103 találat a(z) 5 százalékos áfa cimkére

5 százalékos áfa alkalmazása engedélymódosítás esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk kilenc lakásos épületet épít, amelyre a jogerős építési engedélyt 2017-ben megkapta. Az építkezés 2018-ban elkezdődött. Az egyik lakásnál azonban olyan módosításra lenne szükség, ami építésiengedély-köteles. Ha az erre a lakásra kiadandó jogerős építésiengedély-módosítás 2019. évi dátumú, akkor felmerül a kérdés, hogy ennek a lakásnak az eladásánál alkalmazható-e az 5 százalékos áfakulcs, amennyiben erre az egyetlen lakásra (i) nem teljesül az áfatörvény azon rendelkezés, hogy a lakóingatlan építésére 2018. november 1. napján van végleges építési engedély és az elkészült lakás használatba vételére 2020 január 1. napja után kerül sor? Előre is köszönöm a választ.

Lakásáfa: mikor alkalmazható az 5 százalékos áfakulcs? Cikk

Mikor alkalmazhatja az 5 százalékos áfát az építőipari cég: ha megkapja a használatba vételi engedélyt, vagy amikor a számlát kiállítja? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Bartha László adójogi szakjogász válaszolt.

Ingatlan áfája Kérdés

Építőipari cég 2018. november 1. után kapott építési engedélyt. Az ingatlan 2019-ben elkészül. Kérdésem, hogy az 5 százalékos áfát mikor alkalmazhatja: ha megkapja a használatba vételi engedélyt, vagy amikor a számlát kiállítja, vagy az ingatlan árát is meg kell-e kapnia a vevőtől?

Jogosulatlan áfakulcshasználat Kérdés

Mi a teendő, ha a pénztárgépben jogosulatlanul használták az 5 százalékos adókulcsot, mert jogosulatlanul jelentették be a melegkonyhás tevékenységet? Most töröltették velük ezt a tevékenységet, de pár hónapig 5 százalékos áfát ütöttek a pénztárgépbe.

5 százalékos áfa az építőiparban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy építőipari generálkivitelező cég tulajdonosa vagyok. Jövőre a saját házunkat is szeretném felépíteni. A könyvelőm szerint abban az esetben építhetek magamnak generálban 5 százalékos áfával, ha a saját házamon is produkálok hasznot a saját cégemnek. Igaza van a könyvelőmnek? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!.

Kifőzde Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozásunk pecsenyesütőként és kifőzdeként (túlnyomórészt) működik. A vendégek a meleg ételt falnál körbefutó asztalokon tudják székeken elfogyasztani. Igaz, hogy csak 4 szék van. Az asztalon szalvéta található. Mosdó nem biztosított. A vendégeknek a kiszolgáló pultnál kiadják az ételt, természetesen tálcán, evőeszközökkel együtt. Rendszeresen takarítás kíséri az étkeztetés befejezését. Az asztalt minden egyes étkeztetés után letakarítják. A bevétel 85 százaléka helyben készült ételekből tevődik össze. A bevétel maradék része elvitelre készült értékesítésből áll 27 százalékos áfát alkalmazva. TEÁOR-számunk megfelel a 55.30 1-es TEÁOR kódnak. Alkalmazhatjuk-e a 5 százalékos kedvezményes adómértéket? TEÁOR számaink: 561002 Pecsenyesütő és más húsalapú készítmény 561005 Falatozó (büfé), melegkonyhás büfé 561007 Sörözői vendéglátás (melegkonyhás) 561003 Palacsinta-, lángos-, pizzasütés 561006 Falatoző (büfé) hidegkonyhás büfészolgáltatás Köszönettel: Reinhardt Éva

Lakóingatlan értékesítése 5%-os áfatartalommal Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy ingatlanberuházással és -üzemeltetéssel foglalkozó cég saját területén, saját maga részére generálkivitelező által építtetett egy "irodaegység" megnevezésű ingatlant. A kivitelezés során a beruházó cég, igaz nagyon kevés értékben, de saját maga is szerzett be építési anyagokat a beruházáshoz. Az építkezés áfatartalmát jogosult volt levonásba helyezni, melyet le is vont. A használatbavételi engedély még nem került kiadásra. Mindeközben arra jutott a cég vezetése, hogy nincs szüksége az irodaegységre, inkább értékesíti. Könyvelésében átvezette a beruházásokról a készletekre a befejezetlen beruházást. Az építésügyi hatóságnál kérelmezte, hogy az építési engedélyt "irodaegységről" "lakás-ra" változtassák. Kérdésem: eladhatja-e a beruházó cég a félkész ingatlant, amely építési engedélyén már lakás van, 5%-os áfával (a félkész lakás minden fizikális paramétere megfelel az áfatörvény által írt 5%-os áfás értékesítés feltételeinek)? Nem kizáró ok-e az a tény az 5%-os áfa használatára, hogy az építkezéshez a beruházó cég vásárolt anyagot a generál kivitelező megléte mellett (melyet a generálkivitelező épített be)? Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm. Belcsug Angéla

5%-os lakásáfa vége – kinek kerül többe? Cikk

Az elmúlt napokban fokozódó hullámokat vetett, hogy a kormánynak nem áll szándékában meghosszabbítani az 5%-os, kedvezményes lakásáfa 2019. december 31-én lejáró időszakát. Míg a kedvezmény megvonása értelemszerűen nagyban befolyásolja a jövőbeni lakásépítések rentabilitását, addig annak nagyon komoly hatásai lehetnek a már folyamatban lévő projektekre is. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda szerint bár kézenfekvőnek tűnik emiatt előre hozni a teljes vételár megfizetését, az előrefizetésnek gyakorlati és jogi korlátai is lehetnek.

Ingatlan – 5 százalékos áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kft. a saját tulajdonában lévő telekre családi házat épít, melyet magánszemélynek értékesít majd. A hasznos alapterület megfelel a törvényben leírtaknak. Az anyagot az építkezéshez maga szerzi be, az egyes építési munkákra pedig több vállalkozóval is szerződik, akikkel a fordított adózás szabályait alkalmazza. Az elkészült ingatlant értékesítheti 5 százalékos áfakulccsal, vagy mindenképpen generálkivitelezőt kellene ehhez megbíznia a munkára? Válaszát köszönöm!

Tárgyalnak a kenyér áfájának csökkentéséről Cikk

A Magyar Pékszövetség évek óta szorgalmazza a sütőipari termékek, mint az egyik legalapvetőbb élelmiszerek áfájának csökkentését.

Falusi vendégház Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk egy pályázaton nyert falusi vendégház építésére fog kapni megrendelést. A megrendelő magánszemély (őstermelő) Az összes hasznos alapterülete nem haladja meg a 300m2-t az épülő ingatlannak. Szerződhetünk 5% áfamértékkel, valamint az építkezésben bevont alvállalkozók fordítottan számláznak, mivel építésiengedély-köteles az építkezés? Köszönöm válaszukat!

5% áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk egy meglévő ingatlanhoz épít hozzá (a megrendelő magánszemély), melyhez szociális politikai támogatást kíván igénybe venni. Kérdésem, hogy alkalmazhatjuk-e az 5%-os áfamértéket, a hozzáépítés, valamint a meglévő ingatlan hasznos alapterülete nem haladja meg a 300 m2-t. Válaszukat előre is köszönöm!

5 százalékos áfa – party grill szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem, hogy mobil party grill kft., amely rendezvényeken értékesíti finom, helyben készített ételeit, önkiszolgáló jelleggel szolgál ki, de ülőhelyet és evőeszközöket biztosít, gondokodik a szemét elhelyezéséről, az asztalok leszedéséről, terítőt használ, az ételeket helyben fogyasztják, megfelel-e azoknak a feltételeknek, hogy 5 százalékos áfakulcsot alkalmazzon? Válaszukat tisztelettel várom: Birwin

A kedvezményes lakásépítési áfa fenntartását javasolják a szakértők Cikk

A kedvezményes, 5 százalékos általános forgalmi adó (áfa) fenntartása szükséges a bővülő lakásépítési teljesítmény folytatódásához az MTI-nek nyilatkozó szakértők szerint, akik a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken kiadott adatait értékelték.

5 százalékos áfakulcs vendéglátásban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunk éttermi vendéglátással foglalkozik. A helyben készített és fogyasztott ételek és italok áfakulcsa 2018.01.01-től 5 százalékra változott. A vállalkozás pénztárgépet üzemeltet. Azonban a pénztárgép szervizelésével foglalkozó vállalkozó nem tudta átállítani a pénztárgép áfakulcsát 18-ról 5 százalékra január 1-jétől, csak 01.08-án sikerült ezt megtennie. Eddig a napig a pénztárgépből előállított nyugták és napi zárások 18 százalékos áfakulcsot tartalmaznak. Mi a helyes eljárás az elszámolás során? Eddig a napig keletkezett bevételéből 18 százalék áfát kell fizetni a vállalkozásnak, vagy automatikusan alkalmazhatja a kedvezményes, 5 százalékos áfamértéket?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Őstermelő eladása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Pénztárgép használata

Bunna Erika

adótanácsadó

Facebook-hirdetés számlájának elszámolása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close