171 találat a(z) Lízing cimkére

Cégautóadó, elszámolható költségek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk tartósbérlet jogcímen személygépkocsit szeretne bérelni. Az üzemanyagköltséget milyen módon tudjuk elszámolni? Kell-e útnyilvántartást vezetni ? Kinek kell megfizetni a cégautóadót, ha feltételezhető a magánhasználat ténye is? Nyílt végű pénzügyi lízing esetében ki köteles a cégautóadó megfizetésére? Válaszukat előre is köszönöm. Tisztelettel: Prohászka Józsefné

Lízingelt személygépkocsi eladása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég a nyílt végű pénzügyi lízing végén úgy dönt, hogy megveszi a gépkocsit. A havi lízingdíjak áfáját az üzleti célú használat arányában levonta. A személygépkocsi megvételekor a számlában szereplő áfa nem vonható le. A későbbiekben el szeretnék adni a gépkocsit. Az lenne a kérdésem, hogy áfásan vagy áfamentesen lehet eladni a gépkocsit? Úgy gondolom, hogy a személygépkocsi-vásárlás – nem levonható áfával – a maradványértéken történő megvásárlással következik be, így majd áfamentesen lehet eladni a cégautót. Kérem szíves véleményét, hogy helyesen jár-e el a cég, ha így kezeljük az ügyletet. Előre is köszönöm.

Lízingkötelezettség elengedése Kérdés

Tisztelt Szerkesztő! Mikrogazdálkodói beszámolót készítő vállalkozásnak svájci frank alapú gépkocsi zárt végű lízingkötelezettsége van 2008.óta. Az árfolyamváltozás miatt a kötelezettség jelentősen megemelkedett a vállalkozás működése került veszélybe, ezért a lízingelő cég a visszalevő összegből egy részt elengedett azzal, hogy a másik részt egy összegben törleszti a vállalkozás. A lízingelt eszközöket 2016 decemberében a vállalkozás értékesítette, a lízingbe adó hozzájárulásával. A fentebb írt megállapodásra és teljesítésre 2017. februárban a mérlegkészítés időpontja előtt került sor. Kérdésem, hogy a 2016. december 31-ével készült mérlegbe a lízingkötelezettséget milyen értéken kell kimutatni: a teljes visszalevő tőkeösszegben, vagy már az elengedett összeggel csökkentve.

Közösségi tárgyi eszköz beszerzés áfája Kérdés

Kamion közösségen belüli beszerzésére került sor. Magyarországon az Ober Pénzügyi Lízing cég mint vevő vette meg a kamiont attól, aki közösségen belülről beszerezte azt. Közösségen belüli beszerzés áfamentes, a lízingcégnek áfásan lett értékesitve. Hogyan szerepeltetem ezt az áfabevallásban, és hogyan könyvelem?

Erősíteni kívánja az agrárágazat finanszírozását az MKB Cikk

Tavaly év végén a magyar mezőgazdaság hitelállománya mintegy 560 milliárd forint volt a Földművelésügyi Minisztérium adatgyűjtése alapján, ide értve az egyéni és társas vállalkozásokat is, a hitelállományból az MKB Bank 8-10 százalék közötti piacrésszel bír – közölte az MKB Bank az MTI érdeklődésére. Hozzátették, tekintettel az agrárágazat várható finanszírozási igényének növekedésére – figyelembe véve a speciális igényeket is – az agrárhitelezési üzletágat fejleszteni kell.

Családi gazdálkodó nyílt végű lízingbe vett személygépkocsija Kérdés

Egyszeres könyvvitelű áfakörös családi gazdálkodó nyílt végű lízingbe vesz személygépkocsit. Forgalmi engedélyben a családi gazdálkodó üzembentartóként szerepel. A gépkocsi vételára bruttó 9,6 millió forint, a gazdálkodó éves nettó árbevétele 90 millió forint. Induló lízingdíj 4 millió forint, utána 60 hónap futamidő. A személygépkocsi biztosítását, cégautó dóját, karbantartását a gazdálkodó fizeti. Ha jól értelmezem az szja törvény 11. sz. mellékletének második bekezdését, akkor a személygépkocsi "nem minősülhet kizárólag üzemi célt szolgáló tárgyi eszköznek". A családi gazdálkodó levonhatja-e az üzemi teljesítményre eső arányos áfát a lízingdíjakból? A lízingdíjak üzemi teljesítménnyel arányos részét elszámolhatja-e költségként, ha igen, milyen formában? Szerepeltetni kell-e a személygépkocsit a tárgyi eszköz nyilvántartásban?

Lízingelt személygépkocsi költségeinek elszámolhatósága Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy háziorvos egyéni vállalkozó (tételes költségelszámolás és nem áfás) tavaly decemberben nyílt végű pénzügyi lízinggel személygépkocsit vásárolt. Mivel ez az autó nem kizárólagosan üzemi, ezért azt szeretném tudni, hogy milyen költségeket lehet elszámolni az egyéni vállalkozásban, ha megfizeti a cégautóadót? Konkrétan például a lízing kamatát, esetleges javítását, biztosítást? Vagy ezen költségek közül bármit elszámolhat, de csak a bevétel 1 százalékáig? A gépkocsit 80-90 százalékban a praxishoz használja. Ha ez precízen le van dokumentálva, akkor elszámolhat-e az 1 százalékon felül gépkocsi használatot? Már semmiben sem vagyok biztos, ezért megkérdezem még, hogy a cégautóadó megfizetése feltétele-e a költségek elszámolhatóságának?Tisztelettel: Csizi Imréné

Zárt végű pénzügyi lízing tartozásátvállalása Kérdés

A társaságtól az anyavállalat átvállalja a lízingbe vett eszközt a jelenlegi tartozással együtt. A lízingbe adó hozzájárult az átvállaláshoz. Az eredeti lízingszerződést 3 évre kötötték – az eszköz egy traktor –, az amortizációt évi 20%-ban határozta meg a társaság. (Az egyszerűség kedvéért kerekítve az adatok) A traktor bruttó értéke: 55 000 eFt Elszámolt amortizáció: 19 000 eFt A lízingcég küldött egy mínuszos számlát 17 000 eFt plusz áfáról. A rövid- és hosszú lejáratú kötelezettségek összege 21 000 eFt. Milyen könyvelési tételek szükségesek a lízing lezárásához?

Lakást ad el és vásárol is? Csok-ot igényelt? Így alakul az illeték alapja Cikk

Az egyik legismertebb és leggyakrabban alkalmazott illetékkedvezmény az úgynevezett cserét pótló vétel illetékszabálya, amelyet minden olyan magánszemély érvényesíthet, aki a lakásszerzésétől számított egy éven belül értékesíti másik lakástulajdonát. Mi a helyzet a lízinggel, beszámít-e a csok az illetékalapba? Összefoglaltuk.

Első lízingrészlet áfatartalmának elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő Úr! Társaságunk nyíltvégű lízing keretében személygépkocsit vásárol. Az első lízingdíj áfa levonásáról egymásnak ellentmondó információk, állásfoglalások találhatók. Véleményem szerint, mivel az első lízingdíj megfizetéséig a gépkocsit nem adják át (általában ez az egyik feltétele a lízingnek) így használatba sem lehet venni, ebből következően sem céges, sem magánhasználat nem történhet, ezért ennek a lízingdíjnak az áfatartalma nem vonható le, mert nincs semmilyen arányosítási lehetőség. Ugyanakkor sok helyen – elsősorban az autó kereskedésekben – állítják, hogy már az első lízingdíj (lízingrészlet) áfája is levonható egy előre rögzített, és a későbbiekben is alkalmazott céges és magánhasználati arány alapján. Álláspontom szerint ez az álláspont az előbbiek miatt nem helytálló, és a jövőbeni használat arányai sem rögzíthetők előre. Összefoglalva: álláspontom szerint személygépkocsi esetén az első lízingdíj (lízingrészlet) áfája nem vonható le, mivel sem céges, sem magánhasználat nem történt ennek megfizetéséig. Kérem szíves válaszát, illetve véleményét arról, hogy álláspontom helytálló vagy nem.

Lízing számvitele Kérdés

Üdvözletem! Nyílt és zárt végű pénzügyi lízing számviteli elszámolása érdekelne személygépkocsi és haszongépjármű esetében. Tudom, kicsit összetett a kérdés, de megköszönném, ha végre lenne egy összefoglaló a dolgot illetően. Köszönöm.

Jóváíró számla áfa-visszaigénylési időszaka Kérdés

Autókereskedőnél előfordul olyan értékesítés, hogy a vásárló megrendeli az autót, melyre előleget fizet. Az előleg pénzügyi teljesítéskor elkészült előlegszámlában áthárított áfa bevallásra és befizetésre kerül. Majd az eszközt később lízingelni szeretné a vásárló egy lízingcégtől. Ebben az esetben, az autókereskedő a megrendelt autót értékesíti a lízingcégnek, a teljes vételárról számlát állít ki a lízingcég felé, melyben a gép eladási árának teljes áfája áthárításra, bevallásra és megfizetésre kerül. Ezzel egy időben készül egy háromoldalú megállapodás a vásárló, a kereskedő és a lízingcég között arról, hogy a kereskedőnek fizetett előleget elismerik lízingtörlesztésnek a lízingcég felé. Ezt a megállapodást mind a három szereplő aláírja. Ezzel egy időben a kereskedő a korábbi előlegbefizetésről készült számlát jóváírja a vásárlónak, de nem utalja vissza az előleg összegét, hanem a lízingcégtől várt összegbe beszámítja. A fenti helyzettel az a kérdésem, hogy az előleget jóváíró számlán szereplő áfaösszeget melyik áfaelszámolási időszakban lehet a fizetendő áfa csökkentéseként elszámolni, bevallani? Elég-e a háromoldalú megállapodás aláírásának keltét figyelembe venni – melyet mindhárom fél aláír –, és az aláírás keltének áfaidőszakában levonni a fizetendő áfa összegéből az előleg-jóváíró számla ÁFA áfaösszegét (jóváíró számla kelte megegyezik a háromoldalú megállapodás keltével)? Válaszukat köszönöm!

Őstermelő - lizing elszámolása 2. Kérdés

Köszönöm válaszát. Zárt végű pénzügyi lízingszerződésről van szó. Még az lenne a kérdésem, hogy az értékcsökkenési leírást akkor kezdhetem, ha a tulajdonomban kerülnek a gépek (letelik a hitel), ez 2019. 06. hó, vagy az üzembehelyezéskor 2014-ben? Azóta használom a gépeket. Jelenleg minden évben tárolási nyilatkozatot kell küldeni a lízing cégnek. Őstermelőként 40 százalékos költségátalányt alkalmazok. Az értékcsökkenési leírást ezen felül számolhatom el költségnek a többi számlával igazolt költségeimmel együtt, vagy a 40 százalékos költségátalány már ezt tartalmazza? Családi gazdálkodónál hogyan számolhatók el a fent leírtak? Családi gazdálkodó őstermelő vagyok. Köszönöm

Őstermelő – lízing elszámolása Kérdés

Családi gazdaságunk gépek vásárlására lízing (2,5%-os) formátumú hitelt vett fel. Kérdésem, hogy mint őstermelő az évenkénti visszafizetéseimet elszámolhatom-e az éves költségeim között? Tételes költségelszámolást alkalmazok az adóbevallásomnál, igénybe veszem a 40%-os kistermelői költségátalányt. Amortizációt nem számolok a vásárolt gépekre. Nem vagyok áfára bejelentkezve, kompenzációs támogatással értékesítem a terményeimet.

Háziorvos személygépkocsi-vásárlása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Háziorvos egyéni vállalkozónak már van egy cégben lévő, régi, cégautója, nullás nettó értéken. Szeretne új személygépkocsit vásárolni, lízingelni. Több kérdés lenne: vásárolhat-e második személygépkocsit, vagy előbb el kell adnia a korábbit? Az újnál milyen lízinget válasszon, melyik előnyösebb számára? Értékcsökkenést számolhat-e el, és mennyit? Ha lehet két gépkocsija, két autóra kell cégautóadót fizetni? Egyáltalán mire ügyeljünk a második autó megvásárlásánál? Várom mielőbbi válaszát, mert még az idén szeretné a beszerzést.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Euróalapú szállásadás számlázása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Noprofit bt. beszámolófajta

Pölöskei Pálné

adószakértő

Mikrogazdálkodói beszámoló nonprofit bt.

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close