606 találat a(z) adókedvezmény cimkére

Adatszolgáltatás Esemény

Kkv tao-kedvezménye befejezetlen beruházásra Kérdés

Tisztelt Szakértő! Középvállalatnak számító társaságunk egy korábban saját tevékenység keretében kifejlesztett és üzembehelyezett berendezés további fejlesztésére – a fejlesztés második ütemére –vett fel pénzintézeti hitelt. A fejlesztés továbbra is jórészt saját alkalmazottakkal végzett kutatási-fejlesztési tevékenység keretében valósul meg. A hitelből tehát költöttünk, a berendezéshez szükséges anyagok és eszközök mellett saját alkalmazottak bérköltségére is. A fejlesztés még nem fejeződött be, a költségeket befejezetlen beruházásként tartjuk nyilván a 2018. évi mérlegben. A kérdés az lenne, hogy elszámolhatjuk a Tao tv. 22/A paragrafus (1) bekezdése szerinti adókedvezményként a hitelre tárgyévben fizetett kamatot?

Megvonják a nemzetközi vállalatok adókedvezményeit Svájcban Cikk

A várakozásokkal összhangban a svájci szavazók jóváhagyták a fegyvertartási szabályok szigorítását és a nemzetközi vállalatoknak nyújtott adókedvezmények megvonását a vasárnap tartott népszavazáson.

Öngondoskodás: 800 ezren jutnak adókedvezményhez Cikk

Az öngondoskodást segítő adókedvezmények eredményeként az idén több mint 800 ezer magánszemély vehet igénybe összességében csaknem 33 milliárd forint összegű adókedvezményt – tájékoztatta Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár az MTI-t.

Kkv-besorolás: ezen is múlhat az adóalap- és az adókedvezmény Cikk

Több kérdés is felmerül a kkv-besorolással kapcsolatban, részben az innovációs járulék alóli mentességgel, részben a külföldi kapcsolt vállalkozások adatainak figyelembevételével összefüggésben.

Beruházás adókedvezménye Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság öntözésfejlesztési beruházást hajt végre, ennek eredményeképpen (elektromos szivattyúk) energiamegtakarítást ér el, melynek mértéke 20%. Az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházások utáni adókedvezmény feltételeinél (4. § (2) bek.) nem elszámolható költség, ha az EU minimum energiahatékonysági követelményt ír elő. Ez a beruházás 50%-ban pályázaton elnyert támogatásból valósul meg. A támogatói okirat előír legalább 10% -os energiahatékonysági javulást. Ebben az esetben igénybevehető-e az adókedvezmény, legalább részben?

Családi gazdaság létrehozása Kérdés

Tisztelt szakértő ! Segítséget szeretnék kérni családi vállalkozás alapításához. Jelenleg 1 fő egyéni vállalkozásban dolgozik. Két fő a családból őstermelőként végzi tevékenységét. Ők hárman szeretnének családi gazdaságot alapítani. Kérdésem konkréten arra irányul, hogy az egyéni vállalkozást meg kell-e szüntetni ahhoz, hogy utána alakítsák ki a családi gazdaságot, vagy az egyéni vállalkozás bevihető-e a családi gazdaságba, oly módon, hogy ne veszítse el az őstermelői adókedvezményeket, tehát a továbbiakban ne az egyéni vállalkozókra vonatkozó szabályok szerint, hanem az őstermelőkre vonatkozó szabályok szerint adózhasson? Milyen formában lenne ez lehetséges? Melyik a legkedvezőbb időpont az átalakításra? Köszönöm szíves válaszukat! Tisztelettel: Bényi Józsefné

Beruházási kedvezmények a kivában és a társasági adóban Cikk

Cikkünkben a két adózási módot abból a szempontból hasonlítjuk össze, hogy azokat hogyan érinti a beruházás – értve ez alatt a tárgyi eszköz és az immateriális dolog beszerzését, előállítását – az adókötelezettséget, ha az adózóra nem vonatkoznak különös előírások (mint például az alapítványra, a közhasznú nonprofit gazdasági társaságra, szabályozott ingatlanbefektetési társaságra).

Első házasok kedvezménye Kérdés

Tisztelt Válaszadó! 2017.10. hónaptól lenne jogosult adókedvezményre egy magyar munkavállalónk, de a házasságkötésről szóló magyar anyakönyvi kivonatot csak 2019. 03.19-ei dátummal állították ki (a feleség lengyel, és Lengyelországban esküdtek). Ebben az esetben az alábbi módon érvényesítheti egyedüliként az adókedvezményt? 2019 márciusától havonta kérné a kedvezményt. Januárra és februárra majd a 2019-es adóbevallásnál tünteti fel ezt a két hónapot. A 2018-as évre kérné egy összegben az adóbevallásban. 2017-re visszamenőlegesen kérne önellenőrzést az adóbevallására. A feleségnek is szükséges emiatt önellenőrzést beadnia, és jeleznie, hogy az első házasok kedvezményére a házastársa jogosult? Ő is Magyarországon dolgozik (már 2017-től). Köszönöm! PR

Egyesületek, (köz)alapítványok, köztestületek adózása 2019-ben Cikk

Tájékoztatót tett közzé honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a nonprofit szervezetek – egyesületek, köztestületek, (köz)alapítványok – adózásának 2019. évi alapvető szabályairól.

Családi kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Anya és apa 2019.03.01-től bejegyzett élettársak, közös lakóhellyel rendelkeznek. Az anya várandós, a magzat betöltötte a 91. napot. Kérdésem, hogy az apa mikortól veheti igénybe az adókedvezményt: 2019. március hónaptól, vagy csak a következő évben, az adóbevallásában igényelheti vissza? Válaszát előre is köszönöm.

Kiva – beruházás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy kivás vállalkozás nem veszi igénybe a kiva által biztosított beruházási adókedvezményt, a kiva alól történő kilépés után, amikor visszatér a tao hatálya alá, figyelmen kívül hagyhatja a tao szerinti adófizetési kötelezettségét, amit az áttérés szabályai határoznak meg? Köszönöm! Üdvözlettel: Oszlánszky Gábor

Mentesítené a társasági adó alól az induló kisvállalkozásokat az MNB Cikk

Hét százalék feletti termelékenységnövekedés fenntartása szükséges a kis- és középvállalkozói (kkv) szektorban a tartós gazdasági növekedéshez; ennek eléréséhez is fogalmazott meg javaslatokat a Magyar Nemzeti Bank ma közzétett 330 pontos versenyképességi programjában.

Nem kér igazolásokat a NAV az szja-bevallási tervezethez Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) külön kérés nélkül készíti el több mint 5 millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét idén, a folyamat automatikus, nem kell a kedvezményekre jogosító igazolásokat beküldeni az adóhivatalhoz, és nem kell kérni a hivatalt a bevallás tervezetének elkészítésére sem – közölte a NAV.

Endrometriózis és inzulinos cukorbetegek adókedvezménye Kérdés

Segítséget szeretnék kérni az alábbi adókedvezményekre vonatkozólag. I.) Lányom 2015-ben lett endrometriózisos beteg külföldön, ahol megoperálták. 2016. szeptemberben hazaköltözött és munkába is állt. 2017-ben kiújult a betegsége, és újra megműtötték. Külön levélben kell igazolni és kérni 2016. szeptembertől az adókedvezményt? Elegendő-e a műtétekről az igazolás? Mi a teendő? II.) Inzulinos cukorbeteg vagyok 20 éve. A cukorgondozóban azt mondták, hogy nem jár adókedvezmény-igazolás, mert nincs szövődményem. Igaz ez? Válaszukat köszönöm szépen.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadó

Adózóna szakértő

kérdések és válaszok

Munkaköri leírás aláírása

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Közszolgálati tisztségviselő / közigazgatási alapvizsga

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 május
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs