19 találat a(z) 27 százalékos áfa cimkére

Termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás? Kérdés

Ideiglenes áram továbbszámlázása Kérdés

EU-n belüli termékbeszerzés helyesbítése Kérdés

Áfa hatályán kívüli tétel továbbszámlázása Kérdés

Telek áfája - bérbeadás Kérdés

Cukrászda, sütemények áfája Kérdés

Parkoló értékesítése Kérdés

Webshop értékesítés és az áfakulcs kérdése Kérdés

Alanyi adómentes vevő számlázás Kérdés

Pénzfogalmi elszámolás esetén az előlegszámlával rendezett rész áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy pénzforgalmi elszámolású adózó vevőinek előlegszámlákat állít ki. Az előlegszámla teljesítési dátumával a 27 százalék kapott előleg áfája a 7,45 sorra feltüntetésre kerül. Az a kérdés, hogy amikor a végszámlán az előleget felhasználják, de marad még pénzügyileg rendezendő tétel, akkor az előleggel rendezett rész áfája mely időpontban kerül helyesen a 7. sorra? 1. Az előlegfelhasználás időpontjában, mely a végszámla teljesítési időpontja? A példában 2020. 02. hó. 2. A végszámla fennmaradó részének kiegyenlítési időpontjában? A példában 2020. 03. hó. Példa: Előlegszámla 2020.01. hó 100 ezer + 27 százalék áfa. Végszámla 2020.02. hó 200 ezer + 27 százalék áfa, előleg beszámítása után fennmaradó rész 100 ezer + 27 százalék áfa. Végszámla kiegyenlítése 2020. 03. hóban a fennmaradó 100 ezer + 27 százalék áfa. Válaszukat előre is köszönöm.

Lakóingatlan építésénél részt vevő alvállalkozó számlájának áfája Kérdés

Állásfoglalást kérünk a következőkben: az általunk könyvelt, építőipari tevékenységet folytató kft. alvállalkozóként dolgozott egy újonnan épülő egylakásos lakóingatlan munkálatainál. A lakóingatlan hasznos alapterülete nem haladja meg a 300 nm-t (a kedvezményes adókulcsú lakóingatlannak megfelelően) és építési engedéllyel rendelkezik, valamint CSOK kereteiben épül a lakóingatlan. A fővállalkozó 5%-os áfakulccsal számlázza ki a magánszemélyek felé az építőipari szolgáltatást. Az általunk könyvelt cég fordított adózás szabályai szerint számlázta le a fővállalkozó felé a szerződés szerint teljesített munkákat, melyet a fővállalkozó nem fogadott be, arra hivatkozva, hogy az alvállalkozónak 27 százalékos áfakulccsal kellene leszámláznia az általa elvégzett munkákat. Kérdésünk az, hogy mi a helyes eljárás ebben az esetben.

Ha egy cég eddig 27 százalék áfával számlázta a bérleti díjat, áttérhet-e mentes számlázásra? Kérdés

A kérdés röviden arra vonatkozik, hogy a cégnek, amely a főtevékenysége (ami áfás) mellett lakásingatlan-bérbeadással is foglalkozik, áfával kell-e számláznia a bérleti díjat, vagy áfamentesen? (A cég természetesen be van jelentkezve az áfakörbe.) Megtisztelő válaszát várva maradok tisztelettel!

Utazásszervezés – nyilatkozat – áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy utazásszervező irodát egy cég azzal keresett meg, hogy nyereményjátékához ajánljon utakat. A cég nem értékesíti tovább az utakat, de nem is a saját dolgozói részére veszi, viszont a nyereményjátéktól több megrendelőt remél. Ebben az esetben az utazásszervezőnek kell-e alapszabály szerinti 27%-os áfát felszámítania? Megfelelő, ha a megrendelő "utasként" nyilatkozik? Köszönöm!

Emelkedik az áfa, nő az üzemanyagok ára Cikk

Az újév első napján a 2 százalékpontos áfa-emelés miatt drágulnak az üzemanyagok: a forgalmi adó 25-ről 27-százalékra növelése 6, illetve 7 forinttal emeli a 95-ös benzin és a gázolaj átlagárát a számítások szerint.

Áfa: mit rejteget a törvénymódosítás? Szakértői Kommentár

Az egyes adótörvényekről és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló újabb „salátatörvényt” a parlament november 21-én fogadta el, (Magyar Közlöny 140. szám). Ebben kihatását tekintve a legnagyobb változás az általános forgalmi adóban van, de szerencsére ennek rendszere nem módosul, „csak az adó mértéke emelkedik”.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

EU állampolgár kirendelése

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Megváltott fizetett szabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Műszakpótlék

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close