96 találat a(z) 5 százalékos áfa cimkére

5%-os lakásáfa vége – kinek kerül többe? Cikk

Az elmúlt napokban fokozódó hullámokat vetett, hogy a kormánynak nem áll szándékában meghosszabbítani az 5%-os, kedvezményes lakásáfa 2019. december 31-én lejáró időszakát. Míg a kedvezmény megvonása értelemszerűen nagyban befolyásolja a jövőbeni lakásépítések rentabilitását, addig annak nagyon komoly hatásai lehetnek a már folyamatban lévő projektekre is. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda szerint bár kézenfekvőnek tűnik emiatt előre hozni a teljes vételár megfizetését, az előrefizetésnek gyakorlati és jogi korlátai is lehetnek.

Ingatlan – 5 százalékos áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kft. a saját tulajdonában lévő telekre családi házat épít, melyet magánszemélynek értékesít majd. A hasznos alapterület megfelel a törvényben leírtaknak. Az anyagot az építkezéshez maga szerzi be, az egyes építési munkákra pedig több vállalkozóval is szerződik, akikkel a fordított adózás szabályait alkalmazza. Az elkészült ingatlant értékesítheti 5 százalékos áfakulccsal, vagy mindenképpen generálkivitelezőt kellene ehhez megbíznia a munkára? Válaszát köszönöm!

Tárgyalnak a kenyér áfájának csökkentéséről Cikk

A Magyar Pékszövetség évek óta szorgalmazza a sütőipari termékek, mint az egyik legalapvetőbb élelmiszerek áfájának csökkentését.

Falusi vendégház Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk egy pályázaton nyert falusi vendégház építésére fog kapni megrendelést. A megrendelő magánszemély (őstermelő) Az összes hasznos alapterülete nem haladja meg a 300m2-t az épülő ingatlannak. Szerződhetünk 5% áfamértékkel, valamint az építkezésben bevont alvállalkozók fordítottan számláznak, mivel építésiengedély-köteles az építkezés? Köszönöm válaszukat!

5% áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk egy meglévő ingatlanhoz épít hozzá (a megrendelő magánszemély), melyhez szociális politikai támogatást kíván igénybe venni. Kérdésem, hogy alkalmazhatjuk-e az 5%-os áfamértéket, a hozzáépítés, valamint a meglévő ingatlan hasznos alapterülete nem haladja meg a 300 m2-t. Válaszukat előre is köszönöm!

5 százalékos áfa – party grill szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem, hogy mobil party grill kft., amely rendezvényeken értékesíti finom, helyben készített ételeit, önkiszolgáló jelleggel szolgál ki, de ülőhelyet és evőeszközöket biztosít, gondokodik a szemét elhelyezéséről, az asztalok leszedéséről, terítőt használ, az ételeket helyben fogyasztják, megfelel-e azoknak a feltételeknek, hogy 5 százalékos áfakulcsot alkalmazzon? Válaszukat tisztelettel várom: Birwin

A kedvezményes lakásépítési áfa fenntartását javasolják a szakértők Cikk

A kedvezményes, 5 százalékos általános forgalmi adó (áfa) fenntartása szükséges a bővülő lakásépítési teljesítmény folytatódásához az MTI-nek nyilatkozó szakértők szerint, akik a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken kiadott adatait értékelték.

5 százalékos áfakulcs vendéglátásban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunk éttermi vendéglátással foglalkozik. A helyben készített és fogyasztott ételek és italok áfakulcsa 2018.01.01-től 5 százalékra változott. A vállalkozás pénztárgépet üzemeltet. Azonban a pénztárgép szervizelésével foglalkozó vállalkozó nem tudta átállítani a pénztárgép áfakulcsát 18-ról 5 százalékra január 1-jétől, csak 01.08-án sikerült ezt megtennie. Eddig a napig a pénztárgépből előállított nyugták és napi zárások 18 százalékos áfakulcsot tartalmaznak. Mi a helyes eljárás az elszámolás során? Eddig a napig keletkezett bevételéből 18 százalék áfát kell fizetni a vállalkozásnak, vagy automatikusan alkalmazhatja a kedvezményes, 5 százalékos áfamértéket?

Jócskán csökken az internet áfája! Így értelmezi a NAV a szabályokat Cikk

Tájékoztatót tett közzé honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az internet-hozzáférési szolgáltatásra vonatkozó kedvezményes, 18 százalékos adómérték 2018. január 1-jétől hatályos 5 százalékra történő csökkentéséről és az ahhoz kapcsolódó átmeneti rendelkezésekről.

Lakóingatlan kivitelezése és értékesítése – áfa, összeférhetetlenség Kérdés

Építési vállalkozásként tevékenykedő ügyfelünk egy lakóingatlan (családi ház) fő kivitelezőjeként (generálkivitelezőként) az adott építési beruházás kivitelezését a megrendelővel/építtetővel kötött vállalkozási szerződés alapján végezné úgy, hogy a megvalósításban közreműködő szakkivitelezők alvállalkozóként kapcsolódnának hozzá/alá. A főkivitelező hozza majd létre a lakóingatlant a 2018-as naptári év során a megrendelő/építtető magánszemély tulajdonában lévő telken. Véleményünk szerint az elkészülő egylakásos lakóingatlannál – amelynek az összes hasznos alapterülete nem haladja meg a 300 négyzetmétert – alkalmazható lesz az 5 százalékos kedvezményes adómérték (áfatörvény 10. § d) és 3. számú melléklet I. rész 51. pont alapján) A következő kérdésekben kérnénk ezúton a szakmai állásfoglalásukat: – A leírtak alapján ügyfelünk (fő kivitelező) alkalmazhatja-e az elkészült lakóingatlan értékesítésénél az áfatörvény 5 százalékos kedvezményes adómértékét? – A leírtak alapján ügyfelünk (fő kivitelező) részére az értékesítendő lakóingatlan megvalósításában közreműködő szakkivitelezők, alvállalkozók számláit – akár az építőanyag, akár szolgáltatás esetében – a fordított áfás szabályok szerint lehet-e majd kiállítani (az áfatörvény 142. § a) és b) pontja szerint)? – Nincsen-e az ügyletnél bármilyen összeférhetetlenség vagy speciális szabály, ha a megrendelő/építtető magánszemély egyben a fő kivitelező cég (ügyfelünk) ügyvezetője és 50 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkező tulajdonosa is?

Lakóingatlan-értékesítés áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. ingatlanforgalmazással foglalkozik. Kivitelezőtől vásárol lakásokat 5 százalékos áfával (tehát megfelel a következő paramétereknek: – első rendeltetésszerű használatbavétele még nem történt meg; vagy – első rendeltetésszerű használatbavétele megtörtént, de az arra jogosító hatósági engedély jogerőre emelkedése vagy használatbavétel-tudomásulvételi eljárás esetén a használatbavétel hallgatással történő tudomásulvétele és az értékesítés között még nem telt el 2 év, vagy beépítése az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény szerinti egyszerű bejelentés alapján valósult meg, és a beépítés tényét igazoló hatósági bizonyítvány kiállítása és az értékesítés között még nem telt el 2 év; – többlakásos lakóház esetén az egyes lakások hasznos alapterülete nem haladhatja meg a 150 négyzetmétert, – egylakásos lakóingatlan esetében a hasznos alapterület a 300 négyzetmétert nem haladhatja meg). A vásárolt lakásba bútorokat (beépített, illetve nem beépített), szekrényeket, TV-t stb. vásárol, így értékesíti az ingatlant magánszemélyek részére. Ha ez az értékesítés szintén megfelel a korábbiakban említett paramétereknek, eladhatja-e magánszemély részére 5 százalékos áfakulcs felszámításával a lakásokat? Kerülhet-e a számlára a bútorozott ingatlan értékesítése egy tételben, vagy meg kell azt bontani? Válaszukat előre is köszönöm.

Lakásáfa-előleg Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ingatlanértékesítés előlegének áfatartalmával kapcsolatos kérdésben kérem a tanácsukat. Az ingatlanberuházó társasházi ingatlanokat épít, ahol a lakásokkal együtt a vevők parkolóhelyeket és elkülönült tárolókat is vásárolnak. A lakásokra az 5%-os áfamérték feltételei teljesülnek. Az adásvételi szerződés ingatlanegységenként megállapítja a lakás, a tároló és a parkolóhely vételárát is, amelyek együttesen adják a szerződés szerinti vételárat. A vevők a 2018. év végi átadás előtt több vételárrészletet is fizetnek az eladó részére. A vételárrészleteket a szerződés egy összegben adja meg, A vevők meg is fizetik. A szerződés arra nem tér ki, hogy az adott vételárrészlet a lakás árának részlete-e vagy a tárolóé. Ilyen esetben az előleg (amely az áfát tartalmazza) milyen adómérték alá tartozik? Ugyanabban az arányban tartalmaz általános forgalmi adót, ahogyan a teljes ügyletben a szerződés szerinti vételár? Válaszukat előre is köszönöm. Üdvözlettel: Bolcsik Anita

Lakóingatlan építésénél részt vevő alvállalkozó számlájának áfája Kérdés

Állásfoglalást kérünk a következőkben: az általunk könyvelt, építőipari tevékenységet folytató kft. alvállalkozóként dolgozott egy újonnan épülő egylakásos lakóingatlan munkálatainál. A lakóingatlan hasznos alapterülete nem haladja meg a 300 nm-t (a kedvezményes adókulcsú lakóingatlannak megfelelően) és építési engedéllyel rendelkezik, valamint CSOK kereteiben épül a lakóingatlan. A fővállalkozó 5%-os áfakulccsal számlázza ki a magánszemélyek felé az építőipari szolgáltatást. Az általunk könyvelt cég fordított adózás szabályai szerint számlázta le a fővállalkozó felé a szerződés szerint teljesített munkákat, melyet a fővállalkozó nem fogadott be, arra hivatkozva, hogy az alvállalkozónak 27 százalékos áfakulccsal kellene leszámláznia az általa elvégzett munkákat. Kérdésünk az, hogy mi a helyes eljárás ebben az esetben.

Lakóingatlanhoz tartozó beépítendő eszközök áfája Kérdés

A következő problémánál szeretném a segítségüket kérni: egy kft. a saját tulajdonú ingatlanán társasház építését tervezi 2018 elejétől. Az értékesítés során a lakások kerülnek értékesítésre, a telek, amire a társasház épül, nem kerülne kiszámlázásra a magánszemélyek felé. Ez hogyan kerül ebben az esetben a társasház tulajdonába? Az építés során kedvezményes adókulcsú lakóingatlanok kerülnek kialakításra. Ezekben az ingatlanokban igény szerint kerülnének beépítésre beépített szekrények, konyhabútorok, konyhai gépek (hűtő, sütő, mosógép, mikrohullámú sütő), klímaberendezések, redőnyök, napellenzők, csillárok. A teraszokra jakuzzik kerülnek igény szerint. A felsorolt igényeket az adásvételi szerződésben rögzítjük. Az átadáskor egy összegben kerül minden leszámlázásra az ingatlan részeként. Kérdésünk, hogy ilyen esetben minden 5%-os adókulccsal számlázható-e tovább? Az aláírt szerződésben rögzített igényeken felüli többletmunkákat, illetve pótmunkákat milyen adókulccsal kell leszámlázni a magánszemélyek felé? Ebben az esetben szükséges-e szerződést módosítani? Amennyiben szerződést módosítanak, akkor számlázható-e 5%-os adókulccsal?

5 százalékos áfa Kérdés

Cégünk új egylakásos lakóingatlan építésére kapott megrendelést generálkivitelezőként. Kérdésem: az 5 százalékos adómértéket alkalmazhatom-e a lakóingatlanra, melynek hasznos alapterülete 299,28 m2? A garázst és a műhelyt 27 százalékos áfával számolom, melynek területe 71,33 m2, így mindösszesen a lakóingatlan 370,61 m2. Az 5 százalékos adómérték alkalmazása esetén, függetlenül attól, hogy a garázs, illetve a műhely nem számít lakóingatlannak és 27 százalékos adómértékkel számolom, nem kell beleszámolni a megengedett 300 m2-es korlátba? Válaszukat előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Alanyi mentes küszöbérték túllépése

Kelemen László

adószakértő, jogász

Alanyi mentes társaság online tananyag értékesítése

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close