24 találat a(z) értékcsökkenés elszámolása cimkére

Beruházás, készlet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi témában szeretném kérni szíves állásfoglalását. Egyik cégünk rendezte az úszó világbajnokságot, melyhez olyan beruházásokat kellett elvégezni, melyek jelentős összegűek, ugyanakkor csak a rendezvény ideje alatt használták, majd szétszerelték és bizonyos elemeit készletre vették. Helyes-e az eljárásunk, ha úgy gondoljuk, hogy az aktiválástól a bontásig értékcsökkenést számolunk el, majd a műszakilag megállapított értéken az elemeket készletre vesszük és a készlet érték és a nettó érték közötti összeget pedig elszámoljuk terven felüli értékcsökkenésként? Vannak olyan építmények, melyeket a rendezvény után szétbontanak és nem marad készletre vehető érték; ezeknek az eszközöknek a bontás után fennmaradó nettó értékére terven felüli értékcsökkenést számolnánk el. Kérdésem még, hogy a bontás, a szállítás költsége növeli-e a készletre vett eszközök értékét? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Varró Mária

Ingatlan bérbeadásánál értékcsökkenés elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Lakás bérbeadásával kapcsolatban kérem a segítségét. A bérbeadó tételes költségelszámolást szeretne alkalmazni. Költségként elszámolható értékcsökkenés – a lakás beszerzési árának 2%-a –. A bérbeadó 2001-ben örökölte a lakást. Jelenlegi – értékbecslő által meghatározott –forgalmi értékkel lehet-e számolni mint beszerzési ár, mivel a tényleges beszerzési árat nem tudjuk és az ingatlan értéke a tízszeresére változott? Ugyanez a kérdés, ha ajándékba kapott lakást ad ki a tulajdonos. Értékbecslő által megadott forgalmi értéket lehet-e az értékcsökkenés alapjául alkalmazni? Köszönöm válaszát.

Értékcsökkenés elszámolása nem működő cégnél Kérdés

T. Szakértő! Azt szeretném megkérdezni: ha egy cég nem működik, egyáltalán nincs semmi bevétele, akkor el kell-e számolni az értékcsökkenést a korábbi időszakról. Köszönöm.

Tárgyi eszköz társasági adó szerinti értékcsökkenése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A segítségét szeretném kérni. Egy adminisztrációs hiba miatt a könyvelési rendszerünkben egy tárgyi eszköz társasági adó szerinti értékcsökkenése nem került elszámolásra. (Ez sajnos több évet érint.) Utólag el lehet számolni az értékcsökkenést? Hogyan lehet korrigálni a hibát? Segítségét és válaszát előre is köszönöm.

Tárgyi eszköz átadása értékesítésre Kérdés

Tisztelt Szolnoki Béla úr! Önnek igaza van, pontatlanul tettem fel a kérdést. Megpróbálom röviden összefoglalni. Cégünk "A Kft." 2013-ban vásárolt gépeket "B Kft."-től. Ezeket 2014.01.01-jén aktiválta, használatba vette. Pár hónap múlva kiderült, nem gazdaságos a termelés, ezért megállapodást kötött egymással a két kft. A megállapodás lényege: "A Kft". elszállítja "B Kft." telephelyére a saját tulajdonát képező, már ki is fizetett gépeket. Teszi ezt azért, mert "A Kft." – azaz cégem – úgy gondolja, hogy a feleslegessé vált gépeket az eredeti eladó, azaz "B Kft." könnyebben tudja értékesíteni. Tehát a gépek "A Kft." tulajdonában maradnak, csak a tárolási hely változott meg. A négy darab gépből "B Kft."-nek sikerült kettőt értékesítenie, tehát ekkor születik egy "szóbeli adás-vételi szerződés". "A Kft.", azaz a cégem kiszámlázza ugyanazon az áron, ahogy "B Kft." értékesítette. A megmaradt két berendezés a megállapodás értelmében továbbra is "A Kft." tulajdona, de a tárolási hely "B Kft.-nél van. A két gép egyébként, ahogy a kiszámlázás megtörtént, ki is lett vezetve a tárgyi eszközök közül. A még nem értékesített gépek "A Kft." tulajdonában vannak, "fellelhetősége azonban a "B Kft. telepe, ennek ellenére történt meg az értékcsökkenés elszámolása 2014 és 2015. évben. A megállapodás utolsó mondata így hangzik: "Az eladó (A Kft.) fenntartja a többi gép eladási jogát és bármikor elszállíthatja azt az értékesítő ("B Kft.") telephelyéről. Előre is köszönöm szíves segítségét. Tisztelettel: Anderlikné

Operatív lízing Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. tulajdonosa operatív lízing keretében bérel egy személygépkocsit. Kérdésem, hogy ki számolja el az értékcsökkenést, a lízingbevevő, vagy a lízingbeadó? Köszönöm a válaszát.

Értékcsökkenés elszámolásának módosítása Kérdés

Tisztelt Szakértő Úr/Asszony! A pozitív eredmény növelése érdekében szeretnénk az értékcsökkenés összegét mérsékelni. A társaság 2014-ig csak a társaságiadó-törvényben foglalt lineáris adókulcsok szerint számolt el amortizációt. A számviteli törvény csak igen indokolt esetben változtatható az amortizációs kulcsok változtatására, melyet a kiegészítő mellékletben be kell mutatni. A kérdésem: mi lehet indokolt eset, illetve van-e lehetőség az értékcsökkenés elszámolásnak elhalasztására? Köszönettel: Bereczky Judit

Társaságiadó-növelő tétel Kérdés

Társaságunk 2013-ban fejlesztési tartalékot képzett, és a társaságiadó-alapban csökkentő tételt érvényesített 3 millió forint összegben. 2014. januárban vettünk egy gépet 5 millió forintért, és a vásárolt gép alapján feloldottuk a 2013. évben képzett 3 milliós fejlesztési tartalékot. A gép számviteli leírási kulcsa 14,5 százalék, a társasági adó leírási kulcsa 50 százalék. Milyen összeggel kellett módosítani a társaságiadó-alapot az értékcsökkenések miatt? A 14,5 százalékos vagy az 50 százalékos értékcsökkenéssel számolttal? Várom válaszukat.

Zárt végű és nyílt végű pénzügyi lízing Kérdés

Tisztelt Adózóna! A nyílt végű és a zárt végű lízing könyvelési különbségei felől szeretnék érdeklődni. Továbbá az értékcsökkenés elszámolása, a maradványérték és minden egyedi különbség és egyezőség is érdekelne. Eléggé parázs vita alakult ki az irodában ez ügyben, s szeretnénk pontot tenni az ügy végére. Továbbá az áfavisszaigénylés is foglalkoztat bennünket, és arról nem is beszélve, hogy havonta, vagy egy összegben vannak a számlák. S a tartós bérlet az egyenlő a nyílt végű lízinggel? A parázs vita egy személygépjármű nyílt végű lízingelésén alakult ki, s annak az elszámolásán, áfavisszaigénylésén, maradványértékén és az értékcsökkenés elszámolásán. Előre is köszönöm szíves válaszukat. Üdvözlettel, Kálmán Csaba.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakmunkástanuló utáni kedvezmény könyvelése

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Nemzetközi fuvar áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close