17 találat a(z) éjszakai munka cimkére

Éjszakai munkavégzés Kérdés

Bérpótlékok fizetése egyszerűsített foglalkoztatás esetén Cikk

A nyár az egyszerűsített foglalkoztatás fő szezonja. Tapasztalataink szerint sokan nincsenek tisztában az ehhez kapcsolódó bérpótlékfizetési rendelkezésekkel.

Iskolaszövetkezeti diákoknak fizetendő bérpótlék Kérdés

Mitől lesz egy munkakör készenléti jellegű? Cikk

Olvasónk készenléti jellegű munkakörben, napi 18 órában – amely túlnyomórészt éjszakára esik – készül munkát vállalni. Szerette volna megtudni, hogy szabályszerűen ez milyen feltételek mellett valósítható meg. A kérdésre Hajdu-Dudás Márta ügyvéd, munkajogász adott választ.

Készenléti munkakör Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéb őr készenléti jellegű munkakörben szeretne dolgozni, és szeretne 18 órában dolgozni egy nap, a munka nagy része éjszakára esne, a munkáltató nem dolgozik többműszakos munkarendben. Ha a megállapodása a munkáltatóval napibérben lenne, mennyi bérpótlékot kell részére számfejteni, és milyen jellegűeket? Egyáltalán ennyit dolgozhat egy nap valaki a jogszabályoknak megfelelően? Köszönettel. Kiss Anita

Bérpótlékok: amikor halmozódhatnak, és amikor nem Cikk

Bérpótlék többféle jogcímen megilletheti a munkavállalót. Ezek alapvetően jól megférnek egymás mellett, léteznek azonban kivételek, amikor egyes pótlékok kizárják egymást. Táblázatos formában foglaltuk össze.

Az éjszakai munka és az egészségtelen életmód megnöveli a 2-es típusú diabétesz kockázatát Cikk

A rendszertelen éjjeli műszak és az egészségtelen életmód különösen magasra emeli a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát a nőknél – tárta fel egy pénteken megjelent tanulmány.

Így érdemes foglalkoztatni a mezőgazdasági munkásokat Cikk

Mezőgazdasági munkakörben (almatermesztés, permetezés, metszés stb.) milyen munkaidőbeosztásban és milyen munkarendben lehet foglalkoztatni a dolgozókat, milyen pótlékokat kell elszámolni részükre? – kérdezte olvasónk. Hozzátette: van olyan időszak, amikor hétvégén is (szombat, vasárnap) dolgoznak, és túlórájuk is van. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd szakértőnk válaszolt.

Discóban foglalkoztatott alkalmi munkavállaló és részmunkaidős bérpótléka Kérdés

Másodállású, discót üzemeltető egyéni vállalkozó heti 7 órában alkalmaz 1 fő részmunkaidős alkalmazottat, valamint szombat este 10 órától vasárnap reggel 5-ig 5 fő alkalmi munkavállalót. Van-e korlát ez esetben az alkalmi munkavállalók számára tekintettel, kell-e éjszakai, illetve vasárnapi pótlékot fizetni? Ha igen, akkor a mentesített keretösszeg is eszerint növekszik, vagy már be kell vallani az 1349 forint/óra feletti összeget?

Kiskereskedelem munkaidő-beosztás sajátosságok Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kiskereskedelem munkaidő-beosztásának sajátosságaira lennék kíváncsi. Pihenőidő, vasárnapok, éjszakai munkavégzés, ünnepnapi munkavégzés... Ügyfelem több boltot üzemeltet minden nap 5-19h, 6-22h. Nyáron az egyik bolt éjjel-nappaliként működne. Válaszát előre is köszönöm!

Korlátozzák az éjszakai munkát és emelik az érte járó pótlékot Szlovákiában Cikk

Korlátozzák januártól az éjszakai munkavégzés lehetőségeit és emelik az érte járó bérpótlékot Szlovákiában, ahol az Európai Unió országai közül arányaiban a legtöbb alkalmazott végez ilyen munkát – jelentette a pozsonyi Pravda baloldali napilap a kormányprogram készülő kiegészítésére hivatkozva szerdán.

Bérpótlék Kérdés

Tisztelt Szerkesztő! Ha olyan a munkarend, hogy heti háromszor este 7-től reggel 7-ig (háromszor 12 óra), illetve egyszer napközben 4 óra (összesen 40 óra) hetente, változó napokon, akkor este 6 és reggel 6 között a bérpótlék 30 százalékos, vagy sima esti műszakban 15 százalékos? Válaszukat köszönöm.

Sofőrök bérelszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tachográffal rendelkező sofőrök jelenléti ívében egyebek mellett fel van tüntetve egy sor: "egyéb munka" címen. kérdésem az lenne, hogy egyéb munkára jár-e a munkavállalónak bármilyen pótlék? Illetve az éjszakai munkavégzést ebben a munkakörben dolgozóknak is 15 százalék pótlékkal kell számolni? Válaszukat előre is köszönöm.

Lajos esete a munka ünnepével: így kell bérpótlékot fizetni – példával! Cikk

A bérpótlék a munkavállalót a rendes munkaidőre járó munkabérén felül illeti meg. Ez az általános munkafeltételektől eltérő, az alapbérnél figyelembe nem vett objektív (például éjszaka, húsvéthétfőn, rendes munkaidő befejezését követően stb.) körülmények fennállása esetén végzett munka többletdíjazása.

Pótlékok halmozódása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy pékség bérszámfejtését vettük át január 1-jétől. Az előző helyen a bérszámfejtésnél éjszakai és vasárnapi pótlékokat számfejtettek. A kérdésem az, hogy ha egy dolgozó vasárnap és éjszaka dolgozik, akkor az 50 és a 15 százalékos bérpótlék is jár neki, vagy csak a magasabb? A pékség esetén szerintem nem kellene vasárnapit sem adni nekik. A pótlékok halmozódása az előző bérszámfejtésnél teljesen egyértelmű. A fizetett ünnepnapra járó 100 százalékos pótlék esetén is kérdéses, hogy ha éjszaka dolgozik, jár-e neki még a 15 százalék is. Várnám válaszát. köszönöm

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Gépjárműoktatók költségelszámolása

Szipszer Tamás

adószakértő

Kiküldetési rendelvény tagi jogviszony esetében

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Bevétel elhatárolása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs