30 találat a(z) Szlovénia cimkére

Termék-összeszerelés Szlovéniában Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar áfaalany vállalkozás Szlovéniába (szlovén áfaalanynak) értékesít játszótéri eszközöket. Az eszközöket telepíteni is kell. Magyar szabályozás szerint ilyen esetben áfaregisztrációra nem lenne köteles a 139. paragrafus alapján. A szlovén áfatörvényben erre vonatkozóan próbálom megtalálni, hogy vajon kell-e regisztrálni. Az angol nyelvű törvényben az szerepel, hogy a teljesítés helye az összeszerelés helye, ez nyilván mindenhol így van. Arra vonatkozóan azonban, hogy kell e regisztrálni (76. article (3) Where a taxable person not established in Slovenia does not pay VAT under paragraph (1) of this Article, the recipient of goods or services shall be liable to pay VAT.) azt gondolnám, hogy nem, de más oldalakon (http://www.vat-slovenia.com/VAT-registration-in-Slovenia.html) más szerepel. Van esetleg tapasztalatuk ilyen ügyben? Esetleg az Önök olvasatában a szlovén áfatörvényben más szerepel? Köszönöm.

Csökkentik az szja-t, növelik a nyereségadót a szlovénok Cikk

A szlovén kormány csütörtöki ülésén döntött a személyi jövedelemadó (szja) csökkentéséről és a társasági nyereségadó növeléséről 2017-től – közölte a kormány Twitter-oldalán.

Termékimport áfája Kérdés

Magyar importáló cég Kínából importált alapanyagot, és Szlovénia területén lépteti be a közösség területére, ott vámjogilag szabadforgalomba helyezteti, majd a terméket közúton Magyarországra fuvarozzák. A magyar importőr a szlovén áfabevallás végett rendelkezik SI szlovén adószámmal, viszont Szlovéniában nem rendelkezik telephellyel. A magyar importőr egy magyar speditőr céget bíz meg a fuvar lebonyolításával, és a szlovén bevallás készítésével. Szlovéniában a magyar importcég SI szlovén adószáma alatt az áfabevallásba az áru értékét és az ott felmerült vámot szerepelteti „közösségi értékesítésként a HU adószám felé .. A magyar speditőr számlája alapján az importőr HU adószámára kiállítja a számláját, amiben a harmadik országi fuvar és szállítás biztosítását áfamentesként, a közösségi fuvart és a vámszolgáltatást 27 százalékos áfával számlázza tovább. Kérdésem: A magyar cég, mint közösségi beszerzést a vámolás hónapjában vallja be, ahol milyen értéket szerepeltet a fenti összegek közül? A közösségi beszerzés miatt szükséges számlát kiállítani?

Szlovéniai tagi jogviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amennyiben lehetőség van rá, kérem segítsenek. Szlovén székhelyű korlátolt felelősségű társaságban lehet-e valaki tagi jogviszonyos? Amennyiben ott részt vesz a tevékenységben, azt elláthatja-e tagi jogviszony keretében, vagy ott nem létezik ez a fogalom? Ha igen, akkor hogyan kell adóznia, járulékot fizetnie? Számolhat-e el kiküldetést? Ha Önöknek erre vonatkozóan nincs információjuk, tudnak-e olyan fórumot, ahol magyar nyelven érdeklődhetek?

Társadalombiztosítás Szlovéniában Cikk

Milyen egészségügyi ellátásra számíthatnak a szlovénok vagy az ott dolgozó magyarok? Mennyi a nyugdíjkorhatár? Bemutatjuk a szlovén társadalombiztosítási rendszer főbb jellemzőit.

Égető munkanélküliség Szlovéniában Cikk

Szlovéniában a hivatalos beszámolók szerint is tovább nőtt a munkanélküliség 2013 év végén, illetve 2014 első hónapjaiban. A február közepén nyilvánosságra hozott legfrissebb kimutatások szerint egy hónap alatt is fél százalékot ugrik a nem foglalkoztatottak számaránya abban az egykori jugoszláv tagköztársaságban, amely 2004 májusában a térség éltanulójaként léphetett az Európai Unió tagjainak sorába - írja a kitekintő.hu.

Szlovén akcióterv adóemeléssel Cikk

A szlovén kormány állami vállalatok privatizációját, adóemelést és megszorító intézkedéseket is tartalmazó akciótervet fogadott el csütörtökön, így próbálják elkerülni, hogy az ország uniós mentőcsomagot kérjen.

Nyugdíjreform lesz Szlovéniában Cikk

A szlovén parlament kedden elfogadta a régóta tervezett nyugdíjreformot, ami hozzásegítheti a kis euróövezeti országot ahhoz, hogy önmaga oldja meg pénzügyi gondjait, elkerülve a nemzetközi segítségnyújtást.

Bankadót vezettek be Szlovéniában Cikk

Bankadót vezetnek be Szlovéniában is, a kormány javaslatáról szerdán későn este döntött a parlament.

"Senkinek a személyét se szabad kizárni a kormányátalakításról szóló vitából" Cikk

Danilo Türk szlovén államfő kedden idő előtti választásra vagy alapos kormányátalakításra szólított fel, mert a nyugdíjreformról tartott hétvégi népszavazáson megbukott a kabinet indítványa.

Szlovén nyugdíjreform: a parlament jóváhagyta, a népszavazáson elbukhat Cikk

Jóváhagyta a nyugdíjreformról szóló törvényt kedden a szlovén parlament, a reform azonban elbukhat egy valószínű népszavazáson.

Hol jó lenni vállalkozónak: Szlovénia, Románia, Magyarország Cikk

A különböző országok vállalkozókat érintő adónemeit hasonlítjuk össze: Szlovénia, Románia és Magyarország adókulcsainak megismerése mellett azonban egyéb szempontokat is figyelembe kell venni.

Határon átnyúló ellenőrzések Cikk

A „Visegrádi Négyek” és Szlovénia adóhivatalai – egymás folyamatos tájékoztatásával – egyre intenzívebben kapcsolódnak be a határokon átnyúló üzleti és kereskedelmi kapcsolatok ellenőrzésébe – áll az APEH közleményében.

Kinek éri meg Szlovéniában céget alapítani és adózni? Cikk

Az adózási előírások minden országban változnak a kormányzati célkitűzések és stratégiák függvényében. Bár a magyarországi megszorítások miatt a hazai vállalkozások elsősorban a szlovákiai cégalapítás irányába kacsintgatnak az ottani kecsegtető adózási elvárások és előírások miatt, de érdemes megismerni a többi határmenti ország adózási követelményeit és cégalapítási lehetőségeit is.

EU-tagállamok legfőbb adónemei: Szlovénia Cikk

A 2001. május 23-án kiadott „ Az Európai Unió adópolitikája – prioritások az elkövetkezendő évekre” dokumentuma képezi az Európai Bizottság adózásra vonatkozó stratégiáját.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Cégautóadó fizetése

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ingatlanfelújítás áfa-visszaigénylése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

EU-s magánszemélytől gépkocsivásárlás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close