63 találat a(z) étkezés cimkére

Tanulószerződés számfejtése Kérdés

Tisztelt Adózóna! Munkaviszonyban álló munkavállalónk tanulását támogatva tanulószerződést kötöttünk vele. Így kettős jogviszonyban van nálunk. Kérdésem a következő: a kötelező juttatáson felül biztosítani kell részére a gyakorlati napokon a kedvezményes étkezést, valamint a vizsgákra, beszámolókra való utazás során meg kell téríteni részére az utazást, amelyek 2017.01.01-től adómentes juttatásnak minősülnek. Az étkezést olyan formában biztosítanánk neki, hogy a telepen lévő büfében meleg ételt ehetne a gyakorlati napjain, és erről számlát állítana ki a büfé a cég részére. Ez tudtommal lehetséges megoldás, mivel nem szabályozza a törvény, pontosan milyen módon kell az étkezést biztosítani. Ha ezt a módot választjuk, akkor – annak ellenére, hogy a számlát beállítjuk a könyvelésbe – le kell-e számfejteni ennek az összegét a kötelező juttatással együtt? Valamint a részére térítendő utazási költségtérítést is kell-e számfejteni, vagy elegendő, ha a jegyről kapott számlát berakjuk a könyvelésbe? Válaszukat előre is köszönjük!

Napidí és szállásköltség együtt Kérdés

Külföldön kiküldetésben dolgozó részére együttesen fizethető-e adómentesen a napidíj és a szállás (reggeli étkezéssel) együtt?

Nyári táboroztatás szervezése Kérdés

Egyik ügyfelem nyári táborok szervezésével szeretne foglalkozni. Ő üzemeltet egy erre kialakított területet faházakkal, focipályával, játszótérrel…stb. Lehet napközis tábort és ottalvós tábort is szervezni. A részvételi díj igény szerint tartalmazza az étkezést is. Az étkezést egy közétkeztetési intézmény biztosítaná ilyen esetben. Abban kérném szíves segítségüket, hogy a különböző esetekben milyen áfakulcsot kell alkalmazni? Meg kell-e bontani a számlát külön szállásra, étkezésre, vagy komplex szolgáltatásként, egy összegben kell szerepelteni a számlán? Köszönettel.

Képzési program résztvevőinek ingyenes szállás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közhasznú magánegyetemünk egy nemzetközi diákszervezettől (ESIB) közvetlen pályázaton támogatást nyert egy rendezvényének finanszírozására. A támogatás nem nemzetközi megállapodáson alapuló programból származik. A rendezvényre külföldi egyetemek diákszervezeteinek képviselői (diákok) jelentkezhetnek, akik e nemzetközi szakmai konferencia és workshop keretében gyakorlati ismeretátadó képzésben részesülnek. Ennek eredményeképpen a saját intézményükön belül ezt a tudást használni és átadni lesznek képesek. Az elnyert támogatást a konferenciarendezés költségeire (anyagi és személyi jellegű ráfordítások), a résztvevő diákok és előadók utazási és szállásköltségeire, tematikus városnéző túrára, illetve témához kapcsolódó esti filmvetítésre, és a megvendégelésükre (kávészünetek, illetve közös ebéd) fordíthatjuk. Kérdés: A felmerülő költségek közül mely költségtételeket terhel adó-, illetve járulékkötelezettség, különös tekintettel a résztvevő diákok térítés nélküli szállásköltségére? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel B.Gy.

Étkezés elszámolása munkavállalónál és tagnál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy belföldi társaság tagja és alkalmazottja 3. országbeli megrendelést teljesítve külföldön végzett munkát 2 hónap időtartamban. Az étkezésükről nyugtákat hoztak, melyek összegét saját költségükre előlegezték meg (étterem, közért stb). Milyen adózással fizethető ki részükre a fogyasztás? Van-e összegkorlát? Köszönettel: Reményi Győzőné

Étkezés áfája táboroztatásnál Kérdés

Egyik ügyfelünk gyermekeket táboroztat, amely tevékenység a 8891 - Gyermekek napközbeni ellátása TEÁOR’08 alá sorolható be. A tevékenységből 27%-os áfás bevétele van, így a táboroztatás során felmerülő költségek áfáját fő szabály szerint levonásba helyezzük. Kérdésünk, hogy a gyermekek által elfogyasztott étel, ital áfáját levonhatjuk-e? Tekintettel arra, hogy az étel, ital áfájának levonására főszabály szerint tételes tiltás vonatkozik, kérdésünk, hogy a gyermekek által elfogyasztott étel és ital esetében alkalmazható-e a törvény 125. § (1) a) vagy (2) g) pontjában részletezett kivétel szabály? Tehát megvalósul-e a továbbértékesítési cél, illetve a termékek anyagjellegű ráfordításként történő beépülése az adóalapba a táboroztatás során? Áfa törvény: 125. § (1) A 124. §-tól eltérően az előzetesen felszámított adó levonható, ha a) a 124. § (1) bekezdésének a)-g) és i)-k) pontjaiban említett esetekben a termék igazoltan továbbértékesítési célt szolgál; (2) g) a 124. § (1) bekezdésének j) és k) pontjában említett esetekben igazoltan egészben vagy túlnyomó részben úgy használja, egyéb módon hasznosítja, hogy az közvetlen anyagjellegű ráfordításként más termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás adóalapjába épül be;

Saját konyha és shop Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk a telephelyen beruházást végez, melynek keretében építésre kerül egy konyha- és egy shop épület is. A konyhát és a boltot is előreláthatólag társaságunk fogja üzemeltetni, és dolgozóinkon kívül idegenek is igénybe vehetik. Szeretnénk, ha dolgozóink közül minél többen itt ebédelnének, illetve vásárolnának, ezért szeretnénk valami olyan konstrukciót bevezetni, hogy a munkabérük mellett kapnának "bont", amit csak itt tudnának levásárolni. Az a kérdésem, hogy ön szerint ezt milyen formában tudnánk megvalósítani, hogy a lehető legkevesebb adóvonzata legyen? Vagy ha nem bonnal, milyen más módon? A másik kérdésem pedig az, hogy az éves 100 000 Ft béren kívüli juttatás keretösszeg csak készpénzben, illetve banki átutalással adható? Előre is köszönöm szépen válaszát! Üdvözlettel.

Sportegyesület versenyruházat, vendéglátás 1. rész Kérdés

Tisztelt Válaszadó! Sportegyesület az alapító okiratában meghatározott célokkal összefüggésben sporteseményeket szervez és más sportszervezetek által szervezett versenyeken vesz részt. Amikor a szóban forgó egyesület rendez akár hazai, akár nemzetközi versenyt, akkor az oda meghívott vendégeknek (polgármester, külföldi versenyző, író stb.), valamint a bíróknak, segítőknek biztosít pogácsát, szendvicset, frissítő italokat. Catering szolgáltatást rendel meg. A versenyeken nyertes indulók érmet, kupát, oklevelet kapnak. Hazai és nemzetközi versenyekre a versenyzők a versenykiírásban szereplő ruházatban kötelesek megjelenni. Ez általában az egyesület logójával ellátott ruházatot jelenti. A pólókat, nadrágot stb. az egyesület megvásárolja, majd nyomdai úton ellátja a logóval. Ezeket térítésmentesen átadja a versenyzőknek, mert ebben kötelező a megjelenés. Az egyesületi tagok éves és havi tagdíjat fizetnek. A sportegyesület csak és kizárólag a sporttevékenységgel kapcsolatos tevékenységet végez, egyéb, a sporthoz nem kapcsolódó tevékenysége nincs. Tagdíjakból,támogatásokból és pályázaton nyert pénzekből finanszírozza a terembérleteket, az edzőket és minden, fent felsorolt javakat. Kérdések: ezen rendezvények során a különböző szolgáltatások juttatások adózásával kapcsolatos. 1. a sporteseményen résztvevő egyesületi tagok szállás- és étkezési költsége (tagsági díjat fizetnek, versenyzők) – ezt a költséget az egyesület fizeti. Kérdés: adómentesen elszámolható ez a juttatás?

4 milliárd forint! A SZÉP-kártyások még mindig ennyi pénzen csücsülnek Cikk

Két hónapjuk van még a SZÉP-kártyák tulajdonosainak a 2015. évi feltöltésekből maradt összegek elköltésére – hívja fel a figyelmet közleményében a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) keddi MTI-nek küldött közleményében.

Bizományosként saját nevében értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk egy szlovák cég bizományosaként belföldön saját nevében értékesítést végez egy Budapestről induló és érkező, Németországban zajló motoros túrához. A túra Németországban zajlik, a szállás, étkezés és egyéb költségek is ott merülnek fel. A vevők magyar állampolgárságú magánszemélyek és magyar adószámú társaságok. Kérdésünk: a társaságunk által értékesített részvételi díj áfa szempontjából hogyan adózik? Válaszát előre is köszönjük!

Tanfolyamokhoz kapcsolódó étkezés továbbszámlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. tanfolyamokat szervez és igény esetén étkezést is biztosít a hallgatók számára, amelyet továbbszámláz. Az étkezésekről 18%-os áfakulcsú számlát kap a kft. Kérdésem, hogy amikor ezt az összeget továbbhárítja (a tanfolyam díja + étkezési költség) a megrendelő felé, akkor az áfa mértéke 18 vagy 27%?

Ön idősotthonba helyezné hozzátartozóját? Cikk

Százból mindössze négy magyar tervezi, hogy idősek otthonában helyezi el hozzátartozóját, ugyanakkor a megkérdezettek fele lehetségesnek tartja, hogy neki majd otthonba kell költöznie – derült ki a 4Life Direct biztosításközvetítő megbízásából készült közvélemény-kutatásból.

Tanuló étkeztetésének adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tanulószerződéssel gyakorlati oktatást végzünk 2 fő tanuló részére, kiknek a gyakorlati hét minden napjára meleg ételt biztosítunk. Kérdésem, hogy a kiszámlázott étkeztetés után kell-e külön szja-t és ehót fizetni, mint például az Erzsébet-utalvány után?

Vadászat áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság külföldiek vadásztatását végzi. A vadászok részére a vadászati szolgáltatás mellett szállást és étkezést is biztosít. Egyes esetekben a külföldi magánszemély, más esetekben külföldi társaság a megrendelő. Kérdéseim az áfa kezelésére vonatkoznak. A komplex szolgáltatásnyújtás esetében mikor kell áfát felszámítani és mikor fizeti a szolgáltatást megrendelő az áfát az alábbi esetekben: 1.) EU-s magánszemély, 2.) harmadik országbeli magánszemély 3.) EU-s társaság 4.) harmadik ország társasága a megrendelő, illetve a szolgáltatás igénybevevő. Kérdésem továbbá, ha az ügylet magyarországi teljesítési helyű és az áfát fel kell számítani, akkor azt a külföldi partner visszaigényelheti-e? Üdvözlettel

Óvodai ellátás adómentes juttatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az adómentes óvodai ellátás fogalomba pontosan milyen szolgáltatások tartoznak bele? Az pontosan milyen jogszabályból olvasható ki, hogy mi minősül óvodai és bölcsődei szolgáltatásnak? Beletartozik a gyermekfelügyelet, étkeztetés stb.? Köszönöm előre is a válaszukat!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

485/2020. kormányrendelet

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Devizában kiállított számlák áfakötelezettsége

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Őstermelő – méhészet

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close