28 találat a(z) OKJ-s képzés cimkére

Iskolarendszeren kívüli képzések az szja-ban Cikk

A nyár vége nemcsak a tanévkezdést jelenti a diákok számára – számos esetben indulnak olyan iskolarendszeren kívüli képzések is, melyek hosszabb-rövidebb idejűek lehetnek. Ilyenkor merül fel legtöbbször kérdésként, hogy beiratható-e a munkavállaló például nyelvtanfolyamra, illetve OKJ-s képzésre megy az, akit sehová nem vettek fel.

Műszempilla Kérdés

Adózási, számviteli és munkajogi képzések Kérdés

Leáldozott az OKJ-s képzésnek: mi lesz veled pénzügyi, számviteli szakma? Cikk

Megjelent a Magyar Közlönyben az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításáról szóló 150/2012. kormányrendeletet módosító 229/2019. kormányrendelet. Ennek kapcsán szeretnénk pár tévhitet eloszlatni.

Munkavállaló tanulmányainak támogatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünknél munkaviszonyban dolgozó bérszámfejtő kolléga szakirányú OKJ-s képzésen vesz részt. Szóbeli megállapodás alapján a képzési díjat és vizsgadíjakat cégünk fizeti a cég nevére kiállított számla alapján. Kell ezután bármilyen plusz adót fizetnie a cégnek?

Saját képzésen való ingyenes részvétel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk egyik tevékenysége az oktatás. Saját dolgozó is részt vesz ingyenesen OKJ-s képzésen, lesz ennek adóvonzata és hogyan kell számvitelileg elszámolni? Van olyan dolgozó, akinek a képzés kapcsolódik a munkaköréhez és van akinek nem. Köszönöm válaszát!

OKJ képzés alapján közalkalmazott besorolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretnék segítséget kérni az alábbi probléma megoldásához: A pénzügyi csoportvető 54-es OKJ képesítéssel rendelkezik, 2016-ban szerezte meg a bizonyítványát. A másik kolléga 2018-ban szintén 54-es OKJ számú pedagógiai asszisztensi végzettséget szerzett. Kérdésem, hogy "D" vagy "E" kategóriába kell besorolni őket a Kjt. szerint? Köszönöm szíves válaszát!

Fizetett igazolt távollét Kérdés

Tisztelt Szakértő! Felnőttképzési szerződés keretében OKJ-s képzést adó képzést a munkáltatóm fizeti (tanulmányi szerződéskötés folyamatban). A felnőttképzési szerződésben rögzítve van, hogy keddenként délután 2-8-ig vannak az órák megtartva. A jelenléti ívre "fizetett igazolt távollétet" kellett írnom a bérszámfejtő kérésének megfelelően. Kérdésem: ezeken a keddi napokon délelőtt kell-e dolgoznom, ha csak délután van órám? Ha nem írnak a tanulmányi szerződésbe a vizsgákra való felkészülésre tanulmányi szabadságot, akkor ezt a keddenkénti délelőttöt fordíthatom tanulásra, vagy kötelezően be kell jönnöm dolgozni a képzés megkezdéséig? Köszönöm.

Családi adókedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! 19 éves gyermekem OKJ-képzésben részesül, és ezzel párhuzamosan egyéni vállalkozó is volt. Kérdésem az, hogy érvényesíthetem-e a családi adókedvezményt azokra a hónapokra, amikor ő a képzés mellett egyéni vállalkozóként is tevékenykedett? Válaszát köszönöm.

Oktatás adómentes számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kizárólag áfaköteles tevékenységet végző gazdasági társaság beltagja mérnök. Lehetősége nyílt arra, hogy oktatóként részt vegyen OKJ-s képzésben. A mérnököt azonban csak úgy hajlandók foglalkoztatni, ha számlát ad. Az OKJ-s képzést szervező iskola akkreditált intézmény, amely államilag elismert szakmai nyelvvizsgát, illetve arra felkészítő tanfolyamokat is szervez. A mérnöknek a nem szakmai, de államilag elismert nyelvvizsgára felkészítő tanfolyamon is kínáltak oktatási lehetőséget. A mérnök nyelvtudása kiváló, de nyelvtanári diplomával nem rendelkezik. Kérdésem az, hogy számlázhatja-e tárgyi adómentesen a bt. 1.) a szakmai OKJ-s képzésen, 2.) a szakmai nyelvtanfolyamon, 3.) a nem szakmai nyelvtanfolyamon végzett oktatás ellenértékét? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Fotósból vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy fotózással foglalkozó fiatal vállalkozást szeretne indítani, de a fotózás szakképzettséghez kötött vállalkozói tevékenység, és neki nincs meg a végzettsége. Az OKJ-s képzést idén szeptemberben tudja elkezdeni. A megkezdett OKJ-s képzés szakképzettségnek minősül-e, és indíthatja-e a vállalkozást szakképzettként? Illetve, ha nem minősül szakképzettségnek a megkezdett OKJ-s képzés, akkor milyen alternatív lehetőség áll rendelkezésére, hogy hivatalosan fotózhasson, és számlát tudjon adni? Például adószámos magánszemélyként tudja-e ezen tevékenységet végezni, vagy ha felvesz egy alkalmazottat, aki képzettséggel rendelkezik, az megoldhatja-e a problémát, vagy van-e esetleg valamilyen szakképzettséghez nem kötött tevékenység, amellyel kiválthatná a fotózást? Olyan kérdésem is lenne, hogy katás egyéni vállalkozó esetében, ha nincs alkalmazottja, kell-e havi szinten 1758-as bevallást leadni? Előre is nagyon köszönöm válaszait!

Családikedvezmény-nyilatkozat: érettségizők szüleinek módosítaniuk kell Cikk

Módosítaniuk kell az érettségiző gyermekek szüleinek a családi adókedvezményről a munkáltatójuknak adott nyilatkozatukat. A tanév befejeztével ugyanis az érintett gyermekek után nem jár adókedvezmény. Újraéled a kedvezmény, ha szeptembertől OKJ-s képzésen tanulnak tovább, de júliusra és augusztusra akkor is csak visszamenőlegesen jár utánuk. Ha az érettségizők egyetemen folytatják a tanulmányaikat, akkor csak beleszámítanak a gyermekszámba (kivéve, ha önálló jövedelemmel rendelkeznek, mert akkor egyáltalán nem lehet őket figyelembe venni).

Félbehagyott OKJ-s képzés díjának visszafizetése Kérdés

Egy bt. személyes közreműködésre nem kötelezett kültagja OKJ-s képzésen vett részt, aminek eredményes elvégzése után részt tudott volna venni a bt. munkájában. A bt. fizette a tanfolyam költségeit. A kültag nem fejezte be a tanfolyamot, ezért az lenne a kérdésem, hogy milyen módon tudja vele a cég megtéríttetni az általa kifizetett tanfolyami költségeket? Várjuk sürgős válaszukat! Köszönöm!

OKJ-s képzés számlája Kérdés

Jó napot kívánok! Kérdésem a következő lenne: munkavállalónak kifizetett képzés, cég nevére kiállítva a számla béren kívüli juttatásnak minősül? A munkához, amit elnyert a cég, elengedhetetlen volt ennek a képzésnek az elvégeztetése a munkavállalókkal. Köszönettel: Centrovet Bt.

Garantált bérminimum OKJ-bizonyítvány után Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jár-e szakképzett minimálbér, garantált bérminimun a foglalkoztatásához szükséges, például nehézgépkezelő OKJ-s bizonyítvány után, és jár-e a fenti bér tehergépkocsi-vezetőnek, ha nincs OKJ-s bizonyítványa, csak tanfolyamon szerzett GKI kártyája? Előre is köszönöm válaszát!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyházból egyesület – ingatlanok

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Finacont Kft

Alapítvány átad

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Mezőgazdasági vállalkozóból őstermelő

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs