45 találat a(z) EKÁER-szám cimkére

Ekáer-szám, raklap, konténer Kérdés

Képviseleti jogosultság megszűnése Kérdés

Ekáer: 2021. január 1-jétől ismét változik a szabályozás Cikk

2021. január 1-jétől módosulnak az adózás rendjéről szóló törvény ekáer-re vonatkozó szabályai – írja blogjában Sztankó Dániel az RSM Hungary adóüzletágának igazgatója. Változik például, hogy mely termékek lesznek a közúti áruforgalmat ellenőrző rendszerben bejelentéskötelesek.

EKÁER-szám igénylése Kérdés

Tisztelt Szakértők! Romániából történő termékbeszerzés esetén kell-e EKÁER-számot igényelni, amennyiben a szállítójármű útdíjköteles, azonban az áru nem kockázatos besorolású, értéke 1 millió forint alatti, súlya pedig 700 kg?

Ekáer, bérmunka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk, "A" Kft. több mint 2500 kg anyagot szállít be "B" Kft.-től bérmunka feldolgozás céljából. Mindkét kft. belföldi telephellyel és adószámmal rendelkező cég. Az anyag mindvégig a "B" Kft. tulajdona. A feldolgozás során a termék vámtarifaszámot vált. A beérkezett anyag feldolgozása során a keletkezett termék visszaszállításra kerül a "B" Kft.-hez. A számlán kifejezetten csak egy bérmunka-feldolgozási költség szerepel (szolgáltatás). Az árufuvarozás közúton történik. A szóban forgó anyagok nem tartoznak a kockázatos termékek közé. Kérdésem az, hogy az anyag beszállításához és a feldolgozott termék visszaszállításához kell-e ekáer-számot kérni? Tisztelettel kérem, hogy ne csak a jogszabályhelyet jelöljék be válaszadásuk során, hanem mindenki számára érthető egyértelmű indoklásukat is mellékelni szíveskedjenek. Köszönöm. Megjegyzés: A múlt hét péntekig az EKAER beljelenő felületen a belföldi- belföldi viszonylatban a szállítás okaként a bérmunka is kijelölhető volt. Ma már csak a termékértékesítés szerepel.

Ekáer-változás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A mai napon tapasztaltuk, hogy az ekáer jelentős változásokon esett át. Társaságunk saját alapanyából más gyártóval gyártat készterméket. Eddig volt lehetőség az ekáer-igénylésénél bérmunka kiválasztására, mely a mai napon nem választható. Ebben az esetben nem kell ekáer-számot kérni? Ellenőrzéskor, milyen dokumentumoknak kell a gépjármű vezetőnél lenni bérmunka esetén? Nagyon szépen köszönöm. Csata Szilvia

EKÁER szám igénylése Kérdés

Tisztelt Adózóna! Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy ha egy kamion szállít 3 különböző adózónak, egy kamionba pakolják be a gyümölcsöt, egy helyen rakodnak fel, három különböző adószámmal rendelkező adózóhoz szállítanak, akkor ahhoz az egy kamionhoz 3 külön ekáer-számmal kell rendelkeznie, mindhárom adózónak meg kell kérnie? Vagy ilyen esetben különbséget kell köztük tenni? Előre is köszönöm válaszát! N. Tünde

Ekáer őstermelők körében Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az alábbi kérdéseimmel fordulok Önökhöz: Van egy kompenzációs felárra jogosult családi gazdálkodó, aki értékesít Lengyelországba gyümölcsöt (unión belül). Köteles-e ekáer-számot igényelni? Hogyan kell neki számlát kiállítania? Előre is köszönöm segítő válaszát. N. Tünde

EKÁER-kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországi vállalat fuvaroz Németországba terméket. A kiszállítás 3,5 tonnás tehergépjárművel történik. A szállítás során igaz az, hogy a gépjármű nem útdíjköteles és nem haladja meg az össztömege a 3,5 tonnát, a szállított termék 2500 kg alatt van. Az áru értéke viszont az 5 millió forintot meghaladja. Ebben az esetben, ha csak az értékhatár feltételt lépjük át, is kötelezettek vagyunk EKÁER-szám igénylésre? Szíves válaszát előre is köszönöm!

EKÁER-szám igénylése Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy egyéni vállalkozó szállítja saját piros rendszámú traktorjával egy másik cégnek a megtermelt szilváját értékesítés céljából. Kell-e EKÁER-szám, ha 50 km-es körzetben van? Továbbá, ha 3,5 tonna alatti teherautójával viszi a szilváját, akkor kell-e EKÁER-szám ugyanennek a cégnek 50 km-en belül? Előre is köszönöm segítő válaszukat. N. Tünde

Ekáer Kérdés

Tisztelt Adózóna! Segítségét szeretném kérni, az ekáer-szám kérésével kapcsolatban. Cégünk nem kockázatos terméket vásárol, telephelyünkre történő kiszállítással, ha a szállító, értékesítő nem kér ekáer-számot, és úgy fuvarozza el hozzánk a terméket, akkor minket Címzettet terhel-e bármilyen felelősség ezzel kapcsolatban? Csak a feladó kérhet ekáer-számot, vagy a címzett is?

Elmulasztott ekáer-szám kérés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A vállalkozás az egyik fuvarnál (adminisztrációs hiba miatt) nem kért ekáer-számot. Nem akartak csalni, de ez történt. Az árut már lerakodták, el is adták (romlandó áru, gyümölcs) ,eddig nem vette észre senki, hogy nem volt ekáer-szám. Mit lehet ilyenkor csinálni, lehet ezt a mulasztást valahogy pótolni? Több, mint 15 napja történt. Köszönettel!

Ekáer-szám igénylése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérném állásfoglalását. Egy virágkereskedelemmel foglalkozó cég Hollandiából szerez be virágokat, dísznövényeket. Az áru kartondobozokban, műanyag vödrökben érkezik meg. Kérdésünk, hogy mikor ezeket a kartonokat, vödröket visszaküldik Hollandiába, kell-e ahhoz is ekáer-számot igényelni? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Tóth Mária

Ekáer-köteles vagy sem? Nehéz kérdések, példákkal Cikk

Az adózók számára még mindig gyakran okoz fejtörést, hogy termékek fuvarozott értékesítésénél, beszerzésénél terheli-e őket ekáer-bejelentési kötelezettség.

Ekáer visszáru esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk árukereskedelemmel foglalkozik, ehhez kapcsolódóan elő szokott fordulni visszáru, ennek a visszaszállítása esetén (belföldi, külföldi viszonylatban is előfordul) kell-e, ha igen, akkor milyen fuvarviszonylatokban, feltételek esetén ekáer-számot kérni? Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Katás munkaerő-támogatása

Szipszer Tamás

adószakértő

Egyesület – hipa

Szipszer Tamás

adószakértő

Hipaelőleg tételes adózás 03/26 cikk

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs