70 találat a(z) önkéntes nyugdíjpénztár cimkére

MNB: az önkéntes nyugdíjpénztárak költségmutatóik alapján jelentős kihívói az élet- és nyugdíjbiztosításoknak Cikk

Az önkéntes nyugdíjpénztárak jelentős kihívói a hasonló célú élet- és nyugdíjbiztosításoknak az idén először kiszámolt, 1 százalék alatti, a jövőben várható anyagi terheket bemutató teljes költségmutatóik (tkmnyp) alapján – állapította meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfői közleményében.

Nyugdíjasnak fizetett jutalom: ekkor kérheti a nyugellátás összegének újbóli megállapítását Cikk

Olvasónk nyugdíjba vonulása után még a munkaviszonyra tekintettel kapott prémiumot. Az utalás a nyugdíjazás után történt, de a kifizetés még az aktív időszakra vonatkozik. Kérheti-e a nyugdíj összegének újbóli megállapítását, szja szempontjából melyik évhez tartozik a jövedelem? Olvasónk kérdéseit Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolta meg.

Veszélyhelyzet alatt adományozott védőfelszerelések utáni közteherfizetési kötelezettség Kérdés

Nyugdíjpénztári tagi kölcsön Kérdés

Az önkéntes nyugdíjpénztárak az 1993. évi XCVI. törvény (Öpt.) és a 281/2001. kormányrendelet alapján úgynevezett tagi kölcsönt nyújthatnak a pénztártagok részére. Vonatkozik-e ezekre a kölcsönökre a 47/2020. kormányrendelet alapján meghirdetett fizetési moratórium? Ha igen, érinti-e azokat lejárt tagi kölcsön tartozással rendelkező pénztártagokat a fizetési moratórium, akiket már felszólított a pénztár a tartozás rendezése? Ha igen, hogyan? Az egyéni számla terhére levonásba helyezheti a pénztár a tartozás összegét? 47/2020. kormányrendeletben szereplő fogyasztási hitelnek minősül-e az önkéntes nyugdíjpénztárak által nyújtott tagi kölcsön?

Még az adót is visszanyerhetik a nyugdíjas munkavállalók Cikk

Az idén a munkáltatók már csak szja-előleget vontak a nyugdíjas munkavállalóik béréből. Ám még ennek az adónak egy része vagy egésze is visszakapható. Hogyan?

Önkéntes nyugdíjpénztár, munkavállalói letiltás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Két témában szeretném a segítségét kérni: 1.) Munkáltató által fizetett önkéntes nyugdíjpénztár adó- és járulék vonzata mind a munkáltató, mind a munkavállaló részéről, valamint az adókedvezmény érvényesítése hogyan történik 2019-ben? 2.) Könyvelőiroda vagyunk, ahol a tulajdonosnak több kft.-je is van. Egyik munkavállalónk mindkét cégben be van jelentve, 2-2 órában, a nettó jövedelme nem éri el a az öregségi nyugdíj minimum összegét. Mindkét cégre kapott munkabérletiltást végrehajtótól. Mindkét cégre visszaigazoltam, hogy nem tudjuk a levonást foganatosítani a nettó jövedelmére hivatkozva. A végrehajtó nem fogadja el, mert arra hivatkozik, hogy a két cégben keresett nettó jövedelme együttesen viszont meghaladja az öregségi nyugdíj minimál összegét. A kérdésem az, hogy valóban jól jártam el, hogy a két céget külön vizsgálva (hiába 1 a tulajdonos), nem kezdtem el a munkavállalótól a letiltást vonni? Válaszát várva tisztelettel: Visnyei Mihályné

Önkéntes nyugdíjpénztárak: tovább nőtt a vagyon, de a munkáltatók nem jeleskednek Cikk

Az egy évvel korábbihoz képest 7,1, az idei második negyedév végéhez viszonyítva pedig 2 százalékkal gyarapodott az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségével (Pénztárszövetség) együttműködő önkéntes nyugdíjpénztárak összesített vagyona, amely 1425 milliárd forintra rúgott az idei harmadik negyedév végén – közölte Kravalik Gábor, a Pénztárszövetség elnöke mai sajtótájékoztatóján. Mindemellett jelentősen visszaestek a munkaadói befizetések.

Önkéntes nyugdíjpénztár – adomány Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő: több ügyfelem érintett a cégből az OTP önkéntes nyugdíjpénztárba való évi egy nagyobb összegű adomány befizetésében. 2A 019. évben hogyan adózik ez az adomány, ami 2018-ban még béren kívüli jövedelem volt? Tisztelettel: Géczi Sándorné

Jön a TKM, az önkéntes nyugdíjpénztári teljes költségmutató Cikk

Önkéntes nyugdíjpénztári teljes költségmutatót (TKM) vezet be a Magyar Nemzeti Bank (MNB) – jelentette be ma sajtótájékoztatón Nagy Koppány, az MNB felügyeleti igazgatója.

Szja-visszatérítés nyugdíjas nyugdíjpénztári tagnak? Kérdés

Nyugdíjas vagyok, betöltött korhatárral. Dolgozni kezdtem, önkéntes nyugdíjpénztári tag maradtam. Kérdésem, hogy az újabb befizetésem után jár-e nekem az szja-ból a 20 százalék kedvezmény?

Nyugdíj- és egészségpénztárak: nagyon visszaestek a munkáltatói befizetések Cikk

A nyugdíj- és egészségpénztáraknál jelentősen visszaesett a munkáltatói befizetés aránya az első negyedévben, de ezt ellensúlyozta a hozam és az egyéni befizetések gyarapodása – mondta Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (ÖPOSZ) elnöke kedden Budapesten, a szektor az első negyedévének eredményeit ismertető sajtótájékoztatón.

Munkáltatói önyp-hozzájárulás táppénzalap-e? II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Köszönöm válaszát (05.08), melyben az áll, hogy a munkáltatói ÖNYP hozzájárulás nem képezi a táppénz alapját, mivel a 3%-os ebizt. nem kell vonni. A Tbj. 4 § k) pontja alapján 18,5% egyéni járulékot kell belőle vonni. Ennek megfelelően vonjuk az egyéni járulékot, és e szerint beszámít-e táppénz alapjába, mint "nem önálló tevékenységből származó jövedelem?.

Önkéntes nyugdíjpénztárak: újabb lenyúlás vagy reform jön? Cikk

Egyszerre tűnik észszerű reformnak és újabb lenyúlási kísérletnek a nemzeti bank nyugdíjprogramja. Valahogy muszáj lesz hozzányúlni az önkéntes pénztárak rendszeréhez – írja a HVG hetilap legfrissebb száma.

2019. évi cafetéria könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem, legyen szíves segíteni az alábbi idei évi kifizetések és az azokat terhelő adók kontírozásában. 1.) A munkáltató cafetéria keretén belül SZÉP-kártya juttatásban részesíti idén a dolgozóját, havi 20 ezer forint összegben. A munkáltató az e juttatást terhelő adót megállapítja és befizeti, a 20 ezer forintot pedig a dolgozó bankszámlájára utalja. 2) A munkáltató bruttó 10 527 forint (nettó 7 000 forint) önkéntes nyugdíjpénztári kifizetést biztosít a dolgozójának. A nettó összeget a munkáltató az adott nyugdíjpénztár felé folyósítja. Válaszát előre is köszönöm!

Önkéntes nyugdíjpénztár járulékának elszámolása Kérdés

Tisztelt Adózóna! Kivás cég vagyunk 34 alkalmazottal. Januártól bevezettük egy nagy magyarországi cég bérszámfejtő programját. Minden dolgozónknak fizetünk nettó 10 000 forint önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulást. Ez az új szabályok szerint bruttó 15 038 Ft. A januári számfejtésnél ütköztünk bele a következő anomáliába. Példa: az egyik dolgozónk bruttó összes jövedelme 412 709 Ft. Önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás összege 15 038 Ft. Az adóalap (összes járandóság) így 427 747 Ft. A levonások összesen: 143 295 Ft. És itt jön a különbség. A program szerint a hó végi utalandó összege 274 452 Ft (és 10 000 Ft a pénztárnak), a könyvelőnk szerint pedig 269 414 Ft (és 10 000 Ft a pénztárnak). A különbség az önkéntes nyugdíjpénztár járulékából adódik. A bérprogram szerint, ha 269 414 forintot fizetünk csak ki, akkor kétszer vesszük le a járulékot, a könyvelő szerint pedig az a járulék mindenképpen a nettó jövedelmét csökkenti. Kérem segítségüket, hogy végére járjak, kinek van igaza. Köszönöm előre is megtisztelő válaszukat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ledolgozott órák utáni kifizetés

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Magyar cégben a munkabér kifizethető-e euróban?

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Egyesületi tagdíj fizetésének átvállalása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close