16 találat a(z) értékesítés EU-ba cimkére

EU-n belül számlázás, EU-n kívül szállítás Kérdés

EU-s értékesítés áfamentességi feltételei Kérdés

Tisztelt Szakértő! Gépjárműszervizünkben külföldi rendszámú gépkocsin alkatrészt cserélünk. A vevőnk külföldi cég, rendelkezik EU-s adószámmal. A szolgáltatásra nem számlázunk áfát. Az alkatrész esetében nem tudjuk igazolni, hogy kiszállításra kerül a termék. Az autók egyébként akár itt, belföldön is használhatók. Az új, szigorított szabályok alapján áfával kell-e számláznunk az alkatrészt? Mennyiben változik a helyzet, ha egy külföldi cégtől szeretnének szervizben csak alkatrészt vásárolni, és azt a cég saját maga szállítja el? Több helyen is azt olvastam, hogy az adómentesség egyik feltétele, hogy a vevőtől és a szállítótól független fél által kell igazolunk, hogy az országot elhagyta az áru (külső szállítmányozó cég). Köszönöm.

Értékesítés EU-ba Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországi kft. terméket értékesít Németországba úgy, hogy a terméket Ukrajnából Németországba szállítják, vámkezelése Németországban a vevő nevére történik. Ebben az esetben a számlát ÁHK nettó módon kell kiállítani? Melyik bevallási sorba kerül? Milyen bizonylatokat kell megőriznie a magyar cégnek az ügylettel kapcsolatosan?

Webáruház termékének külföldi értékesítése és az áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországi webáruház külföldre (unión belül) terméket értékesít, elsősorban magánszemélyek részére. Milyen áfatartalommal kell kiállítani a számlát (Magyarországon érvényben lévő kulccsal vagy a célország kulcsával)? Hol és milyen módon kell az adót megfizetni? Milyen nyelvű számla szükséges (magyar, célország hivatalos nyelve szerinti vagy kétnyelvű)? Be kell-e jelentkezni a célország valamely hivatalánál? Mi a helyzet, ha egy ausztriai webáruház értékesít Magyarországra? Van-e valamilyen eltérés? Válaszát előre is köszönöm!

Értékesítés külföldre készpénzért Kérdés

Tisztelt Szakértő! Németországi vállalat magyarországi fióktelepeként működünk belföldön, és bérleti szolgáltatást nyújtunk, illetve – ritkán – terméket is értékesítünk. A kérdés az, hogy más EU-országból való partnereink részére történő készpénzes termékértékesítésnél hogyan tudjuk – vagy tudják ők – igazolni, hogy az áru elhagyja az országot? A választ előre is köszönöm.

Tárgyi eszköz értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunk egyik, a tárgyi eszközök között nyilvántartott gépét az Európai Unió egyik tagállamába értékesítené. Az értékesítés történhet áfamentesen, mint EU-s értékesítés? Szükséges-e áfakorrekciót alkalmazni, ha a tárgyi eszközt a 60 hónapos figyelési időszakon belül értékesíti a vállalkozás? Várom szíves válaszukat! Köszönettel

Számla teljesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban kérném a segítségét, hogy, ha egy export-importtal foglalkozó cég most, 2016-ban kapott egy EU-s vevőjétől értesítést, hogy egy 2015. évi teljesítésről nem állította ki feléjük a számlát, akkor ezt az elmaradt számlát a cég most 2016-ban kiállíthatja, de maga a nettó érték még 2015. évi bevételnek számít majd? Esetleg elhatárolásként kell lekönyvelnem? Segítségüket köszönöm.

Láncértékesítés I. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar cég EU-n kívüli országból rendel árut, amelyet közvetlenül az EU-ba szállít. A fuvarozást a magyar cég szervezi. A magyar cég hogy számlázza az értékesítést az EU-s vevő felé? Válaszukat előre is köszönjük.

Alanyi adómentes adózó közösségi szolgáltatásnyújtása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi adómentes körbe tartozó katás egyéni vállalkozó a közösség egy tagállamába szeretne adóalany részére szolgáltatást nyújtani. A szolgáltatás a tevékenység jellegére való tekintettel egyébként nem tartozik az áfakörbe (egészségügyi szolgáltatás). Kérdésem, hogy helyesen értelmezem-e, a következőket, illetve amennyiben nem, mi a helyes eljárás? Alapvetően az áfatörvény 193. § (1) d) pontja szerint nem járhat el alanyi adómentes minőségében. Amennyiben áfaalanyként jár el, áfafizetési kötelezettsége nem keletkezik az áfatörvény 37. § (1) alapján. A számlát tehát 0 százalékos áfával kell kiállítania, s áfabevallási kötelezettség terheli. Az áfabevallásban az alanyi mentesség miatt jelölendő, az (E) blokkban a "Mentes státusz mellett adókötelezettsége keletkezett" rovat. Továbbá a bevallás 3. oldalán a bevallást részletező adatok közt a 91. és 92. sorban kell szerepeltetni a számlázott ellenértéket. A 65-ös, illetve az A60 bevallás tekintetében mi lesz a bevallás gyakorisága? Válaszát előre is köszönöm!

Katás vállalkozó EU-s értékesítése Kérdés

Tisztelt Tanácsadó! Kata hatálya alá tartozó, alanyi adómentes kézműves egyéni vállalkozó vagyok. Szeretnék kimenni ausztriai vásárra értékesíteni. Tehát várhatóan magánszemély vásárlóim lesznek Ausztriában. Az lenne a kérdésem, hogy van-e valami bejelentési kötelezettségem a magyar és az osztrák hatóságok felé? Valamint, ha kiviszem Ausztriába a kézműves termékeimet értékesíteni, ott ugyanazt a nyugtatömböt és számlakönyvet használom, mint itthon, attól függetlenül, hogy euróban állítom majd ki a bizonylatot? Vagy Ausztriában kell nyugtatömböt vásárolnom? Az ott megszerzett bevétel is a katás bevételem lesz? Vagy erről valami külön nyilvántartás kell majd, és nem itthon adózok utána? Kell külön bevallás vagy adatszolgáltatás az Ausztriában megszerzett bevételről? Előre is köszönöm a segítségét!

EU-ból beszerzett gépjármű értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az lenne, hogy használtautó-kereskedőtől az EU-ból beszerzett gépjárműveket belföldön, illetve az EU-ban hogyan kell kiszámlázni? A belföldi cég különbözeti áfakörbe van bejelentve. Válaszukat előre is köszönöm.

Értékesítés webáruházban EU-s országba: ezt kell tudni az áfáról Cikk

Egyéni vállalkozó európai uniós tagállamokba értékesíti termékeit webáruházon keresztül. Hogyan tudja igazolni, hogy a terméket külföldön adta el? – kérdezte olvasónk. Bartha Katalin, okleveles adószakértő, az InterTax Pro Kft. ügyvezetője válaszolt.

Utazási csomag értékesítése küldölfi ügynökségnek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Belföldi kft. állít össze utazási csomagokat, melyeket nem magánszemélyeknek (utasoknak), hanem külföldi (EU-beli és dél-amerikai) utazási irodáknak értékesít. Ebben az esetben utasnak nyújtott szolgáltatásról van szó (hiszen végül mégiscsak magánszemély fog az úton részt venni), és az áfatörvény XV. fejezete alkalmazandó, vagy pedig ebben az esetben nem ezt kell alkalmazni? Szintén ide kapcsolódó kérdés, hogy a külföldi irodának eladott csomagnak áfa szempontjából hol lesz a teljesítési helye? Belföld és áfával számlázandó, vagy EU esetén fordítottan adózik, és a külföldi utazási iroda fordított adózással rendezi? Válaszát előre is köszönöm!

Számlázás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az áfatörvénnyel kapcsolatos. Egyik cégemnél a teljesítés helye belföldi cég, számlázási cím EU-tagállam (Németország), és ebben az eseben – mivel a termék nem hagyja el az országhatárt – áfásan lett kiállítva a vevőszámla, amit az ügyfél megkifogásolt. Kérdésem arra irányul, hogy jól lett kiállítva a vevőszámla? Válaszát előre is köszönöm.

Import szolgáltatás 27 százalékos magyar áfával Kérdés

Tisztelt Szakértők! Az Amazon Services Europe alábbi számlázási módjáról kérem szíves véleményüket! Ügyfelem közösségi adószámmal rendelkező magyar adóalany, aki az Amazon cég által üzemeltetett internetes oldalra feltöltötte a termékeit, amelyeket az amazon.com-on keresztül immár egész Európában meg lehet vásárolni. Az Amazon a szolgáltatásért havi átalánydíjat, valamint a rajtuk keresztül eladott termékek után jutalékot kér, a jutalékokról luxemburgi adószámmal, de a magyar, 27 százalékos áfa felszámításával, angol fontban állítja ki a számláit, amelyen az áfa összegét forintban is feltünteti. Feltételezve, hogy az Amazon Magyarországon regisztrált, és a 27 százalékos áfát a magyar költségvetésnek megfizeti, mégis kérdéses, hogy a számlában ily módon áthárított áfát a magyar partnerem áfabevallásában levonható áfaként elszámolhatom-e? Ugyanis nem világos számomra, hogy ez a számlázási mód pontosan milyen jogszabályi előírásokon alapul, és hogy az áfatörvénynek megfelel-e? Nem inkább közösségi adóalanyként, adómentesen, szolgáltatásként kellene számláznia (ami import szolgáltatás lenne)? (Partnerem a külföldi magánszemély vevőknek természetesen 27 százalékos magyar áfás számlákat állít ki, tekintve, hogy az értékesítés volumene az egyes országokba adóalanyként történő bejelentkezést egyelőre nem indokolja.) Előre is köszönöm a segítségüket! Tisztelettel: KSI

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nyelvtanfolyam adózása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Repülőjegy kifizetése munkavállalónak

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close