9 találat a(z) adóalanyiság cimkére

Kiva pénztár mentesített értéke Kérdés

Befizetés Esemény

Kiva Kérdés

Tisztelt Szakértő! Véleményüket szeretnénk kérni a kivaalanyiság megszűnése témakörében a következők tényállás szerint: A tárgyadóévben az adóalany kiva hatálya alá tartozó adózó. Évközben a tulajdonosi struktúra átalakulását követően a korábbi jogi személy tulajdonos többségi befolyást szerzett az adóalanyban. Tulajdoni hányada a korábbi 21 százalékról 60 százalékra változott, ezzel kimerítve a tao-törvény 4. § 23. pontja szerinti kapcsolt vállalkozás szabályait, melynek köszönhetően az adóalanynak az állományi létszám és bevételi határok számítása során a kapcsolt vállalkozásokkal együttesen, az utolsó beszámolóval lezárt üzleti év adatai alapján kell figyelembe venni. Kérdés, hogy az adózónak így a kivatörvény 16. § 2. pontja szerint azonnal a cégjogi változások hatálybalépést követően, vagy a tárgyadóévet követő adóévben megszűnik-e a kivaalanyisága, avagy ebben az esetben kizárólag az adóalanyiság megszűnése tekintetében a 19. § 5. pontjában foglaltak az irányadóak? Szíves segítségüket köszönjük előre is. Üdvözlettel,Veresné

Kivás cégek átalakulása Kérdés

Tisztelt Cím! Kivás cég olvadna be másik kivás cégbe. A törvény szerint a kiva adóalanyiság megszűnik az egyesülés napjával. Ez a beolvadó esetén értelemszerű. Kérdésem, hogy az eddig kiva alá tartozó cég, azaz a jogutód megtarthatja-e kivaalanyiságát? (Nem összeolvadásról, hanem beolvadásról van szó.) Köszönettel!

Áttérési különbözet a kivás adóalanyiság megszűnésekor Cikk

Sok szó esik arról, hogy a „hagyományos” adózási módnak tekinthető társasági adó vagy vállalkozói személyi jövedelemadózás alól hogyan térhetnek át az arra jogosult adózók a 2013-tól bevezetett „új” adózási módokra (kata, kiva), kevesebbet beszélünk azonban arról, hogy létezik visszaút is. Akinek nem vált be a kisvállalati adózás, vagy a jövőre nézve más pénzügyi stratégiát folytatna (például. visszaszorul a bérköltség és előtérbe kerül az osztalékfizetés), visszatérhet (áttérhet) a kisvállalati adózás (kiva) alól a társasági adó alá.

Kata adóalanyiság megszűnése adótartozás miatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! A Kata törvény évközi változásával kapcsolatos a kérdésem. Azt írja a törvény, hogy kizárják a kata adózás alól az adóalanyt akkor, ha a naptári év utolsó napján 100 e Ft-ot meghaladó, nettó módon számolt, végrehajtható adótartozása van. Az év közbeni módosítás úgy fogalmaz (ezen passzus 2017. 07. 19-én lépett hatályba), hogy ha az év végén fennálló adótartozást az adóalanyiság megszűnéséről rendelkező határozat véglegessé válásáig megfizette (és azt igazolja), akkor ezt a határozatot visszavonja az adóhatóság. Kérdésem: ha az adótartozás 2016. 12. 31-én fennáll, de az adóalanyiságot megszüntető határozat még nem emelkedett jogerőre (mert fellebbezés alatt van az ügy), akkor használható-e ez a rendelkezés (kvázi visszamenőleges hatállyal)? Válaszát előre is köszönöm!

Kata és ingatlan bérbeadása Kérdés

A kérdésem a következő: 2012. évi CXLVII. törvény szerint nem választhatja az adóalanyiságot az a vállalkozás, amely az Önálló vállalkozók tevékenységi jegyzéke, illetve a TEÁOR 2008 szerint 68.20 Saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása, üzemeltetése besorolású tevékenységből az adóalanyiság választásának évében bevételt szerzett. Ez arra is vonatkozik, ha valaki saját ingatlanát magánszemélyként bérbe adja? Ez kizáró ok a kata alól? A választ köszönöm.

Vonzóbb lesz 2014-től a kata Cikk

Hogyan módosul a főállású katás fogalma, miként változik a kisadózók adminisztrációja, mekkora lesz a választható magasabb tételes adó? Összefoglaltuk a parlamenti zárószavazás előtt álló 2014-es adóváltozások katásokra vonatkozó új és átírt szabályait.

Így veszíthető el a kata Cikk

Minden negyedév végén, így a közeli napokban is fontos ellenőrizniük a katásoknak, hogy rendben van-e adó-folyószámlájuk, mert meghatározott összeg feletti tartozás esetén elveszíthetik adóalanyiságukat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Piaci ár

Girászin János

Transzferár Üzletágvezető

Niveus Consulting Group Kft

"Saját tőke pótlása" válaszhoz

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Leköszönő tulajdonos szavazati joga

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close