724 találat a(z) áfakulcs cimkére

Új építésű ingatlan áfája Kérdés

Egy új építésű ingatlant épít egy beruházó. A jogerős építési engedély 2017-ben készült. Az építkezés 2019-ben kezdődött el és közben tervmódosítás történt, aminél több lakás jött létre. Az új lakásokra is érvényes az 5 százalékos áfa 2023-ig vagy csak az eredeti engedélyben szereplőkre?

Telek áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem szíveskedjen az alábbiakban megfogalmazott kérdések megválaszolásával segíteni a munkánkat: az áfa hatálya alá tartozó építőipari vállalkozás értékesítésre szánt családiház építésének céljából, 2016-ban építési telket vásárolt. (Földhivatali minősítése: kivett beépítetlen terület.) Az engedélyeztetési eljárást követően, 2017-2018- ban, a kedvezményes áfa érvényesítési feltételeinek megfelelő lakóházat, valamint garázst épített rá. Az ingatlant a vállalkozás 2019-ben értékesíti. Az adásvételi szerződés előírja az eladó részére, hogy beszerzi a végleges hatósági engedélyeket, lefolytatja a szükséges földhivatali bejegyzési eljárást és mint „kivett lakóház, udvart” értékesíti. Kötelezően adóköteles, új építésű lakóingatlan értékesítése valósul meg. A 2019-ben kötendő adásvételi szerződés egy ügylet keretében ruházza át az ingatlant annak minden alkotórészével együtt az új tulajdonosra. A szerződés külön rendelkezik a telek, valamint a lakóház bruttó vételáráról. Kérdésünk az, hogy az értékesítésről szóló számlában a telekrészeket milyen adókulccsal kell feltüntetni? 1. A lakóház alatti telek áfatartalma? 2. Az üresen maradt telekrész áfatartalma? 3. A garázs alatti telekrész áfatartalma? Van-e jelentősége annak, hogy a szerződésben külön feltüntetésre került a telek, valamint a lakóház értéke? Ha a szerződés egyetlen összesített, bruttó vételárat foglal magában, milyen módon állapítjuk meg a telek/telekrészek, valamint a garázs értékét?

Ingatlan készültségi foka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban szeretném a segítségét kérni, hogyha egy építőipari vállalkozó egy lakást különböző készültségi fokokban értékesít, annak van-e jelentősége a kedvezményes adókulcs alkalmazásában? Szerződésenként eltérő készültségi fokban kérik a vevők az ingatlan értékesítését, a befejezést (burkolást, festést,esetleg a falak elrendezését stb.) ezeket magukra vállalva. Segítségét előre is köszönöm!

Társasház értékesítése Kérdés

Tisztelt Szerkesztő! Egy építési telken, ami a kivitelező tulajdona, társasházat épített és most értékesíteni szeretné. A lakásokat a telekkel együtt kiszámlázhatja-e 5%-os áfával? Az építési engedélyeket az elmúlt évben megkapták. Amennyiben külön számlázzák a telek hányadot és külön a lakóingatlant, az egész akkor is mehet 5%-os áfával? Válaszukat köszönöm.

Számlázás az USA-ba Kérdés

Tisztelt Adózóna! Katás egyéni vállalkozó vagyok. Egy USA székhelyű adóalanynak végzek Magyarországról szolgáltatást. A számlámon a szolgáltatás megnevezése: Data analytics and consultancy service. A két tevékenység, amit felvettem ehhez: 702201 – Általános üzletviteli tanácsadás, 702204 – Egyéb üzletviteli tanácsadás, gazdasági szakmai szakértés. Két kérdésem van: 1. Eddig tévesen AAM volt az áfakulcsom és ezt szeretném most javítani. Elegendő a számlával egy tekintet alá eső okirat? Ebben a konkrét esetben az EUK lesz a helyes áfakulcs vagy fordított adózás? 2. Kell adóbevallást beadnom emiatt a tevékenység miatt? Válaszukat előre is köszönöm!

Áfabesorolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy 100 százalékban önkormányzati tulajdonú kft. vagyonkezelési szerződéséből idézek: 1. "Az Önkormányzat azon közüzemi díj és egyéb járulékos költségeket, valamint társasházi költségeket, amelyek megfizetésére nem harmadik személy köteles, 2019. évre bruttó x összegben fizeti meg a Vagyonkezelő (Kft.) részére a kiállított számla alapján. 2. Az Önkormányzat a bérlemények működési és karbantartási, továbbá rendkívüli kiadással járó feladatok ellátásáért bruttó x Ft átalánydíjat biztosít a kiállított számla ellenében. Kérdések: Ezen szerződés részlet 1. és 2. pontja alapján a kft.-nek (27 százalékos) áfásan kell-e számlákat kiállítani az önkormányzat felé. A kft. lakásokat és nem lakásokat is üzemeltet. A nem lakáscélú ingatlanoknál bejelentkezett a NAV-nál, hogy ezen bérbeadást áfásan végzi. Befolyásolja-e ez az áfalevonást, mert a lakáscélú ingatlanoknál nem vontuk le az áfát. Köszönettel.

5 százalékos áfa szerződésmódosítés esetén Kérdés

Tisztelt Válaszadó! Új családi ház értékesítésekor (2018, nov. 01. előtti egyszerű bejelentésnél) a vevővel jelen pillanatban szerkezetkész állapotra kötnénk adás-vételi szerződést, de a későbbiekben, ha kulcsrakész állapotúra módosítanánk a szerződést, így is a teljes vételárra tud vonatkozni az 5 százalékos áfakulcs (készpénz és piaci lakásvásárlási hitellel lenne a finanszírozás, nem CSOK)? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Áfacsökkentés: ennyivel lett olcsóbb tavaly az internet Cikk

Tavaly 11 százalékkal mérséklődtek az internetszolgáltatások és ennél kisebb mértékben a mobilhang-előfizetések árai, elsősorban az internetáfa 5 százalékra csökkentésének hatására – derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) legfrissebb, a távközlési szolgáltatások árairól és piaci kínálatáról szóló elemzéséből.

Svájci értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy svájci székhelyű cégnek gyártanánk termékeket. Az alapanyagot Magyarországról szerezzük be és Magyarországon gyártjuk le. A legyártás 90 napon belül megtörténik, a szállítást is mi magunk végezzük. Kérdésem, hogy a számlát milyen áfatartalommal kell kiállítani, gondolok itt a kulcsra, mert azt olvastam valahol, hogy 0 százalékos. Az áfabevallásban hol kell ezen összegeket szerepeltetni, illetve a vámfizetés hogyan történik? Válaszát előre is köszönöm.

Új építés 5 százalékkal veszem 2019-ben, 27 százalék áfaval adom el 2020-ban? Kérdés

Tisztelt Válaszoló! A kft.-m egy új építésű lakóparkban vásárolt lakásokat, melyek átadása eredetileg 2019. szeptember lett volna. Már most látszik, hogy várhatóan 2020. január lesz a valós átadás, ami alapvetően nem probléma, 5 százalékos áfás számlát kapok a kivitelezőtől, csakhogy a lakásra viszont időközben előszerződést kötött a kft.-m, vagyis ahogy elkészült a lakás rögtön értékesítjük a vevőnek, ezt az új lakást, de a csúszás miatt ez már csak 2020 januárjában történhet meg, amikor lévén új lakás már 27 százalékos áfakulccsal értékesíthetem? Mi a megoldás, hogy az 5 százalék áfával értékesíthessem, hiszen ha 27 százalékkal kell eladnom akkor az értéknövekedést elvitte az áfatöbblet, sőt..? Megoldás, ha végszerződést kötök az én vevőmmel még 2019.12.31. előtt és kiszámlázom a vételárat (5 százalék áfával), majd a tényleges átutalás megtörténik valamikor 2020-ban? Ez a kérdés ugyanígy felmerül a 2019-ben vásárolt, de 2020/21-ben értékesített új építésű lakásoknál is? 5 százalékkal történt a beszerzés akkor lévén új építés csak 27 százalékkal adható el? Illetve van még egy lehetőségem, hogy a szerződésemet átruházom a vevőmre, aki így közvetlen a beruházótól vásárolná meg a lakást – azon az áron amennyiért egyébként én. Ebben az esetben viszont felmerül egy vételár-különbözet amit a vevőmmel el kellene számolnom? (Az az ár mennyiért én eladom a vevőmnek – az én szerződésem összege közötti különbözet.) Ezt milyen jogcímen számlázhatja ki a cégem? Milyen áfakulccsal? Alapvetően a cég az ingatlanforgalmazást áfa mentesen folytatja.

Halsütöde áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vendéglátóegység halsütödét nyit mobilházban fix helyen. A helyben fogyasztott ételre alkalmazhatja-e a kedvezményes 5 százalékos áfát? Biztosítja az evőeszközt, szalvétát, ülőhelyet, szemetest, mosdót és toalettet. Válaszát előre is köszönöm!

Új építésű ingatlan: áfakulcs, -visszaigénylés, értékesítés Cikk

Ingatlanforgalmazó cég új építésű lakást vesz továbbértékesítési céllal, amit csak a harmadik évben, használtként tud eladni. Visszaigényelhető-e az áfa? Az értékesítési idő alatt kiadható-e áfamentesen bérbe az ingatlan? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Bartha László adójogi szakjogász válaszolt.

Nem kész lakás áfája Kérdés

Magánszemély ingatlanberuházóval kész lakás vásárlására szerződést köt. A lakás építése folyamatban van. A szerződés tartalmazza a kialkudott árat, mely 5% áfát tartalmaz. A számlázás részletekben történik, készültségi foknak megfelelően. A magánszemély vásárló az eredeti szerződéshez képest módosításokat kér, például más burkolat, más anyagból készült nyílászáró, illetve faláthelyezés. Ezekre a pótmunkákra külön szerződés készült, melyben a beruházó már 27% áfa felszámítását kötötte ki, amit a magánszemély nem szeretne elfogadni. Helyesen jár-e el a beruházó, ha a nem kész lakáson végzett változtatásokat 27% áfával számlázza?

Ingatlan bérbeadásához kapcsolódó villamos energia Kérdés

Tisztelt Szakértő! "A" vállalkozás üzemeltet egy épületet, ahol kivitelezői munkát végez "B" vállalkozás. "A" vállalkozás továbbszámlázza a villamos energiát "B" vállalkozásnak. Milyen áfakulccsal kell továbbszámlázni a villamos energia számlán lévő AHK-s és 27 százalékos tételeket, 1. eset: amennyiben van bérleti díj, 2. eset: amennyiben nincs bérleti díj (szívességi használat történik)? 3. eset: Milyen áfakulccsal kell továbbszámlázni magánszemély bérlő felé a villamos energiát, abban az esetben, ha van bérleti díj? "A" vállalkozás itt is üzemeltető szerepet tölt be. Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!

Háromszögügylet vagy láncügylet, áfakulcs ? Kérdés

Az ügyletben három kft. vesz részt - „A” cég: magyarországi kft., közösségi adószámmal, termékértékesítő, - „B” cég: svájci gazdasági társaság német közösségi adószámmal, nincs letelepedve Németországban, közbenső cég, termékbeszerző „A” cégtől, termékértékesítő „C” cégnek, - „C” cég: horvát gazdasági társaság, közösségi adószámmal, termékbeszerző „B” cégtől. A segítségüket szeretném kérni abban, milyen áfakulccsal készíti el a számlát a magyarországi kft. („A” cég), a svájci partner („B”) cég részére, ha a szállítmány közvetlenül a magyar kft.-től kerül kiszállításra Horvátországba ? - ha a szállítást a magyar cég intézi, - ha a szállítást a svájci cég intézi, - ha a szállítást a horvát partner intézi. Következő kérdés az lenne, ha magánszemélyek részére értékesít ugyanez a svájci cég egy csomagküldő szolgáltatáson keresztül. A magyarországi kft („A” cég) által gyártott terméket Németországba szállítatja ki és onnan az EU területére értékesít. - milyen ÁFA kulccsal számláz a magyar kft, ha a szállítást a magyar kft intézi - milyen ÁFA kulccsal számláz a magyar kft, ha a szállítást a svájci cég intézi Tisztelettel köszönöm előre is a válaszukat

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Kata öregségi nyugdíj mellett

Lepsényi Mária

adószakértő

Áttérés katáról átalányadózásra

Lepsényi Mária

adószakértő

Átalányadó választása kata után

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs