92 találat a(z) áfakör cimkére

Egyéni vállalkozóból egyéni cég: így lehet katás és alanyi adómentes? Cikk

Áfás egyéni vállalkozó átalakul egyéni céggé. Lehet-e az egyéni cég alanyi mentes és katás? Esetleg az átalakuláskor év közben is ki lehet lépni az áfakörből? Milyen lépései vannak az átalakulásnak? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás, adószakértő válaszolt.

Áfakörös után alanyi mentesként készlet értékesítése Kérdés

Tisztelt Dr. Bartha Úr! Álláspontja szerint az alanyi adómentes időszakban értékesített készletre, árura szintén alkalmazandó az áfatörvény 11. § (2) bekezdés c) pontja? Ez azt jelentené, hogy nem értékesítheti alanyi adómentesen (a számlában áfát kell felszámítania) vagy csak adófizetési kötelezettsége keletkezik utána? A jogszabály felhasználásról és nem értékesítésről beszél, e két meghatározás között nincs különbség? Egy korábbi adózónán megjelent írás szerint a készletekre nem vonatkozik a fenti jogszabályi hely - illetve több helyütt olvastam erről -: http://adozona.hu/afa/Afakoros_utan_alanyi_adomentes_mi_a_teendo__H9SQIO Köszönettel:

Katás egyéni vállalkozó kft. ügyvezetője is, áfakérdés, bérbeadás Kérdés

Kft.-tag, aki ügyvezető, de személyesen nem vesz részt a kft. tevékenységében, katás egyéni vállalkozóként fizetheti-e az 50 000 forintot, a kft.-ben pedig semmilyen járulékot? Ha katás egyéni vállalkozó áfakörbe bejelentkezik, tényleg levonásba helyezheti a beszerzési (szállító) számlájának áfatartalmát? Ha igen, az áfatörvény melyik paragrafusa vonatkozik rá? Katás egyéni vállalkozó, ha magánszemélyként önálló tevékenységként vallja be az ingatlan bérbeadást (ezt annak idején bejelentette a NAV-nak ) 2017-ben is katás vállalkozó maradhat?

Áfakörből áttérés alanyi mentesre Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kisebb kereskedő vállalkozó szeretne 2017.01.01-jével kilépni az áfakörből, alanyi mentességet választani. A kérdésünk, hogy a 2016.12.31-ei meglévő árukészlet áfáját levonásba helyeztük 2016. évben, az átlépés miatt e készlet áfája fizetendő áfaként jelentkezik-e a 2016. évi utolsó időszaki bevallásban?

Áttérés áfakörből alanyi mentességbe Kérdés

Tisztelt Szakértő úr! Hivatkozva a mai napon megjelent alábbi írásra http://adozona.hu/kata_kiva/Fontolja_meg_mit_lep_Sokba_kerulhet_a_katas_EN3RT0 Nem találok választ az áttérés egy másik problematikájára, mely szerint, mi történik az egyéni vállalkozó 2016.12.31-én még ki nem fizetett vevői követelésének áfatartalmával (nem telt még el a 45 nap, vagy pénzforgalmi áfás), amennyiben kilép az áfakörből, és alanyi mentességet választ mégis? Én úgy gondolom, hogy ezeknek a számláknak az áfatartalmát be kell állítani az utolsó 2016-os áfabevallásba, és a normál esedékes áfával együtt be kell fizetni, függetlenül attól, hogy a vevő még nem fizetett a vállalkozónak. Köszönöm szíves tájékoztatását. Horváthné Ancsin Edit

Ingatlanértékesítés Kérdés

Tisztelt Cím! Segítségüket szeretném kérni, a helyes eljárás megtalálásában. Egy kft., amely áfamentes cégként alapítottak, úgy döntött, hogy mivel az eredeti elképzelés nem jött be a cégnek, lakások felújításával fog foglalkozni. Meg is vásárolt egy magánszemélytől 2016 év tavaszán egy ingatlant 9 millió forintért. Ezt a könyvelésben áruként könyvelték. A kft. két lakást alakított ki, az egyik elkészült, de még nincs használatbavételi engedély, a másik majd a jővő év közepén vagy végén lesz kész. Szeretnénk tudni, hogy az elkészült lakást hogyan lehet értékesíteni, mivel áfa nélkül lett vásárolva. A bankban azt mondták , hogy csak áfásan lehet értékesíteni, ha így van akkor 5 százalék, vagy 27 százalék lehet az áfa? Ha a kft. 1-es adószámos akkor be kell jelentkezni az áfakörbe vagy mi a módja ennek, hogy áfásan számlázzon vagy mivel ez a számla 24 millió forintról szól, már úgyis átlépett az áfakörbe? Kérem, szíveskedjenek segíteni! Várom mielőbbi válaszukat. Tisztelettel G. Zsuzsa

Főállású egyéni vállalkozó az szja törvény hatálya alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő: az szja törvény hatálya alatt álló főállású egyéni vállalkozó (áfakörbe tartozik jelenleg, árbevétele meghaladja a 6 millió forintos értékhatárt) létesíthet-e másik, ugyancsak egyéni vállalkozást, például katás lehetne-e, vagy csak társas vállalkozási formában (bt., kft., egyéni cég) tehetné meg ezt? Amennyiben másik vállalkozást is megkezdhet, a tevékenységi körébe tartozó árbevétele megosztható volna-e a két vállalkozás között, illetve visszaléphet-e áfakörből alanyi mentesbe, ha az árbevétele egyik vállalkozásban sem éri el a törvényileg szabályozott 6 millió forintos értékhatárt? Milyen járulékvonzattal kell számolnia a két vállalkozást működtető magánszemélynek? Válaszát előre is köszönöm.

Ajándékutalvány értékesítésének változása 2016-ban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Történt-e változás az ajándékutalványok értékesítésében a 2016-os évben, különös tekintettel az áfatörvényre. Megtörtént-e, vagy mikorra várható az unióval történő jogharmonizáció? Mikor kell előlegként áfát fizetni, mikor nem? Értékesítésnél még mindig minden esetben áfakörön kívülinek kell ezt tekinteni? Válaszát előre is köszönöm!

Üzletrész-átruházáskor áfakörváltás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következőkkel kapcsolatban kérném a válaszukat. Egy általános járóbeteg-ellátás főtevékenységi körű kft. (amely a szolgáltatás közérdekű jellegére tekintettel mentes az adó alól) tagjai eladják az üzletrészüket egy harmadik magánszemélynek, akkor (cégnév, főtevékenység, székhely) változtatása mellett a cégbírósági átíratáskor van-e lehetőség áfakört módosítani évközben az üzletrész-átruházás időpontjában akár a cégbírósági regisztrációkor, akár a NAV 16T201T változásbejelentőn? Az új tulajdonos olyan főtevékenységet venne fel, amely már nem tartozik az áfatörvény 85. § hatálya alá. Ebben az esetben normál áfakörre át lehet térni évközben? Köszönöm előre is a válaszukat!

Ingatlan áfa Kérdés

Kft.-nek egy darab ingatlana van, melyet 2004. évben vásárolt és vett használatba. Az ingatlanhoz az áfakört választotta a mentesség helyett. Vásárláskor és azt követően is levonásba helyezte az ingatlanhoz tartozó általános forgalmi adót . Ha 2017. évtől az ingatlan értékesítéséhez az áfamentességet választaná, kell-e alkalmaznia az arányosítást, amennyiben az ingatlant értékesíti? Másként fogalmazva a kérdést: figyelemmel a szerzés évére, a 10 vagy a 20 éves figyelési szabály alkalmazandó ebben az esetben?

Kisadózó számlájának továbbszámlázása Kérdés

Gazdasági műszaki ellátó szervezet vagyunk, az intézményeinknek a rezsiköltséget számlázzuk tovább (közvetített szolgáltatás). Az egyik partnerünk idén januártól kisadózó lett, az általa végzett munkabiztonsági és tűzvédelmi feladatokat számlázzuk tovább. A partner számlája áfamentes lett, mi áfakörbe tartozunk. A kérdésem az lenne, hogy ezt áfásan vagy áfamentesen számlázzuk tovább?

Adószámváltozás: mikor kell cserélni nyugta- és számlatömböt? Cikk

Cserélni kell-e a nyugta- és számlatömböket, ha megváltozik a vállalkozás adószáma amiatt, hogy megszűnik az alanyi adómentes státusza, és belép az áfakörbe? – kérdezte olvasónk. Sinka Júlia, okleveles adószakértőnk válaszolt.

Családi gazdaság alakítása Kérdés

Nyugdíjas, mezőgazdasági tevékenységet végző egyéni vállalkozó (tételes költségelszámolást alkalmaz, áfaalany) két gyermekével (15 és 10 éves tanulók) családi gazdaságot szeretne létesíteni, ahol az egyéni vállalkozó apa a családi gazdálkodó. A termékértékesítést ő végezné, a tagok számlát nem állítanának ki. Kérdéseim az alábbiak: A kiskorú gyermekek részére szükséges-e mezőgazdasági őstermelőként őstermelői igazolványokat igényelni? Mivel az értékesítést nem ők végzi, szükséges-e áfakörbe bejelentkezniük? A családi gazdálkodó továbbra is maradhat egyéni vállalkozó, tevékenységét ennek megfelelően végezheti, csupán az adóbevallását kell az őstermelőkével azonos módon elkészíteni, a bevételt és a költségeket háromfelé megosztva? Ha év közben jön létre a családi gazdaság, hogyan történik a megosztás? A családi gazdaság megalakulása előtti időszakra egyéni vállalkozóként kell még bevallást készíteni? Jelenleg az egyéni vállalkozónak fejlesztési tartalékként még nyilvántartásban lévő összeg miatt fejlesztési kötelezettsége van. Ennek rendezése hogyan történik, ha őstermelői bevallást kell benyújtania? A családi gazdaság létrejötte után az egyéni vállalkozó családi gazdálkodó már nem lesz jogosult a kisvállalkozói kedvezményre és a fejlesztési tartalék összege után érvényesíthető kedvezményre?

Telekértékesítés bejelentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. (áfa körbe tartozik) telket vásárolt meg adásvételi szerződéssel (magánszemélytől). Most el szeretné adni. Be kell-e jelenti cégbíróságon az ingatlan-, telekértékesítést a tevékenységi körébe? Áfásan kell-e a számlát kiállítani? Az áfakörválasztást be kell-e jelenteni erre a tevékenységre tekintettel?

Lakóingatlan értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértők! Segítségüket szeretném kérni, mert az egyik ügyfelünk vásárolt tavaly lakást, felújította és most eladná magánszemélynek. Ezzel kapcsolatban szeretném kérdezni, milyen számlát kell kiállítani az áfa tekintetében, milyen jogszabályra kell hivatkozni vagy figyelni? Cégünk nem jelentkezett be az áfakörbe az ingatlan értékesítések tekintetében, egyszeri alkalmi vétel volt, és úgy döntött, hogy megveszi, felújítja eladja nem ez a főtevékenysége. Nem tudom számít-e itt az, hogy más ingatlannal kapcsolatosan az ingatlanbérbeadásra viszont bejelentkezett az áfakörbe? Előre is köszönöm szépen a segítséget.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Járulékfizetés 2021-ben

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Gyod mellett társas vállalkozó ügyvezető

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Alanyi mentes küszöbérték túllépése

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close