13 találat a(z) adómentes bevétel cimkére

Szociális gondozói díj Kérdés

Adómentes bevétel eva-tao Kérdés

Tisztelt Császár Zoltán! Mindig nagy érdeklődéssel olvasom a kiváló gondolatait, de most úgy érzem egy picit erőltetett az "Adómentes bevétel evából a társasági adóra áttérésnél" című kérdésre adott válaszában az Eva tv. 8. § (7) értelmezése. A bekezdés nyelvtani értelmezéséből számomra nem vonható le az a következtetés, hogy a bizonylatot az eva időszakában kellene kiállítani, a hangsúly a pénzforgalmon van. Gondolom, abban egyetértünk, hogy a jogalakotói cél azért világosan látszik, még ha a megfogalmazás elég gyengécskére is sikerült. Tisztelettel_ Pap Attila

Adómentes bevétel evából a társasági adóra áttérésnél Cikk

2020. január 1-jével az evatörvény hatályát veszti; az eddig az eva szerint adózó társas vállalkozásoknak (akárcsak az egyéb vállalkozási formában működő korábbi evaalanyoknak) dönteniük kell, hogy a továbbiakban áttérnek-e a kisadózó vállalkozások tételes adója, vagy a kisvállalati adó hatálya alá – már amennyiben jogosultak a két említett adónem közül valamelyik választására, és be is jelentkeznek a kata/kiva hatálya alá –, vagy ilyen döntés hiányában a társasági adó alanyává válnak-e 2020-tól. Cikkünkben egy meglepőnek tűnő, de a szabályokból levezethető, valószínűleg jogtechnikai pontatlansággal magyarázható adómentességi esetkörre mutatunk rá.

Alkalmi virágárusok, koszorúkészítők: kell-e adózniuk? Cikk

Az őszi hónapok ünnepeihez, megemlékezéseihez fűződő szokásokhoz igazodva, a piacokat, utcasarkokat alkalmi árusok lepik el házilag készített temetői, névnapi, virágcsokrokat, sirkoszorúkat, kegytárgyakat, halloween-kellékeket, adventi díszeket kínálva. Cikkünk az idevágó adózási tudnivalókat foglalja össze.

Öszöndíj civil szervezettől Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy nem közhasznú egyesület a Tempus Közalapítványtól (Erasmus-program keretében) támogatást kap. Kérdésem, hogy az egyesület adhat-e ösztöndíjat a programban résztvevőknek? Lehet ez adómentes? Ha nem adómentes, mit kell fizetni utána? Rendes bérként adózik? Milyen feltételeknek kell megfelelni, hogy egyáltalán adhasson ösztöndíjat az egyesület? Alapszabályzatában benne kell lennie? Előre is köszönöm. Tisztelettel.

Ukrán munkavállalók elszállásolásának adóvonzata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdéssel szeretnénk fordulni Önhöz: Cégünk a Keszthelyen elvállalt építési állvállalkozói szerződés teljesítése érdekében 18 ukrán munkavállalót kénytelen volt elszállásoltatni egy Balatonmáriafürdői hotelben, mivel a környéken más, a munkások elhelyezésére alkalmas megoldás nem volt található. A hotellel a szállásadó által javasolt formátumú megbízási szerződést kötöttünk, amely szerint a munkavállalók elhelyezést kaptak, kétszemélyes szobákban, fix áron. A szerződés érvényessége a nyári turistaszezonra tekintettel csak 2019.06.14-ig szólt. A szállásadó hozzájárult ahhoz, hogy dolgozóink be legyenek jelentve a szállás címére. A kérdés az, hogy adómentes bevételnek számít-e az ukrán munkavállalók elszállásolása?

Perköltség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély részére megítélt és befolyt perköltség után kell-e fizetni szja-t vagy adómentes bevételnek számít?

Külföldivel kötött feles bérlet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi összetett kérdésben szeretném a segítségét kérni. Társaságunk egy külföldi magánszeméllyel kíván 10 évre felesbérleti szerződést kötni, vagyis a földbérleti díjat minden évben terményben fizetnénk ki, amit – miután a magánszemélynek nincs szüksége a terményre – társaságunk visszavásárolná tőle. Kérdésem lenne, hogy amennyiben a külföldi magánszemély Magyarországon áfában regisztráltatja magát, és áfás adószámot kér (miután az éves bevétele 6 millió forint felett várható), a társaságunk által részére földbérlet címén kiadott terményt (például kukorica, repce, búza) számlázhatjuk-e részére fordított áfával, illetve a tőle visszavásárolt terményt ő is számlázhatja felénk fordított áfával? Amennyiben a bérbeadásnál az adómentességnél marad, akkor is érvényesül a fordított áfásan "beszerzett" terménynél a fizetendő és egyben levonásba helyezhető (vagyis egyenlegében nulla) áfa, vagy ennek áfáját csak abban az esetben helyezheti levonásba, ha a bérbeadásra az adókötelessé tételt választja? Másik kérdés a jövedelem adózása: a földbérlet Magyarországon, a fekvés szerinti országban adóköteles, így jól gondolom, ha 5 évnél hosszabb a bérleti idő, úgy adómentes bevétele lesz? Viszont az ingóság értékesítésére a belföldi vagy a külföldi szabályok szerint kell az adókötelezettséget megállapítania? Segítségét előre is köszönöm! Tímea

Egyszerűsített foglalkoztatás mentesített keretösszeg Kérdés

Tisztelt Szakértő! Olvasom, hogy a mentesített keretösszeg (nem szakképzett) egyszerűsített foglalkoztatás esetén 4830 forint/nap. Kérdésem, hogy ha a dolgozót napi 6 órában foglalkoztatják alkalmi munkavállalóként, akkor is a napi adómentes keretösszege 4830 forint, vagy 6 órásra át kell számítani, és így az ő esetében csak (4830/8*6) 3620 forint esz az adómentes napi összeghatár? Köszönöm: Kné Anikó

Egyesület bevétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alakult nemrég egy egyesület, amelynek bevétele jelenleg az alapítók alapszabályban meghatározott tagdíjából áll mindössze. Mivel a közhasznúságot csak két év múlva kérhetjük, így nem teljesen világos számomra, hogy adományokat milyen feltételekkel fogadhatunk el. Igazolást még nem állíthatunk ki az adományozó részére, mert nem vagyunk közhasznúak. Ebben az esetben nem adómentes az adomány összege? Átvételkor pedig milyen bizonylatot kell adnunk a befizetőnek? Köszönettel: Papp Renáta

Szociális szövetkezet tagi munkavégzés díjazás Kérdés

A szociális szövetkezetekben hogyan díjazhatók a tagi munkavégzésben lévő tagok? A szövetkezeti törvény szerint "az elvégzett munka ellentételezése a tagi munkavégzés arányában részben vagy egészben a közösen megtermelt javak természetben történő átadásával is történhet." Ez alapján történhet pénzben is az ellentételezés. De ez akkor meghaladja az adómentes bevétel értékhatárát, és így a személy a szociális törvény alapján nem minősülhet munkakeresőnek, tehát nem lehet regisztrált munkanélküli. Az szja-törvény szerint adómentes "a személyes közreműködés ellenértékeként a tagi jogállásra tekintettel élelmiszer, a szövetkezet tevékenységének eredményeként előállított javak vagy fogyasztásra kész étel vásárlására felhasználható utalvány formájában együttesen legfeljebb havonta a minimálbér összegét meg nem haladó értékben megszerzett bevétel azzal, hogy a fogyasztásra kész étel vásárlására felhasználható utalvány formájában juttatott bevétel nem haladhatja meg a minimálbér 25 százalékát." Ez alapján lehet-e például Erzsébet-utalványban fizetni a tagi munkavégzésért, vagy csak a szövetkezet által megtermelt javakra érvényes utalványban lehet fizetni?

Kártérítés vadásztársaság esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vadásztársaság alapszabályzata minden tagja számára 4 nap társadalmi munkát ír elő az alapszabályzatban meghatározott célok megvalósítása érdekében. Az elmúlt évben több tag nem teljesítette ezt a kötelezően elrendelt 4 nap társadalmi munkát, ezért a vadásztársaságnak külső munkaerőt kellett bevonni. Ezek a tagok kötelezhetőek-e kártérítés (vagy pót tagdíj) megfizetésére, mivel nem teljesítették az alapszabályzatban meghatározott kötelezettségüket, és ezzel anyagi kárt okoztak a vadásztársaságnak? A tagok által fizetett kártérítés minősülhet-e a cél szerinti tevékenység bevételének, és ezáltal társasági adó szempontjából adómentes bevételnek? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Erdélyi Andrea

Mikor lehet a cég bevétele adómentes? Cikk

Januártól csökkenthető a társasági adóalapja, és akár a cég bevételének háromnegyede is adómentes lehet. Összefoglaltuk a cégeket érintő 2009-es adóváltozásokat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kivás társaság hipabevallása

Szipszer Tamás

adószakértő

Katás táppénzen

Szipszer Tamás

adószakértő

Magánokirat felülhitelesítése

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close