13 találat a(z) befejezetlen termelés cimkére

Egyéni vállalkozó őstermelőként Kérdés

Építőipari vállalkozás számvitele Kérdés

Befejezetlen termelés Kérdés

Projektcég Kérdés

Befejezetlen termelés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Építőipari cég 2020. januárban számlázza ki árbevételét. Ennek a munkának 50%-os volt a teljesítési foka 2019. 12. 31-én. Kérdésem, hogy milyen bizonylattal kell alátámasztani, illetve a 2019. évre eső árbevételt aktív időbeli elhatárolásként kell-e könyvelni. Köszönöm!

Árbevétel meghatározása elszámolási egységre és a kapcsolódó költségek kezelése Kérdés

Tisztelt Adózóna! Hivatkozva az "Árbevétel meghatározása" https://adozona.hu/kerdesek/2019_11_28_Arbevetel_meghatarozasa_mcr című kérdésre további kérdésként merül fel a költségek elszámolása és társasági adóbeli kezelése. Az árbevétel tekintetében világos az elszámolás. Mi volna azonban a helyes eljárás a kapcsolódó költségek elszámolása tekintetében? Mi az eljárás akkor, ha a teljesítési foknál több a kapcsolódó költség? Feltételezem, hogy ezt befejezetlen termelésként kell év végén kimutatni. És mi a helyes eljárás akkor, ha a teljesítési foknál kevesebb a kapcsolódó költség? Ebben az esetben a még kapcsolódó (de még ki nem számlázott) költséget hogyan kell elszámolni? Költségként időbeli elhatárolással / kötelezettséggel szemben, vagy pedig céltartalékként? A társasági adó vonzata ugyanis eltérő és jelentős is lehet. Köszönettel!

K+F adókedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném segítségét kérni, hogy a társasági és helyi adó kedvezménynél a K+F tevékenység tárgyévi közvetlen költségének meghatározásánál hogyan kell figyelembe venni az ezen tevékenység ki nem számlázott, de költséggel rendelkező részét, vagyis a befejezetlen termelés értékét. Az adott évben felmerült költségeket kell-e a befejezetlen értékkel csökkenteni? A válaszát előre is köszönöm.

Így könyvelje a befejezetlen termelést és hipát Kérdés

08. 24-én Szolnoki Béla válaszolt a fenti című kérdésre. Szeretném megkérni őt, hogy egészítse ki a válaszát. Foglalkozzunk azzal a kérdéssel is, amikor például villanyszerelők dolgoznak adott házon. Ebben az esetben hogy könyvelem a befejezetlen termelést? Van-e, beszélhetünk-e befejezetlen termelésről? Például épülő háznál szerződéssel folyik a szakipari munka. 95%-ban dec. 31-éig kész, kaptak a munkára előleget, a munka januárban van átadva. Nincs készletnyilvántartás, Mérleg A tip. összköltség. Köszönöm a válaszát. Üdvözlettel: V. Mária

Így könyvelje a befejezetlen termelést és a hipát! Cikk

Hogyan kell könyvelni az éven áthúzódó tevékenység bevételeit és költségeit? Miként alakul az iparűzési adó alapja? Olvasói kérdésre Szolnoki Béla adószakértő, könyvvizsgáló válaszolt.

Építőipari teljesítmény elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A magyar számviteli törvény szerint lehetséges-e a következőképpen eljárni: egy építéssel foglalkozó belföldi társaság az építkezést megkezdi 2017 májusában, a szerződés szerint 2018 májusában lesz az átadás, részteljesítés elfogadásáról a felek nem állapodtak meg. Az év végén a munkálatok költségeit befejezetlen termelésként mutatják ki, de a műszaki teljesítés felmérése alapján, a 2017-es évre eső szerződéses összeget a kivitelező kiszámlázza, amelyet a megrendelő elfogad? Megfelelő lehet-e ez az eljárás, vagy milyen feltételek mellett lehetne megfelelő? Megtisztelő válaszukat előre is köszönjük .

Befejezetlen termelés számvitele – hipa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy építőipari cég egy házat épít eladásra. Az első évben előlegeket kap a vásárlóktól és elkezdi építeni az ingatlant. Év végén még nincs átadás, de az épület már 95 százalékos készültségben van. Év végén aktiváltam a befejezetlen termelést: T239-K58. A társaságnak más tevékenysége nem volt. Az iparűzési adó bevallásában nincs árbevétel, csak felhasznált anyagok és alvállalkozók. A következő évben nyitáskor visszavezetem a befejezetlen termelést: T58-K239, és januárban átadják a házat. Ekkor keletkezik árbevétel, és az 58-ason pedig költség. Eredmény és társasági adó szempontjából rendben is lenne a dolog, de az iparűzési adóban most csak bevétel van semmilyen levonható tétel nincs. Ez biztos nem jó így. Mi a megoldás, hogy ne a teljes bevétele után kelljen iparűzési adót fizetni, csak azért, mert áthúzódott az átadás a következő évre. Gondolom valahogy "áruvá" kéne aktiválni a terméket (ingatlan) és onnan kivezetni eladáskor. De ezt csak gondolom. Kérem segítsenek a helyes számviteli megoldásban. 2. A kérdés folyománya, hogy ha az első évben volt más tevékenység is, akkor azzal szemben "jogosulatlanul" számoljuk el annak az építkezésnek az anyagköltségét, aminek a teljesítése csak a következő évben lesz. Miközben ezt most írom, lehet, hogy meg is van a megoldás? A felhasznált anyagokat és alvállalkozásokat az első évben raktárra vegyem és a második évben, mikor az átadás megtörténik, akkor számoljam el a költségnemek szerint? Így egy évbe és helyes költségnemre kerülne minden.

Befejezetlen termelés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy építőipari cég intézmények festésével, burkolásával stb. foglalkozik. Alvállalkozót foglalkoztat. Anyagköltsége az árbevétel kb. 16%-át teszi ki. Év végén vannak olyan munkák, amelyek 2016-ban kezdődtek és majd a 2017. évben kerülnek kiszámlázásra. Kérdésem: helyesen járok-e el, ha a készültségi fok meghatározása alapján ezeket a munkákat befejezetlen termelésként veszem "leltárba"? 2016. 12. 31-én az ügyvezető írásban határozza meg. Egy másik cég folyamatos karbantartásokat végez és az áthúzódó munkákat készültségi fok alapján veszi leltárba. Ez így elszámolható? Válaszát köszönöm szépen! Üdvözlettel: Anikó

Befejezetlen termelés őstermelőnél, egyéni vállalkozónál – a mezei leltár Cikk

Még a tapasztalt könyvelőknek is okoz némi fejfájást a mezei leltár összeállítása. Külön feladvány, ha ezt a munkát a pénzforgalmi szemléletű, naplófőkönyv, pénztárkönyv adataira támaszkodva kell elvégezni.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyed

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkavállaló jogellenes felmondása

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close