600 találat a(z) adóbevallás cimkére

Családi gazdaság Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2018. évben családi gazdaság alakult, megszületett a határozat, de az csak 2019. január 2-án vált jogerőssé. Adóbevallás szempontjából a családi gazdaság már 2018. évben figyelembe vehető, vagy csak 2019-ben, a jogerőssé válás évében? Köszönettel: Szabó-Szűcs Csilla

Szja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar állampolgár, akinek az állandó lakcíme is Magyarországon van, 2018-ban 11 hónapot külföldön tartózkodott. Itthon kapott álláskeresési járadékot, arról szja-bevallást kell benyújtania. Külföldön van némi keresete, de nincs állandó munkahelye. Az alkalmi munkákból származó bevételt fel kell tüntetni az szja-bevallásában, vagy a külföldön leadózott jövedelmet nem kell figyelembe venni, Magyarországon nem keletkezik adókötelezettsége? Nem EU-s ország, de van egyezmény a két ország között. Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Nem nyújtották be Trump adóbevallási dokumentumait a kongresszusnak Cikk

Az Egyesült Államok adóhivatala (IRS) és pénzügyminisztériuma a másodszori határidőre sem nyújtotta be Donald Trump amerikai elnök adóbevallási dokumentumait a kongresszusnak.

Cégkapuhasználat Kérdés

A NAV felszólította ügyfeleinket arra, figyelmeztessék az adóbevallásokat továbbító személyt, hogy az ügyfélkapu helyett a cégkaput használja a továbbiakban. Nem világos számomra az, hogy a cégkapu használatával van-e lehetőségem egy gombnyomással csoportos beküldésre? Jelenlegi jogosultságom: az ügyfelek engem a saját könyvelőirodámon keresztül hatalmaztak meg (EGYKE 15 kód), a meghatalmazást a NAV állandó meghatalmazásként rögzítette. Továbbá minden ügyfél cégkapuján én vagyok az ügykezelő. Kérem, hogy tájékoztassanak arról – ha van csoportos irattovábbítási mód –, miként tehetem azt meg. Köszönöm: CsK

Családi gazdálkodó – adóbevallás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Bevallom, nem értem a családi gazdálkodás lényegét. A családi gazdaságnak három alanyi áfamentes tagja van. Csak egyik tag értékesített 7,5 millió forint értékben, a kiadási számlák is az ő nevére szólnak, hárommillió forint összegben. Hogyan kell bevallást adni a fenti példa szerint? Tagonként bevallanak 2,5 millió forint bevételt és 1 millió forint költséget, 40% költséghányadot? A 12 millió forintos alanyi mentes határ tagonként "jár" vagy a gazdaság egészére? Amennyiben minden tag nevében történik értékesítés, és vannak kiadási számlái is, akkor is az összesített bevétel-kiadás 1/3-át vallja be minden tag? Köszönöm válaszát.

Egyéni vállalkozó halála Kérdés

Tisztelt Szakértő! Meghalt az egyéni vállalkozó, akinek könyveltem. A NAV már hivatalból törölte is a meghatalmazásomat. Azt mondták, mivel nem folytatja az örökös a tevékenységet, a bevallásokat, a zárásokat a NAV végzi el hivatalból. Viszont az alkalmazottakkal mi a helyzet? Nekik a kilépő papírokat ki állítja ki, hogy tudnak így a munkaügyi központba bejelentkezni? A NAV-tól kell kérniük valamilyen igazolást, vagy velük mi a teendő? Köszönöm a segítséget előre is: Szilvia

Kettős adóztatás – Üzbegisztán Kérdés

1. Egy működő kft. nemcsak magyarországi, hanem harmadik országbeli telephellyel rendelkezik (esetünkben: Üzbegisztán), milyen szempontok szerint történik az adózás, a társasági adó bevallása? Külföldön is rendelkezik adószámmal, könyvelővel, a számláit ott elszámolja, az adót megfizeti. Ebből következik a kérdés, hogy Magyarországon hogyan történik az adózás, hogyan kerülhető el a kettős adóztatás? A társaságiadó-bevallás melyik sorában kell feltüntetni az üzbegisztáni telephelyen végzett munka bevételét, illetve költségét (eredményt)? 2., Negyedéves áfabevalló a kft., az áfabevallás mely soraiban tüntetjük fel a (fenti Üzbegisztáni) harmadik országbeli számlák összegét. Mindkét oldalon beállítom azokat? - bevételt (szolgáltatás), - szolgáltatási igénybevétel (27. és 67. sor) - termékbeszerzés.

Csökkent az adónemek száma, de rekoridő megy el a bevallásokkal Cikk

60, 59, 58, 55… így változott az adónemek száma Magyarországon az elmúlt 4 évben. Míg a tendencia mindenképpen biztató, a számok mögött összetettebb jelenségek bújnak meg – mérte fel a Jalsoszky Ügyvédi Iroda.

Iparűzési adó bevallása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy az iparűzési adó elektronikus ANYK-n keresztüli bevallása esetén be kell-e jelentenünk az önkormányzathoz, hogy elektronikusan kívánjuk benyújtani a bevallást? Ha igen, akkor hogyan, milyen nyomtatványon? 2017-ben nem fogadták el elektronikusan a bevallásunkat, mert azt mondták, hogy előtte erre be kellett volna jelentkeznünk.

Már csak így kérhetők az adóbevallási tervezetek Cikk

Már csak az ügyfélkapun keresztül, vagy a NAV ügyfélszolgálatain személyesen kérhetők az adóbevallási tervezetek, postán már nem lehet azokat igényelni az adóhatóságtól, annak határideje ma éjfélkor lejárt – hívta fel a figyelmet Kiss Péter András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adószakmai szóvivője az M1 aktuális csatornán.

Elkészültek az adóbevallási tervezetek, a további teendőkről tájékoztat a NAV Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elkészült az szja-bevallási tervezetekkel, így idén a tavalyihoz képest csaknem ötszázezerrel többen, azaz már 5,6 millióan kaphatnak segítséget az adóbevalláshoz, olvasható a NAV honlapján. A tervezetek az egyéni vállalkozóknak, őstermelőknek, áfás magánszemélyeknek támpontként szolgálnak a bevallás beadásához.

Csütörtöktől elérhetők az adóbevallási tervezetek Cikk

Immár a harmadik éve áll a lakosság szolgálatában az e-szja, amelynek révén idén 5,6 millió magánszemélyt mentesít az adóhivatal a bevallás-készítés terhétől – tájékoztatta Varga Mihály az MTI-t hozzátéve, hogy csütörtöktől már elérhetők a bevallási tervezetek.

Igyekezzen, ha sms-ben kérné szja-bevallási tervezete postázását! Cikk

Az ügyfélkapuval nem rendelkező adózók március 18-áig többek között sms-ben, levélben vagy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján kitölthető űrlapon kérhetik az adóhivataltól, hogy a személyijövedelemadó-bevallási tervezetüket nyomtatott formában küldje el nekik – figyelmeztet a NAV.

Elengedett osztalék a taobevallásban Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy cég a korábban előírt, magánszemélynek járó osztalékot elengedi, ezt egyéb bevételként számolja el. A társasági adója alapját ezzel az összeggel csökkentheti. Kérdésem az, hogy a társaságiadó-bevallás melyik sorában kell ezt az összeget feltüntetni? Válaszukat előre is köszönöm. Üdv. B.E.

Nem kér igazolásokat a NAV az szja-bevallási tervezethez Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) külön kérés nélkül készíti el több mint 5 millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét idén, a folyamat automatikus, nem kell a kedvezményekre jogosító igazolásokat beküldeni az adóhivatalhoz, és nem kell kérni a hivatalt a bevallás tervezetének elkészítésére sem – közölte a NAV.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kölcsönök beszámítása

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

Kkv-minősítés

Pölöskei Pálné

adószakértő

EPR cukrászműhelynek

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs