311 találat a(z) árfolyam cimkére

Brutális esés a tőzsdéken, csúcson az arany ára, erősödött a forint Cikk

Nagy indexveszteséggel ért véget a hét első kereskedési napja az európai tőzsdéken. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 3109,46 pontos, 7,55 százalékos csökkenéssel, 38 075,83 ponton zárt ma.

Koronavírus: zuhanás a részvénypiacokon, a legnagyobb vesztesek a légitársaságok Cikk

A koronavírus miatti félelmek miatt jelentős esések voltak a tőzsdéken egész Európában, és az észak-amerikai tőzsdék is nagy mínuszban nyitottak. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1400,03 pontos, 3,06 százalékos csökkenéssel, 44 381,32 ponton zárta a hétfői kereskedést.

Közel hároméves mélypontra gyengült az euró a dollárhoz képest Cikk

Közel hároméves mélypontja körül mozgott az euró dollárhoz viszonyított árfolyama ma a nemzetközi bankközi devizapiacon, mivel a befektetőket aggasztja az euróövezet gyengülő gazdasági növekedése, míg az új koronavírus által okozott járvány miatti károk korlátozását célzó kínai erőfeszítések a jelek szerint megnyugtatták a piacokat, támogatva a jüant és az ausztrál dollárt.

MNB-árfolyam számlázáskor Kérdés

Vállalatirányítási rendszer automatikusan betölti a rendszerbe az aznapi MNB-árfolyamot, a frissítést éjjel végzi el. Mivel az MNB délelőtt 11 órakor teszi közzé aznapi árfolyamát, az éjjel érvényben lévő árfolyam még az előző napra vonatkozik, de a rendszer délután ezt tekinti aznapi árfolyamnak. Minden rendszernek 11 órakor kéne betöltenie az MNB-árfolyamot, vagy hogyan kezelhető a délben, még az előző napi árfolyammal euróban kiállított számla áfa tekintetében?

Tovább gyengült a forint Cikk

Tovább gyengült és az előző este elért történelmi mélypontja körül alakult a forint csütörtökön reggel a bankközi devizapiacon.

Közvetítői jutalék Kérdés

Tisztelt Szakértő, Magánszemély Svájcban bejegyzett társaságtól kap közvetítői jutalékot megbízási szerződés alapján. A magánszemély illetőségi helye Magyarország. Milyen adó- és járulékfizetési kötelezettség terheli a magánszemélyt , illetve a kifizetőt? Terheli-e a magánszemélyt szocho-fizetési kötelezettség? Ebben az esetben mi az adó és a szocho alapja ( 90% vagy 85%)? Az árfolyamszámításnál melyik napot kell figyelembe venni? Válaszát előre is köszönjük.

Katás egyéni cég bevétele devizában Kérdés

Tisztelt Szakértő! Hozzáértő segítségét szeretném kérni az alábbi kérdésben. Ügyfelem kata hatálya alá tartozó egyéni cég formájában működik. Vannak olyan számlái, amelyeket euróban állít ki, és a vállalkozói devizabetétszámlájára euróban folyik be. A kérdésem az lenne, hogy milyen árfolyamon kell a bevételt elszámolni és a katabevallásba beállítani? Köszönöm szépen. Tisztelettel: Bakonyi Eszter

Szolgáltatásnyújtás árfolyama Kérdés

Tisztelt Szakértő! Külföldre nyújtott (közösségi és harmadik ország) szolgáltatás esetén, a devizában kiállított számla forintra történő átszámításánál mely dátum szerinti árfolyamot kell alkalmazni, a kiállításkorit vagy a teljesítéskorit? Segítségét köszönöm.

Közösségen belüli beszerzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közösségen belüli árubeszerzésnél bevételezéskor a bekerülési értéket milyen árfolyamon forintosítom? Az áru érkezésének napján érvényes árfolyammal vagy a számla kibocsátási napján érvényes árfolyammal? Várom szíves válaszát!

Katás közösségen belüli szolgáltatás nyújtása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Áfás katás vállalkozó esetében, aki az EU-ba számláz, eurós számlát bocsájt ki, melyik árfolyamot kell figyelembe venni az adóalap számításakor: a számla teljesítése, a számla kiállítása, vagy a számla pénzügyi teljesítése szerinti árfolyamot?

Versenyfelügyeleti eljárás a Viagogo-val szemben Cikk

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2019. december 9-én versenyfelügyeleti eljárást indított a Viagogo AG ellen a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt – olvasható a GVH honlapján.

Külföldi bér elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalóink több hétre mennek ki az anyacéghez Németországba dolgozni. Mivel meg kell fizetni nekik a német minimálbért, az a kérdésünk, hogy azt milyen árfolyamon kell elszámolni? EKB- vagy az MNB-árfolyam szerint, melyik napi árfolyammal? Válaszát előre is köszönöm!

EU-s termékértékesítés és szolgáltatásnyújtás árfolyama Kérdés

Tisztelt Adózóna! EU-s adószámmal rendelkező magyar kft. EU területére terméket értékesít. A kimenő számlákat EUR-ban állítja ki. A számla végösszegét és az áfabevallásban (19A60 és 1965) szereplő forint értéket a számla kiállításának napi választott árfolyammal vagy a számla teljesítésének napján érvényes választott árfolyammal kell-e forintosítani? Kérdésünk még, hogy a kimenő számla értékét a számla kelte vagy a teljesítés napja szerinti havi áfabevallásban kell-e szerepeltetni (azaz milyen nappal keletkezik bevallási kötelezettség)? Ugyanezen kérdéseket szeretnénk feltenni, amennyiben nem termékértékesítésről, hanem EU-s szolgáltatásnyújtásról van szó. Válaszukat előre is köszönjük.

Devizahiteles perek: a Kúria az európai bíróság által megadott szempontok alapján dönt Cikk

Elemzi a Kúria elemzi az Európai Unió Bíróságának (EUB) utóbbi hetekben közzétett határozatait – közölte a Kúria Sajtótitkársága.

Alanyi mentes katás vállalkozó EU-n belüli beszerzése – áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi mentes katás vállalkozó külföldről (EU-n belül) szerez be tárgyi eszközt, melynek az értéke meghaladja a 10.000 €-t. Ehhez EU-s adószámmal rendelkezik, így az eladó 0%-s kulccsal állítja ki a számlát. Az eszköz ellenértékét előre ki kell fizetni, mely után a szállítás 2 hónappal később történik meg. A számlát az eladó a leszállítás után állítja ki. Egy konkrét példán: megrendelés/100% előlegfizetés július 25., szállítás aug 25., számla beérkezés szeptember 21. Kérdésem, hogy milyen időszak áfabevallásában kell megfizetni az adót? A kifizetéskor még nem áll rendelkezésre számla, és az eladó nem is hajlandó az előlegről ilyen kiállítani (csak ún pro-forma számlát). A végső leszállítás után is csak késedelmesen küldi meg a számlát, többszöri kérésre. Szintén kérdésem, hogy konkrétan melyik bevallást kell kitölteni, és milyen árfolyammal kell kiszámítani a fizetendő áfát?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ügyvezető nem működő cégben

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Osztalékelőleg előző év

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Import Angliából

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close