620 találat a(z) adóbevallás cimkére

Válás, közös gyerekfelügyelet, új család: ki veheti igénybe a családi kedvezményt? Cikk

Magyarországon nem ritka, hogy egy házasság válással végződik, és a szülők új családot alapítanak. Az sem szokatlan, hogy a válás után a volt házastársak a gyerekek felett közös felügyeleti jogot gyakorolnak. Olvasónk estében azonban a gyerekek a közös felügyelet mellett a volt férjnél maradtak, ott laknak életvitelszerűen, míg a családi pótlékot a volt feleség veszi igénybe. Rendben van ez így, és mi a helyzet a családi kedvezménnyel? Olvasói kérdésre Surányi Erzsébet okleveles közgazda válaszolt.

Adott előleg egyéni vállalkozónál Kérdés

Egyéni vállalkozó előleget adott tehergépjármű-beszerzéshez december hónapban. A jármű új, körülbelül a következő év május hónapjában lesz átvehető, és akkor kell a maradék vételárrészt megfizetni. Mi a teendője, hogy kezelje az egyéni vállalkozó az adott előleget az év végi adóbevallásában? Kérdésem abból indul ki, hogy a kapott előleg bevétel adott évben, de mi a helyzet az adott előleggel? Köszönöm válaszukat!

Koronavírus, karantén, bevallások Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amennyiben az a helyzet előáll Magyarországon, hogy karanténba kerülnek az emberek, illetve nem hagyhatják el az otthonukat, és a munkahelyükre nem tudnak eljutni, akkor hogyan fog működni a mindennapos jól bevált ügymenet a gazdasági élet szereplőinél? Teszem azt, gazdasági szereplőknek, társaságoknak különböző adatokat kell szolgáltatniuk a NAV-nak, bérszámfejtés során, illetve áfabevallás határidején, illetve egyéb statisztikai kötelezettségük is van, lesz. Esetleg mi történik, ha a karantén miatt nem tudnak a beszámolók készítésével foglalkozni és azok nem mennek be határidőben? Ezt a fennakadást hogyan fogja a kormány, illetve az adóhivatal megoldani, és mi lesz a feladata a cégvezetőnek, főkönyvelőnek, könyvelőnek, könyvelőirodáknak? Kérdésemre várnám a válaszukat. Üdvözlettel: Fodor Anita

Külföldön munkát vállaló hazai jövedelmének adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Németországban másfél éve munkaviszonyban dolgozó a hazai munkaviszonyában fizetés nélküli szabadságon van. A hazai munkáltató felmondja a munkaviszonyt, és ez év márciusában kéthavi jövedelmet és végkielégítést fizet részére. Ezzel egyidejűleg a dolgozó felmond jelenlegi, németországi munkahelyén, és várhatóan egy másik németországi munkahelyen fog elhelyezkedni. Ha ez nem sikerül, akkor Magyarországon fog munkát vállalni az év hátralévő részében. Kérdés: amit a magyar munkahely fog fizetni – kéthavi munkabért és végkielégítést – hol kell leadóznia, abban az esetben, ha továbbra is Németországban vállal munkát, illetve abban az esetben ha Magyarországon? Válaszát előre is köszönöm!

Természetbeni juttatások adózása Kérdés

Könyvelőirodaként lehetetlen feladat számunkra a természetbeni juttatások adójának időben történő bevallása. A legnagyobb cégeink esetén évi minimum 10 alkalommal kell önellenőriznünk a 08-s bevallást, utólag. Nincs valami kimentő javaslatuk arra vonatkozóan, hogy akár egy következő időszakban (egy hónappal későbbi bevallásban) vallhassuk a közterheket? Köszönöm, ha válaszolnak, üdvözlettel: CsK

Személyes adónaptár a NAV-tól online emlékeztetővel Cikk

A beadandó bevallások, adatszolgáltatások, határidők rendszerezésével és személyre szabásával segíti a magánszemélyeket és a vállalkozókat a szabályos adózásban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Személyes adónaptár szolgáltatása. A virtuális naptár amellett, hogy egy felületen tartalmazza mindazt, amit az adóévről tudni kell, a közelgő határidőkre is figyelmeztet.

Online sportfogadás adózása Cikk

A sportfogadás manapság már nemcsak fogadóirodákon, hanem online oldalakon keresztül is megvalósulhat. Ilyenkor már nemcsak a magyar, hanem a külföldi lapokon is lehetőség nyílik a fogadásra. Mikor jár el helyesen a játékos, mikor és hogyan kell szerepeltetni a nyereményt az adóbevallásban? Hogyan kell adózni a nyeremény után? Olvasói kérdésre Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

Időszakos iparűzésiadó-bevallás Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egyéni vállalkozás év közben szünetel, de vannak olyan bevételei, amelyek a szünetelés kezdetéig nem érkeztek meg. Az évközi iparűzésiadó-bevallásba ezeket a bevételeket bele kell tenni? Válaszukat előre is köszönöm.

Egyéni vállalkozók, figyelem! Ideje felhasználni a fejlesztési tartalékot Cikk

Idén december 31-éig költhetik el szankciómentesen az egyéni vállalkozók a fejlesztési tartalék címén 2016-ban nyilvántartásba vett összeget.

Kényszertörlés Kérdés

Az egyik általam könyvelt kft. ellen jogerős kényszertörlési eljárás van folyamatban. Nem volt még kényszertörléssel kapcsolatos feladatom, szeretnék a kérdésben segítséget kérni. Mi a teendőm nekem, mint megbízott könyvelőnek? 30 napon belül a kényszertörlést megelőző nappal mérlegbeszámoló benyújtása? Társaságiadó-bevallás benyújtása? Hipabevallás benyújtása? Ha ezeket elvégzem, hogyan tovább? Kérem a fenti kérdésben szíves iránymutatásukat.

Iparűzési adó: könnyebben intézheti ügyeit az önkormányzatoknál Cikk

Egyre több külön bejelentési kötelezettség szűnik meg az önkormányzatok felé az egyablakos rendszer szélesítésének köszönhetően. Helyi adó ügyekben is általánossá vált az online ügyintézés az e-önkormányzati portálnak köszönhetően. Cikkünkben a helyi adóhatóságokkal történő ügyintézés egyszerűsítésével, digitalizációjával kapcsolatos fejleményeket mutatjuk be.

Elkezdi a NAV a külföldi jövedelmek bevallásának ellenőrzését Cikk

A közelmúltban számos olyan hatósági eljárás indult Magyarországon, amelyek a külföldi jövedelmekről szóló, más államoktól megszerzett adatokon alapulnak. A NAV első körben támogatói eljárást kezdeményez. A szankciók elkerülhetők, feltéve, hogy az adózó együttműködik – figyelmeztetnek a Deloitte szakértői.

Áll a bál Trump korábbi adóbevallásai körül Cikk

Donald Trump amerikai elnök ügyvédjei képviselőket perelnek annak érdekében, hogy ne juthassanak hozzá az elnök korábbi adóbevallásához.

Közös östermelő adóbevallása, járulékfizetése Kérdés

Közös őstermelői igazolvánnyal rendelkezik az apa, az anya és a gyermek. Főtevékenységből zöldség-gyümölcs értékesítéséből az előző évben elért bevétel 669 400 forint, valamint dísznövény értékesből 638 100 forint volt a bevételük. Ebben az esetben a járulékfizetés alapja 669 400+638 100=1 307 500, ennek a 20 százaléka 118 480 forint / 3 fővel/ 4 negyedév = 9873 Ft után kell megfizetni a 14 százalékot fejenként? Mindhárom biztosítási jogviszonya az őstermelés. Az 53-as bevallást, mivel 600 000 ft (zöldség-gyümölcs és a dísznövény is) alatt van, be kellett volna küldeni? Az adózási mód, amit választott 10 százalékos vélelmezett költséghányad szerinti elszámolás.

1853-as bevallás hiánypótlása Kérdés

Tiszelt Tanácsadó! Segítséget szereznék kérni a következő javításban. A családi gazdaságnak két tagja van, a 1853-as bevallásban lakásbérbeadásból, illetve őstermelésből származó bevétel szerepel, a 18SZJA-12-01. lap c részében. A családi gazdaság másik tagjának bevallásából kimaradt az östermelésből származó bevétel. A NAV ügyfélszolgálatán azt mondták, hogy önrevízióval nem lehet kitölteni a mezőgazdasági kistermelő nemleges nyílatkozatát, a választási lehetősége azzal elveszett, hogy a beadott bevallásba nem írt be adatot. Ő már nemleges nyílatkozatot nem tehet, nem önrevíziózhat a 12-01 lapon. A két tagnak egyforma adózási elszámolást kell folytatni, hogyan lehet ezt megoldani? Kérdésem, lehetséges-e, hogy az egyik tag a 12-01. lapon nemleges nyílatkozatot tett, a másik meg a 12-02. lapon tételesen számol el? Előre is köszönöm a segítséget. Tisztelettel: Kutasi Gabriella

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Vevői készlet egyszerűsített

Nagy Norbert

adószakértő

Vevői készlet EU

Nagy Norbert

adószakértő

Társaságiadóalap-növelő tétel

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink