38 találat a(z) Spanyolország cimkére

EU országbeli ingatlanvásárlás Kérdés

Koronavírus: Európa a járvány második hullámára készül Cikk

Különböző szigorításokkal a koronavírus-járvány második hullámára készülnek Európában, ahol továbbra is a legmagasabb a vírus okozta Covid-19-betegség halálos áldozatainak száma: a 708 ezerből 202 ezret a kontinensről jelentettek.

Példa nélküli az állástalanok számának növekedése – korábban utalják a munkanélküli ellátásokat Spanyolországban Cikk

Spanyolországban márciusban 9,3 százalékkal, több mint 302 ezerrel nőtt a regisztrált munkanélküliek száma, ami a valaha mért legrosszabb havi adat – közölte a spanyol munkaügyi minisztérium csütörtökön.

Gazdatüntetés Spanyolországban Cikk

Spanyol parasztgazdák tüntetnek traktoraikkal az agrárpiac reformjáért a kelet-spanyolországi Valenciában.

Külföldi áfa visszaigénylése Kérdés

Tisztelt Adózóna! A következő kérdéssel fordulok önökhöz. Egy magyarországi vállalkozás spanyolországi öntödétől vásárol öntvényeket. Az öntvények gyártásához egyedi öntőszerszámok szükségesek. A spanyolországi szállítónk legyártatta az öntőszerszámokat, és áfával kiszámlázta a magyarországi vállalkozás részére. A szerszámok Spanyolországban maradtak az öntödénél, mivel nélkülük az öntvények nem gyárthatók. Az öntvények elhagyják Spanyolország területét, a magyarországi vállalkozás telephelyén további feldolgozásra kerülnek, így közösségen belüli termékbeszerzésnek minősülnek. Tekintettel arra, hogy a szerszámok az adóköteles tevékenység folytatása érdekében szükségesek, illetve jelentős összegű áfáról van szó, szeretnénk azt visszaigényelni. A visszaigényléshez rendelkezésre álló 19ELEKÁFA nyomtatványt kitöltöttük. A rendelkezésre álló termékkategóriák között szerepel szerszám, kódja 10.1. Sajnos Spanyolország esetében 10.1 kód nem megengedett. Milyen módon lehet az ELEKÁFA nyomtatványon a spanyolországi szerszám áfáját visszaigényelni? (Tekintettel arra, hogy a nyomtatványon nem lehet a fenti eszközöket besorolni, megengedik egyáltalán a spanyol szabályok, hogy ezt az áfát visszaigényeljük?) Ha nem lehet az ELEKÁFA nyomtatványon visszaigényelni, akkor mi ennek a módja? Regisztrálni kellene Spanyolországban áfaalanyként? Milyen nyomtatványt és hogyan kell kitölteni ehhez? Segítségét előre is köszönöm!

Új járatot indít Spanyolországba a Wizz Air Cikk

Június 16-ától új járatot indít a Wizz Air a spanyolországi Castellónból Budapestre, a gépek szerdánként és vasárnaponként közlekednek majd – közölte a légitársaság.

Új adóból finanszíroznák a nyugdíjemelést Cikk

Nagyrészt a technológiai nagyvállalatok, például a Google vagy az Apple digitális szolgáltatásainak adóztatásából fedezné a spanyol kormány a nyugdíjaknak az infláció mértékével megegyező emelését az idén és jövőre – írta több spanyol napilap is szerdán.

Orvossztrájk Spanyolországban Cikk

Sztrájkoló orvosok tüntetnek ma az egészségügyi minisztérium madridi épülete előtt.

Közösségi tagállamba címzett, harmadik országba küldött áru Kérdés

Tisztelt Szakértő! Spanyolországi cég részére készült a számla, melyen feltüntetésre került a spanyol cég EU adószáma, viszont a számlán szerepel, hogy a termék kiszállítása Tenerifére történik. Ilyen esetben közösségen belüli értékesítésről vagy export értékesítésről beszélünk? Köszönöm válaszukat.

Tüntetések a nyugdíjak emeléséért Spanyolországban Cikk

A tiltakozóakcióban tegnap tízezrek vettek részt több mint 40 spanyol városban.

Világsztár énekesnőt vádol adóelkerüléssel a spanyol adóhatóság Cikk

Adóelkerüléssel vádolja a spanyol adóhivatal a kolumbiai származású énekesnőt, Shakirát – írja a La Vanguardia, Katalónia vezető napilapja.

Jobb bizonyítványt kapott Görögország és Spanyolország Cikk

Görögországnak és Spanyolországnak is az eddiginél jobb államadós-besorolást adott pénteken két nemzetközi hitelminősítő. Az osztályzatjavítások indoklásában egyaránt szerepel a javuló költségvetési és növekedési teljesítmény.

A spanyol kormány megkönnyítette a cégek székhelyváltoztatását Cikk

A spanyol kormány megkönnyítette az országban működő cégek székhelyének belföldi megváltoztatását – jelentette be a spanyol gazdasági miniszter a kabinet pénteki ülését követő sajtótájékoztatón Madridban.

Konszignációs raktár Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az egyik tagállamban (pl. Spanyolország) letelepedett vállalkozás a másik tagállamban (pl. Magyarország) letelepedett vállalkozás részére szállítana alapanyagot a magyar cég által vezetett, spanyol cég számára fenntartott konszignációs raktárba. A magyar cég az alapanyagot kitárolná és felhasználná, készterméket állítana elő a spanyol partner részére. Az ügyletek bizonylatolása tervezetten a következőképpen történne: a magyar cég a készterméket kiszámlázná a spanyol partner részére az alapanyag értékével csökkentett áron. Az alapanyag értékesítésének bizonylatolására önállóan nem kerülne sor. A kérdésem az, hogy az általános forgalmi adó rendszerében alkalmazható-e fentiekben leírt beszámítás vagy az ügyletek az általános szabályok szerint kezelendők. Azaz, a spanyol cég a kitárolás időpontjában adómentes közösségen belüli értékesítést, a magyar cég közösségi beszerzést valósít meg, mely ügyletet a felhasznált alapanyag értékét tartalmazó bizonylattal kísérni köteles. A késztermék kiszámlázására pedig az eredeti áron kerülne sor, a már említett beszámítás nélkül. Változtat-e az ügylet megítélésén, ha a magyar cég kizárólag a spanyol cég által betárolt alapanyagot felhasználva (feldolgozva) állítja elő a szóban forgó készterméket? Válaszát előre is köszönöm!

Turizmus: Spanyolország továbbra is kedvelt célpont Cikk

Mintegy 13 millió külföldi turistát fogadott Spanyolország az első negyedévben, 9,3 százalékkal többet, mint 2016 első három hónapjában – tette közzé legfrissebb adatait a spanyol statisztikai hivatal (INE) pénteken.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyesről visszatérő munkavállaló szabadsága részmunkaidőnél

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Csedre jogosultság

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Lejáró gyed veszélyhelyzetben

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close