8 találat a(z) üzemcsarnok cimkére

Számvitel közterületre telepített tűzcsap elszámolása Kérdés

Adózás előtti eredményt csökkentő tétel-e? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk 2018-ban vásárolt egy üzemcsarnokot. Ezt folyamatosan felújította. 2018-ban a felújítással kapcsolatos kiadások, a tárgyi eszközön bővítésként jelentkeztek, és ezek az összegek adóalap-csökkentő tételként el lettek számolva. Az üzemcsarnok felújítása 2019-re is áthúzódott. 2019-ben is vannak számlák, melyek bővítésként rá lettek az üzemcsarnokra aktiválva. Kérdésem, hogy a 2019-es évi adóbevallásban, a 2019-es évben lévő bővítések még adóalap-csökkentő tételként figyelembe vehetők-e? Előre is köszönöm válaszát!

Ingatlan bérbeadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk tulajdonos/ügyvezetőjének tulajdonában áll tulajdoni lap szerint kivett, beépítetlen terület, amelyen a kft. szeretne egy könnyűszerkezetes üzemcsarnokot létesíteni. Azért, hogy ezt megtehesse, a magánszemély tulajdonosnak fizetne a cég előre egy nagyobb összeget. A kérdésem az lenne, hogy ezután a bevétel után a magánszemélynek milyen adófizetési kötelezettsége keletkezne? A fent leírt ügylet bérbeadásnak minősül-e, illetve hogy milyen költséget tud a magánszemély elszámolni?

Saját rezsis beruházás és a fordított áfa. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Építőipari kft üzemcsarnokot épít saját kivitelezésben. Az üzemcsarnok-építéshez megvan az engedély. A csarnoképítés 2018-ban elkezdődik és 2019-ben fejeződik be. Kérdés: a sajátrezsis kivitelezésű csarnokhoz a beszerzett anyag- és szolgáltatásszámlák fordított áfásak. A saját kivitelezésben készült csarnokról az úgynevezett számlahelyettesítő okmányon az áfa fordított áfa, figyelembe véve az áfatörvény 142. paragrafusát, vagy 27 százalékos az áfa? A 2018. évre kiállított rész számlahelyettesítő okmányon is kell áfa, vagy csak a végső, az aktiváláshoz kiállított belső bizonylaton kell áfa? Köszönettel: Négyökrűné

Forditott adózás az építőiparban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Építőipari cég üzemcsarnokot épít, és erről az I. részszámlát 2018.03. hónapban kiállítja, forditott adózással. Az ezzel szemben felmerült acélszerkezet számláit egyenes adózással lekönyveltük 2018. 02. hónapban. Az áfát levonásba helyeztük. A munkával kapcsolatosan felmerül még egy számla, melyen "gépbérlet kezelővel "szerepel, és áfásan van kiállítva. A hozzá kapcsolódó szerződésen meg van jelölve, hogy gépi földmunkát tartalmaz, és a helyrajzi szám, ahol a csarnok épül. Kérdésem, hogy a számlán szereplő egyenes adózású számlát beállíthatom-e, vagy forditott számlára kell javíttatnom?

Leégett a bérelt ingatlan. A kárfelelősségről a Kúria döntött Cikk

A felperes 2001. július 1-jén bérbe vett a II. rendű alperes tulajdonában és az I. rendű alperes vagyonkezelésében lévő ipartelepen egy üzemcsarnokot. A területen 2007. június 20-án tűz ütött ki, amelynek során a felperes által bérelt épület teljes egészében leégett, a helyszínen lévő felperesi árukészlet pedig megsemmisült.

Fordított áfa – építőipar Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk acélszerkezetű iparcsarnokok kivitelezésével foglalkozik. Mivel ezek az épületek építésiengedély-kötelesek, így a fordított áfa hatálya alá tartoznak. A kivitelezés során alvállalkozókat veszünk igénybe. Az acélszerkezet gyártását végző alvállalkozó abban az esetben, ha a szerkezet összeszerelését is ő végezi, fordított áfás számlát állít ki részünkre. Ma az egyik alvállalkozónk a következőre hívta fel a figyelmemet. NAV-ellenőrzés során a revizorok megállapították, hogy az ipari kapukat gyártó cég, amely a kapukat be is építette egy ilyen csarnokba, helytelenül fordított áfás számlát állított ki, mert a komplett munka nagyobb hányadát tette ki a gyártás, és csak kisebb rész volt a beépítés. Állítólag ebben az esetben külön áfával növelten kell számlázni a gyártást, és fordított áfával a beépítést. Ez nekem új, mert korábban pont az volt a NAV állásfoglalása, hogy nem választható szét a két munkafolyamat, ha azt egy vállalkozó végzi. Kérdésem, hogy Ön szerint is így kell-e jelenleg az áfatörvényt értelmezni? Ha az acélszerkezetű csarnok esetét tekintjük, körülbelül 400 Ft/kg a gyártási költség (anyaggal együtt, ami szintén fordított áfás) és nagyjából 100 Ft/kg a szerelési díj. Valóban külön kell bontani a gyártást és a szerelést? Válaszát előre is köszönöm!

Beruházás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az lenne a kérdésem, hogy kft.-nk ÉMOP-os pályázaton nyert pénzből üzemcsarnok-felújítást valósított meg, a beruházás 2014. 10. 15-én megvalósult, és 2014. 12. 09-ei dátummal van egy beérkező számla, melynek szövege ÉMOP-pályázat nyilvánosságának biztosítása szerződés szerint 300 ezer forint értékben. Ez az összeg is aktiválandó az üzemcsarnokra? Köszönettel a választ.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás bt. osztalékot kap kft.-től

Szipszer Tamás

adószakértő

Kata új szabályok

Szipszer Tamás

adószakértő

Katás feleség

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close