123 találat a(z) adó-visszatérítés cimkére

Szja-törvény 44/A paragrafus Kérdés

Az szja-törvény 44/A paragrafusa módosult (1) bekezdésének a) pontja szerint 20 százalékos adó-visszatérítést a célzott önsegélyező támogatás és a munkáltatótól kapott egészségpénztári hozzájárulás (munkáltatói tagdíjátvállalás) után is igényelhetnek a pénztártagok 2019. 01. 01-től?

Kettős adóztatás Kérdés

Tisztelt szakértő! Lengyel állampolgár 2017-ben három hónapig dolgozott Magyarországon, egy magyar cégnél, ahol mindent megfizetett a magyar szabályoknak megfelelően. Ezt megelőzően Lengyelországban is adózott a lengyel szabályoknak megfelelően. Van jogosultsága valamiféle adó-visszatérítésre, ha igen, hogyan tudja ezt érvényesíteni? És melyik országban járna neki? Magyarországi lakcíme van. Válaszát köszönöm.

Bezárt NYESZ és adóvisszatérítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2018 januárjában bezárásra került egy NYESZ számla és kifizetésre került a bank részéről a befektetés összege. Ezt követően megérkezett a banktól a 2017-ben a NYESZ számlára befizetett összegekről szóló adóigazolás, amely azonban az időközben bezárt számlát tünteti fel, ahova az adóvisszatérítés kérhető. Jár adóvisszatérítés az előtakarékoskodónak a 2017-ben befizetett összegek után, ha már nincs NYESZ? Ha igen, akkor megadható az szja-bevállásban egy sima folyószámla is az adóvisszatérítés céljára ? Köszönettel, Matkó Balázs

Akár 130 ezer forintot nyerhet, ha nem kési le a határidőt Cikk

Évről-évre egyre többen veszik igénybe a nyugdíjbiztosítási szerződésre befizetett díjaik után járó adókedvezményt. Míg 2015-ben 92 ezren, addig egy évvel később már közel 149 ezren éltek az adó-visszatérítés lehetőségével. Az, aki idén még nem használta ki ennek kereteit, de élni kíván vele, már csak pár napig teheti meg – hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz).

Így lehet akár 280 ezer forint szja-t visszakapni – Példákkal! Cikk

A 2017. évi összevont adóalap megfizetett adójából 280 ezer forintot is visszakaphat az, akinek van 1 millió 400 ezer forint megtakarítása, ha ezt az összeget még az év vége előtt meghatározott célra használja fel.

Gázolaj jövedékiadó-visszatérítésének könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérném a segítségét a mezőgazdasági gázolaj visszaigénylésének helyes könyvelésében. Itt, az Adózóna oldalon találtam kettőféle verziót. 1.) Sinka Júlia: "A mezőgazdasági termelő és az erdőgazdálkodó által befizetett jövedéki adó visszatérítése nem a ténylegesen felhasznált gázolaj mennyisége alapján történik, ezért ott a felhasznált gázolaj és az igénybe vett gépi bérmunka-szolgáltatás alapján visszaigényelt jövedéki adót egyéb bevételként kell elszámolni, a 362-9 főkönyvi számlával szemben.. http://adozona.hu/kerdesek/2013_10_7_Tamogatasok_elszamolasa_etp 2.) Tirpák Anita "A számviteli törvény jövedéki adóval kapcsolatos ide vonatkozó paragrafusa (78. § (2)) a következőképpen fogalmaz: “(2) Anyagköltségként az üzleti évben felhasznált vásárolt anyagok bekerülési (értékvesztéssel csökkentett, az értékvesztés visszaírt összegével növelt bekerülési) értékét, továbbá a vásárolt növendék-, hízó- és egyéb állatok bekerülési értékét kell kimutatni. A termelés, a tevékenység, a szolgáltatás során keletkezett hulladékok, haszonanyagok értékével, az anyagok bekerülési értékében figyelembe vett vámteher, jövedéki adó, termékdíj visszatérített összegével az anyagköltséget csökkenteni kell.” Ezért a visszaigényelt jövedéki adó összegével az üzemanyag-felhasználás anyagköltségként elszámolt összegét kell csökkenteni: T 362 - K 511. http://adozona.hu/kerdesek/2017_5_10_jovedeki_ado_visszaterites_elhata_mim Melyik a helyes?

Nem állnak le a csalók. Vigyázzon, nem a NAV-tól vannak! Cikk

Ismeretlenek keresik telefonon az adózókat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nevében. A híváskor a csalók adó-visszatérítést helyeznek kilátásba, amennyiben az ügyfél megadja bankszámlaszámát – közölte az utóbbi hetekben már többedszer a NAV.

Látványcsapatsport-támogatás Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az alábbi kérdésekre kérjük szíves állásfoglalásukat: 1. Kft. a 2015. évi társaságiadó-előlegből 2015 novemberében felajánlott egymillió forintot egy sportegyesületnek. A NAV ezt az összeget 2015 novemberében el is utalta az egyesületnek és a sportági szövetségnek. A 2015. decemberi feltöltésből 11 millió forintot ugyanennek az egyesületnek felajánlott, ezt a NAV 2016 januárjában utalta el a sportegyesületnek és a szövetségnek. A 2015. évi eredmény összeállításánál azonban kiderült, hogy nem lesz elég nyeresége a kft.-nek, amiből ezt a felajánlást ki lehetne fizetni. Ugyanakkor a kft.-nek volt 13 millió forint tao-túlfizetése a folyószámlán 2016 júniusában. A NAV-val történt egyeztetés után ebből az összegből 3 milliót utaltak vissza (tényleges tao) azzal, hogy a fennmaradó adót visszatartják a látványcsapatsportnak tett felajánlás rendezéséig. A folyószámlán azóta se történt semmilyen rendezés. A kft. 2016-ban nem fizetett adóelőleget, mert a NAV szerint vissza nem kaphatja, de mégis lelakhatja a "túlfizetést". Kérdés: mikor mit lehet lekönyvelni, mi a könyvelési tétel, mely időpontban? 2015-ben lehetett-e adókedvezményt elszámolni, egyáltalán jár-e adókedvezmény, és melyik évre? Köszönettel: Fix Kft.

Csalók telefonálgatnak a NAV nevében Cikk

Ismeretlenek keresik telefonon az adózókat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nevében. A híváskor a csalók adó-visszatérítést helyeznek kilátásba, amennyiben az ügyfél megadja bankszámlaszámát – közölte a NAV.

Őstermelő támogatása Kérdés

Az őstermelésből (felvásárlási jegy) származó bevétel 7 millió 900 ezer forint. Kapott SAPS és zöldítés támogatást 500 ezer forintot, és kapott gázolaj jövedékiadó-visszatérítést: 150 ezer forintot. Számolhatunk-e 40 százalékos költségátalányt? Vagyis melyik támogatást kell figyelembe venni az értékhatár vizsgálatáta során? Vagyis például a gázolaj-támogatással túllépheti-e a 8 millió forintot, de még érvényesítheti a 40 százalékot? Köszönettel: Krivikné Horváth Marianna

Vállalkozói kivét év végén: kinek éri meg? Cikk

Célszerű átgondolniuk az egyéni vállalkozóknak az adóév lezárása előtt, hogy az egyes kedvezmények és az adó feletti rendelkezési jog megtételéhez van-e elegendő összevonandó jövedelmük, vagy a jövedelem utáni adójuk.

Rendelkezzen társasági adójáról, megéri! Cikk

2015-től új lehetőség nyílt a társasági adó mértékének csökkentésére. A konstrukció rendkívül kedvező, minimális (adminisztrációs) költséggel jár, és kockázatmentes is az adományozó részéről. A rendelkezés módja emellett igen egyszerű, minimális adminisztrációval jár, és adó-visszatérítés érhető el vele – hívja fel a figyelmet a Mazars.

Még nem késő, kérje az adó-visszatérítést! Cikk

Érdemes körültekintően kitölteni a személyi-jövedelemadó bevallásokat, és igényelni a nyugdíjpénztári befizetések után járó évi 20 százalékos, legfeljebb 150 000 forint értékű adó-visszatérítést. A legnagyobb hazai nyugdíjpénztárnál, az OTP-nél összesen 1,1 milliárd forintnyi adó-visszatérítésre jogosultak a tagok a tavalyi befizetéseik után. Ez 30 százalékos emelkedés az egy évvel korábbi értékhez képest.

Adókulcsok, feketegazdaság, ingatlan – így változik az áfa Cikk

A tavaszi adócsomag több lényeges változást hozhat az általános forgalmi adózás területén. Míg a csökkenő adókulcsok a fogyasztók számára kedvezőek, addig a feketegazdaság elleni intézkedések a vállalkozások számára jelentős informatikai fejlesztéseket igényelhetnek.

Áfa-visszatérítés és kamattámogatás otthonteremtéshez Cikk

Ha minden feltételnek megfelel, építkezés esetén visszakaphatja az áfát vagy egy részét, illetve ha legalább három gyermeket nevel, kamattámogatásban részesülhet. Összefoglaltuk, mit kell ehhez tennie.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink