54 találat a(z) üzembentartó cimkére

Üzembentartó cégautóadója Kérdés

Cégautóadó Kérdés

Cégautó üzembentartója, hivatali gépkocsi költségtérítése Kérdés

Pénzügyi lízing átvállalása Cikk

Megoldható-e, hogy egy magánszemélyként autót lízingelő ügyvezető bevigye a gépkocsit a társaságba úgy, hogy a kft. üzembentartóként legyen bejegyezve? Milyen adófizetési kötelezettséggel jár ez, ki fizeti a cégautóadót, és átvállalhatja-e a gazdasági társaság a részletfizetést? Olvasói kérdésre Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

Pénzügyi lízing átvállalása Kérdés

Cégautóadó Kérdés

Cégautóadó magánszemély tulajdonos és egyesület üzembentartó esetén Kérdés

Magánszemély tehergépjármű-bérbeadása Kérdés

Kölcsönkapott személygépjármű költségelszámolása, cégautóadó Kérdés

Egyéni vállalkozó havi 500 km-es költségelszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az 1995. évi XCIII. tv. 11. számú (a vállalkozási költségek elszámolásáról szóló) mellékletének 11. pontja lehetővé teszi az egyéni vállalkozó számára havi 500 km útnak megfelelő üzemanyagköltség (+15 Ft/km általános személygépkocsi-normaköltség) elszámolását. Ez a lehetőség a saját tulajdonú személygépkocsikra vonatkozik. Ügyfelem tulajdonában van a személygépkocsi, azonban üzembentartója a közeli hozzátartozója (férje). Álláspontom szerint részére elszámolható a költség. Tisztelettel várom álláspontját, indoklását előre is köszönöm!

Személygépkocsi fenntartási költségeinek elszámolása Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy kft. tulajdonában álló személygépkocsinak az üzembentartója magánszemély, a kft. fizeti a cégautóadót. Kérdésem a következő: elszámolhat-e a kft. a gépkocsira fenntartási költségeket (üzemanyag, karbantartás, autópályamatrica stb.)? Várom szíves válaszukat.

Személyautó-költség elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó vagyok. A vállalkozásom székhelye és a telephelye, ahol a tevékenységemet végzem 50 kilométerre van egymástól, ahova személyautóval járok. A munkába járáshoz használt autó nem a saját tulajdonom, hanem egyik családtagomé, szívességi használóként használom. A következő kérdéseim lennének: a) Ebben az esetben elszámolhatóm az autóra az üzemanyag- és amortizációs költséget? b) Ha bérelném az autót, akkor elszámolhatom az üzemanyag, amortizációs és javítási költséget? c) Ha én lennék az autó üzembentartója (nem tulajdonos), akkor miben lenne más költségelszámolási lehetőségem vagy csak tulajdonosként tudok költséget elszámolni? d) Ha a havi 500 kilométernél több lenne a költségelszámolásom, akkor ha jól tudom cégautóadót kellene fizetni. A fenti esetekben kinek? e) Kiküldetési rendelvényt magam után is vezetnem kell? Előre is köszönöm válaszukat!

Egyesület gépjárműadó-fizetési kötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyesületünknek a rendőrség átadott egy személygépkocsit, a forgalmi engedélyben egyesületünk üzembentartóként szerepel. Jogos a helyi önkormányzat gépjárműadó vonatkozásban kivetett adója, az alóli mentességi kérelmük elutasítása? Indoklás: az egyesület nem tulajdonosa, csak ütembentartója a gépjárműnek. Egyesületünknek előző évben nem volt vállalkozási tevékenységből származó bevétele. Köszönöm válaszukat! Üdvözlettel: Szabó László

Kisteherautó üzembentartója Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy egyéni vállalkozó tulajdona egy 3,5 tonnás kisteherautó. Ez az egyéni vállalkozó tulajdonosa és ügyvezetője egy kft.-nek. Az egyéni vállalkozó a kisteherautóra áfát vont le és költséget számolt el. A kérdés az, hogy ha az egyéni vállalkozó bejegyzett üzembentartónak átadja a kft.-nek a teherautót 0 Ft-ért, a fenntartással kapcsolatos költségek áfatartalmát levonásba helyezheti-e a kft.? Milyen kötelezettségek kapcsolódnak az egyéni vállalkozóhoz szja és áfa, a kft.-nél pedig társasági adó tekintetében? Köszönettel: József

Üzembentartó változása céges tulajdonú gépjárműnél Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az egyik kft.-nek saját tulajdonú személyautója van. A vállalkozás az üzembentartó is. Sajnos káreseményt okoztak, mely miatt az eddig éves 50 000 forintos biztosítás 240 000 forintra ugrott fel. A vállalkozásnak ez túl sok kiadás. A kérdés az, hogy ha a vállalkozás ügyvezetője, aki egyben tulajdonos is, lenne a személygépjármű üzembentartója, akkor a vállalkozás el tudna-e számolni továbbra is költségeket az autóra (pl. karbantartás, üzemanyag)? Az üzembentartó-váltással a biztosítás sokkal kedvezőbb lenne, az autó a vállalkozás tulajdonában maradna. Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Mezőgazdasági támogatás elszámolása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Angliai munkabér adózása Magyarországon

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close