301 találat a(z) adómentes cimkére

Szilvesztertől adómentes tbsz-hozamok Cikk

Az év utolsó napján, azaz ma lejár a 2013-ban nyitott tartós befektetési számlák (tbsz) megtakarításainak ötéves tartási ideje. A Magyar Nemzeti Bank adatai alapján több mint 100 ezer darab számla tulajdonosa – több mint 600 milliárd forint értékű befektetés után – juthat hozzá a hozamaihoz adómentesen e számlákról.

Cafeteria 2019 Kérdés

2018-ban adómentes volt a munkáltató hozzájárulása a munkavállaló nem visszavásárolható életbiztosításához. Adó 2019 külön számuk szerint ez 2019-ben már adóköteles. Kérdés: igaz-e, hogy ehhez kapcsolódik egy átmeneti rendelkezés, mely szerint a 2018.12.31. előtt megkötött biztosításokhoz való hozzájárulások 2019.12.31-éig adómentes lesznek?

Munkáltatói adómentes lakáshitel támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2018. január 1. óta havi rendszerességgel futó munkáltatói támogatás folytatható-e az eredeti feltételek megtartása mellett adómentesen 2018. december 31-ét követően? A NAV tájékoztatásai sajnos egymásnak ellentmondóak voltak ebben a kérdésben. Amennyiben igen, azaz jövőre folytatható a korábban elindult támogatás adómentesen, lehetséges-e az 5 milliós kereten belül maradva az összeg emelése (másik hitel bevonása miatt)? Köszönettel: ZL

Egészségügyi szolgáltatás igénybevétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk szerződést kötött munkavállalói részére egy magánklinikát üzemeltető céggel (nem biztosítóval). A szolgáltatás kizárólag egészségügyi vizsgálatokat és kórházi ellátást tartalmaz. Ez a szolgáltatás eddig adómentesen volt adható. Kérdésem, hogy 2019-től ezután is úgy kell adózni, mint az egészségbiztosítás után? Vagy a törvény szerint a kettő egy és ugyanaz? Köszönöm válaszát.

Munkavállalónak fizetett életbiztosítás megszünése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. 2017-ben befizette a munkavállaló kockázati életbiztosítását. Ez 2017-ben adómentes, 2018-ban egyéb jövedelemnek minősült. A cég megfizette az erre az évre jutó hónapok utáni adót, majd visszavásárolta a biztosítást. Az összeg meg is érkezett a kft. bankszámlájára, ami bevétel. Első kérdésem a cég oldaláról elegendő a tao megfizetése? A második, a magánszemélynek mi a teendője? Be kell-e vallani a 2018 előtti biztosítást, és kell-e utána fizetni valamit? Köszönettel várom válaszukat.

Lakáshitel-támogatás 2019 Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy a lakáshitel-támogatásnak van-e havi maximálisan adható összege, ami adómentes? Köszönöm.

Adómentes juttatás 2019 Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2019-ben sportrendezvényre és kulturális szolgáltatásra adhat a kifizető juttatást magánszemély részére a minimálbér erejéig adómentesen. Egyéni vállalkozónak van 5 alkalmazottja, 3 fő igénybe akarja venni, 2 fő nem. Az igénybe vett értékek is különbözőek lesznek. Kérdésem: szabályos-e az eltérő összeg, és az, hogy van, aki semmit sem kap? A választ előre is köszönöm.

Munkáltató által kötött egészségbiztosítás Kérdés

2019. január 1-jétől a cafeteriakereten kívüli egészégbiztosítás, amit a munkáltató kötött a dolgozóira, továbbra is adómentes?

Lakáscélú támogatás (tulajdoni lap) Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk az egyik dolgozója számára – lakásvásárlása elősegítése érdekében – még az idei évben lakáscélú támogatást folyósítana. Az ingatlan a dolgozó nevére csak 2019 februárjában kerülne. Az adásvételi szerződés, hitelintézeti igazolás, méltányolható lakásigényről a nyilatkozat a 2018. évben rendelkezésre állna, azonban a tulajdoni lap csak a 2019. év elején. Adómentesnek számít a támogatás az előzőek alapján?

Lakáscélú támogatás adómentesen Kérdés

Cégünk egyik dolgozója lakást vásárol. A beruházó céggel előszerződést kötött 2017 májusában és az ebben foglaltak alapján 10% előleget fizetett. A beruházó a fennmaradó összeg kifizetését csak a végleges adásvételi szerződés megkötése után engedi. A végleges adásvételi szerződés megkötésére várhatóan 2019. áprilisban kerül sor. A használatbavételi engedély kiadása 2019. július. A fentebb felsoroltak alapján van lehetséges megoldása annak, hogy cégünk a dolgozónak még decemberig adómentesen munkáltatói lakáscélú támogatást folyósítana 5 millió Ft értékben, amelyet ő 2019. áprilisban használna fel?

Egészségbiztosítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott munkáltató 2018. évben egészségbiztosítási szerződést köt a dolgozóira. A szerződés időtartalma 2018-2019 évre szól. A kifizetés viszont egy összegben, még 2018-ban megtörténik a biztosító felé. 2018-ban kifizetett összeg havi lebontásra vetítve a biztosítási díj (12 hónap) nem haladja meg a minimálbér 30 százalékát így az adómentes lenne. A kérdés az lenne, hogy valóban adható-e a 2019 évre szóló biztosítás adómentesen 2018-ban? vagy sem? Segítségét előre is köszönöm!

Egyes magánegészségügyi szolgáltatások adómentességét javasolják Cikk

Prevenciós és ellátási célú egészségügyi szolgáltatásokkal bővítené az adómentes munkáltatói juttatások körét a legnagyobb hazai magánegészségügyi szolgáltatókat tömörítő Primus Egyesület kezdeményezése.

Adómentes tétel továbbszámlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ingatlan bérbeadásakor egyes rezsiköltségeket továbbszámázunk a bérlőnek. A villanyszámlában szerepel néhány "adóalapon kívüli tétel" is: - Szénip. szerk.átal. tám. - Kapcs.term.szerk.-át. díj - Kedv. árú vill.en.-tám. A kérdés, hogy ezek továbbszámlázva is adómentesek maradnak-e, akkor is, ha egyébként a társaságunk áfakörös, és az ingatlanbérbeadásra is az adókötelessé tételt választottuk? Válaszát előre is köszönöm!

Tőketartalék kivonása Kérdés

Az ázsiós tőkeemelés keretében a tulajdonos által a tőketartalékba helyezett adózott összeg – ami beszámít az üzletrész bekerülési értékébe – hogyan vehető ki a cégből adómentesen (természetesen a kialakuló tulajdoni hányad arányában)? A törzstőke leszállításával – 3 millió forintról 4 millióra növekvő törzstőkét feltételezve és az arányossági követelményt figyelembe véve – sajnos csak viszonylag kis részt lehetne kivenni. Ötlet: ha a cég profitja engedi, később átmenetileg meg lehet emelni a törzstőkét, majd a minimum szintre leszállítani, így az eredménytartalék nagy része kivehető, de kérdés, hogy kell-e utána adózni?

Hollandiai rendezvényen történő értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kézműves söröket forgalmazó cég egy Hollandiában megrendezésre kerülő rendezvényen szeretné árusítani a söreit. Kérdésem az lenne, hogy külföldön hogyan kell teljesítenie a nyugtaadási kötelezettségét? Az értékesítés után – véleményem szerint – fel kell számolni a 27%-os áfát, mivel a közösségen belüli értékesítés feltételei az adómentes értékesítéshez nem valósulnak meg. Ön mit gondol erről? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Kaszab Éva

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyesület – könyvelés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Pénztárgép, számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close