202 találat a(z) alvállalkozó cimkére

Építőipari tevékenység, iparűzési adó Kérdés

Szeptember végén alakult cég székhelyétől eltérő településen alvállalkozóként végzi tevékenységét várhatóan 2018. májusig. Állandó iparűzési tevékenység végzésére bejelentkezhet-e, és mit kell tennie ennek érdekében? Az ideiglenes bejelentkezés irreális, és kigazdálkodhatatlan.

Szerelési hiba a kórházban – fogházat kaptak a felelősök Cikk

A másodfokon eljáró Győri Törvényszék is felfüggesztett fogházra ítélte pénteken a mosonmagyaróvári kórházi haláleset négy vádlottját, helyben hagyva az első fokon eljáró Mosonmagyaróvári Járásbíróság tavaly június 8-ai határozatát – tájékoztatta a Győri Törvényszék sajtószóvivője az MTI-t.

Fordított áfa Kérdés

Társaságunk vállalkozási szerződés keretében fordított áfás munkát kivitelez. A munkaterületen a leszállított építőanyagokat saját dolgozóval mozgatja, hordja szét emeletekre, és ennek költéségét, valamint a takarítás költségét is tovább szeretné számlázni a fővállalkozó felé. A teljesítőnek hogyan kell számláznia (fordított áfa vagy egyenes áfa)?

Alvállalkozó, közvetített szolgáltatás-iparűzési adó Kérdés

Tisztelt Cím! Társaságunk reklámfilmeket gyárt. Elszámolhatóak-e a következő igénybe vett szolgáltatások alvállalkozói teljesítésként, illetve közvetített szolgáltatásként (megrendelőivel kötött szerződésében rögzítésre kerül, hogy igénybe vehet alvállalkozókat): Műterem bérleti díj Egyéb forgatási helyszín bérleti díja Technikai berendezések bérleti díja (világítási eszközök, kamerák) Kellékek bérleti díja

Ezek a munkáltató kötelezettségei harmadik országbeli alkalmazottnál Cikk

Milyen kötelezettségei vannak egy magyar cégnek törökországi alvállalkozó bevonásával történő munkavégzés esetén? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

Alvállalkozói díjak elismerése Kérdés

Kérdező társaság alvállalkozók igénybevételével végez építési, mérnöki, kivitelezési szolgáltatásokat, munkákat. Kérdező társaságnál bevett gyakorlat, hogy nem fogadja el addig az alvállalkozói teljesítésekről szóló beérkező számlákat, amíg a megrendelőnek a munkát nem számlázta, nem zárta le a teljesítést. Azzal az indokkal, hogy az esetleges hibákat, hiányosságokat nem tudja az alvállalkozóval érvényesíttetni. Kérdésünk, van-e a fenti helyzetre jogszabályi háttér, mi a gyakorlat? Segítségüket előre is köszönjük, M.Consulting Bt.

Török alvállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar kft. Magyarországon építésiengedély-köteles építkezést vállalt. A kérdésem az lenne, hogy ha alvállalkozóként egy török céget választana, ennek a cégnek az alkalmazottai török munkások lennének, a magyar cégnek lenne-e valami kötelezettsége a munkavállalók után, illetve a török cégnek lenne-e valami kötelessége, hogy Magyarországon dolgoztat? Köszönettel.

Alanyi adómentesség és a fordított áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérném szíves segítségét az alábbi esetben. Alanyi adómentes, átalányadózást választó építőipari vállalkozó fővállalkozóval szerződést kötött építőipari munkák elvégzésére; a fővállalkozó áfakörös. Az egyéni vállalkozó által kiállított számlán az áfakulcs alatt az alábbi szerepel: "az áfakulcs AM % és összege fordított ÁFA és nulla". Alanyi adómentes egyéni vállalkozó adhat ki ilyen számlát, még ha az elvégzett tevékenység építésiengedély-köteles is? Hogyan kell ilyen esetben kiállítani a számlát? A fővállalkozó így nem fizet áfát? Köszönöm a segítséget.

HIPA - alvállalkozói költség levonás Kérdés

Cégünk építőipari tevékenységet folytat. Az egyes munkák (projektek) évek között áthúzódnak. A munkákhoz (projektekhez) alvállalkozókat alkalmazzunk, akik a munka elvégzése után számlát állítanak ki, amit cégünk kifizet. A munkákhoz előlegszámlák kapcsolódnak (nem részszámlák!), és előfordult, hogy a számla csak a következő évben kerül kiállításra. A helyiiparűzésiadó-alap megállapításakor projektenként kell vizsgálni a nettó árbevételt és a vele szembe levonható alvállalkozói és anyagszámlákat, vagy cégre nézve projektektől függetlenül? Mivel előfordul, hogy adott munka (projekt) csak előlegszámlával bír, de van már hozzá alvállalkozói költség, akkor ezt mikor lehet levonásba helyezni, ha közben adóévet váltunk? Akkor, amikor az alvállalkozói költség felmerült, mert egyébként a cégnek más projekt (munka) esetében van árbevétele és az több, mint az azon a projekthez kapcsolódó alvállalkozói és anyag költség, vagy a következő évben, amikor az adott projekt (munka) végszámlája kiállításra kerül?

Alvállalkozói szolgáltatás Kérdés

A tolmácsolást szolgáltató cég az iparűzési adó alapjából levonhatja-e az általa igénybe vett tolmácsolásról szóló alvállalkozó (kft.) számláját? A megrendelő elfogadta a munkát és ki is fizette.

Bejelentésköteles építési tevékenység áfája Kérdés

2017-től már csak bejelentésköteles a lakóingatlan építése, tehát nem kell építési hatósági engedély. Ilyen esetben az alvállalkozó továbbra is fordított áfásan számláz az a fővállalkozó részére?

Ingatlan áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk generálkivitelezésben, engedélyköteles munkát végez magánszemélynek. A számlát 5 százalékos áfával növelten állítjuk ki. Az alvállalkozónk hány százalékos áfával állítja ki felénk a számláját?

Külföldi társaság magyar adószámmal Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk megbízást kapott áruszállításra Magyarországról harmadik ország területére. A fuvart egy harmadik országbeli alvállalkozóval végeztettük el. Megbízónk a számlát egy külföldi társaság címére, de annak magyar adószámára kéri kiállítani. Továbbszámlázható-e így a fuvar? Mentesen számlázható? Az áfabevallás mely sorában kell szerepeltetnünk az általunk kiállított, és mely sorban az alvállalkozó által kiállított számlát? Előre is köszönöm válaszát!

Építőipar – ideiglenes iparűzési adó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Építőipari kivitelezéssel foglalkozó cég ideiglenes iparűzési adójának megállapításához kérnék segítséget. A szerződés alapján a munka megkezdése és a teljesítésigazolás kiadása közötti időtartam nem haladja meg a 180 napot, így ideiglenes iparűzésiadó-fizetési kötelezettsége keletkezik a cégnek az adott önkormányzatnál. Amennyiben a kivitelezés valamilyen okból hosszabb ideig szünetel (30 napot meghaladóan) építési naplóban rögzítve van a szünetelés ténye, akkor is a teljes időtartamra kell bevallani és megfizetni az ideiglenes iparűzési adót? Ez idő alatt egy másik településen végez munkát a cég, ahol akár szintén keletkezhet ideiglenes adófizetési kötelezettsége. Amennyiben egy hasonló hosszú időtartamú építkezésen a fent említett cég alvállalkozót is igénybe vesz, és ebben az időtartamban a megbízó cég nem végez ténylegesen munkát, de a szerződés szerint a munkát megkezdte, teljesítésigazolás még nem áll rendelkezésre, mert az alvállalkozó által végzett folyamatok is ennek a szerződésnek a részét képezik, akkor mindkét szóban forgó cég adófizetésre kötelezett az építkezés helyén illetékes önkormányzatnál? Válaszát előre is köszönöm!

Alvállalkozói teljesítés könyvelése Kérdés

Építőipari cég tevékenységének végzése közben alvállalkozót vesz igénybe. A megbízási szerződés elfogadja az alvállalkozó igénybevételét, kimutatható, hogy az adott bevételhez mely alvállalkozói teljesítés kapcsolódik. Kérdésem, hogy ezt az alvállalkozói teljesítést 528-ra vagy 815-re könyveljem? Köszönöm a tájékoztatást, segítséget.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Repoharak helyes pénzügyi elszámolása

Nagy Norbert

adószakértő

Csed/gyed ellátási alap

Széles Imre

tb-szakértő

Szolgálati nyugdíj melletti munkavégzés

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs