183 találat a(z) útnyilvántartás cimkére

Céges autó magánhasználata, alkatrész áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha a céges autó magánhasználata (kb. 20 százalék) útnyilvántartás szerint ki van számlázva az ügyvezető részére, akkor a levonható áfa teljes mértékben visszaigényelhető? Ideértem a lízingdíj áfáját 100 százalékban, szolgáltatások (szerviz) áfáját 50 százalékban. Ezen felül olyan kérdésem lenne, hogy a dízel céges autóban részecskeszűrőt kell cserélni, ennek hiányában az autó nem működik, műszaki vizsgára alkalmatlan, így az alkatrész nélkül működésképtelen lesz. Az alkatrész beszerzésének áfája 100 százalékban visszaigényelhető? Köszönöm válaszát!

Üzemanyag elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozásnak a tárgyi eszközei között szerepel egy személyautó, ami után cégautóadót fizet. Kérdésem, hogy az üzemanyag elszámolása milyen bizonylat alapján történik? Elegendő-e az üzemanyagszámla, vagy útnyilvántartás vezetésére kötelezett? Köszönöm válaszát!

Bérelt személygépkocsi költség- és áfaelszámolása az szja- és az áfa-törvényben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk személygépkocsikat bérel. A bérlet célja azon munkavállalók részére személygépkocsi biztosítása, akiknek munkakörükből fakadóan folyamatosan járniuk kell az országot. Az üzletkötők a személygépkocsit munkába járáshoz is használják. A cégautóadót a bérbeadó fizeti meg, és üzembentartóként mi bérlők nem kerültük bejegyzésre. Milyen mértékben vagyunk jogosultak a havonta leszámlázásra kerülő bérleti díj áfáját visszaigényelni? Az útnyilvántartás vezetése elegendő-e, ahhoz, hogy a bérleti díj áfáját visszaigényelhető és nem visszaigényelhető részre osszuk fel? Az útnyilvántartásból jól kivehető, hogy mikor használta a munkavállaló munkába járásra a gépjárművet, ez a rész határozná meg a nem visszaigényelhető áfát (azaz a fizetendő áfát) minden hónapban. Ebben az esetben milyen lehetőségeink vannak a munkába járás költségeinek szabályszerű elszámolására? Esetleg lehet-e olyan köztes megoldás (melyet szabályzatban rögzítenénk), hogy a munkavállaló részére kiszámlázásra kerülne a havi üzemanyagköltségek közül a magáncélú használat arányos része az útnyilvántartás alapján? Ugyanezen útnyilvántartás alapján a bérleti díj le nem vonható áfa-részét (mely 100%-ban a tárgyhóban mindig levonásba kerülne) a tárgyhót követő áfabevallásban fizetendő áfaként megfizetnénk. Majd a munkavállaló részére az útnyilvántartás alapján, a munkába járás napjaira (lakóhelye és társaságunk székhelye közti távolságra) leszámfejtenénk és megfizetnénk a 15 Ft-ot munkába járás jogcímen?

Személygépkocsi útnyilvántartás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. vásárolt egy személygépkocsit, fizeti utána a cégautóadót. Szükséges-e útnyilvántartás vezetése? A személygépkocsi üzemeltetésével, fenntartásával kapcsolatos áfa 50 százalékának visszaigénylése valamilyen feltételhez kötött? Válaszát előre is köszönöm!

Útnyilvántartás, költségelszámolás őstermelőnél Kérdés

Tisztelt Szakértő! Korábbi válaszokban olvastam hogy őstermelő gépjárművel kapcsolatban üzemanyagköltséget számolhat el (nem átalányadózóként). Az útnyilvántartásnak milyen tartalmi követelményei vannak? Akkor is elszámolható az őstermelői tevékenység során felmerült üzemanyagköltség, ha egyéb célra is használatban van a személyautó (például 36 órát meghaladó munkaviszonyban használja azt munkába járásra)? Egyéb gépjárművel kapcsolatos költség (karbantartások, javítások, illetve műszakivizsgadíj) elszámolható-e őstermelőnél, vagy csak üzemanyagköltség (benzin, gázolaj)? Válaszát előre is köszönöm!

Egyéni vállalkozók, figyelem! Itt az idő áttekinteni a nyilvántartásokat Cikk

Útnyilvántartás, kiküldetési rendelvény, tárgyieszköz-nyilvántartás, beruházási és felújítási költség nyilvántartása, selejtezési jegyzőkönyv – dokumentumok, amelyeket érdemes alaposan felülvizsgálni, hogy ne egy esetleges adóhatósági ellenőrzés során derüljön ki, valami nem stimmel a papírokban.

Egyéni vállalkozó útiköltség-térítése Kérdés

Cégünk oktatással foglalkozik. Gyakran futunk bele abba a problémába, hogy a vizsgáztatást egyéni vállalkozó végzi. A számla kiállítása során a vizsgáztatás költségét kiszámlázzák felénk, de a gépkocsi-költségtérítést nem hajlandók a számlába beletenni, mondván, hogy így nekik azt is le kell adózniuk. Mi pedig csak számla ellenében tudjuk kifizetni a költségtérítést. A számla mellékleteként megbízási szerződést készítünk, és útnyilvántartási lapot adunk a kezükbe. A kettő összegét kellene a számlába beállítania, melyre a többségük nem hajlandó. Mi a helyes megoldás?

Céges személyautó költségelszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Céges személyautónál milyen költségek számolhatók el cégautóadó megfizetése esetében? 1. Lízingelt személygépkocsi. 2. Készpénzért vásárolt személygépkocsi. Kell-e útnyilvántartást vagy kiküldetési rendelvényt vezetni? Köszönöm válaszát.

Cégautó költségelszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A vállalkozás tulajdonában lévő személygépjármű költségeinek elszámolásához milyen módon igazolható, hogy az adott számla (üzemanyag, karbantartás, matrica stb.) a vállalkozás érdekében merült fel (Tao. 3 melléklet B. 6.)? Elegendő-e ha a számlán a rendszám és a kilométeróra-állás szerepel? Vagy kötelező útnyilvántartást vezetni? Egyéb adónemek okán (áfa, szja) nem szükséges az útnyilvántartás, mert áfalevonás nincs és a magánhasználat adómentes.

Egyéni vállalkozó – személygépkocsi tartós bérlet Kérdés

Egyéni vállalkozó személygépkocsi-használatát tartós bérlet keretében szeretné igénybe venni. Az útnyilvántartás alapján az üzleti utak arányában elszámolható a havi bérletidíjszámla, és levonható az áfa?

Bérelt autó és cégautóadó Kérdés

Vállalkozásunk több éven keresztül bérli ugyanazt a járművet. A bérbeadó a számlán külön tételként szerepelteti az áthárított cégautóadót. Az áfát visszaigényeljük. Kérdésem: van-e arra mód, hogy ne kelljen ehhez útnyilvántartást vezetni, hiszen a cégautóadót valójában megfizetjük?

Személygépkocsi havi átalány magánszemélynek Kérdés

Tisztelt Szakértő! A NAV honlapján lévő tájékoztatás alapján az alábbi állítás helyességét nem tudtam egyértelműen megállapítani. Kérem, legyen szíves segíteni. Az állítás: alkalmazott/ügyvezető saját gépjárművét a kft.-ben (normál áfakörös)munkavégzéshez használja. A kft. előre kialkudott, havi átalánydíjat szeretne fizetni (például 200 ezer Ft/hó), és a felek nem kívánnak útnyilvántartást és semmilyen egyéb költségnyilvántartást vezetni. Ez esetben a 200 ezer forint a magánszemély számára személyijövedelmiadó-alapot képez, és semmilyen egyéb kiadással (adóval/illetékkel/járulékkal stb.) nem kell kalkulálni, és a kft. fizetheti ezen adóalap után is a személyi jövedelemadót (mint a havi bér esetén)? Megjegyzés: kaptam olyan értelmezést is a kérdésemre, hogy járulékokat is kell fizetni ez esetben, és olyat is, hogy nem az egész összeg fog szja-alapot képezni. Várom állásfoglalását az állítással kapcsolatban. Köszönöm!

Egyéni vállalkozó – cégautó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó személygépkocsit cégautóként bérel (nem lízing!). A cégautóadót a bérbeadó cég fizeti. Kérdésem: kell-e útnyilvántartást vezetni? Köszönöm válaszukat. Mária

Gépkocsiátalány Kérdés

Tisztelt Szakértő! Valaki saját gépjárművét használja hivatali célra, nem vezet nyilvántartást, nem számol el költséget, még a 10% költséghányadot sem alkalmazza, leadózza az '53-asban és kész! Ezt lehet? Köszönöm a választ!

Útépítő munkások költségtérítése Kérdés

Kedves Szakértő! Nemrég alakult cégünk útépítéssel foglalkozik. A dolgozók a munkába járást csak saját gépkocsival tudják megoldani. Kérdésünk erre vonatkozóan az lenne, hogy milyen mértékű adómentes költségtérítést számolhatunk el, és milyen módon kell dokumentálni. Útnyilvántartást kell vezetni, vagy valami más módon feljegyezni a megtett utat? Köszönettel várjuk a válaszukat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Apport

Pölöskei Pálné

adószakértő

Kamatkedvezményből származó jövedelem

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Zrt. nyomdai részvényeinek eladása

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs