244 találat a(z) alvállalkozó cimkére

Fordított áfa, építőipar Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozás nyílászárók értékesítésével és beépítésével foglalkozik. A nyílászárókat a gyártó cégtől megvásárolja, alvállalkozó segítségével a megrendelő részére kiszállítja és beépíti. Az alvállalkozó a nyílászárókat értékesítő vállalkozás felé állítja ki számláját. Építésihatósági-engedélyköteles megrendelés esetén (a megrendelő egy vállalkozó) lehetséges-e a nyílászárók fordított áfa alkalmazásával történő leszámlázása? A beépítést végző alvállalkozó jogosult fordított áfát tartalmazó számla kiállítására? Köszönettel: Reményi Győzőné

Ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Lengyel cég fővállalkozóként Magyarországon vállalkozik építési engedélyhez kötött szerelőipari munkára. A kivitelezéshez magyar alvállalkozót foglalkoztat. Mivel az ingatlan Magyarországon található, így a teljesítés helye is itt van. A magyar alvállalkozónak a teljesítményt áfa szempontjából hogyan kell számláznia a lengyel fővállalkozó felé, mit kell szerepeltetni a számlán?

Fordított áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy fővállalkozó, aki egy építésiengedély-köteles acélszerkezet elkészítését, felállítását vállalja. A megrendelő egy egyesület, aki alanyi adómentes. Így a fővállalkozó a részére áfával növelten állítja ki a számlát. A fővállalkozó a munkát kiadja egy alvállalkozónak, aki viszont belföldi adóalany, áfás vállalkozó. Az alvállalkozó az acélszerkezet gyártásával egy további vállalkozót bíz meg, aki szintén belföldi áfás vállalkozó, és csak a szerkezetet gyártja, annak felállítását az őt megbízó alvállalkozó végzi. 1. Az alvállalkozó fordított áfás számlát állít-e ki a fővállalkozó felé? 2. Acélszerkezetet saját telephelyén legyártó vállalkozó is fordított áfás számlát állít-e ki az őt megbízó alvállalkozó felé? Válaszát köszönöm. Némethné

Alvállalkozók könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az iparűzési adó alapjából levonhatók azok az alvállalkozói teljesítmények, amelyek nem minősülnek közvetített szolgáltatásnak (például azért, mert a megrendelővel kötött szerződésből nem derül ki a a közvetítés lehetősége), ezért az 5-ös számlaosztályba könyveljük. Kérdésem, hogy év végén át kell-e vezetni a 8-as számlaosztályba?

Előleg vagy részteljesítés számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Fővállalkozó kivitelező vállalkozás vagyunk. Egy kivitelezési munkához alvállalkozónk már legyártotta a szükséges szerkezeteket. Az alvállalkozóval élő szerződésünk van, mely szerint a gyártást követően jogosult az első részszámlára. A kérdés az lenne, hogy ilyenkor kiállíthat-e az alvállalkozó részszámlát, vagy csak előlegszámlát? Alvállalkozónk álláspontja szerint elegendő egy tárolási nyilatkozatot mellékelnünk. Elfogadhatjuk-e a részszámlát úgy, hogy nem nyitottunk még e-naplót?

Tanfolyami díj továbbszámlázása Kérdés

T. Szakértő! Egy kft. 2 dolgozója és az alvállalkozójának egy dolgozója, szakmai továbbképzésen vett részt. A kft. mindhárom fő képzési díját kifizette. Az alvállalkozó kéri a dolgozóját terhelő díj továbbszámlázását. Nem látom, hogy ezt hogyan tudnánk megtenni, kérem a segítségét! Üdvözlettel: V.Mária

Külső szolgáltatás – iparűzési adó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közérdekű nyugdíjas-szövetkezet külső szolgáltatást teljesít. Az igénybevett szolgáltatás alvállalkozói díjnak minősülhet-e iparűzési adó tekintetében? Előre is köszönöm a választ!

Magyarországi székhelyű cég számláz szolgáltatást EU országbeli magyarországi diplomáciai képviseletnek Kérdés

Magyarországi székhelyű cég ("A" cég) légtechnikai rendszer átalakítására kötött szerződést az EU egy országában található magyarországi diplomáciai képviselettel, amit annak irodaházában végeznek. Az áfatörvény (2007. évi CXXVII. tv.)107. § (1) a) pontja, valamint a diplomáciai kapcsolatokról szóló 1965.évi 22. törvényerejű rendelet alapján a szerződésben foglalt szolgáltatás nyújtása mentes az adó alól. Helyesen járt-e el a magyar cég, ha az EU-s magyar diplomáciai képviseletnek áfa területi hatályán kívüli számlát állított ki? Továbbá ezen "A" cég megbízott egy szintén magyarországi székhelyű céget ("B" céget) mint alvállalkozót ezen munka tényleges elvégzésére az adott EU-s országban. Ezen magyarországi két ("A" mint megrendelő és "B" mint alvállalkozó) cég hogyan számlázzon egymásnak az áfa tekintetében? Keletkezik áfafizetési kötelezettség? Segítségüket előre is köszönöm!

Ideiglenes iparűzési adó Kérdés

A megrendelő egy építőipari vállalkozásnak megbízást ad 10 faluban szerelési munkák végzésére. A befejezési határidő a 10 falu vonatkozásában a szerződéskötéstől számított 150 nap. A vállalkozó a munka többségét alvállalkozó bevonásával végzi. Az egyes falvakban végzett munka az építési naplóból követhetően egy helyen sem érte el a 30 napot. Kérdés: ebben az esetben a vállalkozónak és az alvállalkozóknak hogyan kell a bejelentkezést és az ideiglenes iparűzési adó megfizetését teljesíteni?

Ideiglenes iparűzési adó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó kőműves alvállalkozóként dolgozik társas vállalkozónál, aki ingatlanépítés kivitelező vállalkozója. Az építési naplóban folyamatosan vezetésre kerül az egyéni vállalkozó munkája. A kérdésem az lenne, hogy az egyéni vállalkozóra is vonatkozik a helyi adó törvény szerinti ideiglenes iparűzésiadó-fizetési kötelezettség, ha olyan településen dolgozik 30 napot meghaladóan, ahol nincs székhelye, telephelye? Minden vállalkozóra vagy csak a kivitelezőkre vonatkozik az ideiglenes iparűzési adó fizetési kötelezettség? Köszönöm válaszukat!

Németországban végzett csőszerelési munka hol és hogyan adózik? II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Köszönöm a válaszát a Németországban végzett csőszerelési munkával kapcsolatban. Ehhez kapcsolódva szeretném megkérdezni, hogyan történik a számlázás, ha a magyar vállalkozó, aki nem fővállalkozó, de további magyar alvállalkozót igénybe vesz erre a munkára? Az anyagot Magyarországról viszik ki, a vállalkozói díj tartalmazza az anyagköltséget is. A két alvállalkozó között, akik rendelkeznek közösségi adószámmal, de adóalanyként Németországban nincsenek bejelentkezve, hogyan történik a számlázás? Köszönettel: Hné

Iparűzési adó szerinti alvállalkozó vagy közvetített szolgáltatás II. Kérdés

Tisztelt Szakértő Úr! Azonos című kérdésemre adott válaszából nem derül ki egyértelműen, hogy a számlára alvállalkozói teljesítmény ellenére ráírható-e a közvetített szolgáltatás fordulat, illetve.ez szükséges feltétele-e annak, hogy az ipaalapból levonható legyen ez a tétel. Tisztában vagyok az alvállalkozói teljesítmény és a közvetített szolgáltatás fogalmával. Továbbra is várom válaszát a feltett kérdéseimre. Üdvözlettel: Merckléné Pósa Judit

Építőipari tevékenység, iparűzési adó Kérdés

Szeptember végén alakult cég székhelyétől eltérő településen alvállalkozóként végzi tevékenységét várhatóan 2018. májusig. Állandó iparűzési tevékenység végzésére bejelentkezhet-e, és mit kell tennie ennek érdekében? Az ideiglenes bejelentkezés irreális, és kigazdálkodhatatlan.

Szerelési hiba a kórházban – fogházat kaptak a felelősök Cikk

A másodfokon eljáró Győri Törvényszék is felfüggesztett fogházra ítélte pénteken a mosonmagyaróvári kórházi haláleset négy vádlottját, helyben hagyva az első fokon eljáró Mosonmagyaróvári Járásbíróság tavaly június 8-ai határozatát – tájékoztatta a Győri Törvényszék sajtószóvivője az MTI-t.

Fordított áfa Kérdés

Társaságunk vállalkozási szerződés keretében fordított áfás munkát kivitelez. A munkaterületen a leszállított építőanyagokat saját dolgozóval mozgatja, hordja szét emeletekre, és ennek költéségét, valamint a takarítás költségét is tovább szeretné számlázni a fővállalkozó felé. A teljesítőnek hogyan kell számláznia (fordított áfa vagy egyenes áfa)?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ázsiós tőkeemelés könyvelése a tulajdonosnál

Pölöskei Pálné

adószakértő

Árfolyamnyereségből származó jövedelem

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink