21 találat a(z) MOSS cimkére

EU-s igénybe vett szolgáltatás utáni áfa Kérdés

E-kereskedelem 2021. július 1-jétől – MOSS, OSS, IOSS, SA Cikk

2021. július 1-jén hatályba lépnek az e-kereskedelemmel kapcsolatos új áfaszabályok. Ez jelenti többek között a MOSS rendszer kiterjesztését, a One Stop Shop (OSS) uniós és nem uniós, illetve import (IOSS) sémájának alkalmazását, illetve a Special Arrangement (SA) lehetőségét az import áfa megfizetésére.

MOSS rendszer, áfa-visszaigénylés Kérdés

MOSS rendszer Kérdés

Módosult a számlarendelet, búcsút veszünk a PTGSZLAH nyomtatványtól Cikk

A napokban jelent meg a Magyar Közlönyben az egyes bizonylatolási kötelezettségekről szóló PM rendeletet módosító rendelet (17/2020. PM rendelet). A módosítások elsősorban a számlarendeletet érintik, és az áfatörvény módosítására valamint az új elektronikus számlázással kapcsolatos szabályokra reflektálnak. A részleteket megelőzően elevenítsük fel, hogy mi minden változik január 4-étől a számlázásban!

MOSS rendszer, számlakiállítás Kérdés

Összefoglaló a 2021. évi áfaváltozásokról Cikk

2020. november 17-én elfogadta az Országgyűlés a 2021. évi adótörvény-módosításokat. Az Andersen Magyarország elemzése összegyűjtötte az általános forgalmi adót érintő változásokat.

Szoftver könyvelése Kérdés

Áfaváltozások 2021 – kitárul az egyablakos rendszer II. Cikk

Cikksorozatunk második részében az EU-s egyablakos rendszer sajátosságait és az import egyablakos rendszert ismertetjük.

Áfaváltozások 2021 – kitárul az egyablakos rendszer Cikk

2021-től jelentősen átalakul az egyablakos rendszer (MOSS). Kétrészes cikksorozatunkban ennek részleteit ismertetjük.

Karbantartásokra figyelmeztet a NAV Cikk

A péntek este és szombat reggel közötti időszakban – tervezett karbantartás miatt – több alkalmazás nem lesz elérhető – hívja fel a figyelmet honlapján a NAV.

A Brexit miatt nem változnak az ELEKÁFA és a MOSS eljárások Cikk

Egyelőre nem tapasztalnak észrevehető változást az üzleti élet szereplői a Brexit miatt, közölte honlapján a NAV.

MOSS áfa módosítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk távolról nyújtható szolgáltatást nyújt cégeknek és magánszemélyeknek egyaránt. A számláinkat a számlázórendszer automatikusan generálja, a felhasználó által megadott számlázási adatok alapján. Egy dán ügyfél jelezte, hogy tévedésből nem adta meg az EU adószámát 2015 óta és követeli a számlák módosítását, illetve az áfa visszatérítését. Mivel az EU adószám hiányzott a rendszerből, ezért az ügyfélre cégünk a MOSS rendszerben a dán adókulcs szerinti áfát megfizette. Kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben hogyan kell eljárnunk, és kötelesek vagyunk-e a számlákat módosítani és a partner részére az áfa összegét megtéríteni? Köszönöm válaszát!

Számlázás "MOSS" Kérdés

Interneten letölthető filmeket magánemberek töltenek le a világ különböző országaiból. Bankkártyával fizetnek, csak egy név van, nincs cím (nem adják meg). A MOSS bevallásban országonként adom meg az adatokat. Hogyan állítom ki a számlát? A könyveléshez szükség van a számlára, vagy mit könyvelek? Köszönettel.

Külföldre netes jegyközvetítés magánszemélyek közt Kérdés

Egy olyan cégről van szó, ami fesztivál- és koncertjegyeket közvetít netes felületen magánszemély és magánszemély között, és a vevőtől és az eladótól is jutalékot von, ez gyakorlatilag a tevékenysége és bevétele. Szeretne terjeszkedni, és nemcsak Magyarországon belül, hanem ausztriai magánszemélyek között is közvetíteni. Ezzel kapcsolatosan: a webes jegyközvetítés "távolról nyújtott szolgáltatás"? Mert logikailag annak venném, de a törvényt nézve nehezen vehető annak, bár olyan mint például a Jófogás, magánszemély magánszemélynek jegyeket ad el, amiért a cég jutalékot számláz ki, csak itt mindkét irányba.Én a 45/A § (2) c, pontjába lehetséges, hogy bele tudnám suvasztani a szituációt. Tehát a MOSS rendszerbe kell hozzá regisztrálni? Az én értelmezésem szerint egyszerűen magyar cégként, közösségi adószámmal számlázom az eddigi módon a vásárlási jutalékot a külföldi vevőknek. A számlázási címük szerinti helyi áfát felszámítva. Nem? Összefoglalva a következők a kérdések: jogilag milyen követelményei vannak, hogy magyar cégként, mindenféle fióktelep és egyéb költségek nélkül számlázzak külföldre? A számlákat idegen nyelven fogjuk kiállítani, itt mire kell figyelni (cégnév például lehet-e kft. helyett Ltd.)? Mindig vásárló címe szerinti áfát kell felszámolni? A MOSS rendszer regisztrációhoz mire van szükség? Mennyi az átfutási ideje? Jár-e vele egyéb állandó adminisztráció a cég részéről?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Szemüveg

Szipszer Tamás

adószakértő

Katás bt. kiszámlázhat-e ügyvezetést?

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs