129 találat a(z) árbevétel cimkére

Üzletpolitikai kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. üzletpolitikai kedvezményt ad a vásárlóinak. Van olyan eset, amikor a számla végösszege nulla forint lesz, mert 100%-ban ad kedvezményt. A számlán az áru értékét teljes összegben feltünteti, utána pedig mínusz tétellel a kedvezményt. A kérdéseim: 1.) Az áfa ebben az esetben nulla forint lesz, ez nem mond ellent az áfatörvénynek? 2.) Az árueladásból származó bevételt az értékesítés árbevételeként kell kezelni, az üzletpolitikai kedvezményt véleményem szerint pedig egyéb ráfordításként, így a kedvezmény értékével az árbevétel szerintem nem csökkenthető, tehát nem az árbevételt csökkentem, hanem a ráfordítást növelem. Jól gondolom? 3.) Az üzletpolitikai kedvezménynek van valamilyen meghatározott fogalma? A scontó és a rabat (ezekkel tisztában vagyok) is kedvezmény, de az üzletpolitikai kedvezmény külön kategóriába sorolandó?

Kiva – kapcsolt vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tavalyi, kivával kapcsolatos előadás során hallottam, hogy csak bemenetkor szükséges a kapcsolt vállalkozások adatait együttesen vizsgálni. Ha belépést követően kapcsolt vállalkozás tulajdont szerez a cégben, akkor szükséges-e ismét megvizsgálni a belépéskori árbevétel- és létszámfeltételeket? A NAV-tól azt a tájékoztatást kaptam, hogy igen, de nem kaptam jogszabályra utalást, ami alapján ez valóban szükséges. Előre is köszönöm a segítségüket! Üdvözlettel: Füzesi Katalin

Önköltségszámítás belső szabályzata alóli mentesség_2 Kérdés

TIsztelt Szakértő! Pontosítom az alábbi linken feltett és megválaszolt kérdésemet: https://adozona.hu/kerdesek/2019_5_22_Onkoltsegszamitas_belso_szabalyza_uam Társaságunk éves beszámolót készít. Korrigált árbevétele meghaladja az 1 milliárd forintot, költségnemek szerinti költségeinek összege meghaladja az 500 millió forintot. Saját előállítású eszközökkel nem rendelkezik. A társaság ugyanakkor adózási-pénzügyi-it szolgáltatást számláz a vállalatcsoport más tagjainak menedzsmentdíj részeként. A társaság a számviteli törvény 14. § (7) bekezdésében nevesített árbevétel és költségnemek szerinti költségvolumen nagyságát egyaránt túllépni, ám éves árbevételének kevesebb mint 1 százalékát teszi ki a végzett szolgáltatások számlázott összege. Társaságunk ez alapján úgy ítéli meg, hogy nem kötelező önköltségszámítási belső szabályzattal rendelkeznie, és könyvvizsgálónk sem jelezte még ennek a hiányát. Helyesen jár el társaságunk, vagy annak ellenére, hogy végzett szolgáltatásunk volumene rendkívül csekély, kötelező volna ilyen belső szabályzattal rendelkeznünk?

Mikrogazdálkodói beszámoló Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. mikrogazdálkodói beszámolót készít. 2019. januárban számlázott olyan árbevételt (folyamatos szolgáltatás), melynek számviteli teljesítése 2018. december havi. Kérdésem, hogy az árbevételt melyik évre kell könyvelni? Ha a 2018. évre, kérem főkönyvi számlákkal azt bemutatni. Köszönettel!

Csökkent az Audi Hungaria árbevétele tavaly Cikk

Szolid eredményt és stabil gyártási számot ért el tavaly az Audi Hungaria Zrt., amelynek 2,3 százalékkal 7,377 milliárd euróra (2307 milliárd forint) csökkent az árbevétele 2017-hez képest – jelentette be a győri székhelyű társaság csütörtökön Győrben.

Befejezetlen házépítés számvitele II. Kérdés

Tisztelt Kneitner Lea! Korábban már kérdeztem, hogy építőipari cégünk 2018-ban néhány készülő házra adásvételi szerződést kötött. Előző kérdésemből kimaradt, hogy amennyiben a vevők foglalót és vételár előleget fizettek tavalyi évben (és nem vételárrészletet), akkor az is már árbevételt képez, vagy a vételár előleg és a foglaló nem számít árbevételnek tavalyi évben? Tisztelettel.

Befejezetlen házépítés számvitele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi ügyben szeretném a segítségét kérni. Építőipari cégünk házakat épít eladásra. Az építkezés 2018-ban kezdődött, néhány házra adásvételi szerződést kötöttünk. A szerződés szerint a vevők foglalót és vételárrészleteket fizetnek a szerződésben meghatározott ütemezés szerint. Az átadás, birtokbaadás 2019. évben fog megtörténni. A telkek cégünk tulajdonában vannak, a házakat alvállalkozó építi. Kérdésem, hogy az árbevétel mikor keletkezik? Az átadáskor, azaz az idei évben, vagy már a vételárrészletek is bevételt képeznek és esetleg ezzel szemben az arányos ráfordítást el kellene számolnunk? Tisztelettel.

Kata: árbevétel vagy a teljesítési idő számít? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az lenne a kérdésem, hogy 2017. évben a számla teljesítési ideje szerint nem haladtam meg az alanyi mentes határt, viszont ha azt kell figyelembe venni, hogy a pénz mikor került átutalásra, akkor az előző évi kiszámlázott számla, ami 2017. évi teljesítésű, akkor az 2018-ban érkezett meg. Ez az összeg a 2017. évi bevételhez tartozik, ugye, nem a 2018-hoz? Köszönettel.

Magyar cégek a Coface régiós teljesítménylistáján Cikk

Összesen 71 magyar nagyvállalat szerepel a Coface hitelbiztosító a régió 500 legnagyobb cégét felsoroló, évente megjelenő listáján, ezzel Magyarország az összehasonlításban szereplő tizenkét ország közül a második helyen áll – közölte a Coface Magyarország az MTI-vel.

Számlázás katás online vállalkozás esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi mentes katás egyéni vállalkozást tervezek indítani. Honlapomon elektronikus dokumentumokat (pdf), illetve ezeknek nyomtatott verzióit árulnám. Magyar és külföldi – elsősorban amerikai, és európai uniós – állampolgárok lennének az ügyfeleim. A fizetés azonnal, a megrendelés időpontjában, bankkártyával (Stripe rendszerrel) történne. Ebben az esetben elegendő-e nyugtát küldeni a vásárlóknak, és azon fel kell-e tüntetni a kisadózó szót? Ha kötelező számlát küldeni, akkor a vásárlástól számított mennyi időn belül kell ezt megtenni? Ha elérem az évi 8 millió forint feletti árbevételt, akkor hogyan módosulnak a rám vonatkozó jogszabályok? Ezen kívül még arra lennék kíváncsi, hogyha a vásárló számára garanciális visszafizetés történik, akkor az beleszámít-e az árbevételbe? Az ügyfelemnek juttatott kedvezményes kuponok esetén a bevételbe az eredeti árat vagy a kupon értékével csökkentett árat kell beleszámolni? Válaszát előre is köszönöm!

Gépkocsiköltséghez történő hozzájárulás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk a cégautót használó munkavállalóitól havonta fix összegű költség-hozzájárulást szed be – a munkavállalók munkabéréből levonva. A kérdésem az lenne, hogy kell-e számlát kiállítani a költségtérítés összegéről, ha igen, akkor 27 százalék áfatartalommal vagy adómentesen, illetve hogy számvitelileg ez árbevételnek vagy egyéb bevételnek tekintendő-e? Üdvözlettel KZs

Fiatal gazda egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Adózóna! Vannak fiatal gazda katás egyéni vállalkozóink. Az a kérdésem, hogy nekik a megkapott MVH-s támogatások beleszámítanak-e a katás árbevételbe? Áfás vállalkozókról van szó, akik mezőgazdasági tevékenységet folytatnak. Ők kapnak gázolaj jövedékiadó-visszatérítést is, annak összege milyen bevételnek minősül az árbevételek között? Már olvastunk olyan cikket is, ahol azt említik, hogy a területalapú támogatás beletartozik a katás árbevételbe, igaz ez? Előre is köszönöm válaszukat! Német Tünde

Könyvvizsgálat Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. árbevételének átlaga a 2017-2018. évben meghaladja a 300 millió forintot, 20 főt foglalkoztat. Kérdésem, hogy a 2018. év könyvvizsgálatra kötelezett lesz? Köszönöm!

Katás ügyvédi iroda Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyvédi iroda bejelentkezett a kata hatálya alá. A személyesen közreműködő tag kisadózó, azonban munkaviszonyban foglalkoztat alkalmazottakat. A kisadózó 1 hónapig beteg volt, bejelentette hogy erre a hónapra nem fog adót fizetni. Táppénzt vett igénybe. Azért, hogy a 40 százalékos különadót ne kelljen megfizetnie, az elérhető éves árbevétele 11 millió forintra csökken. A munkavállalók azonban a kisadózó betegsége alatt is dolgoznak, árbevételt realizálnak. Bár a kata törvényből nem tudom kiolvasni, a munkavállalók foglalkoztatása okán ugyanúgy csak a csökkentett árbevétel mentesül-e a különadó alól? Köszönettel várom válaszukat.

Kata Kérdés

Érdeklődnék, hogy a 12 millió árbevétel áfásan, vagy anélkül értendő? Köszönöm gyors válaszukat

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Végkielégítés

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Nyíltvégű pénzügyi lízing lezárás

Nagy Norbert

adószakértő

Különbözeti áfa évközi választása

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close