt megfelelő minőségű, az eladó részére visszaszállították. Hogyan tudjuk ezt az áfabevallás M lapján feltüntetni? Köszönöm.

Online számlázás Kérdés

Tisztelt Adózóna! A NAV online számlázó rendszerébe megtörtént a regisztráció. Az adózó kézi számlatömböt használ a számlázáshoz. A regisztráció során létre lett hozva elsődleges és másodlagos felhasználó. Az online számlázás menüpontban fel lett rögzítve egy kézi számla, melynek áfája meghaladta a 100 ezer forintot. A számla kelte és teljesítése a mai nappal lett rögzítve, nem a tényleges dátummal, ami a számlán szerepel (két nap az eltérés), emiatt a számlát technikai érvénytelenítéssel érvénytelenítettem. Ezt követően a kéziszámla-rögzítésben felvittem a helyes adatokkal a számlát, ez is be lett küldve. Kérdésem, hogy helyesen jártam-e el? A másik kérdésem, hogy mivel az online számlázási rendszerben regisztrálva lettem, minden egyes számlát az online rendszerben kell kiállítani, vagy továbbra is használhatom a kéziszámlatömböt, különös tekintettel az értékhatár alatti számlákra is, majd az értékhatár feletti számlákról adatot szolgáltatok az online felületen? Vagy ezek után kötelező ott kiállítani minden egyes számlát? Köszönöm a választ!

Katás bt. indítása II. Kérdés

Nagyon szépen köszönöm az egyértelmű választ. Még az lenne a kérdésem, hogy a bt. indításakor az ügyvédnél meg kell adni hogy a beltag főállású katás lesz, amit a cégbíróság továbbküld a NAV-nak? Akkor nekünk ezzel kapcsolat már nem kell bejelentést tennünk? Ha mégis, milyen határidőkkel? Köszönöm!

Nem kértek adószámot, listázta őket a NAV Cikk

Közzétette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján az állami adóhatósághoz teljesítendő bejelentkezési kötelezettségüket elmulasztó adózók új listáját, amelyen 29 név szerepel, lakcímmel együtt.

Katás egyéni vállalkozó átlépte az alanyi mentes határt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó kataalany átlépte a 8 milliós határt. Az egyéni vállalkozó építkezésen fordított áfásan állít ki számlát most. Ilyenkor kell jelenteni nyomtatványon? Vagy ezt ezáltal nem is kell jelenteni? Hiszen áfás számlát ezáltal nem állít ki. Köszönöm szépen előre is a választ.

Munkahelyváltás a helyi fiókteleptől a külföldi "központba" Kérdés

Tisztelt Hölgyem/Uram! A következő munkaügyi kérdésre keresem a helyes megoldást: Osztrák cég magyarországi fióktelepeként működünk. Egyik munkavállalónk a fiókteleptől "át szeretne igazolni" az osztrák központhoz, vagyis közvetlenül az osztrák cégközponttal kíván munkaviszonyt létesíteni. A fióktelep szóbanforgó munkavállalója még egy korábbi (előd-)céggel kötött munkaszerződést, őt a fióktelep munkáltatói jogutódlással "átvette" . A munkavállaló hivatalos tájékoztatást kapott arról, hogy az cégátalakulás után az osztrák cég a magyarországi fióktelepén keresztül gyakorolja felé a munkáltatói jogokat. Ebben a munkaügyi szituációban ennek a munkavállalónak – meg kell-e szüntetnie a bejelentett magyar munkaviszonyát például felmondással a fióktelepnél (belföldön dolgozik és a fiókteleptől kapja a fizetését)? – új munkaszerződést kell-e kötnie, vagy csak munkaszerződés-módosítást jelent, ha telephelyet vált (Magyarországról Ausztriába)? – hogyan kell kezelni a megmaradt szabadságát (ki kell-e vennie/ki kell-e fizetnünk időarányosan, vagy egyszerűen továbbviheti)? – a szokásos kilépőpapírokat kell kiállítania a részére? – a NAV-nál "normál" kilépést kell-e bejelentenünk (mintha felmondana) vagy ez egy speciális eset? A munkavállaló kiköltözik Ausztriába, ott fog munkát végezni és onnan fogja a fizetését kapni. Köszönöm a válaszát előre is! Üdvözlettel: Kovács Anita -

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Csed-gyed jogosultság

Széles Imre

tb-szakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Másodállású egyéni vállalkozó adója és járulékai

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close