881 találat a(z) áfalevonás cimkére

Gépjárműflottához vásárolt anyagok áfaminősítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk olyan gépjárműparkot üzemeltet, amelyben teherautók és személygépkocsik is vannak. A járművekhez időnként nagy tételben veszünk karbantartási anyagokat, például szélvédőmosó folyadékot, amit mindkét típushoz felhasználunk, azonban a felhasználásról nincs nyilvántartás. Jól gondolom-e, hogy ilyen esetben a számla áfatartalmát nem lehet levonásba helyezni? Van egy másik, hasonló jellegű probléma is, a munkagépekhez vásárolt dízelüzemanyag kérdése. Ezeknek a gépeknek nincs rendszámuk, és nem is tudnak odagurulni a benzinkúthoz, a működésükhöz szükséges üzemanyagot szintén nagy tételben, tartályban vásároljuk, és a munkások töltik be a gépekbe. A benzinkút által kiállított számlán tehát nem lesz rendszám. Kérdés, hogy levonható-e az áfa ilyen számlák alapján? A munkagépek üzemeléséről vezetünk gépüzemnaplót. Tisztetelettel.

Cégautó: mikor kötelező az útnyilvántartás, mikor nem? Cikk

Nem használják magáncélra a cégautót, kell-e útnyilvántartást vezetni? Olvasói kérdésre Juhász Tibor okleveles nemzetközi és ellenőrzési szakértő válaszolt.

Ingatlanok áfája: három kérdés, három válasz Cikk

Nyaraló, garázs és telek áfájával kapcsolatban tettek fel kérdéseket olvasóink. Kelemen László adószakértő, jogász válaszolt.

Áfa levonhatósága ingatlan felújításánál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk megvásárolt egy jelenleg "kivett lakóház, udvar, gazdasági épület" megnevezésű ingatlant, amely a valóságban egy rossz állapotban lévő épület, amelyet saját rezsis beruházás keretében kívánunk felújítani, és majd aktiválás után szálláshelyként üzemeltetni. Mit kell tennünk ahhoz, hogy a felhasznált anyagok, igénybe vett szolgáltatások áfája levonható legyen? A földhivatalban kérni esetleg az átminősítést? Köszönettel

GPS-beszerzés áfájának levonhatósága Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem válaszát az alábbi kérdésre. Egy kft. hosszú távú egyedi bérleti szerződés (nem lízing) szerint használ egy személygépjárművet. A bérleti díjat rendszeresen fizeti és a bérletidíj-számla áfatartalmának 50%-át levonásba helyezi. Kérdés: a kft. által a személygépjárműhöz vásárolt GPS (készülék, nem szolgáltatás)számlájának áfatartalmát levonhatja-e, ha igen, hány százalékát? Köszönettel: Adózó

Személygépkocsi kölcsönzése (TEÁOR 7711) Kérdés

Tisztelt Adószakértő! A kérdésem az lenne, hogy a címben említett tevékenység végzése során felmerülő autóalkatrész-beszerzési, s külön számlázott javítási költségek, valamint a benzin és dízel üzemanyagok áfáját 100 százalékban levonhatja-e az ügyfél, ha igazolható, hogy kizárólagosan a fenti áfaköteles tevékenységgel foglalkozik?

Ajándék Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy építőipari gépekkel kereskedő cég nagyobb értékű áru értékesítésekor (például betonkeverő) ajándékba ad a vásárlás mellé gumikábelt. Kérdésem, hogy az építőipari cég a kábelvásárlás áfatartalmát levonásba helyezheti-e, illetve jól gondolom-e, hogy vállalkozási tevékenységű költségnek minősül, és nem keletkezik egyéb adókötelezettség az ajándékba adott gumikábel miatt. Köszönettel.

Bérelt személygépjármű – GPS-beszerzés áfalevonhatósága Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem válaszát az alábbi kérdésre. Egy kft. hosszú távú egyedi bérleti szerződés (nem lízing) szerint használ egy személygépjárművet. A bérleti díjat rendszeresen fizeti és a bérletidíj-számla áfatartalmának 50%-át levonásba helyezi. Kérdés: a kft. által a személygépjárműhöz vásárolt GPS számlájának áfatartalmát levonhatja-e, ha igen, hány százalékát? Köszönettel: Adózó

Áfa Kérdés

Tisztelt Adózóna! A kérdésem az áfatörvény 124. § (4) bekezdésének b. pontjára vonatkozik, miszerint, ha van a cégnek egy nyílt végű pénzügyi línggel beszerzett személygépkocsija, akkor havonta a kiszámlázott bérleti díj után az áfa csak 50%-ban vonható le, vagy külön útnyílvántartás alapján akár több is levonható, mint 50%, ha az útnyilvántartásból kiderül a magáncélú használat? Válaszukat előre is köszönöm.

Tárgyi adómentes adóalany tárgyieszköz-értékesítése Kérdés

Üdvözlöm! Kizárólag tárgyi mentes tevékenységet végző vállalkozás (gépjárművezető-képzés) befektetés céljából vásárolt egy telket áfával növelt ellenértéken, 2019 januárjában. 2019 szeptemberében az ingatlant (telek) értékesíteni kívánja. A számlát áfával növelten kell kiállítania. Jól gondolom-e, hogy a beszerzéskor előzetesen felszámított áfát levonásba helyezheti a 240 hónap figyelése mellett az értékesítés hónapjában? Köszönöm válaszukat: L: Vida Erika

Személygépkocsi áfájának levonása Kérdés

A társaság bruttó 10.000.000 forintért személygépkocsit vásárol 2017. március hónapban továbbértékesítési -bérbeadási céllal, és ez alapján az áfát (2.125.985 forintot) visszaigényli. A bérbeadás áfás természetesen. 2019. augusztusban a társaság a személygépkocsit bruttó 6.500.000 forintért értékesíti, az áfa 1.381.890 forint, amit befizet. A példánál maradva kell-e az áfát arányosítani ,és ha igen, mennyi áfabefizetési kötelezettség keletkezik? Köszönöm

Áfa pótlólagos levonása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft.-nk 2018. évben vásárolt 1 db személygépkocsit, az előzetesen felszámított áfát nem igényelhettük vissza, mivel áfalevonási tilalom vonatkozik a személygépkocsi beszerzésre esetünkben. Kizárólag adólevonási joggal rendelkező tevékenységhez használtuk, a személygépkocsival kapcsolatosan felmerült költségek áfája sem kerültek visszaigénylésre. A személygépkocsi 2019. évben adómentesen értékesítésre került. Kérdésünk, hogy az értékesítés hónapjára és a figyelési időszakból még hátralévő hónapokra arányosan jutó áfa ebben az esetben pótlólag levonásba helyezhető-e?

Személygépkocsi-vásárlás – foglaló Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügynöki könyvértékesítéssel foglalkozó kft. tevékenységéhez személygépkocsit vásárolna. Nyílt végű pénzügyi lízing keretén belül kívánja ezt megvalósítani. Az autó szállítási határideje 2019.12.-2020.01.hó. Az autókereskedés "Foglaló szgk." megnevezéssel 07. hóban áfás számlát bocsátott ki. A kérdésem az lenne, hogy ezen foglaló áfáját 50 százalékban (áfatörvény 120. § 4. bek. b.) levonásba helyezheti-e a kft. attól függetlenül, hogy ez még nem a lízing első részlete? Valamint a könyvelésnél hogyan járunk el helyesen, ha követelésként vagy, ha a gépkocsi bekerülési értékeként könyveljük? Tisztelettel: Bodolai Marianna

Áfalevonás: kötelező vagy lehetőség? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Áfakörös termelő vállalkozásnál a könyvelésben tévedés miatt néhány közüzemi számla áfásan lett lekönyvelve a költségek közé, az áfát nem helyeztük levonásba. Nem nagy összegű számlákról van szó. Helyesen járunk el, ha nem javítjuk a könyvelést, és a teljes összeget költségként számoljuk el?

Társasház ingyenes felújítása Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy kft. ingyen felújította egy társasház közös részeit (homlokzat, lépcsőház, vezetékek cseréje). Ez a kft. 55 százalékban tulajdonos is a társasházban. Kérdéseink: 1. Jól gondoljuk, hogy a kft. nem vonhatja le a felújítással kapcsolatos beszerzései áfáját, mivel ingyen végezte a munkát? 2. Az ingyenes felújítás miatt keletkezik-e adófizetési kötelezettség akár a munkát végző kft., akár a társasház részéről? Ha igen, melyek ezek az adók? 3. Kapcsolt vállalkozásnak minősül-e a társasház és az 55 százalékban tulajdonos, felújítást végző kft.? Ha igen, akkor módosítani kell-e az adóalapját a felújítást végző kft.-nek?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Útdíj, túlsúlydíj, iparűzési adó

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close