66 találat a(z) ajándékutalvány cimkére

Saját kibocsátású ajándékutalvány juttatása munkavállalónak Kérdés

Ajándékutalvány kibocsátása Kérdés

Ajándékutalvány sorsolása Kérdés

"Reklámfogyasztó" számára juttatott ajándékutalvány adózása Kérdés

Minek minősül a franchise által kibocsátott ajándékutalvány? Kérdés

Kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás áfájának változása és az ajándékutalvány Kérdés

Tisztelt Szakértő! Megjelent 2020. január 27-én dr. Kelemen Lászó írása a témával kapcsolatban. A cikkben szerepel, hogy ha egy adóalany 2020-ban értékesíti a 2019-ben beszerzett egycélú, szálláshely-szolgáltatás igénybevételére jogosító utalványt, akkor az 2020. január 1-jétől 5 százalékos adókulccsal tehető meg (függetlenül attól, hogy az utalvány beszerzése 18 százalékos adókulcs alá esett). Ez ellentmond a NAV 2018. 12. 21-én megjelent tájékoztatójának (állásfoglalásának). E szerint áfaváltozás esetén az egycélú ajándékutalványok cseréje válik szükségessé. (Megjegyzem, nem kevés pluszt jelent.) Másik megoldás lehet az érvényesség körének szűkítése, de csak ha az ajándékutalvány szabályzata ezt engedi (általában ezt nem tartalmazza vagy nincs is meg a kötelező szabályzat, így marad az első lehetőség). Az állásfoglalás szerint a két megoldás közül az egyik alkalmazása szükséges a még forgalomban lévő és érvényes összes utalványra. A kérdésem: változott azóta a NAV álláspontja ezzel kapcsolatban? Válaszát előre is köszönöm!

Verseny keretében nyújtott ajándékutalvány adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A vállalkozásnál a hálózatban dolgozó értékesítők körében verseny indul, amely verseny keretében a legjobban teljesítő értékesítőket díjazzák. A díjazott Edenred ajándék- és bevásárló utalványon kapja meg a nyeremény összegét. A kérdésünk: 1 millió Ft értékű utalvány adóztatható-e egyes meghatározott juttatásként az Szja. tv. 70. § (4)-bekezdése alapján? Van-e különbség az adózásban, ha az üzletkötő a cég alkalmazottja vagy a parner vállalkozások alkalmazottja? Válaszát tisztelettel megköszönöm. B. Ilona

Ajándékutalványok elszámolása egyéni vállalkozónál Cikk

A karácsony közeledtével sok cég igyekszik ajándékutalvánnyal kedveskedni munkavállalóinak, ügyfeleinek. Olvasónk azt szerette volna megtudni, hogy egyéni vállalkozóként saját kibocsátású ajándékutalványának pénzügyi elszámolására milyen szabályok vonatkoznak. Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

Ajándékutalvány csekély értékű ajándékként Kérdés

Tisztelt Cím! Év végére TESCO-ajándékutalványt vettünk a dolgozók részére 5000 forint/fő értékben. Elszámolhatjuk évi egyszeri csekély összegű ajándékként, vagy mindenléppen bérjövedelemként adózik, és be kell tennünk a számfejtésbe? Az utalvány a TESCO üzleteiben található bármely termék megvásárlására jogosít.

Ajándékutalvány üzleti partnereknek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk üzleti partnerének (egy kft.-nek) ajándékba ad 60 ezer és 100 ezer forint értékű ajándékutalványt, melyet a megjelölt boltokban, tetszőleges termék vásárlásakor válthat be. Van olyan ajándékutalvány is, amit egy bevásárlóközpont megadott boltjaiban (drogéria, műszaki bolt, ruházati bolt stb.) lehet beváltani, tetszőleges termékre. Kérdésem az, hogy mivel nem a cégünk dolgozójának, illetve magánszemélynek adjuk az utalványt, hanem egy külsős partner kft.-nek (tehát béren kívüli juttatás nem lehet) milyen adóterhet kell ezután fizetnem, illetve az áfa értéke levonásba helyezhető-e? Továbbá az éves Prestige Club tagsági díj, ami tartalmaz felső vezetőknek (kapcsolatépítési tőke) étkezéssel összekötött találkozót, előadásokat milyen módon számolható el költségként, illetve az áfatartalma levonásba helyezhető-e? Köszönettel: Mezeiné Vachaja Szilvia

Ajándékutalványok elszámolása Kérdés

Egyéni vállalkozó saját kibocsátású ajándékutalványának pénzügyi elszámolása hogyan történik?

Ajándékutalvány adományozása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk egy termelő cég, amely a helyi óvodát oly módon támogatja, hogy az ott rendezett bálra 10*5000 Ft értékben ajándékutalványt vásárol, és átad tombolatárgyként. Hogyan könyveljük le ezt a cégünk által nyújtott támogatást, és milyen adóvonzatai vannak? Köszönöm.

Kis értékű ajándékutalvány Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérem szíves állásfoglalásukat: egy cégnél kis értékű (14 900 Ft) ajándékutalványt szeretnének ajándékozni a dolgozóknak. Kérdésünk, hogy az utalvány megvételekor felmerült kezelési költség díjának áfáját vissza lehet-e igényelni? Válaszát előre is köszönöm. Tóth Mária

Erre figyeljen, ha ajándékutalványt fogad el! Cikk

A január óta hatályban lévő áfaszabályok még mindig nem részletezik kellő mértékben egyes, az utalványok használatával kapcsolatos különleges helyzeteket. Ez akár vétlen adóhiányhoz, így adóbírsághoz és a késedelmi pótlék kockázatához is vezethet – hívja fel a figyelmet sajtóközleményében a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Crowe FST.

Áfamentesség esetén minek minősül az ajándékutalvány Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amennyiben az ajándékutalvány kibocsátója és egyben beváltója áfamentes, minek tekintendő az ajándékutalvány? Egycélúnak vagy többcélúnak? Ebben az esetben mikor kell számlázni? Mi a teendő, ha az ajándékutalvány kibocsátása után megszűnik az áfamentesség, és ennek következtében megváltozik az utalvány minősítése? Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Könyvviteli szoftverváltás

Nagy Norbert

adószakértő

Nem egyezményes ország külföldi munkavállalója

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Kettős könyvvezetésből vissza egyszeresbe

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 november
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close