22 találat a(z) alapító okirat cimkére

Üzletrész ajándékozása, egyszemélyes kft. Kérdés

Társas vállalkozó és kata jogviszony Kérdés

Költségek elszámolásához ingatlan bejelentése telephelyként Kérdés

Társasház albetétek összevonása Kérdés

Egyszemélyes kft. ügyvezető jogviszonya Kérdés

Ügyvezetés szülési szabadság alatt Kérdés

Lakásszövetkezetek közgyűlése Kérdés

Sportszövetség Kérdés

Ügyvezető visszahívásának szavazataránya Kérdés

Minimum járulék Kérdés

Műalkotás értékesítése áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy alapítvány, aki műalkotások hagyatékkezelésével és értékesítésével foglalkozik. Az alapító okiratban szerepel többek között: "Az alapítvány további célja a gyűjtemény művészeti értékének folyamatos gyarapítása, a gyűjtemény bővítésével vagy a gyűjteményből való körültekintően megválasztott értékesítéssel az alapítvány működtetése érdekében." Kérdéseim az alábbiak: 1. Amennyiben az alapítvány értékesíti a műveket, áfás vagy áfamentes számlát kell-e kiállítania (használt cikknek minősülnek-e a műalkotások)? 2. Alkalmazható-e a különbözeti áfa a számlázás során? 3. Alkalmazható-e a különbözeti áfa olyan művekre, amelyek előtte például kiállításon voltak vagy galériákban voltak megtekinthetők (akár Magyarországon, akár külföldön)? 4. Az áfás értékesítéssel jelentős piaci hátrányok érik az alapítványt, melynek elsődleges célja nem lehet az értékesítés. Van-e bármilyen egyéb lehetőség az áfamentes értékesítésre? Válaszát nagyon köszönöm!

Egyéni vállakozó kft.-vé alakul Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó kft.-vé átalakulást tervez az új szabályok szerint. Ezzel kapcsolatban szeretnék kérdezni: 1. Az alapítói vagyonba bekerülő eszközökön felül, a többi eszköz hogyan kerül át a kft.-be? Egyszerűen egy átadással a nyitó mérlegben feltüntetem? 2. A kimenő számlák fizetendő áfája 45 napos halasztással lett figyelembevéve az egyéni vállalkozásban. Ezek meg nem fizetett áfáját a kft. fizeti az átalakulás időpontjában? 3. Az alapítói okiratban a vállalkozó megadhatja az átalakulás dátumát, vagy mindenképpen a cégbírósági bejegyzés időpontja (ami nem tervezhetö) lesz az átalakulás napja? Köszönöm.

Közérdekű nyugdíjasszövetkezet Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem Közérdekű nyugdíjasszövetkezetbe az alapító tagjain kívül újabb tagok léptek be, de az alapító okiratban ők már nem szerepelnek, a jegyzett tőke összege nem változott. Hogyan, milyen főkönyvi számra kell könyvelni a belépő tagok tagdíját? Az osztalékból részesülhetnek-e azok a tagok, akik nincsenek benne az alapító okiratban, így a cégjegyzékben sem? Köszönettel Kneifelné Szilágyi Mária

Pótbefizetés Kérdés

Tisztelt Adózóna! 12.14-én megjelent pótbefizetéssel kapcsolatos szakmai cikkükhöz kérdésem, hogy egyszemélyes kft. alapító okiratában, ha nem szerepel a pótbefizetési kötelezettség előírása, de mégis szükség van az elrendelésére, akkor az eljárás megegyezik a többszemélyes kft.-nél leírtakkal, vagy ebben az esetben elengedő egy alapítói határozat?

Egyszemélyes kft.-ben munkaviszonyban Kérdés

Tisztelt Szakértő! A Ptk. 3:112.§ (1) bekezdése szerint a társaság ügyvezetését a vezető tisztségviselő megbízási jogviszonyban vagy munkaviszonyban láthatja el. Az ügyvezető a kft.-ben személyesen közreműködik, jelenleg társas vállalkozói jogviszonyban fizeti meg a kötelező járulékokat. Ha az alapító okiratban nincs intézkedés a munkaviszonyról vagy megbízási jogviszonyról, akkor a munkaviszonyban történő ügyvezetés és személyes közreműködés ellátásához szükséges-e az alapító okirat módosítása a cégbíróságnál, vagy elegendő egy "alapítói határozat" az ügyvezető jogviszonyának módosításához és ennek alapján a munkaszerződés létrejöttéhez? Válaszát tisztelettel köszönöm: Rozika könyvelő

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Jutalék, bónusz adózása 2022-ben

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

SZÉP-kártya-juttatás ügyvezetőnek

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Tartós bérlet elszámolása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs