254 találat a(z) arányosítás cimkére

Tárgyi eszköz áfája Kérdés

Túlóra kompenzálása szabadidővel 4 órás munkaidőre változott munkaidőben Kérdés

Katások nyugdíja: változás a jogszerzésben Cikk

A koronavírus kapcsán előállt veszélyhelyzetben több olyan kormányrendelet született, amely a kisadózó vállalkozások részére, átmeneti jelleggel, kedvezményt nyújt a társadalombiztosítási kötelezettségvállalásaik teljesítése terén. A főállású kisadózókkal kapcsolatban szinte minden esetben felmerül az a kérdés, hogy esetükben kell-e alkalmazni az úgynevezett arányos szolgálatiidő-számítást, vagy a befizetéseik után az adott időszak teljes időtartama nyugdíjra jogosító szolgálati időként elismerhető lesz.

Ingatlanértékesítés aányosítása szja-ban II. Kérdés

Először is nagyon szépen köszönöm igen gyors válaszát! Élve a felkínált lehetőséggel, igényelném a számítás levezetését, ennek érdekében az alábbi adatokat adom meg: 2015.évi hagyaték: lakás 1/4 rész öröklése: 1. örökös 2/24 részben 2. örökös 2/24 részben 3. örökös 2/24 részben vagyon-értékmegh: 2.250.000 Ft közjegyzői dij: 72.000 Ft 2018.évi hagyaték: 12/24 rész öröklése: 2.örökös 3/24 részben 3. örökös 3/24 részben 4. örökös 6/24 részben vagyon-értékmeghatározás:9.880.000 Ft temetési költség: 167.267.-Ft - közösen viselték 2019.évi lakás értékesítése: 23.700.000 Ft értékben adásvételi szerződés alapján jutó rész: 1. örökös 1.975.000 2. örökös 4.937.500 3. örökös 4.937.500 4. örökös 11.850.000 Előre is köszönöm segítségét.! További jó egészséget kívánok! Tisztelettel

Áfa-arányosítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem egy példán keresztül a következő: tegyük fel, hogy egy társas vállalkozás 20 millió forintért szerez be tárgyi eszközöket, amelyhez kapcsolódik 5,4 millió Ft előzetesen felszámított áfa. Ezen eszközök használta kapcsán realizál 1 millió forint áfaköteles, illetve 2 millió forint áfamentes árbevételt. Emellett van további 200 millió forint áfaköteles árbevétele egy teljesen más jellegű tevékenységből, amelyhez nem hasznosítja az új eszközöket. Amennyiben az áfa-arányosítást az 5. számú melléklet alapján határozzuk meg, úgy a levonási hányadot hogyan állapítjuk meg? Ugyanis van összesen 203 millió forint árbevétele, amiből 201 millió áfaköteles. Ezek szerint 201/203= 0.99, vagyis az eszközök áfájának 99 százaléka levonásba helyezhető? Mi a helyes eljárás ebben az esetben? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Egyszerűsített foglalkoztatás szakképzetlen és szakképzett munkakörben – szja-mentes jövedelem Cikk

Egy munkavállaló 2019. évben két munkáltatónál is volt egyszerűsített foglalkoztatotti jogviszonyban. Az egyiknél szakképzettséget igénylő munkakörben, napi 11 660 forintért, összesen 60 napon, a másiknál nem szakképzett munkakörben, szintén napi 11 660 forintért, 43 napon dolgozott. A két munkaviszonyban 28 nap közös, amikor az adott napon szakképzett és szakképzetlen munkakörben is foglalkoztatták a munkavállalót. Mit jelent ez esetben a mentesített keretösszeg arányosítása, hogyan kell kiszámítani az szja-köteles részt? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd válaszolt.

Egészségügyi szolgáltatási járulék – COVID-19 Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalónk kisgyermekes édesanya, aki fizetés nélküli szabadsággal tudja megoldani a gyermekei felügyeletét. Ez 5-10 munkanap havonta. 2020. május 1. után a munkáltatónak kell bevallani és megfizetni az egészségügyi szolgáltatási járulékot. Ezt csak abban az esetben kell, ha teljes hónapot lenne fizetés nélküli szabadságon? Vagy arányosítani kell, és úgy megfizetni? És mi a helyzet, ha már áprilisban is vesz ki fizetés nélküli szabadságot, akkor a munkavállalónak kell megfizetni a járulékot, ha egyáltalán szükséges? Mert munkabért kap, csak nem egész havit, ami után levonjuk és bevalljuk a járulékokat, adókat. Köszönöm a válaszát!

Egyszerűsített foglalkoztatás szakképzett és szakképzetlen munkakörben Kérdés

Kérdés: Munkavállaló 2019. évben 2 foglalkoztatónál is volt EFO jogviszonyban. Egyik foglalkoztatónál szakképzettséget igénylő munkakörben, napi: 11 660 forinttal, összesen: 60 napon keresztül. Másik foglalkoztatónál nem szakképzett munkakörben, napi: 11 660 forinttal, 43 napon keresztül. A két munkaviszonyban 28 nap közös, amikor egy adott napon szakképzett is, és szakképzetlen munkakörben is volt foglalkoztatva. Nem találok sehol sem konkrét számításokat erre, hogy pontosan mit is jelent a mentesített keretösszeg arányosítása. Hogyan kell pontosan ez esetben arányosítani, és az szja-köteles részt kiszámítani?

Költségmegosztás készültségi fok alapján Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2019 júniusában elkezdtek építeni – generálkivitelezői szerződés alapján – egy családi házat. Az ügyvezető 2019.12.31-ei dátummal a rendelkezésre álló műszaki adatok és az építési napló alapján meghatározott egy teljesítési fokot, mely 50%. A kiszámlázott árbevételt a szerződés szerinti árbevétel és a kiszámlázott árbevétel teljesítési fok szerinti arányában számoltam, illetve határoltam el. A kérdésem az lenne, hogy az építkezéssel kapcsolatos költségeket is meg kell-e osztani (elhatárolni) a teljesítési fok alapján? Azért nem egyértelmű számomra, mert az eddig elvégzett munkálatokhoz vásárolt anyagokat, illetve az alvállalkozói teljesítéseket mind felhasználták, tehát én 100 százalékban elszámolnám költségként, ráfordításként. Válaszukat előre is köszönöm!

Katások nyugdíja: a szolgálati idő számítása 2020-ban – példával Cikk

Újra és újra felmerülő kérdés, hogy a kisadózó vállalkozó a járulékfizetései alapján milyen mértékű társadalombiztosítási szolgáltatásra szerezhet jogosultságot, valamint esetükben kell-e alkalmazni az úgynevezett arányos szolgálatiidő-számítást, vagy a befizetéseik után minden esetben az adott időszak teljes időtartama nyugdíjra jogosító szolgálati időként elismerhető lesz.

Készenlét arányosítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az lenne a kérdésem, hogy ha a cégünk részmunkaidőben alkalmaz egy munkavállalót, akkor a munka törvénykönyvében meghatározott készenléti és túlóra maximumokat kell-e arányosítani a részmunkaidőhöz? Köszönöm!

Részmunkaidős éjjeliőr szabadságszámítása. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Telephelyünkön az éjszakai őrzést három fő, részmunkaidős éjjeliőrrel 3 x 10 nap x 8 helyett 12 órás készenléti jellegű egyenlőtlen munkaidő beosztással oldottuk meg. 1. A napi munkaidő mértéke: A napi munkaidő mértéke készenléti jellegű 12 óra 2. Az irányadó munkarend: A hónap minden napján hétfőtől vasárnapig, este 18:30 órától másnap 06 óra 30 percig tart (fejenként havi 10 munkanap, négy havi munkaidőkeret szerinti munkarendben). 3. A munkabér elemei: a munkaszerződésben meghatározott bruttó 74 100 Ft/hó átalánybér, mely magába foglalja az Mt. 140–142. §-aiban meghatározott bérpótlékokat. Kérdésem az, hogy a szabadságuk órában történő nyilvántartása hogyan történjen? Ha teljes havi munkaidőben lennének foglalkoztatva, akkor a havi 21 munkanapra (168 órára) járna a 20 nap alapszabadság (plusz az egyéb jogosultsági napok). De, havi 10 napra arányosan csökkentett szabadság jár? Azaz 48 százaléknyi, évi 10 nap? Köszönettel: Bezeczky Miklós

Szabadság, pótszabadság megállapítása, kiadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A szabadság, pótszabadság megállapítása, kiadása ügyében kérjük a segítségét. Szabadság megállapítása: A munkavállalót alap- és évei után pótszabadság illeti meg, melyet év közben kezdett munkavállaló esetében arányosítani kell. Apaszabadság (5 nap) az független attól, mikor kezdett a munkavállaló, az mindenképpen jár, ha adott évben gyermeke születik, melyet 2 hónapon belül ki kell adni. De mi a helyzet a gyerekek után járó pótszabadsággal? 1. Adott évben év közepén kezdő munkavállalónál arányosítani kell? 2. Munkavállaló egész évben a cég alkalmazásában áll decemberben megszületik a 3. gyermeke, jár neki a plusz 3 nap vagy arányosítani kell? 3. Munkavállaló augusztusban kezdett, decemberben megszületik a 3. gyermeke, jár neki a plusz 3 nap vagy arányosítani kell? Szabadság kiadása: Alap esetben tárgyév 12.31-éig kell kiadni. 5 esetben átvihető köv.évre a) alap szabadságból (20 nap) áthúzódóan 5 nap b) munkaviszony 10.01-jét követően kezdődik c) Életkor alapján járó szabadság d) Fontos gazdasági esemény e) Apa szabadság (5 nap) De mi a helyzet a gyerekek után járó pótszabadsággal? 4. A gyerekek után járó pótszabadság átvihető vagy sem?

Fogyatékos gyermek utáni pótszabadság arányosítása Kérdés

Hogyan kell megállapítani a fogyatékos gyermek utáni pótszabadság mértékét, ha a fogyatékosság megállapítására év közben kerül sor? Mivel a jogszabály szerint fogyatékos gyermek az, aki után emelt összegű családi pótlék jár, így például a tejfehérje-érzékeny gyermek után is jár a pótszabadság, viszont ezt év közben is megállapíthatják. Ekkor egész évre jár a 2 nap pótszabadság, vagy arányosítani kell a megállapítás napjától az év végéig, illetve évközi megszűnés esetén a megszűnés napjáig?

Generálkivitelező, alvállalkozó – fordított áfa, egyenes áfa Cikk

Ha egy áfaalany, de lakóingatlan-bérbeadásra és -értékesítésre be nem jelentkezett cég generálkivitelezőt bíz meg egy lakóingatlan kivitelezésével, a kivitelezőnek fordított áfás számlát kell kiállítania a megbízó részére? A kivitelező az alvállalkozóitól fordított vagy egyenes áfás számlát fogadhat be? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Bartha László adójogi szakjogász válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elszámolási időszak – áfa tv. 58. §

Kelemen László

adószakértő, jogász

Befogadott számlák a NAV-nál

Kelemen László

adószakértő, jogász

Számlakiállítás saját költség felhasználásról

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close