17 találat a(z) áfakörös cimkére

Adómentes szolgáltatásnyújtás Kérdés

Közvetett vámjogi képviselő Kérdés

Egyéni vállalkozó, megszűnés Kérdés

Családi gazdaság létrehozása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy család, melyben anyuka és a gyerekek (16 éven felüliek, felnőttek) önálló adószámmal rendelkező áfamentes őstermelők, apuka pedig munkaviszony mellett áfás egyéni vállalkozó. Amennyiben még az idén létrehoznának egy családi gazdaságot, melyben anyuka lenne a családi gazdaság vezetője, úgy a következő kérdésekre szeretnénk választ kapni: A családi gazdálkodó mi alapján fizetné a járulékát idén? Az eddigi önálló őstermelői bevétele alapján? Ha szeretnék, hogy a gazdaság áfakörös legyen, akkor mi a helyzet a jelenlegi önálló áfamentes adószámokkal? Válaszát előre köszönöm!

Ingatlanértékesítés az áfabevallásban Kérdés

Tisztel Szakértő! Áfakörös egyéni vállalkozó ingatlant értékesít, melyre nem választotta az áfakötelessé tételt, tehát áfamentesen adja el. A figyelési időn is túl van, nincs arányosítás. Kell-e az ingatlanértékesítésből származó bevételt az áfabevallásban szerepeltetni? Ha igen, akkor pontosan hol? Köszönöm!

Egyéni vállalkozó megszűnése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó 2017-ben megszünteti a tevékenységét. 2010. december 31-éig áfás volt, 2011-től alanyi adómentes tevékenységet folytat. 2000-ben(áfás időszakában) vásárolt egy ingatlant, amit műhelyként használt és a hozzátartozó telket. A megszűnés időpontjában van készlete is. Terheli-e áfafizetési kötelezettség megszűnéskor a meglévő készlet (alanyimentes időszakban vásárolt) és a korábban vásárolt ingatlan, telek után? A 100 ezer forintnál nagyobb értékkel nyilvántartott eszközökkel (ingatlan, telek) mi a teendő a megszűnéskor szja törvény szerint? Áfás adóalany az alanyi adómentességet választja. Az áttéréskor meglévő készlete után keletkezik-e adófizetési kötelezettsége, ha alanyimentes időszakában eladja, vagy szolgáltatási tevékenységéhez felhasználja? Köszönöm válaszukat!

Selejtezés katás vállalkozónál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozás áfakörös jogállásból alanyi mentes lett, szeretné a készleten lévő anyagait leselejtezni. A készlet vásárlása még áfás időszakban történt, ebben az esetben keletkezik áfafizetési kötelezettsége, és ha igen, azt hogyan kell feltüntetni a bevallásban? Köszönettel

Áfa arányosítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Januárban alakult egy cég, melynek tárgyi adó mentes és áfakörös tevékenységei is vannak. Az első három hónapban nem állított ki számlát, viszont voltak költségei (cégalapítás ügyvédi díja, bélyegző, irodaszerek...). Ezen költségek áfájának 50 százalékát a havi áfabevallásokban a 68-as sorba írtuk be, gondolva arra, hogy még nem lehet tudni, milyen számlát fognak kiállítani, és így nem lehet tételesen elkülöníteni a költségeket, és a arányosításnak az 50-50 százalék lett alapul véve. A negyedik hónapban tárgyi adó mentes számlát bocsájtottak ki. Az ezekhez kapcsolódó költségek számláinak áfatartalmát nem igényeljük vissza. A kérdés az lenne, hogy ebben az esetben az előző hónapok arányosítása jó eljárás volt? Továbbra is így kell eljárni, ha olyan számla érkezik be, amelynél nem lehet tételesen meghatározni, hogy a tárgyi adó mentes tevékenységhez kapcsolódik csak, vagy a jövőben esetleg áfaköröshöz is? Vagy amíg nem állítanak ki 27 százalékos áfát tartalmazó számlát is, addig nem lehet az arányosítás alapján semmilyen költség áfáját arányosan visszaigényelni? Válaszát előre is köszönjük!

Oktatás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szíves segítségét kérném az alábbiban. Cukrász, áfakörös egyéni vállalkozó szeptembertől egy szakiskolában oktatna tanulókat, az intézmény felé számlát bocsátana ki az oktatásról. A kibocsátásra kerülő számlát 27 százalékos áfával állítja ki? Köszönöm a segítséget.

Családi gazdaság adózás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Családi gazdaság vezetője áfakörös, hat tagja van. Ha 6-szor 8 millió forint alatt marad az árbevétele, hány százalék költség felmutatása esetén lesz az eredmény adómentes, illetve egyáltalán adómentes lehet-e?

Ingatlan Kérdés

Magyarországi székhelyű vállalkozás (áfakörös) magyarországi építési telekkel rendelkezik, lakóház, udvar megnevezéssel van nyilvántartva a földhivatalnál. Építtetni szeretne rá lakóingatlant (csak ezt engedélyezi az önkormányzat) egy magyarországi székhelyű (áfakörös) építőipari vállalkozással (generál kivitelezésben). A vállalkozás tevékenységi körében jelenleg nem szerepel ingatlan bérbeadásra vagy építésre vonatozó tevékenység. A vállalkozás bérbeadási, majd későbbi értékesítési céllal építené a lakóingatlant. Építtethet-e lakóingatlant ilyen céllal, amennyiben igen, milyen áfaszabály vonatkozik rá az építéskor, a bérbeadáskor, illetve az értékesítéskor, ha generál kivitelezővel építteti a lakóingatlant? 1. A beruházás fordított áfás? (mivel az építkezés engedélyköteles lesz) 2. Amennyiben fordított áfás, az ÁFÁ-t be kell fizetni és az vissza nem igényelhető/le nem vonható? Vagy bizonyos feltételek mellett levonható? 3. Létezik olyan megoldás, ahol az építési vállalkozó ÁFÁ-s számlát állít ki, a vállalkozás kifizeti és az ÁFÁ-t visszaigényli? Ehhez be kell-e jelentkezni? 4. Az ingatlan értékesítésekor milyen esetben kell ÁFÁ-t fizetni? 5. Él-e még az a szabály lakóingatlannál, hogy a használatbavételt követő 2 év után (mikor már nem minősül új építésű ingatlannak) a vállalkozás ÁFA mentesen értékesítheti magánszemélynek? 6.Mi a teendő, amennyiben a felépített lakóingatlant 2 év után a tulajdonosnak adják el?

Katás egyéni vállalkozó gépkocsijavitás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Áfakörös egyéni vállalkozó, aki kata szerint adózik, levonhatja-e a személygépkocsi-javítás áfáját (50 százalékban), kell-e emiatt cégautóadót fizetnie? Annak idején a gépkocsit magánszemélyként vásárolta, egyéni vállalkozásába nem vitte be. Tisztelettel várom válaszát.

Áfamentesség Kérdés

Tisztelt Adózóna! Érdeklődnék, hogy egy élelmiszerboltot üzemeltető egyéni vállalkozó, aki jelenleg áfakörös, lehet-e alanyi áfamentes a következő évtől, ha a tavalyi évben és idén sem haladja meg a bevétele a 6 millió forintot? Válaszukat előre is megköszönve:

Áfakörből való kilépés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó tevékenységét szünetelteti, közel egy éve, és egyelőre nem is szándékozik "újraéleszteni". Jelenleg áfakörös. Szünetelése megkezdésekor záró készlettel rendelkezett, és ez nyilván is van tartva. Kérdésem az lenne, ha év végén az áfakörből kijelenteném, a meglévő készletére vonatkozóan kell-e áfabevallást beadni, vagy majd csak akkor, ha végleg megszünteti a tevékenységét? Köszönettel: Fazekasné

Egyéni vállalkozó lehet-e egyben őstermelő is? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik egyéni vállalkozó ügyfelem, aki állatkozmetikával és lovastúravezetés-oktatással (felnőttoktatás) foglalkozik, őstermelői igazolványt szeretne kiváltani. A kérdésem az, hogy mint egyéni vállalkozó lehet-e egyben őstermelő is? Mint őstermelő, lehet-e áfakörös, és miben különbözik (ha egyáltalán van eltérés) a könyvelése és a költségelszámolása az egyéni vállalkozóétól? Kell-e külön nyilvántartást vezetni az egyéni vállalkozói és az őstermelői tevékenységéről? Az igazolványt a falugazdánál kell igényelni, be kell-e külön jelenteni a Kormányhivatalban vagy az APEH-nál. Ha az egyéni vállalkozásában megfizeti az adót és a járulékokat legalább a minimálbér után, van-e az őstermelői tevékenysége után fizetési kötelezettsége, ha ott nem vesz ki jövedelmet? Köszönettel: Buriánné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

féltestvér ajándékozási illetéke

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Kedvezményezett átalakulás, plusz jegyzett tőke

Pölöskei Pálné

adószakértő

Importáfa

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 június
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close