261 találat a(z) Lízing cimkére

Beruházással kapcsolatos kifizetés a kivában II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! A korábbi ugyanilyen tárgyú kérdéshez hasonló további kérdésünk is felmerült: A Kiva tv. 20. § (7) bekezdése szerinti beruházással kapcsolatos kiadásnak számít-e a beruházásra felhasznált pénzügyi lízing adóévi törlesztésének tőkerésze? Ha igen, akkor további kérdés lehet a lízing lejáratakor (vagy megszakításakor), hogy van-e valamilyen speciális teendő a kiva alapjával kapcsolatban, ha az eddigi lízingbevevő a korábbi években a lízingtörlesztést beruházási kiadásként levonta a kiva alapjából, majd lejáratkor mégsem él a vételi jogával, és emiatt a tárgyi eszközt ki kell vezetni a könyvekből? Válaszát előre is köszönöm!

Egyéni vállalkozó – lízing Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó nyílt végű pénzügyi lízing keretében vásárolt egy traktort. A finanszírozó pénzintézet a tőkét, áfát és kamatot havonta számlázza. A kamatot költségként számoljuk el, az áfát visszaigényeljük.Az üzemben tartó az egyéni vállalkozó, aki technikai számlát kapott a traktor nettó áráról. Kérdésünk: 1. Egyszeres könyvvezetésnél a lízingbe vevő szerepeltetheti-e a nyilvántartásában a tárgyi eszközt és amortizációt számolhat-e el? Ebben az esetben a havi tőketörlesztések költségnek nem minősülő kiadásként jelentkeznek az Szja tv. 11. mell. IV.3. pontja alapján? 2. A 2018. évben képzett fejlesztési tartalék feloldható-e a nyíltvégű pénzügyi lízing összegével?

Lízingelt személygépkocsi értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2019. január 1-jétől nem szükséges útnyilvántartást vezetni a bérbe vett céges személygépkocsik magáncélú használatáról, a nyílt végű lízingdíj áfájának 50 százaléka igazolás nélkül is levonható. Jól gondolom, hogy aki 2019-ben így járt el, az az adózó már értékesítéskor köteles a személygépkocsira áfát felszámítani? Köszönettel!

Jó eredményeknek örülhetnek a lízingcégek Cikk

Az idén az első hat hónapban a Magyar Lízingszövetség tagvállalatainál a finanszírozott összeg 375 milliárd forintra rúgott, ami 14 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest és 2008 óta a legmagasabb féléves érték. Egyben azt is jelenti, hogy napi átlagban – a hétvégékkel együtt – 2,1 milliárd forintot helyeztek ki a lízingcégek.

Tulajdonszerzési jog átengedésének adókövetkezményei lízingnél Cikk

A polgári törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (4) bekezdése értelmében, ha a lízingbe vevő jogosult a lízingbe vett dolog tulajdonjogának vagy jognak a megszerzésére, e jogát a lízingbeadó hozzájárulása nélkül jogosult harmadik személyre átruházni. A hitelintézetekről és pénzügyi vállalkozásokról szóló 2013. évi CCXXXVII. törvény 6. § 89. pontja szintén a pénzügyi lízing ismérvei közt említi, hogy a lízingbe vevő jogosultságot szerez arra, hogy a szerződésben kikötött időtartam lejártával a lízingdíj teljes tőketörlesztő és kamattörlesztő részének, valamint a szerződésben kikötött maradványérték megfizetésével a dolgon ő vagy az általa megjelölt személy tulajdonjogot szerezzen.

Nyilt végű személygépkocsi lizing Kérdés

Bruttó ár regisztrációs adóval 11 524 000 forint, finanszírozott összeg 4 245 087 forint + áfa. Finanszirozott összeg 4 845 086 + áfa. Nettó lízingtőke 9 090 173 forint. Maradványérték 1 636 231 forint + áfa. Havi törlesztő 83 023 forint (48 hó). Nem tudom, melyik összeget hová kell könyveljem. Nagyon kérem a segítséget! Egyáltalán, mi után számolok majd értékcsökkenést? Űdv Kati

Kamattámogatás kérhető mezőgazdasági gépek lízingjéhez Cikk

Az Agrárminisztérium újraindítja a mezőgazdasági vállalkozások által új gépek és technológiai berendezések lízingbe vételéhez kapcsolódó támogatási programját. A programra 2019. évben 600 millió forint áll rendelkezésre.

Személygépkocsi-javítás, áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Pénzügyi lízingbeadással foglalkozó cég felmondta egyik szerződését ,és a lízingtárgyat (személygépjármű) visszavette. A jármű visszavétel előtt kisebb balesetet szenvedett (lökhárító és ajtó sérült), a lízingbeadó megjavíttatja, hogy el tudja adni. Ezen javítás áfája Ön szerint visszaigényelhető teljes egészében? Hiszen a jármű a lízingbeadónál áru, eladási célt szolgál. Vagy csak 50 százalékban igényelhető vissza az áfa az áfatörvény 124. § (4) bekezdés szerint? Vagy pedig egyáltalán nem igényelhető vissza? Módosul-e a válasz, ha ez egy különbözet szerinti áfával lízingbeadott eszköz volt? Köszönettel: Mónika

Személyautó nyílt végű lízing önrész áfájának bevallása II. Kérdés

https://adozona.hu/kerdesek/2019_2_22_Szemelyauto_nyilt_vegu_lizing_onr_rkb Az azonos című előző kérdésre kapott válasz nem megfelelő, mert erre a megoldásra az áfabevallás hibát jelez. Ugyanis nagyobb az M lapon feltüntetett áfa, mint a bevallásban az összes levonható áfa. Hiszen a bevallásban csak a 85%-át vonom le.

Áfaarányosítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy kft. bérelt gépkocsi lízingdíja áfájénak visszaigénylésénél az 50 százalékos lehetőséget választja útnyilvántartás helyett, fel kell-e ezt az adatot tüntetni az áfabevallás 68. sorában, arányosított áfaként, vagy elegendő nem kiemelten számolni? Köszönöm.

Személyautó nyílt végű lízing önrész áfájának bevallása Kérdés

Egyéni vállalkozó személygépkocsit lízingel nyílt végű lízingkonstrukcióban. A 25 százaléknyi önrész áfájának 85%-át kívánja levonni, és később is ezt az arányt érvényesíteni, amit útnyilvántartással tud alátámasztani. Kérdés: az önrész megfizetésének áfabevallásában hogyan szerepeljen a 1965M lapon a számla? 85%-os adóalap és 85%-os áfa? Köszönettel.

Egyéni vállalkozó – lízing Kérdés

Tisztelt Adózóna! A következő kérdésben szeretném a segítségüket kérni: Fuvarozó egyéni vállalkozó nyílt végű pénzügyi lízing keretében beszerzett egy vontatót. A szerződés lejártával nem szerez tulajdonjogot az eszközön, hanem az maradványértéken visszakerül a lízingcéghez. Egyszeres könyvvitelben hogyan számolhatom el ezt a tranzakciót, mivel pénzmozgás nem történik, viszont az eszközre tárgyévben számoltam el értékcsökkenést és a kivezetéskor van könyv szerinti értéke is? Az szja-bevallásában költségként elszámolható az értékcsökkenés és a kivezetéskori maradványérték is? Ezekkel szemben a maradványértéket nem kell bevételként elszámolni? A segítségüket és a válaszukat előre is megköszönve. Üdvözlettel: Szabó Kálmánné

Áfalevonás személygépkocsi-vásárlásnál/bérlésnél (nyílt végű lízingnél) Kérdés

Tisztelt Szakértők! Az alábbi témában szeretném a segítségét kérni. Kft. személygépkocsit vásárol/bérel. Minek minősül, ha a futamidő 36 hónap, a konstrukció típusa: nyílt végű pénzügyi lízing., az 1. rész 3 937 000 forint + áfa (27%) 1 063 000 forint Havonta a lízingértesítő alapján törlesztőrészlet van, a maradványérték bruttó 2 364 000 forint. A kft. meg kívánja vásárolni 36 hónap után a személygépkocsit. A leírt gazdasági eseménynél alkalmazható-e a 2019.01.01-én módosított áfatörvény 124. § (4) bekezdése és a 125/A § szerinti 50 százalékos áfalevonás? Vagy, mivel tudjuk, hogy a futamidő végén meg kívánja vásárolni a személygépkocsit a kft., az áfa semmilyen arányban nem vonható le. Bruttó összegen nyilvántartásba vesszük, és értékcsökkenést számolunk el. Várom gyors válaszukat. Tisztelettel: V.M.

Személygépkocsi áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy vonatkozik e az új rendelkezés (50 százalékos áfalevonási jog) arra az esetre, amikor X Társaság előleget fizetett Y autókereskedőnek novemberben, decemberben aláírták Z bank lízingbeadóval a nyílt végű lízingszerződést. A számla kelte, a teljesítés, az esedékesség 2019 januári, a fizetendő 0-a, mivel a pénzügyileg rendezve sorban a kereskedőnek befizetett összeg került levonásra? Köszönettel!

Személygépkocsi-értékesítés áfája Kérdés

Ügyfelem 2018. december 28-án vásárolt egy személygépkocsit. A gépkocsi beszerzési számláját árrésadózással állították ki, a számla nem tartalmazott áfát. 2019 februárjában az autót értékesítik egy lízingcégnek, és onnan visszlízinggel (pénzügyi lízing konstrukcióban) ismét a cég üzemeltetésébe kerül vissza. Kérdésem: a cég által a lízingcég felé kiállítandó értékesítési számla tartalmaz-e áfát? Minősíthető-e ez az eset – az autó 2 hónapig volt a birtokában – továbbértékesítési célnak?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Megbízási szerződés mellett költségtérítés

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Törzstőkeemelés

dr. Koltay Zsolt Miklós

ügyvéd

budlegal Ügyvédi Társulás

Kata munkaviszony mellett, csed, gyed

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1