113 találat a(z) ápolási díj cimkére

Ápolási díj mellett milyen adózást (formát) célszerű választani, hogy kiadásaimat minimalizáljam? Kérdés

Szeretnék tartalomíróként, pályázatíróként, szellemi munkásként stb. dolgozni, internetes munkákat vállalni stb. Sokféle munkát szeretnék ellátni, tehát szeretnék számlaképes lenni az ápolási díj mellett, mert az igen csekély. De a havi 50 ezer Ft fix kiadást elég soknak érzem ahhoz képest, hogy az ápolás sok időmet, erőforrásomat leköti (rontja a versenyképességemet) és a bevétel – főleg a vállalkozás működtetésének elején – eléggé bizonytalan. 1.) Érdeklődnék, hogy milyen adózást/jogi formát célszerű választani? (Egyéni vállalkozó? Kisadózó? Átalányadózás? Adószámos magánszemély? Bocsánat, nem vagyok járatos a témában.) 2.) Fogadnom és fizetnem kell könyvelőt? Vagy megoldhatom olcsóbban is? 3.) Fizetnem havonta kell az adót, eho-t, járulékokat? Vagy negyedévente? 4.) Ha együttműködök pl. egy közhasznú egyesülettel, akkor milyen kedvezményben részesülhetek? (Úgy hallottam, hogy valahogy csökkenthetném így az adóalapot, ha együttműködnék egy egyesülettel.) Ez összegben mit jelentene az 50 ezer helyett? 5.) Autóüzemeltetésre (benzinre) kaphatok kedvezményt, ha ápolási díj mellett vállalkozó is vagyok? Elszámolhatok valamilyen utazást? 6.) Ha tanulni szeretnék ápolási és munka mellett, az csökkenthetné-e valahogyan a kiadásaimat (elszámolható-e valahogyan pl. a képzés díja)? Elnézést a sok kérdésért, de csak egyszer kérdezhetek ingyen és ez nekem bonyolult téma. Köszönöm válaszát!

Ápolási díj mellett vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ápolási díj mellett, ha valaki katás vállalkozást indítana, akkor a havi 50 ezer forintos tételes adót kell megfizetni vagy elegendő a 25 ezer forint? Válaszukat előre is köszönöm!

Így kaphatnak havi plusz 50 ezret a beteg gyermeküket ápoló nyugdíjasok Cikk

Havi 50 ezer forintos támogatást igényelhetnek január 1-jétől a tartósan beteg gyermeküket legalább húsz éven át otthon gondozó nyugdíjasok. Cikkünkből megtudhatja, kik és hogyan juthatnak hozzá a pluszjuttatáshoz.

Időskori támogatás a gyermeküket tartósan ápolóknak Cikk

Új támogatási formát vezet be a tartósan beteg gyermeküket legalább húsz éven át otthon ápolók számára a családtámogatási törvény módosítása, amelyet 173 igen szavazattal, egyhangúlag fogadott el az Országgyűlés.

Időskori támogatás egykoron ápolási díjban részesülőknek Cikk

Havi 50 ezer forint támogatást kaphatnának nyugdíjuk mellé azok, akik gyermeküket legalább húsz évig saját háztartásukban gondozták és ezért ápolási díjban részesültek – indítványozza T/18312. számú törvényjavaslatában a kormány.

Ápolási díj – ügyvezető kft.-ben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kétszemélyes kft.-ben ha az ügyvezető tag (személyes közreműködő) ápolási díjban részesül, mentesül-e a kötelező járulékfizetés alól, ha a másik tag nem személyes közreműködőként, de munkaviszonyban ellátja a cégvezetői feladatokat akár heti 5 órában? Köszönöm a választ!

Ápolási díj igénybevevője Kérdés

Kérdezném, hogy nagykorú, OKJ-s képzésre járó személy kaphat-e ápolási díjat, ha ez mellett ápolja rászorult hozzátartozóját?

Ápolási díj mellett fizetés nélküli szabadság Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Fizetés nélküli szabadság esetén (gyermek ápolási miatt) a társas vállalkozásban kell-e járulékot fizetni? Eddig napi 8 órás munkaviszony mellett voltam társas vállalkozó.

Ápolási díj melletti vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Heti 36 órát meghaladó munkaviszonnyal rendelkező vállalkozó élethelyzete megváltozott. Abban gondolkodik, hogy ápolásra szorult fiát a munkaviszonya megszűnését követően ápolja és mellette – mivel, hogy magántanár – a vállalkozását továbbra is működtetné. Van-e valamilyen jogszabály, amely az ápolási díj mellett a vállalkozást kizárja? A tanítványokat a saját lakásában – ott, ahol a gyermekét is ápolja – fogadja. Előre is köszönöm.

Ápolási díj – családi gazdaság Kérdés

Kérdésem, hogy családi gazdaság vezetője (őstermelő, évi közel 8 milliós árbevétel) kaphat-e ápolási díjat ? Az ápolt családtag szintén a családi gazdaság tagja.

Ápolási díj Kérdés

Szülő ápolására ápolási díjat kaphat-e a nyugdíjas gyermek? Egy lakcímen laknak, mindketten nyugdíjasok, van-e jövedelemhatár, vagyis függ-e a nyugdíjuktól? A másik kérdésem, hogy az unoka jogosult-e ápolási díjra, ha gyesen van, és van-e jövedelemkorlát? Nyugdíjat kap az ápolt, gyest az unoka. Köszönöm válaszukat.

Ápolási díj – nyugdíjas ápoló Kérdés

Ki kaphat ápolási díjat, és hogyan, mennyit dolgozhat mellette? című, dr. Radics Zsuzsanna társadalombiztosítási szakértő által írt cikkre hivatkozva kérem, szíveskedjenek tájékoztatni arról, hogy saját jogán nyugdíjas gyermek szülője ellátása esetén igényelhet-e ápolási támogatást.

Ki kaphat ápolási díjat, és hogyan, mennyit dolgozhat mellette? Cikk

Az ápolási díj olyan szociális ellátás, amelynek folyósítása alatt lehet ugyan dolgozni, de csak adott korlátozás mellett. Cikkünkben bemutatjuk a különböző ápolási díjakat, és tájékoztatást adunk arról, hogy az ápolási díjban részesülő személy milyen keresőtevékenységet folytathat, továbbá részletezzük az ápolási díj folyósítása alatt munkaviszonyban, valamint vállalkozási jogviszonyban dolgozók esetén fizetendő tb-közterheket.

Nők kedvezményes nyugdíja: nem mindegy, miből jön össze a 40 év Cikk

A nők kedvezményes nyugdíjszabályainál sokan összetévesztik a jogosultsági időt a szolgálati idővel. Ezért csalódnak, amikor kiderül, hogy a tervezettnél csak később lehetnek nyugdíjasok.

Őstermelő ápolási díj mellett – Járulékfizetés Kérdés

Közös őstermelői igazolvánnyal rendelkező, egy házban élő, 6 fő felnőtt földművelést, állattenyésztést végez. Az egyik fő tartósan beteg gyermekével 2016-ig gyesen volt (a gyermek 10 éves koráig), majd ápolási díjat kap, havi bruttó 29500 forintot. Ha az anyuka az őstermelői tevékenységet végezheti gyermeke ápolása mellett, a rá eső őstermelői bevétel után járulékfizetési kötelezettség terheli-e, vagy csak a 1758-as bevalláson, mint kieső időt, az ápolási díjat kell jelenteni, és nem fizet járulékot? (Mivel az ápolási díj jogviszonynak számít, nem szeretné elveszíteni az ápolási díjra való jogosultságot.)

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Kata öregségi nyugdíj mellett

Lepsényi Mária

adószakértő

Áttérés katáról átalányadózásra

Lepsényi Mária

adószakértő

Átalányadó választása kata után

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs