21 találat a(z) MOSS cimkére

EU-s igénybe vett szolgáltatás utáni áfa Kérdés

E-kereskedelem 2021. július 1-jétől – MOSS, OSS, IOSS, SA Cikk

2021. július 1-jén hatályba lépnek az e-kereskedelemmel kapcsolatos új áfaszabályok. Ez jelenti többek között a MOSS rendszer kiterjesztését, a One Stop Shop (OSS) uniós és nem uniós, illetve import (IOSS) sémájának alkalmazását, illetve a Special Arrangement (SA) lehetőségét az import áfa megfizetésére.

MOSS rendszer, áfa-visszaigénylés Kérdés

MOSS rendszer Kérdés

Módosult a számlarendelet, búcsút veszünk a PTGSZLAH nyomtatványtól Cikk

A napokban jelent meg a Magyar Közlönyben az egyes bizonylatolási kötelezettségekről szóló PM rendeletet módosító rendelet (17/2020. PM rendelet). A módosítások elsősorban a számlarendeletet érintik, és az áfatörvény módosítására valamint az új elektronikus számlázással kapcsolatos szabályokra reflektálnak. A részleteket megelőzően elevenítsük fel, hogy mi minden változik január 4-étől a számlázásban!

MOSS rendszer, számlakiállítás Kérdés

Összefoglaló a 2021. évi áfaváltozásokról Cikk

2020. november 17-én elfogadta az Országgyűlés a 2021. évi adótörvény-módosításokat. Az Andersen Magyarország elemzése összegyűjtötte az általános forgalmi adót érintő változásokat.

Szoftver könyvelése Kérdés

Áfaváltozások 2021 – kitárul az egyablakos rendszer II. Cikk

Cikksorozatunk második részében az EU-s egyablakos rendszer sajátosságait és az import egyablakos rendszert ismertetjük.

Áfaváltozások 2021 – kitárul az egyablakos rendszer Cikk

2021-től jelentősen átalakul az egyablakos rendszer (MOSS). Kétrészes cikksorozatunkban ennek részleteit ismertetjük.

Karbantartásokra figyelmeztet a NAV Cikk

A péntek este és szombat reggel közötti időszakban – tervezett karbantartás miatt – több alkalmazás nem lesz elérhető – hívja fel a figyelmet honlapján a NAV.

A Brexit miatt nem változnak az ELEKÁFA és a MOSS eljárások Cikk

Egyelőre nem tapasztalnak észrevehető változást az üzleti élet szereplői a Brexit miatt, közölte honlapján a NAV.

MOSS áfa módosítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk távolról nyújtható szolgáltatást nyújt cégeknek és magánszemélyeknek egyaránt. A számláinkat a számlázórendszer automatikusan generálja, a felhasználó által megadott számlázási adatok alapján. Egy dán ügyfél jelezte, hogy tévedésből nem adta meg az EU adószámát 2015 óta és követeli a számlák módosítását, illetve az áfa visszatérítését. Mivel az EU adószám hiányzott a rendszerből, ezért az ügyfélre cégünk a MOSS rendszerben a dán adókulcs szerinti áfát megfizette. Kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben hogyan kell eljárnunk, és kötelesek vagyunk-e a számlákat módosítani és a partner részére az áfa összegét megtéríteni? Köszönöm válaszát!

Számlázás "MOSS" Kérdés

Interneten letölthető filmeket magánemberek töltenek le a világ különböző országaiból. Bankkártyával fizetnek, csak egy név van, nincs cím (nem adják meg). A MOSS bevallásban országonként adom meg az adatokat. Hogyan állítom ki a számlát? A könyveléshez szükség van a számlára, vagy mit könyvelek? Köszönettel.

Külföldre netes jegyközvetítés magánszemélyek közt Kérdés

Egy olyan cégről van szó, ami fesztivál- és koncertjegyeket közvetít netes felületen magánszemély és magánszemély között, és a vevőtől és az eladótól is jutalékot von, ez gyakorlatilag a tevékenysége és bevétele. Szeretne terjeszkedni, és nemcsak Magyarországon belül, hanem ausztriai magánszemélyek között is közvetíteni. Ezzel kapcsolatosan: a webes jegyközvetítés "távolról nyújtott szolgáltatás"? Mert logikailag annak venném, de a törvényt nézve nehezen vehető annak, bár olyan mint például a Jófogás, magánszemély magánszemélynek jegyeket ad el, amiért a cég jutalékot számláz ki, csak itt mindkét irányba.Én a 45/A § (2) c, pontjába lehetséges, hogy bele tudnám suvasztani a szituációt. Tehát a MOSS rendszerbe kell hozzá regisztrálni? Az én értelmezésem szerint egyszerűen magyar cégként, közösségi adószámmal számlázom az eddigi módon a vásárlási jutalékot a külföldi vevőknek. A számlázási címük szerinti helyi áfát felszámítva. Nem? Összefoglalva a következők a kérdések: jogilag milyen követelményei vannak, hogy magyar cégként, mindenféle fióktelep és egyéb költségek nélkül számlázzak külföldre? A számlákat idegen nyelven fogjuk kiállítani, itt mire kell figyelni (cégnév például lehet-e kft. helyett Ltd.)? Mindig vásárló címe szerinti áfát kell felszámolni? A MOSS rendszer regisztrációhoz mire van szükség? Mennyi az átfutási ideje? Jár-e vele egyéb állandó adminisztráció a cég részéről?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Kiskereskedelmi adó

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Munkaviszony igazolása

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

PCR teszt kiküldetéskor

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 június
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs