24 találat a(z) átvezetés cimkére

Dohánytermékekkel kapcsolatos változások 2020. július 1-jétől Cikk

Július 1-jétől változnak az egyes dohánygyártmányokra vonatkozó jövedéki szabályok. A NAV közzétette a legfontosabb változások.

Egyéni vállalkozó – folyószámla-követelés Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egyéni vállalkozónak az áfa folyószámláján visszaigényelhető követelése van. Most, az szja-bevalláskor fizetendő adója fog keletkezni. Erre kérhet átvezetést? Üdvözlettel.

NAV-folyószámla rendezése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A NAV a 19SZJA-val kapcsolatos fizetési kötelezettséget rossz folyószámlára könyvelte, a feleségét a férje folyószámlájára könyvelte, pedig az utalás helyesen történt. Telefonon kértem, hogy hivatalból könyveljék át, de azt mondták, hogy ez az ügy csak e-Papír benyújtásával rendezhető. Miért az adózónak kell helyt állni a NAV tévedésért is? Azt mondja az ügyintéző, hogy nem tudja visszanézni a bizonylatokat, oldjam meg én. Valóban mindig a szabályszerűen eljáró adózónak vannak csak kötelezettségei, ami túlmunkát jelent számunkra? Mi a helyes eljárás? Várom szíves válaszukat. Köszönettel: Szabó Kálmánné

Ezt tegye, ha adótartozása vagy -túlfizetése van! Cikk

A NAV október 31-éig értesíti azokat az adózókat, akiknek adó-, illetve vámtartozása vagy túlfizetése van, továbbá késedelmi pótlék értesítőt is küld.

Átvezetés devizaszámlára Kérdés

Az alábbiakhoz tisztelettel kérem segítségüket: ügyfelünk az MNB-árfolyamot alkalmazza külföldi pénznem forintra átszámításához. Kérdésem: forintban vezetett bankszámlájáról eurót vezet át a devizabankszámlájára, a bank a saját árfolyamán terheli forintban a bankszámláját. A devizaszámlára való beérkezéskor az MNB árfolyamát kell-e használnunk és ezzel jelentős árfolyamkülönbözet keletkezik az átvezetési számlán? Így kell-e eljárnunk? Segítségüket nagyon szépen köszönöm. Üdvözlettel: Kiss Györgyi

Átvezetés import áfáról járulék adónemre Kérdés

Kérném szépen segítségét: A 17-es nyomtatványon nem tudom az import áfa többletet (duplán történt a befizetés) átvezetni más adónemre. Hibajelzésként azt írja, hogy "A vámazonosító szám kitöltése kötelező". Mi ez a vámazonosító szám, hol találom, hova kell azt írni? A 902-es adónemem milliós túlfizetés van. Köszönöm segítségét!

Elévülés Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az alábbi kérdésben szeretnék Önöktől segítséget kérni. Egy adózónak 2010 évben keletkezett adónemeken túlfizetése nem kis összegben.. A cég fő tevékenysége megszűnt, ezért a túlfizetések ott maradtak a folyószámlán. Nem működtek, ezért hátralékuk sem keletkezett, hogy ne vesszen el a túlfizetés, 2013-ban átvezetést nyújtottunk be, mégpedig az áfa számláról az egészségbiztosítási alapra és az egészségügyi hozzájárulásra, amit a NAV át is vezetett és nyilvántartott a folyószámlán. 2016-ban ismét elkezdett működni a cég és a túlfizetést fel szerette volna használni, ezért átvezette a túlfizetést a járulékok számlaszámaira. De erre az átvezetésre a NAV azt a választ adta, hogy nem tudja teljesíteni az átvezetéseket, mert ez az adóösszeg már elévült. A 2013. évi átvezetést pedig 2016. decemberben hibásnak minősítette olyan indokkal, hogy nem volt tartozás azokon az adónemeken ahová átvezettük. Mivel akkor álló cég volt, nem is tudtuk volna olyan adónemre vezetni, ahol hátralék lett volna. A cég nem szeretné visszaigényelni az összeget, csak fel szeretné használni keletkező adótartozásaira. Én úgy számolom hogy 2018 decemberéig van erre lehetősége, mert a 2013. évi átvezetés akkor fog elévülni. Ha jogos a követelésünk a NAV felé, kérném Önöket segítsenek, hogy hová fordulhatok panaszommal? Válaszukat előre is köszönöm. Tisztelettel: Szávay Zita

Kérje vissza túlfizetett adóját, nehogy elévüljön! Cikk

Érdemes ellenőrizniük az adózóknak adószámlájukat, mert nemcsak az adótartozás, hanem a túlfizetés is elévül – figyelmeztet az adóügyekért felelős államtitkár.

Ekáer biztosíték Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ekáeresek vagyunk, de a 9. hónapra töröltek minket a köztartozásmentes adatbázisból. Ebből kifolyólag mivel az árut be kellett hozatni, kockázati biztosítékot fizettünk többször is. Most a 10. hónapban visszakerülünk a köztartozásmentes adatbázisba. A befizetett letéti biztosítékot elvileg vissza lehet igényelni, de a folyószámlán nem jelenik meg, csak az ekáer oldalon láttuk, hogy behozathatjuk az árut, mert kiadja a számot a rendszer. Mi a módja a visszaigénylésnek? Illetve inkább átvezettetnénk az áfa folyószámlánkra, ha lehetséges. Köszönöm szépen

Tőketartalék csökkenése, tao-vonzata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy betéti társaság tevékenységet záró beszámolójában a saját tőke az alábbi elemekből tevődik össze: jegyzett tőke 100 E Ft, eredménytartalék: (mínusz) -120 E Ft, tőketartalék 1300 E Ft. A tőketartalék egy nagyon régen kapott vissza nem térítendő beruházási támogatás, amelyet a folyósításkor jogszabály alapján tőketartalékba kellett helyezni, lekötött tartalékba kellett átvezetni. A lekötött tartalékból a feltételek teljesülése után (5 év elteltével) visszavezettük a tőketartalékba. A számviteli törvény 36. § (2) alapján a tőketartalék csökkenéseként kell kimutatni a veszteség miatti negatív eredménytartalék ellentételezésére felhasznált összeget. Mikor kell ezt az átvezetést lekönyvelni, amikor az eredménytartalék negatívvá válik, vagy ez csak lehetőség, és maradhat negatív az eredménytartalék? Szükséges-e emiatt a végelszámolási nyitó mérlegben korrekciót végezni? Ehhez kapcsolódóan szeretném még kérdezni, hogy a támogatásból származó tőketartalék-csökkenésekor (eredménytartalékba átvezetéskor, illetve megszűnéskor) keletkezik-e bevétele a társaságnak? Amennyiben bevételként nem kell elszámolni, a társaságiadó-alapot meg kell-e növelni, az átvezetett tőketartalék összegével, ha igen, a bevallás mely sorában kell ezt feltüntetni? Hamarosan esedékes a végelszámolási zárómérleg, vagyonfelosztási javaslat és bevallások elkészítése, ezért kérem mielőbbi válaszát, amelyet előre is köszönök!

Gépjármű-kereskedő könyvelése Kérdés

Tisztelt Hunyadné Szűts Veronika! 2016.12.19-én feltett "Gépjármű-kereskedő leltárkészlete" kérdésemre adott válaszát köszönöm! Az abban foglaltak alapján szeretném még további segítségét kérni. Ha a tehergépkocsikat késztermékként tartom nyilván, akkor amikor értékesítésre kerül, hova kell átvezetnem? 528-ra vagy 814-re?

Adótöbbletből átvezetés – NAV-elutasítás II. Kérdés

Tisztelt dr. Verbai Tamás! Előző válaszában kiemelte: az Art. 151. § (2) bekezdése szerint az állami adó- és vámhatóság az általa felülvizsgált, az adózót megillető költségvetési támogatást (adó-visszaigénylést, adó-visszatérítést) az általa nyilvántartott adótartozás, adók módjára behajtandó köztartozás, illetőleg önkormányzati adóhatóság megkeresésében közölt – önkormányzati adóhatóságot megillető – tartozás összegéig visszatarthatja, és ezzel ennek erejéig a tartozás megfizetettnek minősül. Ez azt is jelenti, hogy a visszatartott adó-visszaigénylés fedezetéig az adótartozások megfizetettnek tekinthetők, vagyis nem vonhatók végrehajtás alá? Másik kiemelt jelentősége is van számunkra ennek a kérdésnek, mert a december 20-ai társaságiadó-előleg és -feltöltés megfizetését is érinti. Jogosan utasította vissza a NAV a sportcélú tao-rendelkezésünket, miszerint december 20-án nem volt megfizetve az adó, valamint megbüntethet-e 20%-os mulasztási bírsággal, miközben a visszatartott adó-visszaigénylésünk fedezte ezt a tartozást?

Adótöbbletből átvezetés – NAV-elutasítás Kérdés

Tisztelt Szakértő, Cégünknek jelentős áfavisszaigénylése volt, amelynek kiutalását kértük. A NAV természetesen kihasználja a 75 nap kiutalási határidőt, tehát hónapokig adótöbblet mutatkozik az adófolyószámlán. Időközben felmerül adófizetési kötelezettségünk, amire átvezetést nyújtunk be a még ki nem utalt áfa terhére. Ezt most elutasították, mondva, hogy nincs adótöbblet, mert kiutalást kértünk (igaz nem teljesítik). Jogos-e az átvezetés elutasítása a NAV részéről? Régebben nem utasították el az átvezetést ilyen esetben. Volt-e a közelmúltban változás a jogszabályokban erre vonatkozóan? Előre is köszönjük a válaszukat!

Adótúlfizetés kiutalása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozás – adminisztrációs okból – tévesen teljesítette az adóbefizetési kötelezettségét oly módon, hogy az általa bevallott összeget bankszámlájáról két egymást követő napon is teljesítette (szja adónemben). Azt szeretném megtudni, hogy a téves utalás miatt, van-e lehetőség az összeg soron kívüli kiutalására, vagy más adónemre történő átvezetésére, vagy a 17-es kiutalási/átvezetési kérelem benyújtásával a 30 napos határidővel kell számolni. Okozhat-e a bármilyen problémát, hogy a likviditási nehézségek miatt nem teljesített áfabefizetés elmarad (bár az szja adónemen rendelkezésre áll az összeg túlfizetésként)? Mi lenne a leggyorsabb megoldása a problémának?

Csoportos áfaalanynál jogutód nélküli megszűnés szabályai Kérdés

Tisztelt Szakértő! A csoportos áfaalany esetében a jogutód nélküli megszűnés szabályairól érdeklődöm, annak gyakorlati megvalósításáról. Amennyiben az adóhatóság csoport adószámot állapít meg, a megelőző napra úgy kell áfabevallást készíteni a csoport tagoknak, mintha jogutód nélkül megszűnnének. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy valójában áfa szempontjából lezárják az időszakot, beküldik a bevallást, és onnantól kezdve már csoportos áfaalanyként járnak el, vagy van ezen kívül még bármi teendő? Még egy kérdésem lenne, a csoportos áfabevallásban, amennyiben visszaigényelhető adó keletkezik, úgy azt csak visszaigényelni lehet a görgetésen kívül, átvezetni egyéb adónemre nem lehet? Válaszát előre is nagyon köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Meghiúsult ügylet előlegének rendezése

Bunna Erika

adótanácsadó

Szálláshely-szolgáltatás

Bunna Erika

adótanácsadó

Helyi iparűzési adó

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close