adozona.hu
Netatörvény, sótartalom meghatározása
http://adozona.hu/kerdesek/2024_8_1_NETA_tv_sotartalom_meghatarozasa_rmo
Netatörvény, sótartalom meghatározása
Tisztelt Szakértő! Hozzáadott cukrot és sót tartalmazó kukoricapehely forgalmazását tervezzük (1904-es VTSZ). A terméket más európai uniós országban gyártják, mi azt Magyarországon forgalmazni szeretnénk. A hozzáadott cukortartalom 4,5%, ennek alapján nem netaköteles a termék. Azonban a hozzáadott sótartalma 1 gramm körüli lenne. A törvény megfogalmazása alapján az adót akkor kell fizeti, ha a termék sótartalma meghaladja az 1 gramm só/100 g mennyiséget. Tehát ha a termék 100 grammjában a receptúra alapján 1 gramm hozzáadott só van, akkor a törvény szövege alapján adót még nem kell fizetni. Amennyiben ez így van, kérem erősítse meg! Ha meghaladja a termék sótartalma az 1 grammot, akkor mi számít "meghaladásnak", milyen pontossággal számolnak ebben az esetben? Mik a kerekítési szabályok? Ha például a termék sótartalma 1,1 gramm só/100 gramm (1,05 gramm, vagy ezt meghaladja), akkor már adóköteles? A termék sótartalmát milyen dokumentumokkal szükséges alátámasztanunk? Az általunk forgalmazni tervezett kukoricapehely analitikai módszerekkel laboratóriumban mérhető sótartalma a termék előállítása során a receptúra szerint hozzáadott só mellett az alapanyagokban természetesen előforduló nátriumot is kimutatja és méri. Így a késztermék mért sótartalma (a csomagoláson feltüntetendő tápanyagtáblázatban is szereplő érték) mindkét forrásból származó sót tartalmazza. Kérdésem tehát, hogy az adókötelezettség megállapítása során csak a receptúra alapján hozzáadott só mennyiségét kell-e figyelembe venni?