17 találat a(z) Norvégia cimkére

Nemzetközi ügylet számlázása Kérdés

Megállapodott a Barents-tengeri halászati kvótákról Norvégia és Oroszország Cikk

Norvégia és Oroszország megállapodott a Barents-tengeren érvényes 2023-as halászati kvótákról – jelentette be a norvég kormány, amely a két ország közötti együttműködés ritka példája az ukrajnai orosz háború miatt megromlott viszonyukat figyelembe véve.

Bővül az adóhatóságok közötti nemzetközi információcsere – gazdasági törvénymódosítások Cikk

Tovább bővül az adóhatóságok közötti nemzetközi automatikus információcsere azáltal, hogy egyes ügyleteket januártól digitális platformon végeznek.

Leállították a norvég gázipari dolgozók sztrájkját Cikk

Az 5 százalék fölötti infláció miatt béremelést kértek a norvég gázipari dolgozók, és a termelés nagy részének leállítását helyezték kilátásba, a kormány azonban kötelezte őket és a cégeket, hogy egy független testület elé vigyék a vitájukat ahelyett, hogy rögtön abbahagynák a munkát és ezzel Európa gázellátását sodornák veszélybe – írja a hvg.hu.

Dániában és Norvégiában ismét szigorítanak a járvány miatt Cikk

Két hónappal azután, hogy Dániában és Norvégiában egyaránt feloldották a koronavírus-járvány terjedése elleni összes belföldi korlátozást, ismét szigorító intézkedéseket vezetnek be a járványhelyzet gyors romlása miatt – adta hírül pénteken a dpa német és az AFP francia hírügynökség.

Adózás, járulékfizetés Kérdés

A száznál több utast szállító turistahajók nem köthetnek ki norvég kikötőkben Cikk

Norvégia ideiglenesen szigorította a turistahajókra vonatkozó szabályokat hétfőn, miután többen megfertőződtek koronavírussal a Roald Amundsen fedélzetén.

Export értékesítés bizonylatai Kérdés

Áfa-visszatérítés Törökországban letelepedett adóalanyoknak Cikk

Május 22-én az 1/2019. (V. 21.) PM határozata alapján életbe lépett az áfatörvény már korábban elfogadott módosítása, miszerint meghatározott esetekben áfa-visszatérítés illeti meg a Törökországban gazdasági céllal letelepedett adóalanyt.

Árubehozatal Norvégiából, Svájcból Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ruházati termékek Norvégiából és Svájcból történő behozatala esetén kell-e vámkezeltetni az árukat és hogyan kell rendezni az importáfát, ha van ilyen kötelezettség? Köszönöm válaszát.

Norvégia, áfa-visszatérítés Kérdés

Tisztelt szakértő! Ügyfelem magánszemélyként Norvégiában járt turistaként. Hazafelé a határátlépésekor a nála levő számla alapján visszatérítették a vásárlásaiban foglalt áfát. Van Magyarországon valamilyen elszámolási kötelezettsége a NAV felé? Válaszát köszönöm.

Szinte hihetetlen! Az ország, ahol mindenki adóbevallása nyilvános Cikk

Minden állampolgár adóbevallása nyilvános Norvégiában, az egymás zsebében kotorászók száma azonban mégsem olyan magas, mint ahogyan azt elsőre várná az ember – írja a 444.hu.

EU-n kívüli fuvar számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Belföldi adóalany társaság megbízott egy másik, belföldi adóalany fuvarozó társaságot exportfuvar elvégzésére Norvégiába. A megbízott magyar belföldi adóalany társaság számlázhatja-e ezt az exportfuvar-megbízást (EU-n kívüli értékesítés) áfa nélkül a megbízó magyar áfaalany társaságnak? Ha igen, akkor milyen feltételekkel? (Jelenleg egy CMR áll rendelkezésre, amelyen – nem magyarul – egy pecsét szerepel vámkezelt áru szöveggel). Köszönettel.

Munkavállaló bejelentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy belföldi székhelyű társaság nemzetközi áruszállítást végez Norvégia, Svédország területén. Magyarországon nem fuvaroz. Négy alkalmazottja van, mind a négyen magyar állampolgárok. Ezek közül három főt magyar biztosítási szabályok alapján jelent be. A negyedik főt egy szlovák cégtől veszi kölcsön. Ő dolgozik a svéd-norvég vonalon. A dolgozó, aki bérelve van, igazolhatóan kb. 9-10 hónapot dolgozik külföldön, és csak a szabadságát tölti Magyarországon. Ez így volt 2015. október 31-éig. De a belföldi székhelyű társaság 2015. november 2-ától más országokba történő fuvarozással bízta meg, de ezeknek a munkáknak az elvégzése során többször érintette Magyarországot (felrakott, illetve lerakott). A szlovák cégtől kölcsönzött egy főn kívül a három fő Magyarországon bejelentett dolgozó is kap juttatást a szlovák cégtől. A szlovák cég a szlovák szabályok szerinti adózást, járulékfizetést szabályosan rendezi. Kérdésünk ezzel kapcsolatban: A szlovák cégtől kölcsönzött dolgozót be kell-e jelenteni a magyar szabályok szerint? Kell-e utánuk járulékot fizetni, azt is figyelembe véve, hogy Magyarország területén nem végeznek munkát? A magyar szabályok szerint bejelentett dolgozók részére a szlovák cég által kifizetett juttatások Magyarországon adó (szja) -kötelesek-e? Köszönjük, és várjuk mielőbbi válaszukat!

Lemezboritó-tervezés norvég cégnek Kérdés

Tisztelt Szakember! A következőkben kérném segítségét. Magánember nem rendelkezik adószámmal. Egy norvég cégnek lemezborítót tervezett, mely munka ellenértékeként a norvég cég 200 000 forintot átutalt a magánember bankszámlájára. A munkára szerződés nem készült. Kérdésem, hogy a norvég cégtől kapott ellenérték után milyen módon (önálló tevékenységből származó jövedelemként, vagy külföldről származó jövedelemként), és mennyi adót kell fizetni, terheli-e ehofizetési kötelezettség? Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Remote munka Hollandiában

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Napelempark létesítésének áfatartalma

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink