15 találat a(z) építőipari tevékenység cimkére

Folyamatos teljesítésű ügylet-e az építőipari tevékenység? Ezekre kell figyelni! Cikk

Mitől minősül egy ügylet folyamatos teljesítésűnek? Milyen passzusokra kell figyelni a – folyamatosan zajló, de az áfatörvény szempontjából más megítélésű – építőipari tevékenységeknél? Ismertetjük.

Külföldi cég magyarországi adózása Kérdés

180 napot meg nem haladó építőipari tevékenység az iparűzési adóban Kérdés

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Bírósági ítélet alapján számlázás Kérdés

Áfaarányositas Kérdés

Magáncélú vásárlások Kérdés

Tisztelt Szakértők! Az alábbi témában kérnénk segítségüket. Egy kft. sorozatosan céges bankkártyával fizet ki magáncélú vásárlásokat. A vásárlásokról minden esetben rendelkezik ugyan a cég nevére kiállított számlákkal, melyek bankkártyás kiegyenlítése szerepel a céges bankkivonaton is. A számlákon viszont egyértelműen nem a vállalkozás tevékenységével összefüggő tételek (élelmiszerek, bútorok, háztartási gépek) szerepelnek. A vállalkozás kizárólag építőipari tevékenységet folytat. Mi a teendő, hogyan kell elszámolni ebben az esetben a cég nevére szóló áfás számlákat illetve azok kiegyenlítését a céges bankkivonatokon? Milyen módon rendezhetőek ezek a vásárlások a magánszeméllyel (ügyvezetővel) összefüggésben? Megoldás lehet-e, ha a társaság ezen számlák ellenértékét áfával növelt értékkel kiszámlázza a magánszemély részére? (Bár ebben az esetben a számlázott tételek nem szerepelnek a tevékenységi körben.) Segítségüket előre is köszönjük!

Ideiglenes iparűzési adó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban kérném a segítségét, hogy bár tisztában vagyok vele, hogy az építőipari tevékenység megkezdése előtt be kell jelentkezni a munkavégzés szerinti önkormányzathoz az ideiglenes ipa alá, de megerősítést szeretnék abban, hogy ezt pl. festés, burkolás, gipszkartonozás esetében is meg kell tenni? Nyilván ez is építőipari tevékenység, de nagyon sok vállalkozó nem teszi, mert "felesleges". Kérném szíves állásfoglalását a fentiekkel kapcsolatban!

Telephely-bejelentés Kérdés

Tisztelt Adózóna! Székhelytől és bejegyzett telephelytől független 3. önkormányzat területén végzett társaságunk állandó, azaz 181 napot meghaladóan építőipari kivitelezési tevékenységet. Az így létrejött telephelyet be kell-e jelenteni a NAV-hoz? Köszönöm válaszukat!

Pórul járhat a vállalkozó, ha a szerződésnél nem figyel erre Cikk

Az üzletszerű gazdasági tevékenységként folytatott építőipari kivitelezési tevékenység esetén az építési szerződést írásba kell foglalni. A kötelező alakiság megsértésével kötött építési szerződés semmis – figyelmeztetett ítéletében a Kúria. A szerződés semmiségét a bíróságnak hivatalból is észlelnie kell.

Építési munka számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakra szeretném a segítségüket kérni. Egy cég szerződést kötött egy csarnok felépítésére. A számlát 7 részletben fogja kiszámlázni az alábbi ütemezésben. 0. Tervezési díj. I. Kivitelezés előleg. II .Az alapozás a csarnoképülethez tartozóan elkészül. III. Az acélszerkezet főtartói a helyszínre érkeznek. IV. A szendvicspanel burkolatok a csarnoképülethez a helyszínre érkeznek. V. A csarnoképületre a tető szendvicspanelek felkerülnek. VI.A csarnoképületre az oldalfal szendvicspanelek felkerülnek. VII. Az épület végső átadása, a szerződés teljesülése. A kérdés az lenne, hogy számlázáskor hogy járunk el helyesen? Hiszen a munkában van tervezés, van anyagköltség és kivitelezés. Hogyan számlázzunk helyesen? Van amiről áfásan, és van amiről fordított áfával kell kiállítani a számlát az egyes részmunkák számlázásakor? Köszönöm szépen a segítséget!

Teljesítési időpont építőiparban Kérdés

Építőipari kivitelezések során gyakran előfordul, hogy a kész munkát a megrendelő oly módon veszi át, hogy például a november 27-én készre jelentett munkáról kiadja a teljesítési jegyzőkönyvet 2015.01.08-ai dátummal, és beleírja, hogy a teljesítés időpontja 2014. november 27. Amennyiben a szerződés a teljesítésre vonatkozóan azt tartalmazza, hogy a megrendelő műszaki szakértője által elfogadott teljesítés alapján tekinthető elfogadottnak, jelen esetben ez a januári vagy a novemberi hónapra értendő?

Szlovákia, számlázás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretnék tanácsot kérni. Ha egy magyar kft. Szlovákiában építőipari tevékenységet végez magánszemélynek, a számlát hogyan kell kiállítani? Mivel union belüli tevékenységről van szó, úgy gondolom, hogy áfa nélkül kell számlázni és a számlára rá kell írni, hogy "áfatörvény területi hatályán kívüli".

Alvállalkozókkal dolgoztat? Így csökkentheti az elvárt jövedelmét Cikk

Sarkalatos kérdés az elvárt jövedelem számítása során, hogy az alvállalkozó teljesítése közvetített szolgáltatásnak minősül-e vagy sem. Alvállalkozók igénybevétele jellemzően az építőipari vállalkozásoknál fordul elő, és – nem véletlenül – őket is ellenőrzik e téren a leggyakrabban.

Ideiglenes iparűzési adó Kérdés

Vállalkozás az építőipari tevékenység helyén tényleges építőipari munkát nem végez. Az építőipari tevékenység szervezését végzi. Kell-e ideiglenes iparűzési adó bevallást beadnia az építkezés helyén, kell-e ideiglenes iparűzési adót fizetni-e?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3