244 találat a(z) alvállalkozó cimkére

Alvállalkozói teljesítmény jogosságának megállapítása Kérdés

Vállalkozásunk az építőipari szektorban működik. Fővállalkozóként köt vállalkozói szerződést megrendelőivel. Munkánkat alvállalkozók igénybevételével végezzük. Az alvállalkozói teljesítéseket akkor vonjuk le az iparűzési adó alapjából, ha társaságunk rendelkezik írásban kötött Ptk. szerinti vállalkozási szerződéssel mind megrendelőjével, mind alvállalkozójával szemben. Azonban az a speciális eset merült fel egy adott munka során, hogy bizonyos szolgáltatásokat (például: területőrzés, daruk használatának biztosítása, anyagmozgatás stb.) magától a megrendelőtől vesszük igénybe, melyet a megrendelő le is számláz társaságunknak. Ezen költségek viszont beépítésre kerültek az adott megbízás fővállalkozói költségvetésbe, melyet természetesen megrendelő elfogadott. Ezen megállapodások jelenleg egy, a megrendelői szerződésben vannak belefoglalva és nem vettük bele az alvállalkozói teljesítményekbe. Felmerült, hogy, ha a megrendelő külön vállalkozói szerződést kötne társaságunkkal ezen szolgáltatások igénybe vételéről, akkor tekinthetők-e ezen igénybevett szolgáltatások alvállalkozói teljesítményeknek?

Eladásra épített lakások, alvállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. eladásra épít lakásokat, megbíz több kivitelező céget az építéssel (kőműves munkák, szakipari munkák, villanyszerelés....). A könyvelésben ezek alvállalkozók vagy egyéb szolgáltatás. Az iparűzési adó kiszámításánál ezek csökkentő tételek-e?

Alvállalkozó Németországban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy német vállalkozás, amely megbízta "A" magyar vállalkozót, hogy szolgáltatást nyújtson neki Németországban. "A" magyar vállalkozó megbízta "B" magyar alvállalkozót a munka elvégzésével. "B" magyar alvállalkozó elvégezte Németországban a munkát. "B" magyar vállalkozó hogyan állítsa ki a számlát "A" magyar vállalkozó felé? Áfásan vagy áfa területi hatályon kívüliként? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: G-né

Alvállalkozók elszállásolása III. Kérdés

https://adozona.hu/kerdesek/2019_2_14_Alvallalkozok_elszallasolasa_sww Tisztelt Kneitner Lea! A korábbi, belinkelt kérdéshez van még egy kérdésünk: abban az esetben, ha a cég továbbszámlázza a szállásdíjat az alvállalkozónak, akkor a számlán szereplő nettó összeget kell neki 27%-os áfával kiszámláznia?

Új építésű családi ház villanyszerelési áfája Kérdés

Tisztelt Cím! Egy villanyszerelési cikkeket árusító és lakó-, illetve nem lakóépület építését végző kft. új építésű családi ház villanyszerelési munkáit végzi alvállalkozókkal magánszemély részére. A családi házra vonatkozó kedvezményes (5 százalékos) adókulcsnak megfelel az épület, mert nem haladja meg a 300m2-t. Az alvállalkozó 5 vagy 27 százalékkal számlázzon a kft. felé a végzett munkáról? A kft. a munka elvégzése után a magánszemély felé milyen adókulcsot alkalmazzon? Milyen egyéb szabályoknak kell még érvényesülni ebben az esetben? Válaszukat köszönettel várjuk! Könyvelde Bt. Nagyné Farkas Ida

Alvállalkozó helyett elvégzett garanciális javítás számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azt szeretném megkérdezni, hogy ki kell-e számlázni az alvállalkozónak a helyette elvégzett garanciális javítások költségeit, vagy egy beszámítási nyilatkozat elég ennek könyveléséhez? Háttér: cégünk építőipari fővállalkozóként szerződést köt alvállalkozókkal építési munkákra. A szerződésben ki van kötve, hogy az alvállalkozói díj meghatározott százalékát a garanciális idő lejártáig visszatarthatja a fővállalkozó az esetleges utólagos javítások fedezetére. A szerződés teljesülése után az alvállalkozó számláját 100 százalékban befogadtuk és lekönyveltük, de csak a garanciális visszatartás feletti részt fizettük ki. A garanciális időszakon belül kiderült, hogy egy munkatétel hibásan lett elvégezve. Az alvállalkozó ezt nem ismerte el, nem volt hajlandó kijavítani. Mi ezt helyette kénytelenek voltunk megtenni, részben más szolgáltató, részben saját munkaerő bevonásával. Ennek a munkának az ellenértékéről beszámítási nyilatkozatot állítottunk ki, amiben közöltük az alvállakozóval, hogy beszámítjuk a visszatartott garanciális összegbe, abból ennyit kiegyenlítettnek tekintünk. A kérdés tehát az, hogy ki kell-e állítani számlát is az alvállalkozó felé ilyen esetben?

Alvállalkozók elszállásolása 2. kérdés Kérdés

https://adozona.hu/kerdesek/2019_2_14_Alvallalkozok_elszallasolasa_sww Tisztelt Kneitner Lea! A korábbi, belinkelt kérdéshez van még egy kérdésünk: abban az esetben, ha a cég továbbszámlázza a szállásdíjat az alvállalkozónak, szintén kell utána adózni, vagy ebben az esetben mentesülne alóla?

Alvállalkozók elszállásolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft.-nk alvállalkozókkal fog dolgoztatni, akiket el is kell szállásolnia a cégnek. Tehát a mi kft.-nk keres szállást, és fizeti annak költségeit. Van ennek a kft.-nk számára fizetendő adóvonzata? Ha fizetővendéglátás keretében biztosít szállást, az áfátt vissza lehet igényelni?

Kft. tulajdonosai mint katás alvállalkozók Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy kft., melynek két tulajdonosa munkaviszonyban dolgozik a társaságban. Szabad-e és ha igen, milyen feltételek mellett más jogviszonyban, például katás egyéni vállalkozóként a kft. részére alvállalkozói munkát végezni? Köszönettel!

Alvállalkozói teljesítés áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alábbi ügyben kérném a segítségét. Társaságunk építőipari tevékenységgel foglalkozik. Egy engedélyköteles építkezéshez alvállalkozói szerződést kötöttek építőipari segédmunkák végzésére úgy, hogy havonta a ténylegesen teljesített órák után, a szerződésben rögzített óradíj alapján számláz az alvállalkozó. A saját tevékenységünk fordított áfás, kérdésem, hogy az alvállalkozói órateljesítés alapján kibocsátott számla is figyelembe vehető-e fordított adózással? Válaszát előre is köszönöm.

Alvállalkozó Kérdés

Tisztelt Adózóna! A Fővállalkozó Kft. építőipari munkákra köt szerződés alvállalkozókkal. A munkák elvégzéséhez az alvállalkozóknak nem állnak rendelkezésre szerszámok, eszközök, gépek, gépkocsi. Ezeket a fővállalkozó biztosítaná, a köztük levő szerződésben ezt rögzítenék. A fővállalkozó tulajdonában lévő eszközökkel, gépkocsikkal dolgoznának az alvállalkozók. Lehetséges-e, a fővállalkozó elszámolhatja-e saját költségei között a gépkocsikkal, eszközökkel kapcsolatos kiadásokat? A felhasznált üzemanyag-költségeket is a fővállalkozó finanszírozná. Köszönettel: Koppány Tamásné

Katás alvállalkozók Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy katás alvállalkozói szerződést munkaszerződésnek tekint a NAV, akkor hogyan tekint a korábban kifizetett alvállalkozói díjra? Azt nettó vagy bruttó munkabérként kell figyelembe venni? Van-e erre jogszabály? Köszönettel: Böbe

Bérmunka végzése során más vállalkozás igénybevétele Kérdés

https://adozona.hu/kerdesek/2016_2_29_Bermunka_vagy_alvallalkozo_dky Sinka Júlia fenti szakértői véleményéhez kapcsolódóan kérdezem, bérmunkának vagy alvállalkozói teljesítménynek minősül, ha megrendelő saját megbízói felé történő bérmunka szolgáltatásnyújtása során (az anyag a megrendelő megbízójának tulajdonában áll) további vállalkozás munkáját veszi igénybe, mely így beépül a saját szolgáltatásába. Álláspontom szerint alvállalkozó (megrendelő-vállalkozó szerződéséből kitűnik), és semmiképpen sem bérmunka, annak okán, hogy a megmunkált anyag a megrendelő megbízójának tulajdonában áll. Előre is köszönöm szépen! Orosz Réka

Céges teherautót alvállalkozó vezet Kérdés

Kedves Szakértő! Egy cég frissen vásárolt teherautóját a rendszeresen beszámlázó alvállalkozója (aki katás egyéni vállalkozó) vezeti, okoz ez valakinek is bármiféle gondot (rendőr, NAV), mivel a menetlevélben is az ő nevét tüntetik fel? S kell-e ezért az alvállalkozó részére bérleti díjról számlát kiállítani? Főleg, ha lesznek olyan utak is, amelyeket nem az autótulajdonos cégnek végez ezzel az autóval (lévén, az egyéni vállalkozó a cég tulajdonosának a családtagja is egyben), hanem esetleg egy harmadik adóalanynak? Hogyan kell jogszerűen kezelni ezeket az eseteket (bérleti díj arányosítása stb.)? Köszönettel.

Alvállalkozó lakásépítésnél Kérdés

Építőipari generálkivitelező (áfaalany) új lakóépületet épít, melyet magánszemély részére 5 százalékos adókulcs alkalmazásával fog értékesíteni. Az ingatlan létrehozatala építési-hatósági engedély-köteles. Ügyfelem mint alvállalkozó (szintén áfaalany) ezen építési folyamat egyik részének elvégzésére vállalt kötelezettséget, az építési-szerelési munkának minősülő teljesítésének díját a generálkivitelező részére számlázza ki, ő a megrendelő. Kérdésem: Helyesen jár-e el alvállalkozó ügyfelem, ha az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 142. § (1) bekezdésének b) pontja alapján fordított adózás alkalmazásával állítja ki a munkadíj számláját?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Iparűzési adó alapjának megállapítása

Szipszer Tamás

adószakértő

Mit jelent?

Szipszer Tamás

adószakértő

Bérelt ingatlan megvétele

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink