104 találat a(z) ápolási díj cimkére

Ápolási díj – családi gazdaság Kérdés

Kérdésem, hogy családi gazdaság vezetője (őstermelő, évi közel 8 milliós árbevétel) kaphat-e ápolási díjat ? Az ápolt családtag szintén a családi gazdaság tagja.

Ápolási díj Kérdés

Szülő ápolására ápolási díjat kaphat-e a nyugdíjas gyermek? Egy lakcímen laknak, mindketten nyugdíjasok, van-e jövedelemhatár, vagyis függ-e a nyugdíjuktól? A másik kérdésem, hogy az unoka jogosult-e ápolási díjra, ha gyesen van, és van-e jövedelemkorlát? Nyugdíjat kap az ápolt, gyest az unoka. Köszönöm válaszukat.

Ápolási díj – nyugdíjas ápoló Kérdés

Ki kaphat ápolási díjat, és hogyan, mennyit dolgozhat mellette? című, dr. Radics Zsuzsanna társadalombiztosítási szakértő által írt cikkre hivatkozva kérem, szíveskedjenek tájékoztatni arról, hogy saját jogán nyugdíjas gyermek szülője ellátása esetén igényelhet-e ápolási támogatást.

Ki kaphat ápolási díjat, és hogyan, mennyit dolgozhat mellette? Cikk

Az ápolási díj olyan szociális ellátás, amelynek folyósítása alatt lehet ugyan dolgozni, de csak adott korlátozás mellett. Cikkünkben bemutatjuk a különböző ápolási díjakat, és tájékoztatást adunk arról, hogy az ápolási díjban részesülő személy milyen keresőtevékenységet folytathat, továbbá részletezzük az ápolási díj folyósítása alatt munkaviszonyban, valamint vállalkozási jogviszonyban dolgozók esetén fizetendő tb-közterheket.

Nők kedvezményes nyugdíja: nem mindegy, miből jön össze a 40 év Cikk

A nők kedvezményes nyugdíjszabályainál sokan összetévesztik a jogosultsági időt a szolgálati idővel. Ezért csalódnak, amikor kiderül, hogy a tervezettnél csak később lehetnek nyugdíjasok.

Őstermelő ápolási díj mellett – Járulékfizetés Kérdés

Közös őstermelői igazolvánnyal rendelkező, egy házban élő, 6 fő felnőtt földművelést, állattenyésztést végez. Az egyik fő tartósan beteg gyermekével 2016-ig gyesen volt (a gyermek 10 éves koráig), majd ápolási díjat kap, havi bruttó 29500 forintot. Ha az anyuka az őstermelői tevékenységet végezheti gyermeke ápolása mellett, a rá eső őstermelői bevétel után járulékfizetési kötelezettség terheli-e, vagy csak a 1758-as bevalláson, mint kieső időt, az ápolási díjat kell jelenteni, és nem fizet járulékot? (Mivel az ápolási díj jogviszonynak számít, nem szeretné elveszíteni az ápolási díjra való jogosultságot.)

Ápolási díj: mikor számít bele a nyugdíjra jogosultsági időbe? Cikk

Az ápolás díj – nem tekintve, a gondozásra, ápolásra szoruló személy érdekeit – sokak számára szinte az egyetlen megélhetési forrás, ráadásul a folyósításának tartama szolgálati időnek számít, egészségügyi szolgáltatásra is jogosultságot nyújt, és így mentesít az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetése alól. Ugyanakkor tudni kell, hogy az ápolási díj a nyugellátásra való jogosultságot nem minden esetben „hozza előrébb”, hiszen a nők kedvezményes nyugdíjához nem pusztán 40 év szolgálati idő, hanem annak „minősített esete”, 40 évnyi jogosultsági idő szükséges.

Ápolási díj melletti őstermelői tevékenység Kérdés

Gyes megszűnését követően az anyuka tartós beteg gyerekével ápolási díjban részesül. Őstermelői tevékenységet folytathat-e, mennyi bevétele, illetve jövedelme lehet- e tevékenységből, hogy a járandóságát ne veszítse el?

Megbízási díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérném szíves segítségét megbízási díj járulékaival kapcsolatban. Milyen járulékokat kell levonni és megfizetni 2017. évben, ha a minimálbér 30%-át nem éri el a megbízási díj, illetve ha fölötte van, a 1,5% munkaerő-piaci járulékot kell e vonni a megbízási díjból? Az az egyéni vállalkozó, aki otthonápolást végez (és csak ezt a tevékenységet), az OEP-pel kötött megállapodást, ha az általa a megbízottaknak fizetett megbízási díj a minimálbér 30%-a fölött volt, köteles lett volna szakképzési hozzájárulást is fizetni? Eddig ez nem történt meg. Köszönöm a segítséget.

13 év ápolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! 13 évig a férjemet ápoltam és ápolási díjban részesültem, állapota miatt a legmagasabban. Sajnos meghalt. Ő nyugdíjas volt. Mivel én ez idő alatt munkát nem tudtam vállalni van-e lehetőség az ideiglenes nyugdíjon kívül valamilyen más juttatásra számomra, amíg nem tudok elhelyezkedni, a nyugdijkorhatárom még legalább 15 év. Köszönöm válaszát.

Családi gazdaság tagja ápolási díj mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Családi gazdaság tagja, aki ápolási díjban részesül, mikor tekinthető személyes tevékenységet nem folytatónak? Ezt az őstermelő járulékfizetési kötelezettsége miatt szeretném tisztázni. A családi gazdaság a bevallás benyújtása során az osztásnál figyelmbe vette, ez már annak minősült, akkor is, ha tevékenységet nem folytatott? Mivel tudja bizonyítani, hogy nem végzett tevékenységet. Segítségüket köszönöm. Pné

Egyéni vállalkozó – főfoglalkozás vagy sem Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély ápolási díjat kap a beteg gyermekére tekintettel, havi 40 ezer forint összegben. 2017-ben egyéni vállalkozói tevékenységet szeretne indítani, és szeretne bejelentkezni a kata hatálya alá. Kérdésem: főfoglalkozásúnak minősül-e, illetve mennyi a havi fizetendő kata? Köszönöm válaszukat.

Egyéni vállalkozó és az ápolási díj Kérdés

Egyéni vállalkozó ápolási díjat kap idős rokona ápolása miatt. A vállalkozását szünetelteti. Folytatni szeretné a vállalkozási tevékenységét. Ápolási díj mellett lehet-e? Milyen járulékfizetési kötelezettsége lesz? Főállású egyéni vállalkozónak minősül? Válaszukat előre is köszönöm!

Ápolási díjon lévő ügyvezető II. Kérdés

Tisztelt Dr. Radics Zsuzsanna! Ezen címmel 08. 30-án feltett kérdésemre adott válaszát nagyon szépen köszönöm. Még azt szeretném megkérdezni, hogy abban az esetben, ha a társaság tagjaként ápolási díj mellett végzi az ügyvezetési tevékenységet valaki (más tevékenységet az ügyvezetésen kívül nem végez), és ezt ingyenesen teszi, kell-e tb-t fizetni a minimum járulék alapján a társaságban a személyes közreműködés miatt? Tisztelettel várom válaszát.

Ápolási díjon lévő ügyvezető Kérdés

Egy társaság külsős ügyvezetőt kíván választani, ingyenes megbízással, aki jelenleg ápolási dííon van, ezt továbbra is szeretné kapni. Van-e ennek akadálya, kell-e utána tb-t vagy bármit fizetni? Mi a helyzet akkor, ha a társaság tagjaként, ápolási díj mellett, de továbbra is ingyenesen végezné ezt a tevékenységet? Kell-e ebben az esetben tb-t fizetni utána? Tisztelettel várom szíves válaszát.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Cégautóadó fizetése

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ingatlanfelújítás áfa-visszaigénylése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

EU-s magánszemélytől gépkocsivásárlás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close