642 találat a(z) önellenőrzés cimkére

Áfa: önellenőrzés Kérdés

2016-ban egy betéti társaság átalakult kft.-vé. A betéti társaság utolsó áfabevallásában – késett számlák miatt – nem tudta az összes előzetesen felszámított adóját bevallani. Helyesen járunk-e el akkor, ha most önellenőrzést végzünk az eredeti, 2016. évi időszak vonatkozásában? A bevallást a kft. nevében, a jogelőd bt. adószámára hivatkozva nyújtjuk be. Segítségüket előre is köszönöm.

Kamatkedvezmény önellenőrzése Kérdés

Az előző évben a társaságiadó-bevallásban nem érvényesítettünk egy adókedvezményt (kamatkedvezmény). Kérdésünk, hogy lehet-e ezt önellenőrizni?

NYugdíjjárulék III. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Korábbi kérdésemre adott válasza kapcsán szeretnék visszakérdezni. A tévesen vont nyugdíjjárulékot nem visszaigényelni szeretnénk. Könyvelőnk láthatta, hogy ezt a korábbi könyvelő vonta és szerettük volna, ha ő is tovább vonja a nyugdíjjárulékot folytatólagosan. Van mód visszamenőleg korrigálni? Ennek is az önellenőrzés a módja? Megelőző kérdés: https://adozona.hu/kerdesek/2019_10_17_Nyugdijjarulek_phk

Szja-bevallás önellenőrzése személyi kedvezmény miatt Cikk

Önellenőrizheti-e egy magánszemély az szja-bevallását a 2013. évtől, ha 2019 októberében kapott olyan igazolást, hogy súlyos fogyatékos az egészségi állapota? – kérdezte olvasónk. Lepsényi Mária adószakértő válaszolt.

Szja-bevallás önellenőrzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemély önellenőrizheti-e szja-bevallását a 2013. évtől, ha 2019 októberében kapott olyan igazolást, hogy súlyos fogyatékos az egészségi állapota (korm. rendeletben meghatározott)? Zárójelentések 2013-tól rendelkezésére álltak. Rendszeres jövedelmei nem voltak, csak megbízási díjak, bérbeadás. Ebben az esetben évenként hány hónapra veheti igénybe a kedvezményt, 12 hónapra, vagy csak azokra a hónapokra, amikor jövedelme volt? A helyzetet az is bonyolitja, hogy adójának 1%-át minden évben felajánlotta, ezzel mi történik önellenőrzés során? Előre is köszönöm válaszát. Tisztelettel: Szalainé

Reprezentációs költség – önellenőrzés Kérdés

Tisztelt Szakértő(k)! Cégcsoportunk üzleti partnerei számára konferenciát szervezett külföldön. A konferencia augusztus 30-31-én volt. A konferencia költségeit a külföldi kapcsolt vállalkozásunk számlázta tovább felénk, mivel a konferencián nem csak magyar, hanem a külföldi partnerek is részt vettek. Az olasz kapcsolt vállalkozásunk a számlát október 7-én állította ki részünkre. (A számlán megjegyzésben szeptemberi Konferencia szerepel, bár a konferencia valójában augusztus utolsó két napján volt.) A konferencia költségei között reprezentációs költségek is voltak, melyek után szja- és szociálishozzájárulásiadó-fizetési kötelezettsége keletkezik cégünknek. Kell-e a 1908-as bevallást augusztusra önellenőriznünk ilyen esetben, tehát augusztusra kell-e bevallani az szja-t és a szociális hozzájárulási adót? A rendezvény augusztusban volt, a számlát viszont csak októberben állították ki részünkre és a megjegyzésben szeptembert szerepeltet a külföldi cég. Segítségüket előre is köszönöm.

Önellenőrzés: amikor bevalláskor biztos, hogy szükség lesz rá Cikk

Több alkalommal foglalkoztunk már a jogviszonyuk fennállása alatt nyugdíjassá vált munkavállalókat érintő bejelentési és járuléklevonási kötelezettséggel, akik esetében már a bevallás elkészítésekor borítékolható a későbbi korrekció szükségessége. Tekintve, hogy nemrégiben több erre irányuló kérdést is kaptunk, úgy gondoljuk, érdemes ismét áttekinteni a témát.

Vevői készletraktár önellenőrzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Hollandiai vevőnk vevői készletraktárat tart fenn. Néhány hónapja tévesen leszámláztuk a hollandiai vevőnek a vevői készletraktárba Hollandiába kiszállított árunkat, szeretnénk stornózni a kimenő számláinkat, amelyet így tévesen közösségi áfamentes értékesítésként állítottunk ki, és az áfa-adatszolgáltatásba is beállítottuk. Milyen teljesítési nappal kell kiállítanunk a több hónapra visszanyúló téves számlázásunkat, kell-e áfa-önellenőrzést végeznünk, vagy a számla kelte szerinti hónap áfabevallásába elegendő betennünk a számlákat? Az áfa-adatszolgáltatást hogyan kell helyesbítenünk? Milyen egyéb bizonylattal, raktári dokumentummal kell alátámasztanunk ezt a számlahelyesbítést? Köszönöm válaszát: Pappné G. Márta

Pénztáreltérés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Könyvelőváltás során derült ki, hogy egy 2013. évi bevételi számla tévesen került lekönyvelésre. 27 700 Ft helyett 2 126 700 Ft. A cég nem volt áfás 2013-ban. Kérdésem: Hogyan kell 2019-ben rendeznem a 2 099 000 Ft pénztár- és bevételeltérést? A 2013. évi társaságiadó-bevallás már elévült, gondolom azt nem lehet önellenőrizni. Hogyan kell könyvelni T86-K381 (nem adóalap növelő mivel a társaság már 2013-ban megfizette a társasági adót.) vagy T921-K381? Kell 3 oszlopos beszámoló? (A hiba jelentős.) Az előző könyvelő elismerte a hibát. A dolog szépsége, hogy 2016-ban eredménytartalékból került a jegyzett tőke emelésre és ezen eredmény nélkül nem lehetett volna eredménytartalékból emelni. Kérem, részletesen írja le a könyvelési tételeket és, hogy esetlegesen mit kell önrevíziózni. Előre is köszönöm.

Art., jövedéki adó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy 2018. évi BEV_J04 számú bevallásról van szó, mezőgazdasági gázolaj jövedéki adójának visszaigényléséről. Ezen bevallásban fel kell tüntetni a gázolajszámlát kiállító adószámát, ami sajnos tévesen lett beírva, az igénylő cégé szerepel ennek a helyén. Adóhatósági ellenőrzés történt 2019.09.04-én az ügyfélnél, a számlák fizikailag nem voltak ott. Három munkanap kitűzésével kötelezték a számlák bemutatására, valamint a bevallásban tévesen szereplő adatok(adószámok) önellenőrzéssel történő javítására. Mivel a rossz adat adót, adóalapot nem érint, így a bevallás helyesbítésként és nem önellenőrzésként került benyújtásra 2019.09.06-án. A hatóság az ellenőrzést 2019.09.18-án zárta le. Mulasztási bírságot kívánnak kiszabni a jegyzőkönyv szerint, a 2016 . évi LXVIII törvény 100. § (1) bekezdése, valamint az Art. 7. § 22. pontja alapján. A tévedést nem vitatjuk, de mivel a tudomásom szerint az Art.-ben és a jövedéki törvényben nincs olyan tilalom, hogy adathelyesbítést ne lehetne végrehajtani hatósági ellenőrzés alatt egy adott bevallásban, így álláspontom szerint a hatóságnak a már korrigált adatokat tartalmazó bevallás alapján kellene eljárni ebben az esetben az ellenőrzés lezárásakor. Függetlenül attól, hogy 2019.09.04-én jegyzőkönyvben a hibát feltárta, és önellenőrzésre szólított fel a NAV, mivel helyesbítésként nyújtottuk be a bevallásunkat, véleményem szerint ebben az esetben már nincs joga a hatóságnak mulasztási bírságot kiszabni. Kérem tájékoztatását, jól gondolom-e a fentieket?

Eltérő üzleti évet érintő javítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tévesen 2019-re lett kiállítva egy számlánk a nem megfelelő alvállalkozói elszámolás következtében, amelyet a vevő megreklamált, és ő kéri annak javítását (2019.09.05-ei dátummal) és a számlázást, 2018-as dátummal. Kérdésem, hogy ilyen esetben mi a helyes megoldás, ha sztornózzuk a számlát? Áfa önellenőrzése, könyvelési tételek (árbevétel, áfa), milyen teendők vannak? A számla összege nem éri el a mérlegfőösszeg 2 százalékát, így az nem minősül jelentős hibának számviteli politikánk szerint sem. Szakértő válaszát várva, tisztelettel!

Műemléki ingatlanok adóalap-kedvezménye, II. rész. Vásárlás, önellenőrzés Cikk

Cikksorozatunk második részében a műemléki ingatlannal, a nyilvántartott műemléki értéknek minősülő ingatlannal, illetve a helyi egyedi védelem alatt álló ingatlannal (a továbbiakban együtt: műemléki ingatlan) kapcsolatos beruházás, karbantartás, felújítás adóalap-kedvezményének gyakorlati alkalmazása során felmerülő egyes kérdéseket válaszolunk meg: vásárlás mint beruházás, több ütemű beruházás, önellenőrzés.

Kivás cég egyszerűsített hipa-alapja Kérdés

Kivás cégként sajnos csak a 2018-as évre vonatkozó hipa-bevallás beadása után értesültünk arról, hogy lehetőség lett volna a kiva-alap 20 százalékkal növelt összegében is meghatározni a helyi iparűzési adó alapját. A könyvelő sem hívta fel erre figyelmet, pedig elvárható lenne, hogy automatikusan az ügyfélnek kedvezőbb lehetőséget válassza. Létezik lehetőség az utólagos korrekcióra (például önellenőrzés, vagy a kivából való kilépéskor a záró bevallás készítésénél)?

Súlyos fogyatékosság kedvezménye Kérdés

Tisztelt Szakértő! Minden évben év közben, folyamatosan igénybe lett véve a családi szja- és járulékkedvezmény a munkabérből. A munkavállalónak Crohn-betegség miatt már korábban is járt volna a súlyos fogyatékossági kedvezmény is, amit azonban eddig nem vett igénybe. Most visszamenőlegesen az orvos kiadta az igazolást a betegség fennállásáról. Az lenne a kérdésem, hogy lehet-e utólag önellenőrizni, és az első helyre sorolni a súlyos fogyatékossági kedvezményt, és utána érvényesíteni a családi szja-kedvezményt, majd ami megmaradt családi szja-kedvezmény, azt családi járulékkedvezményként igénybe venni az önellenőrzés során? Valamint az lenne még a kérdésem, hogy innentől lehet úgy kérni a munkáltatótól, hogy előbb vegye figyelembe a súlyos fogyatékossági kedvezményt az szja-előlegnél, majd ez után a megmaradt szja-ra és a járulékokra a családi szja, illetve járulékkedvezményt? Vagy van kötelező sorrend, és ha a családi kedvezményt igénybe veszem, nem tudom érvényesíttetni a súlyos fogyatékossági kedvezményt? Válaszát előre is köszönöm!

Munkáltatói lakáscélú támogatás II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Hivatkozva azonos című előző kérdésemre https://adozona.hu/kerdesek/2019_8_1_munkaltatoi_lakascelu_tamogatas_vnj adott válasza nyomán további kérdésem merült fel, mégpedig az, hogy a társaság melyik havi 08-as bevallását önellenőrizze: a 2018. 12. havit vagy a 2019. 01. havit? Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Osztalékfizetés euróban

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szállásadó általi étkeztetés áfája

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Egyesület által fizetett nevezési díj

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs