183 találat a(z) útnyilvántartás cimkére

Személygépkocsi nyíltvégű pénzügyi lízingje Kérdés

Egy kft. 24 havi részletre nyíltvégű pénzügyi lízingben kíván venni egy személygépkocsit. A teljes vételár (bruttó ár és regisztrációs díj) könyvelésének menetét szeretném megtudni, első részlet (saját önrész) lízing összege, kamatok könyvelési menete a 2014. évi jogszabály alapján és az értékcsökkenési leírás százaléka mennyi a megengedett? Mire kell különösen odafigyelni, például a 24. hónap végén a maradványérték le nem vonható áfája hogyan könyvelődik? Csak és kizárólag a vállalkozási tevékenység érdekében lesz használva a személygépkocsi, így cégautóadót kell-e fizetni utána vagy folyamatos útnyilvántartással kiküszöbölhető?

Tartós bérlet vagy saját személygépkocsi Kérdés

Tisztelt Sinka Júlia! Előző kérdésemre válaszként többek között ezt írta: "Ugyanakkor a Tao.-tv. és az Áfa-tv. elvárásai indokolják az útnyilvántartás vezetését!" Ezt ki tudná fejteni részletesebben? Honnan olvasható ki az útnyilvántartás vezetési kötelezettség? A cégautóadó megfizetése nem mentesít az útnyilvántartás vezetése alól? Ha nincs útnyilvántartás, nem számolhatók el a felmerült költségek (javítás, tankolás stb.)? Értve ezalatt a saját tulajdonú és a bérelt gépkocsikat is. Köszönettel: Géczi Sándorné

Cégautó Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Megbízóm külföldről kíván személyautót bérelni. Szeretném a tájékoztatását kérni, hogy jól értelmezem-e a cégautóadó-fizetési kötelezettség és az áfa kérdését. Mivel a bérelni kívánt személyautó magyar hatósági nyilvántartásban nem szerepel, ezért a bérbevevő társaság, mivel a költségei között elszámolja a bérleti díjat, cégautóadó megfizetésére kötelezett. A külföldről (Szlovákiából) történő autóbérlés után a társaság köteles áfát bevallani és áfa-visszaigénylési lehetőségét csak olyan mértékben gyakorolhatja, amilyen mértékben a vállalkozási célú használat igazolható. Ennek dokumentuma a cégautó útnyilvántartása, amely alapján a magáncélú és a vállalkozási célú használat aránya megállapítható. Kérem az általam leírtak szíves véleményezését. Köszönettel: Borsosné Pál Ildikó

Saját tehergépkocsijával fuvaroz? Így számolhatja el a költségeit Cikk

Hogyan számolhatja el a mezőgazdasági kistermelő annak a költségét, ha a saját tehergépkocsiját használja áruk szállítására? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné szakértőnk válaszolt.

Mezőgazdasági kistermelő gépkocsi-használat Kérdés

Egy mezőgazdasági kistermelő a saját tehergépkocsiját használja az áruk szállítására, de azt a tárgyi eszközök között nem mutatja ki, üzemanyag- és javítási számlákat sem számolt el. Útnyilvántartást vezethet-e anélkül, hogy cégautóadót kellene fizetnie (mivel nem személy autó)? Elegendő-e az útnyilvántartás vagy menetlevél is szükséges? Milyen feltételeknek kell megfelelni, ha kistermelőként érvényesíteni szeretné a költségeit?

Mikor kell menetlevelet vezetni? Kérdés

Mikor kell menetlevelet vezetni? Cégautóadó megfizetése esetén kell-e útnyilvántartást vezetni?

Útnyilvántartás vagy kiküldetési rendelvény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kft. ügyvezetője és egyben tulajdonosa szeretné elszámolni a cég érdekében felmerült üzemanyag-költségét a saját autóját használva. Kérdés, hogy kiküldetési rendelvényt lehet-e használni az üzemanyagszámla elszámolásával, és akkor a konkrét elköltött összeghez jut hozzá a tulajdonos, vagy útnyilvántartást kell-e vezetni a NAV üzemanyagárral és fogyasztási normával? Ha a megengedett mértékkel számolva tériti meg a cég a költségét, akkor fel kell-e tüntetni a magánszemély adóbevallásában, bevétele, kiadása ugyanannyi lenne, nem keletkezne jövedelme, de meg kell-e jeleníteni a bevallásban? Ekkor érinti-e a magánszemélyt a cégautóadó bevallása és megfizetése? Köszönöm válaszukat. Vajdáné Cserveni Andrea

Útnyilvántartás kérdés Kérdés

Tisztelt Surányi Imréné! Köszönjük korábbi válaszát. Kérdésemet kiegészíteném az alábbiak szerint. Cégünk nyílt végű pénzügyi lízing keretében használ céges autókat. A lízingcég havonta cégünknek kiállított számlája az alábbiakat tartalmazza: szerviz, javítás, asszisztencia, cégautóadó, teljesítményadó, casco, kgfb és baleseti adó. Tao tv., Számviteli tv., egyéb vonatkozó rendelkezések értelmében befolyásolja-e a cégautó magáncélú használata a cég költségelszámolását (hányada számolható el költségként)? Ehhez hasonlóan alkalomszerűen továbbszámlázott/kiszámlázott szolgáltatást (a lízingcég például gumijavítás költségét továbbszámlázza)? Kell-e valamilyen formában igazolni a céges használatot? Leadott üzemanyagszámla alapján könyveljük. Hogyan kell megállapítani a magánhasználatot? (Például minden hó utolsó napján kilométeróraá-llás összevetése a céges használattal?) NAV (feltehetően régebbi tájékoztatója szerint): A kifizető tulajdonában levő vagy bármely más jogcímen használt személygépkocsi magáncélú használata esetén a kifizetőnek cégautóadót és annak 25%-át kitevő ehót kell fieztnie. A munkaviszony keretében biztosított cégautó adójának 25 százaléka után 3 százalék munkaadói járulékot is kell fizetni." Van-e érvényben hasonló rendelkezés? Cégünk nem igényel vissza áfát. Válaszát köszönjük!

Cégautó magáncélú használata, útnyilvántartás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk nyílt végű pénzügyi lízing keretében "bérel" cégautókat. A magáncélú használat megengedett. Milyen adózási vonzata van ebben az esetben a magánhasználatnak (költségelszámolás, cégautó adó, egyéb fizetési kötelezettség)? A magánhasználatot hogyan kell az útnyilvántartásban vezetni? Az útnyilvántartás során milyen fogyasztással számoljunk (hozott üzemanyagszámlák alapján nyilvántartott)? Válaszukat köszönve.

Cégautó használata Kérdés

Egy kft.tulajdonában levő személygépkocsi üzemeltetése során szükséges-e útnyilvántartás vezetése, amennyiben használata kizárólag a bevételszerző tevékenység érdekében történik? Válaszát tisztelettel köszönöm.

Gépkocsi-elszámolás a lakhely és a partner között Kérdés

A vidéken lakó munkavállaló, a lakhelyéről szinte naponta utazna a tőle 80 kilométerre levő ügyfélhez. A köztes napokon home office rendszerben dolgozna. A munkaadó székhelye 100 kilométerre van a munkavállaló lakhelyétől és 150 kilométerre az ügyféltől. Teljesen értelmetlen lenne a székhelyre bemenni, és onnan eljutni a partnerhez csak az útnyilvántartás miatt, mikor a munkavégzés helyszíne a másik irányban van. Mit lehet tenni ilyenkor? Válaszát köszönöm.

Útnyilvántartás és a cégautóadó: ezeket érdemes tudni Cikk

Mikor kell útnyilvántartást vezetni és mikor kell a cégautóadót megfizetni? Olvasói kérdésre Surányi Imréné, az Adózóna szakértője válaszol.

Útnyilvántartás és a cégautóadó Kérdés

Egyszemélyes kft ügyvezetője munkaviszony keretében látja el tevékenységét. Több helyen olvastam, hogy amennyiben a kiküldő és a kiküldött személye ugyanaz, nem szerencsés a kiküldetési rendelvény használata. Kérdéseim: ebben az esetben a saját szgk. hivatali használata esetén útnyilvántartás vezetése lenne-e a célszerűbb vagy működik a kiküldetési rendelvény?2. Útnyilvántartás vezetése esetén meg kell-e fizetni a cégautóadót, ha a jogszabályban meghatározott normák szerint fizeti a térítést, egyéb költségelszámolásra nem kerül sor.

Adószámos magánszemély Kérdés

Tisztelt Szakértők!Adószámos magánszemély (földmérő) esetenként végzi tevékenységét, melynek érdekében saját gépkocsiját használja, elszámolhatja-e bizonylat nélkül a maximum 500 km gépkocsi költséget, vagy csupán útnyilvántartás vezetése mellett, cégautó megfizetésével.Válaszukat köszönettel várom.

Az APEH válaszol: útnyilvántartás, bevallás, adóelőleg Cikk

Mit kell tudni az útnyilvántartásról? Hogy néz ki az adóbevallás, ha küldföldön dolgozott? Mi a teendő az elbocsátás után fizetett összeggel és az adóelőleg fizetésével? Olvasóink kérdéseire az APEH válaszol.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elvont pihenői pótlék

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Számlán két vevő neve

Kelemen László

adószakértő, jogász

Tao szerinti écs változtatása

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs