584 találat a(z) áfakulcs cimkére

Ingyenes gyógyszerminta Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amennyiben egy gyógyszergyártó cég ingyenes gyógyszermintát bocsát a kereskedelmi képviselete számára, melynek a csomagolására rákerül, hogy ''minta'', továbbá, hogy kereskedelmi forgalomba nem hozható termék, akkor az ilyen megkülönböztetéssel ellátott gyógyszer marketinganyagnak minősül/minősülhet-e áfaszempontból? A készleten is átminősíthető marketinganyaggá? Majd kiadáskor mint marketinganyag megjelenhet a számlán? Ha marketinganyag lesz, akkor megőrzi a gyógyszerek 5%-os áfakulcsát, vagy ebben az esetben már 27%-os áfakulcsot kell rá alkalmazni? Segítségét előre is köszönöm! Üdvözlettel:: Füzesi Katalin

Éttermi áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Büfét nyártól üzemeltetve merült fel az a kérdés, hogy ha a halat 5 százalék áfával tudjuk beszerezni mint alapanyag, akkor büfénkben ezt sütve árulva milyen áfát kell alkalmazni? Befolyásolja az alapanyag beszerzési árának áfája az éttermi szolgáltatás áfáját? Válaszát előre is tisztelettel megköszönöm!

Új lakás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 2019. évben társasházi lakásokra előszerződés keretében előlegeket számlázunk ki a vevők felé, akár a teljes vételár 90 százalékában. Építési engedély azonban csak 2020-ban lesz, és várhatóan még 2 évig tart az építkezés a birtokba adásig. 2019. 12. 31-éig az előlegszámlák 5 százalékos áfamértékkel számlázhatók. 2020. 01. 01-jétől mi lesz a helyes áfakulcs előleg-, illetve végszámlák esetén? Köszönöm szépen válaszát.

Közlekedési bírság továbbterhelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk tartós bérletbe ad egyéb járműveket, a bérleti szerződés rendelkezései alapján a bérleti díjnak nem része a jármű használatával közvetlenül összefüggő karbantartási, úthasználati díj, illetve az esetlegesen felmerülő közlekedési kihágás miatti bírság. Mivel a bérletre tekintettel a jármű tulajdonosa társaságunk marad, így a bírság (jellemzően külföldi hatóságoktól) hozzánk érkezik, amelyet továbbterhelünk a bérlő felé. A kérdésem az, hogy ezen bírság az áfatörvény 13. § (3) a) értelmében nem minősül szolgáltatásnyújtásnak és így áfakörön kívüli tétel, vagy tekintettel az érvényben lévő bérleti szerződésre, mivel az nevesíti azt, és nem rendelkezik emiatt a szerződés megszegéséről, járulékos költségként kell kezelnem és a fő ügyletnek megfelelően kell 27 százalékos áfával növelten számlán átterhelnem? Segítségüket előre is köszönettel.

Lakásáfa – előleg Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2021. évi átadású új lakás vásárlására fizetendő előleg esetén (nem volt 2018 novemberében érvényes építési engedélye), a 2019. évben mi a helyes felszámítandó adó mértéke? Köszönöm

Kürtőskalács áfa Kérdés

Van egy vendéglátó egységet/pecsenyézőt üzemeltető kft. (A vendéglátás áfa már tisztázott számomra.) Mostantól viszont szeretne kürtös kalácsot is árusítani. Jól gondolom, hogy a kürtőskalács áfája 18 százalék akkor is ha helyben fogyasztják, és akkor is ha elviszik?

Számlázás II. Kérdés

https://adozona.hu/kerdesek/2019_2_6_Szamlazas_bqe Tisztelt Kelemen László! A fenti URL kódon feltett kérdésemre adott válaszát nagyon szépen köszönöm. Szeretném még kiegészíteni az ott leírtakat. A cég úgynevezett bajnokságot is szervezne a felületen, amelyben minimum 4, maximum 32 fő vehet részt. Azonos összegű nevezési díjakat szednének, amiből a végén visszaosztásra kerülne a nyeremény, mégpedig úgy, hogy az 1. helyezett az összegyűlt nevezési díjak 30%-át kapná, a 2. 15%-át, a 3,5%-át. Ezzel kapcsolatban az alábbi kérdéseim lennének: 1. Hogyan kell ebben az esetben számlázni? 2. Ha több országból jönnek össze a játékosok, szabályos-e, ha például a bruttó 6 euró nevezési díjat úgy számlázzák, hogy az ország áfakulcsának függvényében alakul a nettó érték és az áfa összege? Tehát ahol magasabb az áfakulcs ott kisebb lesz a nettó és nagyobb az áfa, de a nevezési díj mindenki részére 6 euró lenne? Aki az oldalon regisztrál, kap 5 darab játszási lehetőséget ingyen. Ennek van-e valamilyen adóvonzata? Köszönöm a segítséget! Vágner Emília

TEAOR 5610 Kérdés

Fenti címen kérdést tettek fel, amiben arról érdeklődött a kérdező, hogy ha mint egyéni vállalkozó, a szakmakódja szerint 561001-es, akkor felszámíthat-e 5 százalékos áfátt, illetve fizetnie kell-e a turizmusfejlesztési hozzájárulást. (A kérdés linkje: https://adozona.hu/kerdesek/2018_3_20_TEAOR_5610_bgf) Szerintem a szakértő válaszában nem volt alapos: a KSH-hoz irányította a kérdezőt, mondván az 5610-es TEÁOR nem jogosít 5 százalékos áfára, csak az 5530-as, ezért javasolta annak felülvizsgálatát, hogy jó SZJ számot alkalmaz-e az egyéni vállalkozó. Egyrészt: az SZJ nómenklatúra nem ismeri az 5610-es számot, és fordítva: a szakmakódjegyzék nem tartalmazza az 5530-as számot. Magyarán: az egyéni vállalkozók nem tudnak 5530-as számmal kezdődő szakmakódot kérni, miután a rendszerben ilyen nem létezik! Az éttermi, cukrászdai szolgáltatást nyújtó vállalkozó csakis az 561001-es szakmakódot kaphatja meg. Ez akkor most azt jelenti, hogy az egyéni vállalkozók ki vannak zárva az 5 százalékos értékesítés lehetőségéből?

Online tananyag áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Autószerelő iskoláknak értékesített online tananyag áfája 27 százalékos?

Közösségi szolgáltatásnyújtás – ingatlan Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar építőipari vállalkozás német magánszemély részére kerítésépítést számlázna ki. Az ingatlan, amihez kapcsolódik a szolgáltatás, Németországban található. Kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben milyen áfakulccsal, és hogyan állítja ki a számlát a magyar vállalkozó. Köszönettel,

Lakásáfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk ingatlanfejlesztéssel foglalkozik, új építésű lakásokat fejlesztünk. Kérdésem az ingatlan eladásakor felszámítandó áfakulcs használatára vonatkozik: 1. Az építésre kerülő lakások / családi házak megfelelnek a kedvezményes (5 százalékos) adókulcs feltételeinek. 2. Építési engedélyt várhatóan 2019. áprilisban kapunk. 3. 2019. 12. 31-éig el tudjuk érni a szerkezetkész állapotot. Kérdések: a) Amennyiben az 1-3. feltételek adottak, akkor 2019. 12. 31-éig történő eladás esetén alkalmazható-e az 5 százalékos áfakulcs? b) 2020 utáni értékesítéskor szintén alkalmazható-e a kedvezményes kulcs (2023-ig)? c) Szükséges-e elérni ehhez e szerkezetkész állapotot? Köszönöm válaszát! Nemes István

Lakóingatlan-építtetés áfája generálkivitelezésnél Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély saját telkén önálló, 300 m2 hasznos alapterületnél kisebb lakóingatlan építését rendeli meg, mely ingatlan 2019. 12. 31-éig szerkezetkész állapotba kerül, de a befejezésére és kulcsrakész átadására 2020 tavaszán kerül sor. A kifizetésekre építési szakaszoknak megfelelően kerül sor. Milyen áfakulccsal kell számláznia a generálkivitelezőnek?

5 százalékos áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk megvásárolna egy már hatósági építési engedéllyel rendelkező megkezdett családi házat, és ő folytatná az építkezést. Kérdésem, az ingatlant (a telken álló x százalékos készültségi fokú házat), amelyre építési engedélyt 2018. novemberében kiadták, 5 százalékos áfával vásárolhatjuk-e meg? Amennyiben folytatnák az építkezést, és az elkészült házat értékesítenénk, azt megtehetjük 5 százalékos áfával, vagy mivel itt már nem első forgalomba hozatal történik, csak 27 százalékos értékesítés történhet, vagy az 5 százalékos értékesítéshez tartozó ingatlanfeltételek, ha teljesülnek, értékesíthető ezen áfa mértékkel másodszorra is? Köszönöm segítségét!

Lakóingatlan áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság új építésű társasházi lakásokat értékesít. Az épületek kivitelezését generálkivitelező végzi. A vevők egy része vállalja a vételár teljes megfizetését 2019. dec.31-éig, ami azt jelenti, hogy a fizetett összegek után 5 százalékos áfafizetési kötelezettség áll fenn. Ugyanakkor a Ptk. és szerződés alapján a teljes vételár megfizetésével a tulajdonjog átszáll a vevőre. A vevő egy olyan lakás tulajdonosává válik, amely birtokba nem vehető, mivel az építés alatt áll. Az érintett épületek készültségi foka 2019. dec. 31-én változó lesz, várhatóan 20 százaléktól 70 százalékig terjed. Az építési engedély 2019. január hónapban vált jogerőssé. Kérdés: A lakások értékesítésére az áfatörvény 10. § a) vagy a 9. § (1) bekezdése vonatkozik, és meddig előleg az előleg, és mikor kell a végszámlát kibocsátani (a tulajdonjog megszerzésekor vagy a birtokbaadáskor)? Választ előre is köszönöm.

5 százalékos áfa az építőiparban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben szeretném segítségét kérni: 2019. december 31-ével megszűnik a kedvezményes, 5 százalékos áfakulcs új lakás vásárlása vagy saját részre történő építése esetén. Kérdésem az, hogy ha december 31-éig nem készül el a lakás, a készültség arányos részére megilleti-e építtetőt a kedvezményes áfakulcs alkalmazása? Tehát ha vállalkozó adja majd el a lakást, és igazolja, hogy dec. 31-éig például szerkezetkész állapotban elkészült az ingatlan, kedvezményesen számlázhatja-e tovább az elkészült részt, illetve ha magánépíttető saját részre építi, visszaigényelheti-e az elkészült rész arányos részét (eddigi gyakorlat alapján ő 27 százalékon vásárol mindent, például anyagokat, és kérelem alapján igényelte vissza a 27 és az 5 százalék közötti különbözetet 5 millió forint erejéig). Azt tudom, hogy a 2018. november 1. előtt beadott építési engedélyek (egyszerű bejelentés megnyitott e-naplóval) esetén még 5 évig élhetnek a vállalkozók a kedvezménnyel, de nekünk már csak idei engedélyeink lesznek, így ez a része nem érdekes. Köszönettel várom segítő válaszát!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

A kata új szabályozásának érvényessége

Szipszer Tamás

adószakértő

Használt termék közösségi beszerzés A60 jelentése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close