678 találat a(z) bérbeadás cimkére

Bérbeadott autók utáni bírság kezelése Cikk

Kit terhel a bérbeadott autóra kivetett bírság, hogyan kell ezt könyvelni? Olvasói kérdésre Szolnoki Béla adószakértő, könyvvizsgáló válaszolt.

Vagyonkezelő cég nyaralója Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy vagyonkezelő cég, amelynek van egy nyaralója, amit az év egy részében bérbe ad nyaralás céljára. 5220 TEÁOR alatt végzi a tevékenységet. Kérdésem, hogy kereskedelmi szálláshelynek minősül-e és vonatkozik-e a rá a 18%-os áfakulcs? A kereskedelmi szálláshelynek mi a pontos fogalmi meghatározása? Választ előre is köszönöm!

Adózás rendje Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1. Ha valaki adószámos magánszemély, illetve egyéni vállalkozása is van, bérbe adhatja-e adószámos magánszemélyként az egyéni vállalkozása telephelyét, székhelyét vagy fióktelepét másnak? 2. Gazdasági társaságban 08-as bevallás helytelenül lett beadva (a tulajdonosok közti megosztás hibásan történt). A cég már rég megszűnt, így utólag javítható-e a nyomtatvány, vagy csak a magánszemélyek önellenőrzik a saját bevallásukat? Köszönöm válaszát.

Harmadik országba nyújtott szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Adózóna! Harmadik országban lévő adóalanynak nyújtunk egy speciális szolgáltatást. A vevő által tőlünk megrendelt termék előállításához szerzünk be gyártószerszámokat, amelyeket a harmadik országban letelepedett vevőnknek áfásan számlázunk ki. A szerszámot itt Magyarországon, a telephelyünkön használjuk, de a vevő megtéríti az árát. A szerszámon az életciklusa alatt módosítást kellett végrehajtani a vevő kérésére. A módosítást szolgáltatásként szeretnék a vevőnek kiszámlázni. Mivel olyan eszközhöz kapcsolódik, ami itt van nálunk, és korábban áfásan számláztunk ki, a módosítást, mint szolgáltatást is áfásan kellene számlázni vagy áfamentesen? A válaszukat előre is köszönöm!

Iroda felújítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság vásárolt egy használt irodaházat adómentesen. A társaság mind ingatlaneladás, mind -bérbeadás tekintetében bejelentkezett az áfa hatálya alá, áfássá tette ezeket. Az ingatlant fel kell újítani (ez várhatóan mintegy 40 millió forint lesz). Felújítás után a társaság beköltözik az ingatlanba és várhatóan 90 százalékot meghaladóan a többi irodát bérbe adja. Az alábbi kérdéseim lennének: 1.) A tervek készülőben vannak, várhatóan egy kivitelező fogja a felújítást végezni. Viszont már most az udvaron levő fákat a társaság egy céggel kivágatta. Ennek a számlának az áfája visszaigényelhető most? Vagy majd csak a teljes felújítás aktiválásakor? 2.) Az egyik bérbevevő a társasággal áfacsoportban van, a neki kiállítandó bérleti díj áfát nem tartalmaz. Ön szerint az áfa visszaigényléshez ez megteremti a jog alapot? Hiszen túlnyomó részt bérbeadásra kerül az ingatlan, de ebből az egyik bérbevevő áfacsoport tag. Köszönettel: Mónika

Az áfatörvény 142. § értelmezése 100 ezer forint alatti szolgáltatás esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy felszámolási eljárás alatt álló társaság eszközöket ad bérbe, a bérletidíj-szerződés szerint havi 60 ezer forint plusz áfa. Helyes-e, ha a felszámolás alatt álló társaság havonta 60 ezer forint plusz áfa összegről állítja ki a számláját? Köszönettel.

Egyéni vállalkozók, őstermelők, bérbeadók: itt a fizetési határidő Cikk

Elérkezett a második negyedévi adóelőleg fizetési kötelezettség a magánszemélyek számára, amelynek határideje 2019. július12-e. Az egyéni vállalkozókra, a mezőgazdasági őstermelőkre, valamint e tevékenységek keretén kívül folyatott önálló tevékenységet folytatókra vonatkozik ez a határidő, valamint azokra, akik esetében nem történt meg például a nem önálló tevékenységből származó, vagy egyéb jövedelem utáni adóelőleg-levonás. Cikkünkben ismertetjük a költségelszámolási és a kedvezményérvényesítési lehetőségeket is.

Személygépkocsi beszerzésének áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. közösségi tagállamból vásárolt személygépkocsit. A számlán nem volt feltüntetve a különbözeti áfa, ezért az áfabevallásban a fizetendő sorba beállítottuk, de levonásba nem helyeztük az áfáját. Ez helyes volt-e? A gépkocsit forgalomba helyezték, tehát tárgyi eszköz lett. Az adózó sérelmezte, hogy áfát kellett fizetnie, ezért arra gondoltam, hogy ha bérbe adná itthon a személygépkocsit, akkor az áfát levonásba lehetett volna helyezni. Jól gondolom-e? Ha most értékesíti a személygépkocsit, akkor az áfamentesen történne meg? A bérbeadás módosítja-e az értékesítéskor személygépkocsira vonatkozó áfamentességet? Ha a bérbeadás mellett dönt, módosítjuk az áfabevallást és levonásba helyezzük a beszerzéskori áfát, akkor értékesítés esetén életbe lép-e az áfatörvény tárgyieszköz-értékesítésre vonatkozó 135. §-a? Tehát fizetendővé válik-e a 60 hónapon belül számított levont áfája?

Garázsbérbeadás/bérbevétel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 86. § (2) b) pontja alapján a bérbeadás adómentessége nem alkalmazható a közlekedési eszköz elhelyezésének, parkolásának biztosítását szolgáló bérbeadásra, így minden esetben általánosforgalmiadó-kötelezettséget eredményez. A bérbeadási tevékenység erre is tekintettel egyéni vállalkozóként vagy adószámos magánszemélyként folytatható. A fentiek ismeretében szeretném kérdezni, hogy ha áfa körös cég/kft. bérel mélygarázsban garázsbeállót magánszemélytől, akkor azt milyen formában teheti meg? A magánszemélynek be kell jelentkeznie áfakör alá a fentiek alapján. Mi van abban az esetben, ha a magánszemély ezt nem teszi meg. A céget érinti hátrány? A cég hogy tudja elszámolni ezt a költséget? Magánszemélynek mindenképp számla kell vagy elég sorszámozott bizonylatot kiadni a garázs bérbeadásáról?A bérszámfejtésen keresztül mint ingatlan bérbeadás leszámfejthető? Köszönettel.

Katás adózó – lakáshasználati szerződéssel bérbeadás Kérdés

Kedves Adózóna! Érdeklődni szeretnék, hogy ha szívességi lakáshasználati szerződéssel a tulajdonos díjmentesen használatba adja saját ingatlanát családtagjának, azaz a lakáshasználónak, akkor a lakáshasználó a szóban forgó ingatlant katás adózóként bérbe adhatja-e? Tisztában vagyok azzal, hogy katás adózóként saját tulajdonú vagy bérelt ingatlan nem adható bérbe. Várom szíves válaszát!

Értékcsökkenés ingatlanra Kérdés

Nagy értékű ingatlan apporttal indult egy kft., amely ezeket az ingatlanokat bérbeadja. Az előző könyvelő, akitől átvettem a könyvelést, az ingatlanokra nem számolt el számviteli törvény szerinti értékcsökkenést, mondván, hogy az ingatlanok értéke egyre nő, csak társasági adótörvény szerinti értékcsökkenést számolt el. Én úgy gondolom, hogy az ingatlanok avulnak, főleg mert bérlők használják, ezért én számolnék számviteli értékcsökkenést is, és ha jelentősen növekszik az ingatlan értéke, akkor értékbecslés alapján növelném az értéket a tőketartalékkal szemben. Jól gondolom? Megváltoztathatom-e az értékcsökkenés számítását?

Idegen tulajdonon végzett beruházás II. Kérdés

Kedves Dr. Szeiler Nikolett! Köszönöm válaszát azonos című kérdésemre https://adozona.hu/kerdesek/2019_5_11_Idegen_tulajdonon_vegzett_beruhaz_gnl! Írásával kapcsolatban újabb kérdés merült fel. Ön lakóingatlanról ír, az épület egy könnyűszerkezetű műhely lesz, az építési engedély is a kft. nevére szól, beruházásként a műhely a kft. tulajdona lesz. Ebben az esetben sem vonható le a beruházás esetén felmerült költség áfája? Ha szívességi használatra adja át magánszemély kft.-nek, akkor is ugyanazok a feltételek érvényesülnek, amit leírt? Ebben az esetben is kell bérleti díjat fizetni? A könnyűszerkezetű ipari létesítményt (műhelyt) szét lehet szedni és el lehet adni a későbbiekben, a telket magánszemély részére ugyanolyan állapotban vissza lehet adni, ez esetben is van adóvonzata a magánszemély részéről? Nem jó elgondolás, hogy felépül a műhely a kft. költségén, az áfát levonásba helyezve, majd amikor úgy dönt a kft., hogy megszünteti a tevékenységét, lebontja a könnyűszerkezetű létesítményt, és értékesíti, a magánszemély pedig visszakapja eredeti állapotában a telket? A kft. megteheti-e, hogy kiadja a műhelyt, ha már nem végez benne tevékenységet? Van-e olyan helyes eljárás, amikor a kft. a beruházás áfáját levonásba helyezheti? Válaszát előre is köszönöm!

Kaució gép bérbeadásakor: mikor kell róla számlát kiállítani? Cikk

Cég gép bérbeadásakor kauciót kér. Elegendő-e, ha a kauciót a könyveiben nyilvántartja mint a vevővel szembeni kötelezettséget, vagy számlát is ki kell állítani róla? – kérdezte olvasónk. Bunna Erika adótanácsadó válaszolt.

Kaució Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk gépbérbeadás kapcsán kauciót vezetne be. Kérdésem: elegendő-e, ha a kaució elfogadásával kapcsolatosan könyveinkben azt nyilvántartjuk mint kötelezettség a vevővel szemben a szerződések alapján, vagy számlaadási kötelezettségünk (áfa) is áll fenn? Szakértő válaszát köszönöm előre is!

Reklámhordozó utáni építményadó áthárítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelünk reklámfelületet ad bérbe. A szerződés szerint a bérbevevőre terhelt építményadó nem a szolgáltatás adóalapjának részeként kerül számlázásra, a bérletidíj-kalkuláció egyik meghatározó részeként beépítve a bérleti díjba (áfatörvény 70. § (1) bekezdés), hanem külön tételként, véleményem szerint helytelenül tárgyi adómentesen. Ön szerint mi a szabályos eljárás menete? Válaszukat előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Várandós kismama külföldi ellátása, biztosítása

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Gázolaj jövedéki adója

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Vagyonszerzési illeték

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close