619 találat a(z) adóbevallás cimkére

Lakáseladás – szja Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2015-ben magánszemélyként 14 millió forintért vásároltam egy panellakást, amit 2019-ben 29 millió forintért eladtam. 2015-ben – a vásárlást követően – a bejárati ajtót biztonsági ajtóra cseréltettem, amelynek költsége 140 ezer forint plusz áfa = 177 800 forint volt. Négy év telt el a vásárlás és az eladás között, tehát a 30 százalékát kell a jövedelemnek megfizetni. Jövedelem: 29-14-0,177800 = 14.8222 Fizetendő szja: 14.8222 * 0.15 * 0.3 = 666 999 forint Kérdésem, hogy az ingatlaneladás után mennyi szja-t kell a jövő évi adóbevallásban megfizetnem? A vásárláskor 280 000 Ft illetéket (2%) kellett fizetni. Tehát akkor Jövedelem: 29-14-0,177800-0.28 = 14.8222 Fizetendő szja: 14.5422 * 0.15 * 0.3 = 654 399 forint. Jól számolok?

Évek óta nem működik a cég, hogyan lehet végelszámolni? Cikk

2016 decemberében alakult egyszemélyes kft. 2018. április 1-jén végelszámolást jelentett be. A kft. a 2016., 2017., 2018. években semmilyen tevékenységet nem folytatott, nem volt bevétele és költsége sem. A könyvelő a mai napig nem készítette el a végelszámolással kapcsolatos iratokat, beszámolókat. (A végelszámoló az ügyvezető, aki egyben a tulajdonosa is a kft.-nek.) Hogyan lehet befejezni a kft. működését? – kérdezte olvasónk. Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló válaszolt.

Mikrogazdálkodási beszámolót készítő vállalkozás önellenőrzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném kérni állásfoglalását az alábbi kérdésemre. Egy kft. 2017. évben több árbevételt számolt el. Ezáltal nagyobb volt az eredménye, áfatöbblete, iparűzésiadó- és társaságiadó-többlete keletkezett. Most szeretnénk önellenőrizni áfát, iparűzési adót az eredeti bevallási időpontra. Szeretném megkérdezni, hogy a társasági adót szükséges-e a 2017. évre módosítani, vagy figyelembe lehet venni a 2018. évi bevallásnál? A mikrogazdálkodási beszámolóban ki kell-e tölteni a középső oszlopot? Tisztelettel várom válaszát.

Egyéni vállalkozás szüneteltetése: ne feledkezzen meg az adóbevallásról! Cikk

Május 20-áig be kell nyújtaniuk az szja-bevallásukat azoknak a volt egyéni vállalkozóknak is, akik 2014. január elsejétől folyamatosan szüneteltették, és 2018. december 31-éig nem kezdték el folytatni a tevékenységüket, mivel 2018. december 31-én megszűnt az egyéni vállalkozói státuszuk. Ugyanez vonatkozik azokra is, akik 2017. január 1-jétől szüneteltetik az egyéni vállalkozói tevékenységüket, és azt 2018. december 31-éig nem kezdték el folytatni.

Családi gazdaság Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2018. évben családi gazdaság alakult, megszületett a határozat, de az csak 2019. január 2-án vált jogerőssé. Adóbevallás szempontjából a családi gazdaság már 2018. évben figyelembe vehető, vagy csak 2019-ben, a jogerőssé válás évében? Köszönettel: Szabó-Szűcs Csilla

Szja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar állampolgár, akinek az állandó lakcíme is Magyarországon van, 2018-ban 11 hónapot külföldön tartózkodott. Itthon kapott álláskeresési járadékot, arról szja-bevallást kell benyújtania. Külföldön van némi keresete, de nincs állandó munkahelye. Az alkalmi munkákból származó bevételt fel kell tüntetni az szja-bevallásában, vagy a külföldön leadózott jövedelmet nem kell figyelembe venni, Magyarországon nem keletkezik adókötelezettsége? Nem EU-s ország, de van egyezmény a két ország között. Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Nem nyújtották be Trump adóbevallási dokumentumait a kongresszusnak Cikk

Az Egyesült Államok adóhivatala (IRS) és pénzügyminisztériuma a másodszori határidőre sem nyújtotta be Donald Trump amerikai elnök adóbevallási dokumentumait a kongresszusnak.

Cégkapuhasználat Kérdés

A NAV felszólította ügyfeleinket arra, figyelmeztessék az adóbevallásokat továbbító személyt, hogy az ügyfélkapu helyett a cégkaput használja a továbbiakban. Nem világos számomra az, hogy a cégkapu használatával van-e lehetőségem egy gombnyomással csoportos beküldésre? Jelenlegi jogosultságom: az ügyfelek engem a saját könyvelőirodámon keresztül hatalmaztak meg (EGYKE 15 kód), a meghatalmazást a NAV állandó meghatalmazásként rögzítette. Továbbá minden ügyfél cégkapuján én vagyok az ügykezelő. Kérem, hogy tájékoztassanak arról – ha van csoportos irattovábbítási mód –, miként tehetem azt meg. Köszönöm: CsK

Családi gazdálkodó – adóbevallás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Bevallom, nem értem a családi gazdálkodás lényegét. A családi gazdaságnak három alanyi áfamentes tagja van. Csak egyik tag értékesített 7,5 millió forint értékben, a kiadási számlák is az ő nevére szólnak, hárommillió forint összegben. Hogyan kell bevallást adni a fenti példa szerint? Tagonként bevallanak 2,5 millió forint bevételt és 1 millió forint költséget, 40% költséghányadot? A 12 millió forintos alanyi mentes határ tagonként "jár" vagy a gazdaság egészére? Amennyiben minden tag nevében történik értékesítés, és vannak kiadási számlái is, akkor is az összesített bevétel-kiadás 1/3-át vallja be minden tag? Köszönöm válaszát.

Egyéni vállalkozó halála Kérdés

Tisztelt Szakértő! Meghalt az egyéni vállalkozó, akinek könyveltem. A NAV már hivatalból törölte is a meghatalmazásomat. Azt mondták, mivel nem folytatja az örökös a tevékenységet, a bevallásokat, a zárásokat a NAV végzi el hivatalból. Viszont az alkalmazottakkal mi a helyzet? Nekik a kilépő papírokat ki állítja ki, hogy tudnak így a munkaügyi központba bejelentkezni? A NAV-tól kell kérniük valamilyen igazolást, vagy velük mi a teendő? Köszönöm a segítséget előre is: Szilvia

Kettős adóztatás – Üzbegisztán Kérdés

1. Egy működő kft. nemcsak magyarországi, hanem harmadik országbeli telephellyel rendelkezik (esetünkben: Üzbegisztán), milyen szempontok szerint történik az adózás, a társasági adó bevallása? Külföldön is rendelkezik adószámmal, könyvelővel, a számláit ott elszámolja, az adót megfizeti. Ebből következik a kérdés, hogy Magyarországon hogyan történik az adózás, hogyan kerülhető el a kettős adóztatás? A társaságiadó-bevallás melyik sorában kell feltüntetni az üzbegisztáni telephelyen végzett munka bevételét, illetve költségét (eredményt)? 2., Negyedéves áfabevalló a kft., az áfabevallás mely soraiban tüntetjük fel a (fenti Üzbegisztáni) harmadik országbeli számlák összegét. Mindkét oldalon beállítom azokat? - bevételt (szolgáltatás), - szolgáltatási igénybevétel (27. és 67. sor) - termékbeszerzés.

Csökkent az adónemek száma, de rekoridő megy el a bevallásokkal Cikk

60, 59, 58, 55… így változott az adónemek száma Magyarországon az elmúlt 4 évben. Míg a tendencia mindenképpen biztató, a számok mögött összetettebb jelenségek bújnak meg – mérte fel a Jalsoszky Ügyvédi Iroda.

Iparűzési adó bevallása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy az iparűzési adó elektronikus ANYK-n keresztüli bevallása esetén be kell-e jelentenünk az önkormányzathoz, hogy elektronikusan kívánjuk benyújtani a bevallást? Ha igen, akkor hogyan, milyen nyomtatványon? 2017-ben nem fogadták el elektronikusan a bevallásunkat, mert azt mondták, hogy előtte erre be kellett volna jelentkeznünk.

Már csak így kérhetők az adóbevallási tervezetek Cikk

Már csak az ügyfélkapun keresztül, vagy a NAV ügyfélszolgálatain személyesen kérhetők az adóbevallási tervezetek, postán már nem lehet azokat igényelni az adóhatóságtól, annak határideje ma éjfélkor lejárt – hívta fel a figyelmet Kiss Péter András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adószakmai szóvivője az M1 aktuális csatornán.

Elkészültek az adóbevallási tervezetek, a további teendőkről tájékoztat a NAV Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elkészült az szja-bevallási tervezetekkel, így idén a tavalyihoz képest csaknem ötszázezerrel többen, azaz már 5,6 millióan kaphatnak segítséget az adóbevalláshoz, olvasható a NAV honlapján. A tervezetek az egyéni vállalkozóknak, őstermelőknek, áfás magánszemélyeknek támpontként szolgálnak a bevallás beadásához.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

USA áfa bevallásban

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink