395 találat a(z) alanyi adómentes cimkére

Alanyi adómentesből áfás adózó levonási joga Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy katás egyéni vállalkozó átlépte a 8 millió forintos bevételi határt, ezért a 18T101E nyomtatványon bejelentette a NAV felé, hogy áfakörös lett 2018.10.24-től. Kérdésünk az, hogy annak a szállítói számlának az áfatartalmát, amelynek kelte 2018.09.24-e, teljesítési időpontja és fizetési határideje 2018.10.24-e, figyelembe veheti-e levonható áfaként? A számlán 2018. 08. havi szolgáltatás került kiszámlázásra. Válaszukat köszönjük.

Alanyi adómentes egyéni vállalkozó külföldön Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi adómentes egyéni vállalkozó (kőműves, festő) Németországban, magánszemély megrendelő részére fog munkát végezni. Lesz hatóságiengedély-köteles és nem engedélyköteles munkája is, tehát mindkettőt kérem, legyen szíves kifejteni. Kell-e EU-s adószámot kiváltania? Kell-e a német adóhivatalnál regisztrálnia, és ha igen, akkor hogyan? Csak áfára? Milyen számlát fog kiállítani? A számla fog-e áfát tartalmazni, és ha igen, akkor a német mértéknek megfelelőt? A fentiek függvényében hová kell bevallani és megfizetni az áfát? Mit kell ráírni a számlára megjegyzésként? Az euróban kiállított számlára választhatja az MNB szerinti árfolyamot? Nagyon köszönöm!

Bevételi értékhatár előleg esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi adómentesség értékhatáránál a kiállított előlegszámlát figyelembe kell-e venni? Várom mielőbbi válaszukat. Köszönettel.

Előleg áfásan, végszámla alanyi mentesen Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2018-ban áfás egyéni vállalkozó decemberben előlegszámlát bocsát ki bruttó egymillió forint értékben. 2019-től alanyi adómentességet választ. A végszámlát 2019-ben hogyan kell kiállítani a még fennmaradó 4 millió forintról? Köszönettel: Ķuzma Attila

Áfás családi gazdaság – alanyi adómentesség, tárgyieszköz-arányosítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jelenleg áfás családi gazdaság 2019. január elsejétől alanyi adómentesség választását tervezi. 2007. évben alakult – áfásként –, a kompenzációs felárról lemondtak. Ezen időszak alatt több tárgyi eszközt szereztek be. Az áfatörvény 135. paragrafusa alapján utólagos kiigazítást kell végezni. Példa: traktorvásárlás 2015. 06. hóban, az áfája 1,5 millió forint, az eltelt hónapok száma 2018.12.31-ig 42 hónap, így összesen 450 ezer forint áfát kell visszafizetnie?! Ezt a kiigazítást évenként kell elvégezni? Először 2019 decemberében, ahol 300 ezer forint áfát kell befizetnie? Majd 2020 decemberében 150 ezer forintot? Az áfatörvény 135. §-a 10 ezer forintnak megfelelő pénzösszeget ír. Ez az összeg eszközönként és évenként értendő? Köszönöm válaszát!

Áfás családi gazdaság mellett áfamentes egyéni vállalkozás Kérdés

Tisztelt Adózóna! Ha van egy családi gazdaság, amelynek a vezetője áfakörös, minden számla az ő nevére szól, a tagoknak nincs adószámuk, és az egyik tag szeretne külön egy egyéni vállalkozást indítani (nem mezőgazdasági tevékenységre), akkor ő lehet-e az egyéni vállalkozói tevékenységére vonatkozóan alanyi adómentes (katás adózó)? Köszönöm.

Havi áfabevalló áttérése az alanyi adómentességre Kérdés

Tisztelt Szakértő! Havi áfabevalló, szolgáltatást nyújtó kft. a 2017. és a 2018. évekre 8 millió forint alatti nettó árbevételt produkált. Átjelentkezhetünk-e alanyi mentes áfastátuszba a 2019. évre? Köszönettel: Horváthné

Alanyi mentesség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha valaki 2017-ben lépte át az alanyi mentesség határát, 2018-ban azonban nem érte el a bevétele a 8 millió forintot, 2019-től választhat-e alanyi mentességet? Rá érvényes a kétéves szabály? Köszönöm.

Kata, alanyi adómentesség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kata hatálya alá tartozó egyéni vállalkozó a novemberi szolgáltatásnyújtása számlázásakor átlépné az alanyi mentes 8 millió forintos bevételi értékhatárt. Ha a szolgáltatás időszaki elszámolású ügylet, és a fizetési határidő 2019. január 5., a teljesítési idő is 2019. január 5., akkor ez az ügylet a 2018. év bevételébe nem számít bele. Megítélésem szerint nem számít bele, ez a 2019. év teljesítése lesz, még akkor is, ha a tényleges szolgáltatást 2018. 11. hónapban végezte.Kérdésem, hogy helyesen járok-e el, ha az ismertetett ügyletet a 2019. év bevételének tekintem, mind a kata, mind az áfa vonatkozásában? Válaszukat előre is köszönöm.

Magánszemély által értékesített telek – alanyi adómentesség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi mentes egyéni vállalkozó magánszemélyként bérbeadó. Ezen kettő tevékenységből származó bevétele beszámít az alanyi adómentes határba. A magánszemély értékesíti a saját tulajdonát képező telket (ami nem minősül sorozatértékesítésnek). Jól értelmezem, hogy a telek értékesítése nem számít bele az alanyi adómentes bevételi határba? Nagyon köszönöm!

Foglaló – számlázás Kérdés

Van egy cukrász, aki jelenleg alanyi mentes, de valószínűleg december elején belép az áfakörbe, mert eléri a 8 millió forintos árbevételt. Már most kap foglalót a 2019. évi esküvői torták elkészítésére. 1.) Foglaló átvételekor kell-e számlát kiállítani, amikor a pénz megérkezik? 2.) A kapott foglaló az nem árbevétel, hanem valami egyéb bevétel... De az áfa szempontjából figyelembe kell venni a 8 milliós határnál? 3.) Jövőre már áfakörös lesz az illető. Hogyan történik a torta számlázása? Foglalóról külön mínuszos számla kerül kiállításra? Milyen áfa lesz rajta? Kérem, segítsen abban, hogyan történik helyesen a foglaló bizonylatolása, különös tekintettel az áfa kérdését szem előtt tartva.

Katás bt. áttérése áfásból alanyi mentesbe Kérdés

Katás negyedéves áfabevalló bt. november hóban előleget fizet egy nagyobb értékű gép beszerzésére. A gépet valószínű, hogy csak jövő év elején fogja megkapni. De 2019-re átjelentkezik alanyi adómentesre. A szállító cég a teljes számlát kiállítja 2018 decemberében. Kérdésem, hogy az áfát milyen módon lehet elszámolni, illetve, ha a visszaigényelhető áfát nem kéri kiutalni, hanem áfaszámlán tartja, akkor jövőre azt átvezetheti-e más adószámlára. Köszönöm válaszát.

Katás áfamentességének megszűnése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás, alanyi mentes vállalkozás bevétele elérte az értékhatárt (8 millió forint). Melyik nyomtatványon, hogyan kell bejelenteni, hogy mostantól áfakörös lett?

Áfa és a kata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Már régóta katás egyéni vállalkozó 2019-ben már a második éve áfás. Kérdés, ha ő 2018-ban megszünteti a vállalkozását és 2019-ben újból megalapítja azt, azzal a céllal, hogy eleve alanyi adómentes lesz, lehet-e ennek valamilyen adójogi következménye? Előre is köszönöm a válaszát! Üdvözlettel: Reinhardt Éva

Alanyi adómentesség Kérdés

2018-ban egy katás cég elérte a 8 millió forintot, emiatt be kellett lépnie az áfakörbe. Kérdés: miután a következő évben az alanyi áfamentes határ 12 millió forint lesz, visszaléphet-e az alanyi áfamentes körbe? A választ előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Webhosting számla

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Fordított vagy egyenes adózás?

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ingatlanértékesítés (új vagy használt?)

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close